Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chce się Wam tak bajdurzyć? Nie szkoda czasu? ;) Zrób Kolego wg 16-tki, sprawdź na kiełbasce testowej i ewentualnie dopraw.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-545792
Udostępnij na innych stronach

Zrobić dwie wersje i wybrać właściwą dla siebie. :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-545802
Udostępnij na innych stronach

Hej. Mam pytanie dotyczące białej kiełbasy. Jak długo można przechowywać surową w próżni? Nie da rady robić jej przed samymi świętami w sobotę. Zastanawiam się ile wytrzyma bez straty jakości. Może będę robił w ciągu tygodnia i nie wiem czy jest sens mrozić na te 2-3 dni.

Ps. Piszę tutaj bo tematów o białej jest kilkadziesiąt. Jak by ktoś z "Zielonych" uważał, że w złym temacie to proszę posprzątać i wrzucić pytanie do jakiegoś kiełbasianego wątku.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-545954
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jak długo można przechowywać surową w próżni?
Karolu - trzymałem max tydzień - bo dłużej był punt znikający :facepalm: ​ ale ja robię z 50 % peklosoli - szara jakoś nam mniej podchodzi. ( koleżanka trzymała  w komorze 3 st w lodówce 10 dni i twierdziła że super )

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-545966
Udostępnij na innych stronach

Pamiętajcie że próżnia to brak tlenu, a brak tlenu to środowisko bardzo sprzyjające bakteriom beztlenowym.

Już wolałbym przechowywać białą, w plastikowym pojemniku w lodówce.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-545973
Udostępnij na innych stronach

Miro ale chyba nie surowa? ja bym bala sie surowa trzymac dluzej jak max 2 dni ,

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-545977
Udostępnij na innych stronach

Tak jest. O ile pamiętam, surową należy spożyć w ciągu 48 godz. (oczywiście przy zachowaniu warunków chłodniczych).

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-545981
Udostępnij na innych stronach

Białą kiełbaskę zrobioną na soli  z dobrego mięska przy dawce soli 20g - i cztery dni w lodówce -2-4 stopnie wytrzyma, z marketowego i dwie doby strach trzymać.....  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-546069
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Przeglądając forum o przepisach na kiełbasy przwinął sie wątek cukru jako dodatku do kiełbas. Może mi ktoś wytłumaczyć czy dodawać lub tez nie , w jakich ilościach i czemu ma to służyc ? Dzięki za pomoc.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-548190
Udostępnij na innych stronach

Glukoza nie cukier jako pożywka do dojrzewajacych szczepionych kulturami. A do zwykłych kolor? smak? Sam bym się dowiedział :-)
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-548194
Udostępnij na innych stronach

Z moich obserwacji cukier wyciąga wilgoć z produktów mięsnych i przyspiesza wysuszanie/dojrzewanie i daje kruchość. Również daje smak, brązowy cukier możne dać odrobinę koloru.

Ale to moje spostrzeżenia, mogę się również mylić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-548203
Udostępnij na innych stronach

Cukier do peklowania stosuje się głownie ze względów smakowych.Cukier powoduje lepsze wybarwienie, lepsze upeklowanie oraz łagodzi nieco słoność produktu,  ale ostrożnie bo za duży dodatek przekraczający 26 %  do solanki może spowodować jej glutowacenie.Cukier do peklowania dodaje się zimą.Latem jest niepolecany.Na ogół do peklowania suchego cukier dodaje się w proporcji 2 %.Cukier jako dodatek do solanek dodaje się głównie do peklowania mięsa wołowego. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-548210
Udostępnij na innych stronach

Mam pytanie które mnie dręczy dosyć długo:

Mięso na kiełbasę peklowane- czy mogę je smażyć? Np. resztkę z nadziewarki.

 

Wyczytałem kiedyś ze mięso peklowane nie obrabia się w wyższej temperaturze niż 120 stopni.

 

jest to prawda czy coś pokiełbasiłem?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-548213
Udostępnij na innych stronach

Mięso na kiełbasę peklowane- czy mogę je smażyć? Np. resztkę z nadziewarki

 

Możesz tylko z mojego doświadczenia wynika, że może być lekko za słone bo smażenie powoduje ubytek wody i uwidacznia słoność.To tak jak z kiełbasami.Do pieczenia powinno się peklować mniejszą dawka niż do parzenia.

 

 

 

Wyczytałem kiedyś ze mięso peklowane nie obrabia się w wyższej temperaturze niż 120 stopni.

 

Wyczytałeś dobrze,ale chyba 140º C tylko czy nigdy nie jadłeś kiełbasy na peklosoli z grilla.?Bez przesady. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-548215
Udostępnij na innych stronach

...powyżej 160* azotyn przekształca się w nitrozaminy - potencjalnie rakotwórcze...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-548217
Udostępnij na innych stronach

jest to prawda czy coś pokiełbasiłem?

Podobno prawda, tak jest napisane w wielu źródłach.

Ja nie smażę.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-548218
Udostępnij na innych stronach

Wyczytałeś dobrze tylko czy nigdy nie jadłeś kiełbasy na peklosoli z grilla.?Bez przesady. 

 

Tak jadłem, tylko gotowa kiełbasa jest po obróbce, parzona bo podpiekanej na grilla to trochę sucha będzie :)

 

...powyżej 160* azotyn przekształca się w nitrozaminy - potencjalnie rakotwórcze...

chciałem się upewnić :thumbsup:

 

Dziękuje za odpowiec

 

Pozdrowienia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-548222
Udostępnij na innych stronach

Tak jadłem, tylko gotowa kiełbasa jest po obróbce, parzona bo podpiekanej na grilla to trochę sucha będzie

 

Ja nic nie pisałem o pieczonej na grilla.Usmaż sobie z tej resztki  hamburgera, na to jakieś dodatki np. pomidora i będzie Pan zadowolony. Życzę smacznego . :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-548223
Udostępnij na innych stronach

będzie Pan zadowolony. Życzę smacznego . :D

 

Tak już robiłem, i było smaczne ;)  Tylko chciałem się upewnić bo tez się smaży wędzony boczek do jajecznicy itp.

 

I nie pan tylko Krystian albo Mesch ( nazwa mojej kochanej wioski ;) )

 

Pozdrowienia

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-548224
Udostępnij na innych stronach

 

 

tez się smaży wędzony boczek do jajecznicy itp.

 

No właśnie.

 

 

 

I nie pan tylko Krystian albo Mesch

 

To był cytat tylko nie użyłem cudzysłowu. :D  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-548225
Udostępnij na innych stronach

Arek, tez wyczytalem na forum ze dodatek cukru stosuje sie przy peklowaniu w okresie zimowym ale temp. peklowania w lecie tez jest "zimowa" 4-6 stopni.

 

Uzasadnij wiec dlaczego.?

Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa ..
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-548231
Udostępnij na innych stronach

 

 

Uzasadnij wiec dlaczego.?
 

 

Dodatek cukru latem powoduje wzrost ilości bakterii a co za tym idzie psucie się mięsa.O cukrze możesz sobie więcej  poczytać poniżej.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/2326-rola-cukru-podczas-peklowania/

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-548235
Udostępnij na innych stronach

Arek, tez wyczytalem na forum ze dodatek cukru stosuje sie przy peklowaniu w okresie zimowym

Ja zauważyłem ze głównie w wyrobach z dziczyzny tak się robi bo jest różnica mięsa z zależnością czym zwierzęta się odżywiają. 

Do kiełbasy wieprzowej tez się daje cały rok

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14704-pytania-i-porady-w%C4%85tek-og%C3%B3lny/page/9/#findComment-548236
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.