arkadiusz Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #901 Opublikowano 31 Grudnia 2018 (edytowane) W wyniku przeprowadzonego śledztwa okazało się (łatwo się nie poddaję ), że delikatne paróweczki wrzucone zostały na głęboką, wrzącą wodę Sama nazwa "parówka" wskazuje ,że powinna ona być parzona na parze a nie w gotującej wodzie. Edytowane 31 Grudnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-619270 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #902 Opublikowano 31 Grudnia 2018 (edytowane) być parzona na parze a nie w gotującej wodzie.Temperatura pary jest znacznie wyższa niż wrzącej wody. Edytowane 2 Stycznia 2019 przez Maxell Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-619271 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #903 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Tutaj chodzi o to, że woda podczas podgrzewania parówek ma się nie gotować, a tylko parować. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-619272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #904 Opublikowano 31 Grudnia 2018 (edytowane) Temperatura pary jest znacznie wyższa niż wrzącej wody. Racja.Poprawię.Powinna być parzona bez na parze czyli lekko pogrzewana. Edytowane 31 Grudnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-619273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #905 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Gdzieś czytałem, że najlepiej się zaparza kiełbasę, kiedy woda lekko paruje. To daje chyba temperaturę ok 40-50 st.C. Nie mierzyłem, ale to by wyglądało przyzwoicie. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-619274 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 31 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #906 Opublikowano 31 Grudnia 2018 Wystarczy wodę prawie zagotować wyłączyć gaz i wrzucić kiełbasę.Dlatego spytałem dlaczego niesmaczne. Kiełbasa którą planujemy podawać na gorąco powinna moim zdaniem być tylko delikatniej wedzona i nie podsuszona. Po wędzeniu sparzyć w wodzie po wystudzeniu nadmiar zamrozić żeby nie schła.Jak napisał Maxwell nie można jej przewędzić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-619276 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amarek Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #907 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Musze zrobić na próbę coś w stylu śląskiej a robił ktoś tą kiełbasę Dobreceńską też mnie kusi aby spróbować Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-619349 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #908 Opublikowano 2 Stycznia 2019 a robił ktoś tą kiełbasę Dobreceńską A co to za kiełbasa? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-619356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #909 Opublikowano 2 Stycznia 2019 A co to za kiełbasa? Oj nie czyta się wklejek, nie czyta. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-619361 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amarek Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #910 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Spróbuje zrobić z tego przepisu https://nomart.pl/wordpress/?p=472 Czekam tylko na świeżą dostawę mięsiwa )) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-619417 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #911 Opublikowano 2 Stycznia 2019 Oj nie czyta się wklejek, nie czyta. Kolega pytał o kiełbasę "Dobreceńską" a nie debreczyńską Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-619427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriu1988 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #912 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Witam, jestem w trakcie robienia (pierwsza próba) kiełbasy szynkowej. W branżowej 16 jedną z przypraw jest kolendra. W jakiej postaci ma byc? Całe ziarna, mielona czy jak? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-619476 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #913 Opublikowano 3 Stycznia 2019 kolendra mielona Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-619477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriu1988 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #914 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Jak grubo ma być mielona? Bardziej grubo czy na pył? A tak wogóle grubość mielenia ma jakies znaczenie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-619479 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #915 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Ja ucieram w mozdziezu na pyl , kolendra ma specyficzny smak i chyba grubo zmielona nie bedzie za smaczna Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-619481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
endriu1988 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #916 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Ok, dzieki za pomoc Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-619483 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
elmaz Opublikowano 3 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #917 Opublikowano 3 Stycznia 2019 Generalnie z kolendrą trzeba bardzo ostrożnie, bo ma mocny smak i nie każdy lubi. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-619512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amarek Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #918 Opublikowano 8 Stycznia 2019 A może wiecie jak zrobić taką kiełbasę aby w środku była luźna taka rozwalająca się z wyglądu jak kotlet mielony. Jadłem ostatnio taką i była dobra idealnie nadająca się do podawania z wody na gorąco nazywała się krucha. Patrzyłem na zdjęcia kruchych tu kiełbas na forum ale żadna mi tej nie przypomina Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-620062 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #919 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Żeby farsz nie związał czyli był kruchy to m.in dodaje się gorącej wody do farszu i miesza się tylko tyle by wymieszać składniki a nie by uzyskać kleistość farszu . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-620064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
amarek Opublikowano 8 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #920 Opublikowano 8 Stycznia 2019 Żeby farsz nie związał czyli był kruchy to m.in dodaje się gorącej wody do farszu i miesza się tylko tyle by wymieszać składniki a nie by uzyskać kleistość farszu .Dzięki zastosuje się do tych rad i zobaczy czy mi wyjdzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-620065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #921 Opublikowano 9 Stycznia 2019 A może wiecie jak zrobić taką kiełbasę aby w środku była luźna taka rozwalająca się z wyglądu jak kotlet mielony. Krucha możesz zrobić jak radzi chudziak, ale możesz też tylko lekko przemieszać farsz, żeby nie puszczał kleju i nabić.Też będzie krucha.Czym bardziej tłusta kiełbasa tym większa kruchość. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-620083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #922 Opublikowano 9 Stycznia 2019 A może wiecie jak zrobić taką kiełbasę aby w środku była luźna taka rozwalająca się z wyglądu jak kotlet mielony......Czym bardziej tłusta kiełbasa tym większa kruchość. A mogłoby wydawać się odwrotnie. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-620084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #923 Opublikowano 9 Stycznia 2019 A mogłoby wydawać się odwrotnie. A czemu.? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-620088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #924 Opublikowano 9 Stycznia 2019 Arku, przynajmniej dla mnie, kiedyś sądziłem, że tłuszcz jako będzie wiązał składniki, a tu niespodzianka, wcale tak nie jest. Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-620092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #925 Opublikowano 9 Stycznia 2019 mieso sciegniste daje kleistosc ...tluszcz -zauwazylam ze kotlety mielone czym tlusciejsze bardziej soczyste , np z miesa wolowego zawsze sa bardziej suche Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/37/#findComment-620094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.