qba-69 Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Października 2017 Przedstawiam przepis na kiełbasę drobiową, którą w tym roku niektórzy mieli okazję próbować na zlocie WB w Napoleonowie Założenie było takie, żeby kiełbasa nie była tłusta i dała się kroić na kanapki. Składniki:mięso z ćwiartek drobiowych (bez skóry, kości i grubszych ścięgien)filety drobiowepeklosól - 18 g/kgczosnek - ok. 15 g/kgpieprz czarny świeżo mielony - 2 g/kgmajeranek - 1 g/kgtymianek - 0,5 g/kgcukier - 0,3 g/kgwoda - ok. 60 ml/kg Wykonanie:Zapeklowałem mięso z ćwiartek i filetów drobiowych. Mniej więcej tyle samo każdego rodzaju mięsa. Po dwóch dobach piersi zmieliłem na sitku o oczkach 13 mm, natomiast mięso z ćwiartek na 4,5 mm. Mięso z ćwiartek wymieszałem z przyprawami, następnie dodałem filetowe i dolałem wodę (jeżeli filety są z promocji, to nawet nie trzeba jej dodawać ). Po dokładnym wymieszaniu (trzeba się dobrze spocić ) nadziałem w kiełbaśnice wieprzowe (odkręcane w odcinki ok 25 cm) i powiesiłem na zewnątrz, żeby kiełbaska się osadziła i wstępnie osuszyła podmuchami delikatnego wiatru W tym czasie narobiłem żaru w wędzarni i mogłem już wkładać wyroby do komory wędzarniczej. Osuszałem w temperaturze max. 50o C. Wędzenie w temperaturze 40o C, do uzyskania odpowiedniego koloru. Parzenie w temperaturze max. 75o C ok. 25 minut, dzięki czemu kiełbasa nie jest zbyt sucha. Drewno, którego użyłem, to dąb i jesion (do narobienia żaru), na to pień jabłoni i aromatyzowanie ususzonymi pędami malin, standardowo z dodatkiem dębowych patyków (z dębem należy uważać ). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 27 Października 2017 Poszło do archiwum . Żonka lubi kuraki wszelkiej maści więc będę musiał ukręcić . Czosnek 15g/kg - jest czosnkowo, drób jest jak dla mnie "bezpłciowy" więc trzeba dać przypraw konkretnie. Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Października 2017 Tego czosnku to nie za dużo? Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Października 2017 (edytowane) Kiełbasy drobiowe aż się proszą o dodanie ziaren gorczycy i pieprz czarny zamieniłbym na biały , albo kolorowy , a co do takiej ilości czosnku to bym polemizował . Edytowane 27 Października 2017 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Października 2017 Qba zaraz napisze, że 1,5 g/kg Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Października 2017 Qba zaraz napisze, że 1,5 g/kg Skoro Kubie i rodzince odpowiada taka ilość, to nie ma sensu dyskutować. Każdy, robiąc wg tego (i innych przepisów) i tak dopasowuje ilości składników do swego smaku. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Października 2017 Tego czosnku to nie za dużo? Jadłam tą wędlinę na zlocie, jeśli Kuba dał tyle czosnku co w przepisie to mnie nie odrzucało. Powiem szczerze że była naprawdę pyszna Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 27 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Października 2017 Qba zaraz napisze, że 1,5 g/kg Nie napisze. My lubimy dużo "czochu" Dla mniej "czosnkolubnych" można zastosować typową dawkę, stosowaną w przypadku innych kiełbas tego typu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Października 2017 Piękna i wygląda smakowicie. Pozwoliłem sobie przepis zapisać. Kiełbasy drobiowe aż się proszą o dodanie ziaren gorczycy i pieprz czarny zamieniłbym na biały , albo kolorowy , a co do takiej ilości czosnku to bym polemizował .Niby tak, ale pieprz biały ma charakterystyczny aromat który nie wszystkim odpowiada. Ja osobiście nie lubię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 27 Października 2017 Dzięki, fajny przepis. Wkleiłem do notesiku i na pewno zrobię w przyszłości. Tylko skąd ten tłuszcz który widzę na fotce? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 27 Października 2017 Niby tak, ale pieprz biały ma charakterystyczny aromat który nie wszystkim odpowiada. Ja osobiście nie lubię. Ostatni zraziłam się do białego pieprzu, po otwarciu paczki czuć było moczem.... poważnie piszę. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 27 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 27 Października 2017 Tak jak napisałem, zależało mi na tym, żeby kiełbasa nie była tłusta. Może są jakieś śladowe jego ilości z ćwiartek drobiowych, jednak to raczej jasne mięso z fileta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 27 Października 2017 Delikatny wiatr powiadasz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 28 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 28 Października 2017 (edytowane) Tylko skąd ten tłuszcz który widzę na fotce?jednak to raczej jasne mięso z fileta. Moja drobiowa też wygląda na tłustą . To wersja z indyka. Edytowane 28 Października 2017 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 28 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Października 2017 To wersja z indyka. też ciekawa - wariacja z głowy czy jakiś przepisik? Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 28 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Października 2017 (edytowane) wariacja z głowy czy jakiś przepisik? Jest tu gdzieś przepis i fotki z produkcji ale skład to pierś i podudzia z indyka pokrojone i kawałeczek wołowiny zmielony i zblendowany z przyprawami i wodą i dodane jako "klej" Ta wersja tylko parzona , ale można też wędzić . Edytowane 28 Października 2017 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miru Opublikowano 8 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 8 Marca 2018 Dziekuje...... Cytuj Idealem nie jestem,ale zawsze moge sie poprawic.... Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 24 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 24 Marca 2018 Moja teściowa zażyczyła sobie abym jej zrobił na święta trochę kiełbasy drobiowej, bo nie bardzo może jeść wieprzowinę.Chcę zrobić kiełbasę na wzór tej. Mam 1 kg piersi kurzych, 1.5 kg mięsa gulaszowego z indyka i 1 kg mięsa z udek kurczaka. Mam zamiar zapeklować to tak:indyk w całości peklosolą, piersi kurze sól/peklosól 60/40 i udka kurze sól/peklosól 50/50.Czy tak będzie dobrze? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 24 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 24 Marca 2018 Ilość mioglobiny w każdym rodzaju mięsa jest inna i przyznam, że dobrze kombinujesz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 (edytowane) Qba do jakiej temp. parzyć kiełbę drobiową ?- zrobiłem z udek kurczaka i piersi indyka - we flaku kaliber 32 Edytowane 7 Kwietnia 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 7 Kwietnia 2018 Lecisz jak każdą inną kiełbasę. Temperatura 72 stopni C, to jest z zapasem Niedobre bakcyle giną już przy 60-65 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisioPysio Opublikowano 5 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 5 Września 2020 Witam, robiłem kiełbaske z tego przepisu i wszystkim smakuje tylko mam problem z przekrojem. Proszę zobaczyć na zdjęcia,kiełbasa w przekroju wygląda jak ser szwajcarski ???? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 5 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 5 Września 2020 Niektórzy Ci napiszą żebyś się nie przejmował bo to wyrób domowy i będą , ale ja napiszę ,że źle nabita nadziewarka bo należy moim zdaniem dążyć do doskonałości. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MisioPysio Opublikowano 5 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 5 Września 2020 Dzięki, następnym razem spróbuje nabić ciasniej, bo rzeczywiście pierwsze dwa kawałki rozerwalo mi jelita więc zacząłem nadziewać trochę luzniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pepuś Opublikowano 6 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 6 Września 2020 @MysioPysio , Arkadiusz pisze byś przyłożył się do załadunku mięsa w nadziewarkę . Mocne nabicie farszu w jelita nie rozwiąże problemu z dziurkami w kiełbasie . Cytuj Pozdrawiam Piotr. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.