paweljack Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 30 Listopada 2016 drobno zmielona frakcja tłusta jest sina. Skąd wziąłeś przepis na szynkową z "frakcją tłustą"? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miol Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 30 Listopada 2016 WitamDzisiaj zrobiłem swoją pierwszą kiełbasę i wszystko byłoby dobrze gdyby nie była taka słona. Peklowałem każdą klasę oddzielnie przez 3dni 18-20g/kg peklosoli, jako przyprawę dodałem gotową kupioną w sklepie masarskim "przyprawa swojska" i w smaku jest ok. tylko ta sól. Da się zjeść ale to nie to. Gdzie był błąd, za dużo peklosoli czy może przyprawa swoje zrobiła (chociaż dałem taką dawkę jaka była zalecana). Czy można jakoś zbić tę sól, a może można coś innego zrobić z tej kiełbasy (zrobiłem z 10kg więc przy jej słoności to tak szybko nie pójdzie). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 30 Listopada 2016 "przyprawa swojska" Jaki ma skład? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gregtom Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 30 Listopada 2016 W tej przyprawie ktora dodales, pewno tez jest sol..Sparz kielbase i powinno to troszke wyplukac sol.. Pewno podpiekales kielbe w wedzarni.. Tak.? Cytuj Wszystko ma jeden koniec, ale kiełbasa ma dwa .. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 30 Listopada 2016 Peklowanie 18-20 g/kg OK ale może ta przyprawa ma sól ? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AndrzejGdz Opublikowano 30 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 30 Listopada 2016 (edytowane) Świadomość, świadomością, ale o dziecko łatwiej niż o nową suknię Ja tam nie wiem nic o sukienkach i pewnie bym wyglądał bardzo kusząco w mini z dwoma krzywymi i owłosionymi nogami plus kajak nr42 ...........nie sądzę aby się ktoś na mnie skusił A do rzeczy , na pewno wiedza i praktyka starszej braci wędzarniczej + własna praktyka może takich jak ja zielonych ufoludków zbliżyć do upragnionego smaku, koloru i wyglądu wyrobów .Pozdrawiam To może dołącz na najbliższy kurs , będzie nas więcej . Bo niestety zapowiada się że po raz kolejny szkolenie może się nie odbyć z powodu niewystarczającej liczby uczestników.Śledząc forum i pytania jakie padają od wielu osób to chętnych na takie szkolenie powinno być bez liku , a tak naprawdę jest problem aby zebrać 20 chętnych , zastanawiam się z czego to wynika. Pozdrawiam Pozdr Wynika to z tego jak to sie mówi "Kasa, kasa Misiu" Edytowane 30 Listopada 2016 przez AndrzejGdz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Nie da się tego nauczyć w kilka dni bo inaczej każdy Polak zostałby mistrzem Nikt nie mówił że masz to zrobić . Jednak powinna być zasada wpierw pomyśl , przeczytaj , popytaj , a potem zrób , a nie : mam 5 kg mięsa jaką mam , albo jak mam zrobić kiełbasę, taką jak moja babcia robiła . Oczywiście nie obrażam babć Lub mam 3kg mięsa jak mam to zapeklować bo w sobotę wędzę . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Andrzejku .....możesz sobie pisać, pisać i pisać, a "mądry" polak i tak nie posłucha.5 kg to jeszcze niewielka strata.Mam klientów w sklepie którzy na pierwszy raz kupują 20-30 kg, nie mając żadnego pojęcia o tym co chcą zrobić.- Ja tam panie wezmę, zaleję wodą, peklosoli dodam i się uwędzi..... Się jakoś uwędzi...... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Czytałem o klasach, oglądałem zdjęcia ale w rzeczywistości to biorę taki kawałek mięcha, oglądam obracam i nie wiem, czy to białe w środku to tylko troszkę tłuszczu czy to ścięgno, czy ten kawałek to I klasa czy może już druga??? Andrzej i Miro = wszystko prawda ALE ..... przecież lepsza klasyfikacja nawet prawdopodobna od żadnej .... niby prosta banalna - jak się już wie ale nie do końca..... Na kursie dziczyzny ( swietna sprawa) kol. Andrzej Bagno - pokazał wszystkim w banalny sposób czym się różni II od II - wysypana na stole cała tzw II - i prosta segregacja na czerwoną II i białą II i w 2 różnych pojemnikach dwie różne II - ale od tego jest kurs ( serdecznie polecam - i nie żadna tam" kasa misiu") Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miol Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 1 Grudnia 2016 WitamTa przyprawa właśnie nie ma podanego składu, ma podane tylko dawkowanie (sprzedawca mówił że należy dodać po peklowaniu, na opakowaniu podany tylko producent Christ Gewurze, jest tu http://wedliniarz.com/sklep/mieszanki-do-kielbas/przyprawa-swojska/). Kiełbasę podpiekałem ale wczoraj jeszcze ją sparzyłem i trochę straciła na słoności ale jak dla mnie to jeszcze jest za słona. Dlatego tak myślałem czy nie można jej jakoś wykorzystać inaczej tzn. zalać w słoikach tłuszczem?(straci na słoności?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Wykorzystać możesz do bigosu,fasolki po bretońsku ,a nawet skręcić do swojskiego smalcu [ja nie robię smalcu z kiełbasą ,ale ktoś tu podał fajny przepis na smarowidło w którego skład wchodzi właśnie kiełbasa.Jak nie znajdziesz to mogę Ci podać skład. Cytuj beata Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Ta przyprawa właśnie nie ma podanego składuKolego, rozpoczynasz przygodę ze swojskimi wędlinami i kupujesz chemię? Kup sobie gotową kiełbasę ze sklepu to zaoszczędzisz czas. Zrobiłeś 10 kg, czy to tak trudno zmielić paczkę 20 g pieprzu, a nawet jak Ci się nie chce mielić to dodać pieprz zmielony, do tego 1-2 paczki majeranku, kilka ząbków czosnku? To nie jest aż tak czasochłonne zamiast póżniej szukać pomocy z powodu własnej...ech.Staraj się pytać przed robotą a nie po, wtedy unikniesz niespodzianek. Powodzenia. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Jak w przyprawie nie napisano nic o soli to tylko sprobowac przyprawy ,jeszcze sie chyba nikt nie otrol jak wezmie na jezyk i poprobuje ..ja jak mam jakies gotowce zawsze sprawdzam ,i nie mam niespodzianek z przesoleniem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Ta przyprawa właśnie nie ma podanego składu, ma podane tylko dawkowanie I nie boisz się że zamiast saletry masz np cyjanek? Jak można mówić o zdrowym wyrobie nie wiedząc co tak naprawdę się tam wsypało? 5 kg to jeszcze niewielka strata. Ja straciłem ponad 10kg bo gdzieś na forum przeczytałem "genialny" sposób peklowania w workach żyłkowych bez konieczności przekładania. Może komuś to działa - mi nie. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miol Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Ta przyprawa właśnie nie ma podanego składuKolego, rozpoczynasz przygodę ze swojskimi wędlinami i kupujesz chemię? Kup sobie gotową kiełbasę ze sklepu to zaoszczędzisz czas. Zrobiłeś 10 kg, czy to tak trudno zmielić paczkę 20 g pieprzu, a nawet jak Ci się nie chce mielić to dodać pieprz zmielony, do tego 1-2 paczki majeranku, kilka ząbków czosnku? To nie jest aż tak czasochłonne zamiast póżniej szukać pomocy z powodu własnej...ech.Staraj się pytać przed robotą a nie po, wtedy unikniesz niespodzianek. Powodzenia. Kupowałem w sklepie masarskim gdzie brałem jelita i właśnie dlatego kupiłem gotową bo to pierwsza moja kiełbasa i że będzie lepsza niż jakbym sam eksperymentował z przyprawami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gluszec Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Kupowałem w sklepie masarskim gdzie brałem jelita i właśnie dlatego kupiłem gotową bo to pierwsza moja kiełbasa i że będzie lepsza niż jakbym sam eksperymentował z przyprawami. I już teraz wiesz że to był błąd - na tym właśnie polega nauka.Nie zrażaj się i ucz się dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 1 Grudnia 2016 (edytowane) Kupowałem w sklepie masarskim gdzie brałem jelita i właśnie dlatego kupiłem gotową bo to pierwsza moja kiełbasa i że będzie lepsza niż jakbym sam eksperymentował z przyprawami. Też tam kupuję czasami jelita. To hurtownia, która zaopatruje przemysł masarski ( to właśnie dla nich te "przyprawy"). A eksperymentować nie ma co, tylko wziąć dowolny przepis i zrobić samemu. Edytowane 1 Grudnia 2016 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miol Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Ok, następnym razem będę sam przyprawiał. W swej naiwności myślałem, że jest to naturalna mieszanka przypraw. No to tylko zjeść te 10kg (ostatecznie nie jest zła jak ktoś lubi dobrze dosolone) i trzeba będzie próbować jeszcze raz . Co do szkolenia to myślałem o nim ale przy mojej pracy na razie nie ma na to szans.Pozdrawiam i dzięki bardzo za rady. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 1 Grudnia 2016 miol, jeszcze jedna uwaga -ja na wszelki wypadek nie używał bym tego do smażenia (np. jajka na szyneczce). Cholera wie co oni tam wrzucili i w co to się zmieni w wysokich temperaturach. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Ok, następnym razem będę sam przyprawiał. I tak trzymaj. Pytaj przed robotą. Również pozdrawiam. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Owidius Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Też mi wcisnęli kiedyś przy zakupie jelit jakąś paczuszkę z gotowizną "Super ekstra przyprawa do wszystkiego" chyba do tej pory leży gdzieś w garażu i czeka na utylizację. Nawet jak nie wiadomo co dodać to przeczytać skład z opakowania i kupić przyprawy w paczuszkach i po troszku dosypywać wtedy na pewno będzie dobre a do tego zdrowe bez ciekawych dodatków z papierków. - "Ten się nie myli, kto nic nie robi" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Ok, następnym razem będę sam przyprawiał To dobry kierunek,tylko jak sprzedawca powiedział ci, że przyprawy dodać po peklowaniu to raczej w składzie nie ma soli.Po prostu następnym razem zmniejsz ilość peklosoli,bo zapewne mniej jej tolerujesz w wyrobie,ja do kiełbas wedzonych i parzonych dodaje 18 gr peklosoli na 1 kg. masy a do wędzonych i podpiekanych w wedzarni 16 gr.Musisz znaleść swój smak Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Po prostu następnym razem, powymieszaniu farszu, spróbuj go, lub zrób jedną kiełbaskę testową, sparz ją i oceń poziom słoności. Jeśli będzie za słone, dodaj świeżego mięsa do momentu, aż słoność będzie ok.Ja bym radził także, kilkukrotne powtórzenie obliczeń ilości dodawanych do mięsa składników, gdyż początkujący własnie na tym etapie popełniaja sporo błędów. Być może i Ty dodałeś np. więcej soli na skutek pomyłki w obliczeniach. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 1 Grudnia 2016 No to tylko zjeść te 10kg (ostatecznie nie jest zła jak ktoś lubi dobrze dosolone) i trzeba będzie próbować jeszcze raz Możesz część dodać do bigosu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Grudnia 2016 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 1 Grudnia 2016 Nie podejrzewam że w gotowej przyprawie było aż tyle soli, że wpłynęła na smak wyrobu.Jeśli coś zostało, lub masz drugie opakowanie to po prostu skosztuj przyprawy i oceń jej słoność.Jeśli to jej wina, to poczujesz prawie samą sól. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.