Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

2 godziny temu, Muski napisał(a):

Longaniza 

Surowa, miesiąc wisiała w garażu na drążku bez żadnych dodatkowych działań.

Podaję przepis w stylu ostatnio bardzo modnym.

Mięso Wp II, przyprawy /w tym peklosól/ , ocet

Taka kolorowa, fajnie wygląda. 

Jaką rolę spełnia Ocet? 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/83/#findComment-1005107
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, @halusia@ napisał(a):

Jaką rolę spełnia Ocet? 

Powoduje kruchość kiełbasy, w moim przypadku całkiem surowa wisiała miesiąc w garażu. Ilość papryki i octu sprawiła te dziury,  oryginalna / robiona jak u nas wiejska każda inna/ była podobna w strukturze. 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/83/#findComment-1005110
Udostępnij na innych stronach

56 minut temu, @halusia@ napisał(a):

Jaką rolę spełnia Ocet? 

Główną reakcją zachodzącą po dodaniu octu do farszu jest denaturacja białek. Roztwór kwasu octowego, obniża pH mięsa, co powoduje zmianę struktury białek mięśniowych.
Zmiękcza mięso rozluźnijąc wiązania między włóknami mięśniowymi. Farsz staje się bardziej kruchy i delikatny.
Ocet sprawia, że białka ulegają częściowemu rozkładowi wpływa to na teksturę (widoczne na zdjęciach rozwarstwienie tekstury). Ocet nadaje mięsu specyficzny i kwaśny smak w przypadku tej kiełbasy czytając recepturę :facepalm: oraz degustując kiełbasę uważam, że należy zmniejszyć dawkę ponieważ w tym przypadku wzmocnienie smaku jest za duże. Ocet poprzez reakcję z hemoglobiną zmienia również kolor oraz bierze udział w konserwacji mięsa obniżając pH utrudnia rozwój szkodliwych bakterii. Reasumując jak chcesz by mięso stało się kruche do marynaty dodaj octu. Ocet często stosuje się w kulinariach z mięsa dzikich zwierząt ze względu na budowę ich włókien mięśniowy itd.

 

 

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/83/#findComment-1005129
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. 

A może zamiast octu mocniejszy trunek.. 

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/83/#findComment-1005175
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Muski napisał(a):

Tak to sobie wisiało i schło

Jak tak będzie znowu wisiało i schło, to w między czasie poproszę o całą listę przypraw które masz.😚😜

Oj długa będzie to lista.😄

Edytowane przez mamuśka
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/83/#findComment-1005260
Udostępnij na innych stronach

Dostałem kilka pytań o białą kiełbasę . Specjalnie założyłem temat - i tam już jest kilkanaście wariantów :  Przepis podstawowy -warianty - Wędliny domowe - forum

  • Like 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/83/#findComment-1007125
Udostępnij na innych stronach

A w sprawie białej mam pytanko. Bo przepisów jest wiele. A będzie to maja pierwsza biała. Otóż są przepisy gdzie stosunek mięsa kl. I do kl. II jest 60/40. A są przepisy gdzie ten stosunkek jest praktycznie odwrotny np. dyżo więcej boczku jak szynki.  Pytanko, pod który przepis lepiej iść? (nie chcę aby kiełbasa była zbyt tłusta, ale też nie chcę aby była na wiór).  Przeznaczenie kiełbasy to parzona na talerz i chrzan😃

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/83/#findComment-1007394
Udostępnij na innych stronach

Tradycyjna biała z lat 50-60 ma:

        WP I - 20%

        WP II - 70%

Wołowina I lub II - 10%

Biała ma być tłustawa inaczej jest wiór.

W moich przepisach są to sprawdzone składy. Ty masz prawo zrobić inaczej ale pierwszy raz zrób dokładnie.

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/83/#findComment-1007406
Udostępnij na innych stronach

A jeszcze jedno pytanie. Ile czasu taka biała surowa po nadzianiu może leżeć w lodówce? Czy też lepiej nadziać, od razu sparzyć. A potem na drugi dzień podgrzać w wodzie (czy nie straci troche smaku po podgrzaniu?)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/83/#findComment-1008104
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, Dawideo napisał(a):

Ile czasu taka biała surowa po nadzianiu może leżeć w lodówce?

Jak najkrócej, ja mięso pekluję to spokojnie te 4-5 dni w 2 st leży w vacum do tygodnia , nigdy dłużej się nam nie zdarzyło. Parzone wytrzymują dłużej ,ale bez przesady. Latwiej  i bezpieczniej zamrozić małe porcje. Pamiętaj w 4 czy 6 st w lodówce czas przetrzymania się skraca. Ja robię białą zwykle w sobotę czasami w piątek /np w tym roku piątek/ co by była świeża. Może wypowiedzą się SIBY co robią 2 tyg wcześniej.

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/83/#findComment-1008106
Udostępnij na innych stronach

Chodzi o to, że w piątek kupuje mięso miele przyprawiam i do lodówki. W sobotę rano chcę nadziewać, a w niedzielę rano kilka sparzyć  dla siebie. Ale większość wieczorem na kolację (dla gości). Tak więc w jelicie byłyby ponad 30h + 12h zmielone i przyprawione w misce ,w temp 6 stopni. 

Chyba, że zmielić, przyprawić w sobotę rano, a w jelita nadziać sobie już w sobotę na wieczór.

A może czas jest tak krótki, że niepotrzebnie zawracam głowę😀 

P.s. mięso kupowane w Dino więc raczej dobrej jakości, a przynajmniej  nigdy się nie sparzyłem.

Pytanie może banalne, no ale tu używamy soli  a nie peklosoli, której zawsze używałem do wędzenia, więc wiadomo mięso bardziej wrażliwe.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/83/#findComment-1008111
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.