Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W wyniku przeprowadzonego śledztwa okazało się (łatwo się nie poddaję  ), że delikatne paróweczki wrzucone zostały na głęboką, wrzącą wodę

 

Sama nazwa "parówka" wskazuje ,że powinna ona być parzona na parze a nie w gotującej wodzie.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-619270
Udostępnij na innych stronach

być parzona na parze a nie w gotującej wodzie.

Temperatura pary jest znacznie wyższa niż wrzącej wody.

Edytowane przez Maxell

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-619271
Udostępnij na innych stronach

Tutaj chodzi o to, że woda podczas podgrzewania parówek ma się nie gotować, a tylko parować.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-619272
Udostępnij na innych stronach

Temperatura pary jest znacznie wyższa niż wrzącej wody.

 

Racja.Poprawię.Powinna być parzona bez na parze czyli lekko pogrzewana.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-619273
Udostępnij na innych stronach

Gdzieś czytałem, że najlepiej się zaparza kiełbasę, kiedy woda lekko paruje. To daje chyba temperaturę ok 40-50 st.C. Nie mierzyłem, ale to by wyglądało przyzwoicie.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-619274
Udostępnij na innych stronach

Wystarczy wodę prawie zagotować wyłączyć gaz i wrzucić kiełbasę.

Dlatego spytałem dlaczego niesmaczne.

Kiełbasa którą planujemy podawać na gorąco powinna moim zdaniem być tylko delikatniej wedzona i nie podsuszona. Po wędzeniu sparzyć w wodzie po wystudzeniu nadmiar zamrozić żeby nie schła.

Jak napisał Maxwell nie można jej przewędzić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-619276
Udostępnij na innych stronach

 

 

a robił ktoś tą kiełbasę Dobreceńską

A co to za kiełbasa? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-619356
Udostępnij na innych stronach

 

 

A co to za kiełbasa?

Oj nie czyta się wklejek, nie czyta. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-619361
Udostępnij na innych stronach

 

 

Oj nie czyta się wklejek, nie czyta.

Kolega pytał o kiełbasę "Dobreceńską" a nie debreczyńską  :thumbsup:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-619427
Udostępnij na innych stronach

Witam, jestem w trakcie robienia (pierwsza próba) kiełbasy szynkowej. W branżowej 16 jedną z przypraw jest kolendra. W jakiej postaci ma byc? Całe ziarna, mielona czy jak? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-619476
Udostępnij na innych stronach

Ja ucieram w mozdziezu na pyl , kolendra ma specyficzny smak i chyba grubo zmielona nie bedzie za smaczna

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-619481
Udostępnij na innych stronach

A może wiecie jak zrobić taką kiełbasę aby w środku była luźna taka rozwalająca się z wyglądu jak kotlet mielony. Jadłem ostatnio taką i była dobra idealnie nadająca się do podawania z wody na gorąco nazywała się krucha. Patrzyłem na zdjęcia kruchych tu kiełbas na forum ale żadna mi tej nie przypomina

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-620062
Udostępnij na innych stronach

Żeby farsz nie związał  czyli był kruchy  to m.in dodaje się gorącej wody do farszu i miesza się tylko tyle by wymieszać składniki a nie by uzyskać kleistość farszu .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-620064
Udostępnij na innych stronach

Żeby farsz nie związał  czyli był kruchy  to m.in dodaje się gorącej wody do farszu i miesza się tylko tyle by wymieszać składniki a nie by uzyskać kleistość farszu .

Dzięki zastosuje się do tych rad i zobaczy czy mi wyjdzie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-620065
Udostępnij na innych stronach

 

 

A może wiecie jak zrobić taką kiełbasę aby w środku była luźna taka rozwalająca się z wyglądu jak kotlet mielony.

Krucha możesz zrobić jak radzi chudziak, ale możesz też tylko lekko przemieszać farsz, żeby nie puszczał kleju i nabić.Też będzie krucha.Czym bardziej tłusta kiełbasa tym większa kruchość. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-620083
Udostępnij na innych stronach

 

A może wiecie jak zrobić taką kiełbasę aby w środku była luźna taka rozwalająca się z wyglądu jak kotlet mielony.

.....Czym bardziej tłusta kiełbasa tym większa kruchość. 

 

A mogłoby wydawać się odwrotnie.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-620084
Udostępnij na innych stronach

 

 

A mogłoby wydawać się odwrotnie.

 

A czemu.? 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-620088
Udostępnij na innych stronach

Arku, przynajmniej dla mnie, kiedyś sądziłem, że tłuszcz jako  będzie wiązał składniki, a tu niespodzianka, wcale tak nie jest.

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-620092
Udostępnij na innych stronach

mieso sciegniste daje kleistosc ...tluszcz -zauwazylam ze kotlety mielone czym tlusciejsze bardziej soczyste , np z miesa wolowego zawsze sa bardziej  suche 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-620094
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.