Maxell Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 29 Marca 2017 Chce się Wam tak bajdurzyć? Nie szkoda czasu? Zrób Kolego wg 16-tki, sprawdź na kiełbasce testowej i ewentualnie dopraw. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-545792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 29 Marca 2017 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-545795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 29 Marca 2017 Zrobić dwie wersje i wybrać właściwą dla siebie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-545802 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jojo Opublikowano 30 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 30 Marca 2017 Hej. Mam pytanie dotyczące białej kiełbasy. Jak długo można przechowywać surową w próżni? Nie da rady robić jej przed samymi świętami w sobotę. Zastanawiam się ile wytrzyma bez straty jakości. Może będę robił w ciągu tygodnia i nie wiem czy jest sens mrozić na te 2-3 dni. Ps. Piszę tutaj bo tematów o białej jest kilkadziesiąt. Jak by ktoś z "Zielonych" uważał, że w złym temacie to proszę posprzątać i wrzucić pytanie do jakiegoś kiełbasianego wątku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-545954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 31 Marca 2017 Jak długo można przechowywać surową w próżni? Karolu - trzymałem max tydzień - bo dłużej był punt znikający ale ja robię z 50 % peklosoli - szara jakoś nam mniej podchodzi. ( koleżanka trzymała w komorze 3 st w lodówce 10 dni i twierdziła że super ) Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-545966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 31 Marca 2017 Pamiętajcie że próżnia to brak tlenu, a brak tlenu to środowisko bardzo sprzyjające bakteriom beztlenowym.Już wolałbym przechowywać białą, w plastikowym pojemniku w lodówce. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-545973 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 31 Marca 2017 Miro ale chyba nie surowa? ja bym bala sie surowa trzymac dluzej jak max 2 dni , Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-545977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 31 Marca 2017 Tak jest. O ile pamiętam, surową należy spożyć w ciągu 48 godz. (oczywiście przy zachowaniu warunków chłodniczych). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-545981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 31 Marca 2017 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 31 Marca 2017 Białą kiełbaskę zrobioną na soli z dobrego mięska przy dawce soli 20g - i cztery dni w lodówce -2-4 stopnie wytrzyma, z marketowego i dwie doby strach trzymać..... Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-546069 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
widan Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Przeglądając forum o przepisach na kiełbasy przwinął sie wątek cukru jako dodatku do kiełbas. Może mi ktoś wytłumaczyć czy dodawać lub tez nie , w jakich ilościach i czemu ma to służyc ? Dzięki za pomoc. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-548190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Glukoza nie cukier jako pożywka do dojrzewajacych szczepionych kulturami. A do zwykłych kolor? smak? Sam bym się dowiedział :-) Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-548194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
clipol Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Podbijam pytanie Sent from my SM-G925F using Tapatalk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-548200 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Z moich obserwacji cukier wyciąga wilgoć z produktów mięsnych i przyspiesza wysuszanie/dojrzewanie i daje kruchość. Również daje smak, brązowy cukier możne dać odrobinę koloru.Ale to moje spostrzeżenia, mogę się również mylić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-548203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 (edytowane) Cukier do peklowania stosuje się głownie ze względów smakowych.Cukier powoduje lepsze wybarwienie, lepsze upeklowanie oraz łagodzi nieco słoność produktu, ale ostrożnie bo za duży dodatek przekraczający 26 % do solanki może spowodować jej glutowacenie.Cukier do peklowania dodaje się zimą.Latem jest niepolecany.Na ogół do peklowania suchego cukier dodaje się w proporcji 2 %.Cukier jako dodatek do solanek dodaje się głównie do peklowania mięsa wołowego. Edytowane 16 Kwietnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-548210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Mam pytanie które mnie dręczy dosyć długo:Mięso na kiełbasę peklowane- czy mogę je smażyć? Np. resztkę z nadziewarki. Wyczytałem kiedyś ze mięso peklowane nie obrabia się w wyższej temperaturze niż 120 stopni. jest to prawda czy coś pokiełbasiłem? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-548213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 (edytowane) Mięso na kiełbasę peklowane- czy mogę je smażyć? Np. resztkę z nadziewarki Możesz tylko z mojego doświadczenia wynika, że może być lekko za słone bo smażenie powoduje ubytek wody i uwidacznia słoność.To tak jak z kiełbasami.Do pieczenia powinno się peklować mniejszą dawka niż do parzenia. Wyczytałem kiedyś ze mięso peklowane nie obrabia się w wyższej temperaturze niż 120 stopni. Wyczytałeś dobrze,ale chyba 140º C tylko czy nigdy nie jadłeś kiełbasy na peklosoli z grilla.?Bez przesady. Edytowane 16 Kwietnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-548215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 ...powyżej 160* azotyn przekształca się w nitrozaminy - potencjalnie rakotwórcze... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-548217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 jest to prawda czy coś pokiełbasiłem?Podobno prawda, tak jest napisane w wielu źródłach.Ja nie smażę. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-548218 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Wyczytałeś dobrze tylko czy nigdy nie jadłeś kiełbasy na peklosoli z grilla.?Bez przesady. Tak jadłem, tylko gotowa kiełbasa jest po obróbce, parzona bo podpiekanej na grilla to trochę sucha będzie ...powyżej 160* azotyn przekształca się w nitrozaminy - potencjalnie rakotwórcze...chciałem się upewnić Dziękuje za odpowiec Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-548222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 (edytowane) Tak jadłem, tylko gotowa kiełbasa jest po obróbce, parzona bo podpiekanej na grilla to trochę sucha będzie Ja nic nie pisałem o pieczonej na grilla.Usmaż sobie z tej resztki hamburgera, na to jakieś dodatki np. pomidora i będzie Pan zadowolony. Życzę smacznego . Edytowane 16 Kwietnia 2017 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-548223 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 będzie Pan zadowolony. Życzę smacznego . Tak już robiłem, i było smaczne Tylko chciałem się upewnić bo tez się smaży wędzony boczek do jajecznicy itp. I nie pan tylko Krystian albo Mesch ( nazwa mojej kochanej wioski ) Pozdrowienia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-548224 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 tez się smaży wędzony boczek do jajecznicy itp. No właśnie. I nie pan tylko Krystian albo Mesch To był cytat tylko nie użyłem cudzysłowu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-548225 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Arek, tez wyczytalem na forum ze dodatek cukru stosuje sie przy peklowaniu w okresie zimowym ale temp. peklowania w lecie tez jest "zimowa" 4-6 stopni. Uzasadnij wiec dlaczego.? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-548231 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Uzasadnij wiec dlaczego.? Dodatek cukru latem powoduje wzrost ilości bakterii a co za tym idzie psucie się mięsa.O cukrze możesz sobie więcej poczytać poniżej. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2326-rola-cukru-podczas-peklowania/ Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-548235 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 16 Kwietnia 2017 Arek, tez wyczytalem na forum ze dodatek cukru stosuje sie przy peklowaniu w okresie zimowymJa zauważyłem ze głównie w wyrobach z dziczyzny tak się robi bo jest różnica mięsa z zależnością czym zwierzęta się odżywiają. Do kiełbasy wieprzowej tez się daje cały rok Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-548236 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.