JD1958 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Stefan S dziękuję za odpowiedź. Przyznaję rację - taki sezonowany kawałek lepiej na grilla.Jednak chciałbym się przekonać, czy jest jakaś różnica w smaku świeżego rostbefu a sezonowanego w technologii sous-vide. W swoim poprzednim poście Kolega był uprzejmy "wypunktować" wszystkie przemyślenia z postu TOSHIBA, także nie mam już nic do dodania Pozdrawiam Cytuj ------------------------------------------"Ważne, by wiedzieć, CO SIĘ MÓWI, a nie mówić, CO SIĘ WIE..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Chętnych do konstruktywnej dyskusji, zapraszam na wymianę doświadczeń. "Wszystko wiedzący" = g.w.o wiedzący krzykacze będą ignorowani. Toshiba, to było delikatnie mówiąc niestosowne, no chyba że pisałeś o sobie jako wszystko wiedzącym, -co przedstawił w krótkich punktach kol. Stefan Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 26 Czerwca 2018 (edytowane) StefanSnie wydaje mi sie aby ktos "propagowal" uzywanie, niemniej nie mozna tez zabronic ze tylko i wylacznie - kazdy dziala na wlasna odpowiedzialnosc i wyraza wlasna opninie - a ze polak potrafi to juz inna para kaloszy... i nawet w srodku da sie umyc bez rozbierania No to ja popełniam jakąś zbrodnie , bo od ponad roku używam Lidlowskiego sprzeta do parzenia bez woreczków i nic mu nie jest. Binio1111 litości nie popadajmy w paranoje , to nie grzybowa z lazankami by coś mialo sie stać. Myje potem dokładnie sprzet i jest OK. StefanS100 lat to mala roznica bo metaoda jest znana od poczatku 20 wieku a nie 19 -tego . Zreszta w pierwszych zdaniach pierwszego postu w tym temacie jest to tez zaznaczone. Po raz pierwszy opisana została w 1799 roku przez sir Benjamina Thompsona, StefanSzalezy od podniebienia i kubkow smakowych - roznica 10 czy 20 godzin ma swoje znaczenie jednak - niemniej 2.5 godz. tez ma swoisty wplyw na destrukcje bacterii szczegolnie w temp. 58*C i grubosci 20 mm........ Chodziło mi o to ze w tej metodzie ważniejsza jest temperatura (jej najwyższy punkt) a jeżeli czas, który można przekroczyć jeżeli zajdzie taka potrzeba. I to w dodatku w porównaniu do szynkowarzenia, gdzie przekroczenie czasu o przykładowo 50 % ma większy i bardzie niszczący skutek i dodatkowo : Drugie golonko gotowałem w temperaturze 77ᵒC przez 12 godzin i w zasadzie jest takie samo jak poprzednie. Następne zrobię w temperaturze 90ᵒC i przez 6 godzin, tak jak pisze Tusiaczek. I te wyszło dokładnie takie jak chciałem ze takie zamiany (temperatura /czas) to nie ten kierunek mam nadzieje ze zostane zignorowany..Poczekaj trochę a dowiesz się o co chodziło, ale na pewno nie chudziło o Twoja osobę Edytowane 26 Czerwca 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Po raz pierwszy opisana została w 1799 roku przez sir Benjamina Thompsona, Toshiba, przeczytałem od deski do deski ten mat.z linku i bardziej uwierzę w podgrzewane dwustuletnie majtki niż prekursora Sous Vide. Że dlaczego? Bo wymyślił zupkę?Czy chodzi Ci o ten wpis?cyt. z Wikipedia: 1 część kaszy jęczmiennej, 1 część grochu, 4 części ziemniaków, kwaśne piwo, sól do smaku – składniki gotować powoli do miękkości; potrawa ta jest tania i pożywna, choć zawartość witamin i mikroelementów jest w niej niewystarczająca. Nie mylisz przypadkiem gotowania na wolnym ogniu z Sous Vide?No to idąc tym tokiem myślenia popatrz np. na caseatę. Nie dajmy się zwariować że pierwszy który zmieszał kapustę ze skwarkami wymyślił bigos. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 26 Czerwca 2018 (edytowane) przeczytałem od deski do deski ten mat.z linku i bardziej uwierzę w podgrzewane dwustuletnie majtki niż prekursora Sous Vide Kazdy gotuje to co mu smakuje, masz prawo sobie stare majtki gotowac, Twoja sprawaAle zeby zrozumiec sprawe, potrzebna jest znajomosc jezykow obcych suːˈviːd; französisch su: `vi:d; j. francuski ‚pod‘; vide ‚prożnia‘ = czyli w prozni Nie mylisz przypadkiem gotowania na wolnym ogniu z Sous Vide? Znaczenie Sous Vide wyjasnione wyżej No to idąc tym tokiem myślenia popatrz np. na caseatę. Nie dajmy się zwariować że pierwszy który zmieszał kapustę ze skwarkami wymyślił bigos. kazdy ma swoj przepis na bigos Nie mylisz przypadkiem gotowania na wolnym ogniu z w 1799 roku przez sir Benjamina Thompsona,? I jeszcze raz cytuje Twoja wypowiedzZnaczenie slow wyjasnione to przejdzmy do powolnego podgrzewania potraw --- to wlasnie w 1799 roku opisal Benjamina Thompsona, No i na koniec mamy polaczenie tych dwuch rzeczy nazywane (moze i mylnie) nadal Sous Vide. Troche to przypomina jak Polsce mowiona swego czasu ... Kupilem sobie ADIDASY NAJKI (chodzi oczywiscie o NIKE) Przepraszam czytajacych, ale w pracy nie mam Polskiej trzcionki PSKolego wróbel75 zanim cos napiszesz pomysl Edytowane 26 Czerwca 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Też piszę w pracy. Nie prosiłem byś wyjaśnił mi znaczenie słów Sous Vide tylko gdzie jest o tym mowa w linku do którego skierowałeś (a o majtkach akurat tam jest napisane)https://pl.wikipedia.org/wiki/Benjamin_Thompson(ten link się otwiera) Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 26 Czerwca 2018 gdzie jest o tym mowa Nie skierowalem swiadomie, wkleilo sie samohttps://pl.wikipedia.org/wiki/Sous-vide Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Sorki, miałem klienta. Teraz mogę skończyć myśl.Piszesz o Beniaminie Thompsonie i "naciskając" na niego otwiera sie wiki gdzie jest mowa o podgrzewanej bieliźnie a nic o Sous Vide?[Dodano: 26 cze 2018 - 15:37]O, wyprzedziłeś moje pytanie[Dodano: 26 cze 2018 - 15:39]No to troszkę wyjaśnia A ja poczytałem troszkę o życiu sir Beniaminie PS Kolego wróbel75 zanim cos napiszesz pomysl No to jeszcze u kąśliwa odpowiedźZanim coś napiszesz pomyśl Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 26 Czerwca 2018 No to jeszcze u kąśliwa odpowiedź Zanim coś napiszesz pomyśl No to jestesmy kwita Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 26 Czerwca 2018 I gitara. Ok. Historii mi na dzisiaj starczy lete budować swój kącik.Do jutra. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JD1958 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Koledzy!proponuję zakończyć tę słowną + faktograficzną "przepychankę" nt. "okolic" sous-vide, która NIC nie wnosi do bogatych w praktyce postów na tym Forum. Przepraszam czytajacych, ale w pracy nie mam Polskiej trzcionkiJa tez pracuję w firmie, dla której polska czcionka/wymowa to "masssakra", lecz tak dla informacji - żaden admin nie powinien zabronić Tobie zainstalowania innego języka - "trzcionki" = czcionki. Poza tym Forum ma aktywną funkcję poprawiania słów.Zawsze staram się pisać zwracając również uwagę na "polskie ogonki" - mnie też w pośpiechu nie zawsze się to udaje, lecz należy dbać o język - w przeciwieństwie do języka "mówionego" napisane słowa zostawiają ślad - za filmem "Konopielka".Propozycja tematu/nowego wątku: "Rzeczywiste czasy przygotowania mięsa/potraw sous-vide" A teraz własnie sobie robię karczek gr 20 mm czas 2,5h temperatura 58 sC i wiem ze jak zwykle wyjdzie w punkt (….)Na koniec praktycznie "dotkniecie" gorącej patelni dla kolorku i na talerz Jestem "poczatkujący sous-vide", lecz już mogę stwierdzić, że czasy gotowania podawane na różnych stronach w Internecie mają się nijak do indywidualnego gotowania (dotyczy konkretnego rodzaju mięsa), które zależy od wielu czynników, m.in.:wielkości sztuki mięsa - inna kwestia gramatura, inna kwestia grubość sztuki,temperatury "wejściowej" mięsa - czas do osiągnięcia temperatury wewnątrz,wielkości/pojemności garnka (raczej gara) i jego izolacji/ew. przykryciaopakowania - inaczej przylega mięso w torebce próżniowej (przenikanie ciepła do wnętrza sztuki), inaczej w szczelnej, strunowej-ZIPW tym względzie uważam, że podany przez TOSHIBA czas dla jego karkówki jest jak najbardziej OK! "... i nawet gdybym go robił 10 czy 20 h wyszedł by taki sam..." "Przeciągnięcie" czasu z 10h->20h przy danej temperaturze np. 58 st.C raczej spowoduje zmianę struktury mięsa:po 10h (duża przesada - nie należy podawać wartości "nierealnych") jest np. miękkie,po 20h rozpadnie się po wyjęciu z torebki. Przekazujmy sobie życzliwie to, co nam wszystkim może się przydać PRECZ od podziałów, których na bieżąco i tak jest dosyć. Pozdrówka PS. Masssakra! - ile mnie czasu kosztowało, by POSTARAĆ się coś sensownego napisać , a i tak skutek niewiadomy... Cytuj ------------------------------------------"Ważne, by wiedzieć, CO SIĘ MÓWI, a nie mówić, CO SIĘ WIE..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Jak przygotować mięso tą metodą bez użycia cyrkulatora? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 26 Czerwca 2018 (edytowane) Koledzy! proponuję zakończyć tę słownąDyskusja zakończona ponad 4 godziny temu, wiec po co do tego wracasz A wyjaśnienie słownictwa i jego znaczenia, moim zdaniem było potrzebne, aby osoby nie wiedzące co dokładnie co znaczy, mogły zaciągać informacji już wstępnie ukierunkowane czego maja szukać lecz tak dla informacji - żaden admin nie powinien zabronić Tobie zainstalowania innego języka to ja wydałem ten zakaz. Zakaz instalowania czegokolwiek co nie jest wymagane do pracy i tylko do pracy wiec nie mogę go teraz sam złamać. "trzcionki" = czcionki Po 30 latach poza Polską niektóre wyrazy już się zapomina to, co nam wszystkim może się przydaćDlatego chciałem żeby wypowiedziały się osoby które coś robią, a nie przedrukowują treści znalezione w internecie bo togo jest dużo ale tak jak pisałeś temperatury i czasy są rozbieżne.[Dodano: 26 cze 2018 - 20:38]Jak przygotować mięso tą metodą bez użycia cyrkulatora?bez cyrkulatora, lub garnka z cyrkulacją moim zdaniem nie da się, bo w jaki sposób chcesz doprowadzić wodę w całym naczyniu do tej samej temperatury +/- 0,1 sC i otrzymać to przez długi czas?Woda musi cyrkulować i to odpowiednio mocno/szybko, aby zrekompensować straty (straty ciepła przez ścianki naczynia i jest pochłaniane przez produkt) i uwzględnić zyski z grzałki Edytowane 26 Czerwca 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JD1958 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 26 Czerwca 2018 TOSHIBA OK.każdy, kto przeczyta Twoje odpowiedzi będzie wiedział...Pozdrawiam Cytuj ------------------------------------------"Ważne, by wiedzieć, CO SIĘ MÓWI, a nie mówić, CO SIĘ WIE..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JD1958 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Miro TOSHIBA w tym względzie ma rację - bez cyrkulatora raczej będzie ciężko...Do domowego użytku kupiłem w LIDL (jedną nogą w pracy jestem w DE, drugą z rodziną w PL) - na allegro można ten cyrkulator tutaj dostać .Na bieżąco mogę informować o swoich pierwszych doświadczeniach/osiągnięciach - Kolega TOSHIBA będzie mógł moje opinie uzupełnić/zweryfikować poprzez swoje doświadczenie.Tak, czy inaczej sous-vide wydaje sie być wartym spróbowania sposobem przygotowywania posiłków jak i ew. dalszej edukacji pokolenia przeciw FastFood (McD, KF., Keb...). Cytuj ------------------------------------------"Ważne, by wiedzieć, CO SIĘ MÓWI, a nie mówić, CO SIĘ WIE..." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 26 Czerwca 2018 TOSHIBA w tym względzie ma rację - bez cyrkulatora raczej będzie ciężko Na bieżąco mogę informować o swoich pierwszych doświadczeniach/osiągnięciach To jeżeli masz ochotę to spróbuj szynkowar (wsad) odpompować z powietrza i zrobić go ta metoda, mała podpowiedz nie przekrocz 69 sC pokolenia przeciw FastFood (McD, KF., Keb...). Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwin71 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 27 Czerwca 2018 To jeżeli masz ochotę to spróbuj szynkowar (wsad) odpompować z powietrza i zrobić go ta metoda, mała podpowiedz nie przekrocz 69 sC Że pozwolę sobie wtrącić, ale jak wtedy pilnować temperatury wewnątrz? czy te 69sC dotyczy temperatury wody? jeśli tak to ile czasy parzyć? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 27 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 27 Czerwca 2018 (edytowane) Że pozwolę sobie wtrącić, ale jak wtedy pilnować temperatury wewnątrz? czy te 69sC dotyczy temperatury wody? jeśli tak to ile czasy parzyć? Temperatura wody to to samo co chcemy osiągnąć wewnątrz tego co parzymy w całym przekrojuCzas mierzymy od momentu kiedy woda osiągnie zamierzona temperaturę.Czas zależy od rodzaju np. mięsa, zawartości tłuszczu, temperatury początkowej, no i oczywiście od grubości.Czas określa się1. wg tabel = co ma duże rozbieżności 2. doświadczenia = o co trudno na początku3. na zasadzie prób i błędów = co trochę może kosztować kasy i nerwów4. można mierzyć na bieżąco = koszt zakupu parę linków do zorientowania sięUSA https://www.amazon.com/Comark-Instruments-C28-P21-Sous/dp/B01MPWSM6D/ref=sr_1_4?ie=UTF8&qid=1530105671&sr=8-4&keywords=sous+vide+thermometer https://www.amazon.com/MeatStick-Wireless-Thermometer-perfect-Bluetooth/dp/B079P2K71Y/ref=sr_1_9?ie=UTF8&qid=1530105724&sr=8-9&keywords=sous+vide+thermometer https://www.amazon.com/MeatStick-Wireless-Thermometers-Bluetooth-Android/dp/B07B3HYBJK/ref=sr_1_17?ie=UTF8&qid=1530105771&sr=8-17&keywords=sous+vide+thermometer https://www.amazon.com/Paderno-Sous-vide-Coking-Thermometer-Kit/dp/B00DGX6SYA/ref=sr_1_30?ie=UTF8&qid=1530105807&sr=8-30&keywords=sous+vide+thermometer DE https://www.amazon.de/TFA-Dostmann-Thermometer-Edelstahleinstichf%C3%BChler-Schaumstoffband/dp/B06Y5NWTYB/ref=sr_1_3?ie=UTF8&qid=1530106006&sr=8-3&keywords=Sous+Vide+Thermometer https://www.amazon.de/Dichtungsband-lebensmittelecht-Temperaturf%C3%BChler-Dichtungspad-Thermometer/dp/B0757RK6M8/ref=sr_1_13?ie=UTF8&qid=1530106006&sr=8-13&keywords=Sous+Vide+Thermometer https://www.amazon.de/ETI-Haushalt-Vakuum-Kit-Thermometer/dp/B00BU2ZMWI/ref=sr_1_19?ie=UTF8&qid=1530106006&sr=8-19&keywords=Sous+Vide+Thermometer Edytowane 27 Czerwca 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 27 Czerwca 2018 bez cyrkulatora, lub garnka z cyrkulacją moim zdaniem nie da się, bo w jaki sposób chcesz doprowadzić wodę w całym naczyniu do tej samej temperatury +/- 0,1 sC i otrzymać to przez długi czas? Woda musi cyrkulować i to odpowiednio mocno/szybko, aby zrekompensować straty (straty ciepła przez ścianki naczynia i jest pochłaniane przez produkt) i uwzględnić zyski z grzałki Trochę pomęczę.Jaka jest Wasza opinia jeśli chodzi o urządzenie do sous vide, np takie? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 27 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Trochę pomęczę. A męcz człowieku Nie ma opisu o pompie obiegowej / mieszajacejNa fotkach w internecie nie widać otworów dla pompy Może ktoś ma to w domu i powie coś więcej Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Nie ma pompy, natomiast w opisie jest informacja, że temperatura rozkłada się równo. Sprzęt ten przypomina multicooker, ale jest bardziej zaawansowany i posiada precyzyjną elektroniczną regulację temperatury w zakresie 40-99° C. Utrzymywana jest ona z dokładnością do 1 °C! Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 27 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 27 Czerwca 2018 (edytowane) Może i to jest bardzo dobry multicooker ale do "suis vide" bym tego nie kupił i posiada precyzyjną elektroniczną regulację temperatury w zakresie 40-99° C. Utrzymywana jest ona z dokładnością do 1 °C! Papier wytrzymuje dużo Edytowane 27 Czerwca 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Brakuje ci cyrkulacji? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 27 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 27 Czerwca 2018 (edytowane) dokładnie, i związanej z nią dokładnością która już od początku określana jest na 1 sC Dodatkowo temperatura mierzona jest w "wstępnej misce" (nie wiadomo gdzie), w której osadzona jest następna do której wlewasz wodę. Edytowane 27 Czerwca 2018 przez TOSHIBA Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 27 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 27 Czerwca 2018 Dokładność 1 C, to chyba dobry wynik.Mam dylemat, co jest bardziej dokładne, otwarte naczynie z cyrkulatorem czy zamknięte bez cyrkulatora? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.