quadro555 Opublikowano 4 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #2051 Opublikowano 4 Kwietnia 3 minuty temu, Muski napisał(a): Podaję przepis w stylu ostatnio bardzo modnym. Mięso Wp II, przyprawy /w tym peklosól/ , ocet. Pozwolisz że zapiszę sobie ten przepis? 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/83/#findComment-1005063 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #2052 Opublikowano 4 Kwietnia 44 minuty temu, quadro555 napisał(a): Pozwolisz że zapiszę sobie ten przepis? Nie 😁 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/83/#findComment-1005071 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 4 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #2053 Opublikowano 4 Kwietnia 51 minut temu, Muski napisał(a): Podaję przepis w stylu ostatnio bardzo modnym. Paaanie Waldemarze..... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/83/#findComment-1005073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #2054 Opublikowano 4 Kwietnia 3 minuty temu, szrekPL napisał(a): Paaanie Waldemarze.... Dopiero się uczę.................. Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/83/#findComment-1005074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 4 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #2055 Opublikowano 4 Kwietnia 1 minutę temu, Muski napisał(a): Dopiero się uczę........ A to chyba że..... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/83/#findComment-1005075 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 4 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #2056 Opublikowano 4 Kwietnia Kiełbaska piękna, ale nie wiem co piękniejsze. Kiełbaska, czy deska co pod nią leży. 😜 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/83/#findComment-1005087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 4 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #2057 Opublikowano 4 Kwietnia Godzinę temu, Muski napisał(a): Nie 😁 😭 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/83/#findComment-1005092 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #2058 Opublikowano 4 Kwietnia 2 godziny temu, Muski napisał(a): Longaniza Surowa, miesiąc wisiała w garażu na drążku bez żadnych dodatkowych działań. Podaję przepis w stylu ostatnio bardzo modnym. Mięso Wp II, przyprawy /w tym peklosól/ , ocet Taka kolorowa, fajnie wygląda. Jaką rolę spełnia Ocet? Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/83/#findComment-1005107 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #2059 Opublikowano 4 Kwietnia 7 minut temu, @halusia@ napisał(a): Jaką rolę spełnia Ocet? Powoduje kruchość kiełbasy, w moim przypadku całkiem surowa wisiała miesiąc w garażu. Ilość papryki i octu sprawiła te dziury, oryginalna / robiona jak u nas wiejska każda inna/ była podobna w strukturze. Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/83/#findComment-1005110 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 4 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #2060 Opublikowano 4 Kwietnia (edytowane) 56 minut temu, @halusia@ napisał(a): Jaką rolę spełnia Ocet? Główną reakcją zachodzącą po dodaniu octu do farszu jest denaturacja białek. Roztwór kwasu octowego, obniża pH mięsa, co powoduje zmianę struktury białek mięśniowych. Zmiękcza mięso rozluźnijąc wiązania między włóknami mięśniowymi. Farsz staje się bardziej kruchy i delikatny. Ocet sprawia, że białka ulegają częściowemu rozkładowi wpływa to na teksturę (widoczne na zdjęciach rozwarstwienie tekstury). Ocet nadaje mięsu specyficzny i kwaśny smak w przypadku tej kiełbasy czytając recepturę oraz degustując kiełbasę uważam, że należy zmniejszyć dawkę ponieważ w tym przypadku wzmocnienie smaku jest za duże. Ocet poprzez reakcję z hemoglobiną zmienia również kolor oraz bierze udział w konserwacji mięsa obniżając pH utrudnia rozwój szkodliwych bakterii. Reasumując jak chcesz by mięso stało się kruche do marynaty dodaj octu. Ocet często stosuje się w kulinariach z mięsa dzikich zwierząt ze względu na budowę ich włókien mięśniowy itd. Edytowane 4 Kwietnia przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/83/#findComment-1005129 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 4 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #2061 Opublikowano 4 Kwietnia Dzięki za wyczerpującą odpowiedź. A może zamiast octu mocniejszy trunek.. Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/83/#findComment-1005175 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #2062 Opublikowano 5 Kwietnia Tak to sobie wisiało i schło 😁 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/83/#findComment-1005239 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mamuśka Opublikowano 5 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #2063 Opublikowano 5 Kwietnia (edytowane) Godzinę temu, Muski napisał(a): Tak to sobie wisiało i schło Jak tak będzie znowu wisiało i schło, to w między czasie poproszę o całą listę przypraw które masz.😚😜 Oj długa będzie to lista.😄 Edytowane 5 Kwietnia przez mamuśka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/83/#findComment-1005260 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 5 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #2064 Opublikowano 5 Kwietnia 1 godzinę temu, mamuśka napisał(a): poproszę o całą listę przypraw które masz.😚😜 A to w tym temacie...... 1 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/83/#findComment-1005292 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #2065 Opublikowano 12 Kwietnia Dostałem kilka pytań o białą kiełbasę . Specjalnie założyłem temat - i tam już jest kilkanaście wariantów : Przepis podstawowy -warianty - Wędliny domowe - forum 1 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/83/#findComment-1007125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 12 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #2066 Opublikowano 12 Kwietnia 6 minut temu, Muski napisał(a): Specjalnie założyłem temat I chwała Ci za to, można podpatrzeć, zastosować albo mieć bazę do własnych kombinacji... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/83/#findComment-1007126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawideo Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #2067 Opublikowano 13 Kwietnia A w sprawie białej mam pytanko. Bo przepisów jest wiele. A będzie to maja pierwsza biała. Otóż są przepisy gdzie stosunek mięsa kl. I do kl. II jest 60/40. A są przepisy gdzie ten stosunkek jest praktycznie odwrotny np. dyżo więcej boczku jak szynki. Pytanko, pod który przepis lepiej iść? (nie chcę aby kiełbasa była zbyt tłusta, ale też nie chcę aby była na wiór). Przeznaczenie kiełbasy to parzona na talerz i chrzan😃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/83/#findComment-1007394 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 13 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #2068 Opublikowano 13 Kwietnia Tradycyjna biała z lat 50-60 ma: WP I - 20% WP II - 70% Wołowina I lub II - 10% Biała ma być tłustawa inaczej jest wiór. W moich przepisach są to sprawdzone składy. Ty masz prawo zrobić inaczej ale pierwszy raz zrób dokładnie. Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/83/#findComment-1007406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawideo Opublikowano 13 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #2069 Opublikowano 13 Kwietnia Dzięki czyli mam już punkt zaczepienia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/83/#findComment-1007419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawideo Opublikowano 16 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #2070 Opublikowano 16 Kwietnia A jeszcze jedno pytanie. Ile czasu taka biała surowa po nadzianiu może leżeć w lodówce? Czy też lepiej nadziać, od razu sparzyć. A potem na drugi dzień podgrzać w wodzie (czy nie straci troche smaku po podgrzaniu?) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/83/#findComment-1008104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #2071 Opublikowano 16 Kwietnia 15 minut temu, Dawideo napisał(a): Ile czasu taka biała surowa po nadzianiu może leżeć w lodówce? Jak najkrócej, ja mięso pekluję to spokojnie te 4-5 dni w 2 st leży w vacum do tygodnia , nigdy dłużej się nam nie zdarzyło. Parzone wytrzymują dłużej ,ale bez przesady. Latwiej i bezpieczniej zamrozić małe porcje. Pamiętaj w 4 czy 6 st w lodówce czas przetrzymania się skraca. Ja robię białą zwykle w sobotę czasami w piątek /np w tym roku piątek/ co by była świeża. Może wypowiedzą się SIBY co robią 2 tyg wcześniej. Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/83/#findComment-1008106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Dawideo Opublikowano 16 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #2072 Opublikowano 16 Kwietnia Chodzi o to, że w piątek kupuje mięso miele przyprawiam i do lodówki. W sobotę rano chcę nadziewać, a w niedzielę rano kilka sparzyć dla siebie. Ale większość wieczorem na kolację (dla gości). Tak więc w jelicie byłyby ponad 30h + 12h zmielone i przyprawione w misce ,w temp 6 stopni. Chyba, że zmielić, przyprawić w sobotę rano, a w jelita nadziać sobie już w sobotę na wieczór. A może czas jest tak krótki, że niepotrzebnie zawracam głowę😀 P.s. mięso kupowane w Dino więc raczej dobrej jakości, a przynajmniej nigdy się nie sparzyłem. Pytanie może banalne, no ale tu używamy soli a nie peklosoli, której zawsze używałem do wędzenia, więc wiadomo mięso bardziej wrażliwe. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/83/#findComment-1008111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 16 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #2073 Opublikowano 16 Kwietnia 30 minut temu, Dawideo napisał(a): czas jest tak krótki, że niepotrzebnie zawracam głowę 😉Niepotrzebnie Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/83/#findComment-1008122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 16 Kwietnia Zgłoś Udostępnij #2074 Opublikowano 16 Kwietnia Zrób wszystko w sobotę wieczorem 😁 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/83/#findComment-1008123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Kwietnia Autor Zgłoś Udostępnij #2075 Opublikowano 19 Kwietnia Najprostsze wędliny...szynka i polędwica / bo się pokończyły🤐/ 4 Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/83/#findComment-1008727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi