Skocz do zawartości

Kiełbasa drobiowa - kanapkowa


qba-69

Rekomendowane odpowiedzi

Przedstawiam przepis na kiełbasę drobiową, którą w tym roku niektórzy mieli okazję próbować na zlocie WB w Napoleonowie :)

Założenie było takie, żeby kiełbasa nie była tłusta i dała się kroić na kanapki.

post-73631-0-60508500-1509125073_thumb.jpg

 

Składniki:

mięso z ćwiartek drobiowych (bez skóry, kości i grubszych ścięgien)
filety drobiowe
peklosól - 18 g/kg
czosnek - ok. 15 g/kg
pieprz czarny świeżo mielony - 2 g/kg
majeranek - 1 g/kg
tymianek - 0,5 g/kg
cukier - 0,3 g/kg
woda - ok. 60 ml/kg
 
post-73631-0-84634800-1509125292_thumb.jpg
Wykonanie:
Zapeklowałem mięso z ćwiartek i filetów drobiowych. Mniej więcej tyle samo każdego rodzaju mięsa. Po dwóch dobach piersi zmieliłem na sitku o oczkach 13 mm, natomiast mięso z ćwiartek na 4,5 mm. Mięso z ćwiartek wymieszałem z przyprawami, następnie dodałem filetowe i dolałem wodę (jeżeli filety są z promocji, to nawet nie trzeba jej dodawać ;) ). Po dokładnym wymieszaniu (trzeba się dobrze spocić :) ) nadziałem w kiełbaśnice wieprzowe (odkręcane w odcinki ok 25 cm) i powiesiłem na zewnątrz, żeby kiełbaska się osadziła i wstępnie osuszyła podmuchami delikatnego wiatru :) W tym czasie narobiłem żaru w wędzarni i mogłem już wkładać wyroby do komory wędzarniczej. Osuszałem w temperaturze max. 50o C. Wędzenie w temperaturze 40o C, do uzyskania odpowiedniego koloru. Parzenie w temperaturze max. 75o C ok. 25 minut, dzięki czemu kiełbasa nie jest zbyt sucha. 
Drewno, którego użyłem, to dąb i jesion (do narobienia żaru), na to pień jabłoni i aromatyzowanie ususzonymi pędami malin, standardowo z dodatkiem dębowych patyków (z dębem należy uważać ;) ).

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Poszło do archiwum ;):thumbsup: . Żonka lubi kuraki wszelkiej maści więc będę musiał ukręcić . Czosnek 15g/kg - jest :thumbsup:  czosnkowo,  drób jest jak dla mnie "bezpłciowy" więc trzeba dać przypraw konkretnie. :thumbsup:  :) 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tego czosnku to nie za dużo?

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Qba zaraz napisze, że 1,5 g/kg

Skoro Kubie i rodzince odpowiada taka ilość, to nie ma sensu dyskutować. Każdy, robiąc wg tego (i innych przepisów) i tak dopasowuje ilości składników do swego smaku.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tego czosnku to nie za dużo?

 

Jadłam tą wędlinę na zlocie, jeśli Kuba dał tyle czosnku co w przepisie to mnie nie odrzucało. 

Powiem szczerze że była naprawdę pyszna  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Qba zaraz napisze, że 1,5 g/kg
 Nie napisze. My lubimy dużo "czochu"  :devil: Dla mniej "czosnkolubnych" można zastosować typową dawkę, stosowaną w przypadku innych kiełbas tego typu. 
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Piękna i wygląda smakowicie. Pozwoliłem sobie przepis zapisać.

 

Kiełbasy drobiowe aż się proszą o dodanie ziaren  gorczycy i pieprz czarny zamieniłbym na biały , albo kolorowy , a co do takiej ilości czosnku to bym polemizował  .

Niby tak, ale pieprz biały ma charakterystyczny aromat który nie wszystkim odpowiada. Ja osobiście nie lubię.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Niby tak, ale pieprz biały ma charakterystyczny aromat który nie wszystkim odpowiada. Ja osobiście nie lubię.

Ostatni zraziłam się do białego pieprzu, po otwarciu paczki czuć było moczem.... poważnie piszę. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

To wersja z indyka.
:yes: też ciekawa -  :yes: wariacja z głowy czy jakiś przepisik?

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

wariacja z głowy czy jakiś przepisik?

 

Jest tu gdzieś przepis i fotki z produkcji ale  skład to pierś i podudzia z indyka pokrojone i kawałeczek wołowiny zmielony i zblendowany z przyprawami i wodą i dodane jako "klej" Ta wersja tylko parzona , ale można też wędzić . 

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
  • 3 tygodnie później...

Moja teściowa zażyczyła sobie abym jej zrobił na święta trochę kiełbasy drobiowej, bo nie bardzo może jeść wieprzowinę.

Chcę zrobić kiełbasę na wzór tej. Mam 1 kg piersi kurzych, 1.5 kg mięsa gulaszowego z indyka i 1 kg mięsa z udek kurczaka. Mam zamiar zapeklować to tak:

indyk w całości peklosolą, piersi kurze sól/peklosól 60/40 i udka kurze sól/peklosól 50/50.

Czy tak będzie dobrze?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 2 lata później...

Niektórzy Ci napiszą żebyś się nie przejmował bo to wyrób domowy i będą  :clap:  , ale ja napiszę ,że źle nabita nadziewarka bo należy moim zdaniem dążyć do doskonałości.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.