Muski Opublikowano 31 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #326 Opublikowano 31 Lipca 2017 Aniu - to mniej więcej tak : Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/14/#findComment-561331 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #327 Opublikowano 31 Lipca 2017 Ładnie sobie poczynasz.....kabanosiki piękne..... Od dłuższego czasu też mnie to korci..... przeraża mnie jedynie to nabijanie...... Pozdrowionka Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/14/#findComment-561343 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #328 Opublikowano 31 Lipca 2017 (edytowane) przeraża mnie jedynie to nabijanie......Pierwsze nabijanie to była porazka - tym bardziej że lejek był 16 mm - później kupiłem u Jumbo 12 mm - na szkoleniu u Brata Bagno - poznałem osłonki kolagenowe - przećwiczyłem - Teraz kupiłem jelita baranie -jak już pisałem na tubie w zalewie - moczylem 2 godziny w wodzie ( nie wiem czy potrzebnie ale nie zaszkodziło) . Przy nadziewarce typu Hendi - to dość trudne ze względy na opory - musisz mieć krótki lejek . Teraz kupiłem Mesle M16 - z lejkiem do kabanosów - i te jelita z tuby - bajka . Kilka razy zdarzyło się pękniecie - ale generalnie dobra nadziewarka to 50% sukcesu . Nie bój się poczytaj o kabanosach i do boju Jak nabijasz maszynką - to raczej nie polecam - Edytowane 31 Lipca 2017 przez Muski Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/14/#findComment-561350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #329 Opublikowano 31 Lipca 2017 Dokładnie tak. Lejek krótki i dobrze jest mieć jeszcze w nim podgięcie - odpowietrznik. Jelita na tubie to bajka. Moczyć trzeba aby się uelastyczniły. Wg mnie lepiej dłużej niż 2 h zmieniając kilka razy wodę. Opory będą i maszynką nadziewać to jakiś horror. Mój poziomy Victor nawet nie tańcował po stole i ścisków nie musiałem używać. Mieliłem wszystko na 8mce. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/14/#findComment-561352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #330 Opublikowano 31 Lipca 2017 lepiej dłużej niż 2 h zmieniając kilka razy wodę Wszystko prawda - ale te były w jakiejś zalewie - pierwszy raz takie widziałem i kupiłem - Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/14/#findComment-561355 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #331 Opublikowano 31 Lipca 2017 Ja miałem solone, zgrzane w folii. Ale bajera jest. Tuba na lejek i cały pakiet schodzi pięknie bez plątania. Mi się udało bez pęknięć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/14/#findComment-561357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #332 Opublikowano 31 Lipca 2017 Kupiłem już jelita baranie we folii, chyba od Miro...lejek też mam od Jumbo z odpowietrznikiem 12 mm krótki, nadziewarkę podobną do Hendi 7l, ale z Chin, jest też dobra, nazwy są różne, nadziewarki te same, bo chyba wszystkie są z Chin i zobaczymy co z tego wyjdzie...Jak będzie tak daleko to wstawię zdjęcia. Pozdrowionka Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/14/#findComment-561364 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #333 Opublikowano 31 Lipca 2017 Wszystkie są z chin HENDI ma tam fabrykę. VICTOR to też ta sama fabryka Jak będzie latać to weź ściski stolarskie i po kłopocie. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/14/#findComment-561366 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 31 Lipca 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #334 Opublikowano 31 Lipca 2017 ale z Chin, jest też dobra, nazwy są różne, nadziewarki te same, bo chyba wszystkie są z Chin z jednej fabryki - tylko natłoczki lub nakleiki inne - kupujesz kontener z napisem WITT - i masz to masz wszystko co potrzeba - a boya zostaw za drzwiami - no smarujesz lejek olejem ( jadalnym ) i wolno jedziesz - - będzie dobrze Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/14/#findComment-561369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Perszing37 Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #335 Opublikowano 31 Lipca 2017 Jedna uwaga. Przy pęczku jelit baranich trzeba cholernie uważać przy rozplątywaniu. Bo jak się poplączą to cała dzielnia będzie słyszeć słowo na K w wielu wersjach natężenia głosu Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/14/#findComment-561370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #336 Opublikowano 31 Lipca 2017 Aniu - to mniej więcej tak : Jak to oko cieszy, tylkoe " telewizyjnej" zrobiles . U mnie sie suszy na kijach ulozone w taim pomieszczeniu, ze bardzo sucho jest. Bo w szybkim czasie tak wysycha, tylko sznurki zostaja Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/14/#findComment-561381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #337 Opublikowano 31 Lipca 2017 Ja robię czasami ,ale duuużo mniejsze ilości [tak w ogóle nie lubię robić dużo] i maszynka nr 10 daje radę.Na pewno z nadziewarką nie ma porównania ,ale przy moich ilościach chyba nie ma sensu kupować nadziewarki...[chyba ,ze jakieś mniejsze gabaryty a dobrej firmy-są takie?] beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/14/#findComment-561419 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #338 Opublikowano 31 Lipca 2017 Nadziać jelito to pestka , ale rozplątać Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/14/#findComment-561444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #339 Opublikowano 31 Lipca 2017 JA nie narzekam, robilam z baranich i nigdy nie mialam tak na prawde problemu z zaplatanymi oslonkami. ( Tylko ,ze ja kazdy wezem rozplacze , gdzie reszta rodziny juz nozyczkami tnie ). Beata ja jak robie to tez male ilosci bo wedzarnie mam mala. Ale kabanosy jakos zwykle musza byc hurtowo Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/14/#findComment-561459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #340 Opublikowano 31 Lipca 2017 Pisząc o kapuście miałem na myśli, że samych główek w beczce nie można ukisić. Zgadzam się, że z poszatkowaną kapustą lub przełożona innymi warzywami.W moim rodzinnym domu zawsze trafiały 2-3 głowy kapusty na dno beczki do kiszenia. Później wykorzystywane były do gołąbków. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/14/#findComment-561482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 31 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #341 Opublikowano 31 Lipca 2017 Pisząc o kapuście miałem na myśli, że samych główek w beczce nie można ukisić. Mialam okazje byc przy kiszeniu calych glowek , robionych przez Jugoslowian ( teraz oni sie obrazaja jak sie na nich tak mowi) . Cale glowki wsadzali do pojemnika, tylko wykrajali glab, tam dawali dodatkowa ilosc soli i zalewali wszystko solanka z przyprawami( cos jak my robimy ogorki). Bez dodatkow szatkowanej kapusty. Pozniej jadlam ja, byla kiszona i smaczna . Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/14/#findComment-561484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #342 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 (edytowane) Karkówce się zbliży w niedzielę 14 dni w etapie I - mam chyba problem z temperaturą etapu II - w garażu 26 st Chyba że w pokoju ale Małgo mnie wyprowadzi od zapaszku Edytowane 3 Sierpnia 2017 przez Muski Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/14/#findComment-561927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #343 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Ja przepraszam że pytam ale co ma się dziać z tą karkówką w tym pierwszym etapie .... w worku ?Jeśli to ma być jakiekolwiek "dojrzewanie" to w tych temperaturach zapomnij o II-im etapie Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/14/#findComment-561933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #344 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Jeśli to ma być jakiekolwiek "dojrzewanie" to w tych temperaturach zapomnij o II-im etapie o tym piszę - Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/14/#findComment-561936 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mesch Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #345 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 (edytowane) Zgodzę się z Rogerem, teraz możesz w lodowce peklować i wędzić ale nie bawić się z dojrzewaniem Chyba ze zamrozisz na miesiąc Pozdrowienia Edytowane 3 Sierpnia 2017 przez Mesch Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/14/#findComment-561937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #346 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Waldek ja się pytam po jaką cholerę wsadziłeś to w worek skoro to ma być dojrzewajace ? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/14/#findComment-561943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #347 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 wsadziłeś to w worek skoro to ma być dojrzewajace ? No to jest konkretne pytanie - Se pomyślałem I etap 1/2 jak należy pojemniczek krateczka - I etap 2/2 - do vacum po co ? Experyment Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/14/#findComment-561959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #348 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 (edytowane) Ja trzymałem cały czas w lodówce I-II-III temperatura około 8 stopni w lodówce (na dworze/polu taka jak u Was ) na razie jest obiecująca . Poszła w folie po 1,5 miesiącu ? trochę za szybko schła ( była bez gazy ) ja bym zostawił w lodówce ale bez foli , może pończocha ? .Moja lezy już 2-3 ? miesiące (czasów nie pamiętam) . Niebawem degustacja i relacjaSpecjalnie nastawiłem w lecie w lodówce aby zobaczyć czy "wychodzi" Edytowane 3 Sierpnia 2017 przez Maciekzbrzegu Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/14/#findComment-561960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #349 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 (edytowane) Waldeczku wodzu ... mistrzu i nauczycielu ... wal to w tym worku do zamrażarki a w październiku zadzwoń PsMaciek ja nie wiem jak czytać to lodowka I. II. III Ale darujcie sobie te wyroby przy takiej aurze bo może być ku ku Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Edytowane 3 Sierpnia 2017 przez roger Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/14/#findComment-561961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 3 Sierpnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #350 Opublikowano 3 Sierpnia 2017 październiku zadzwoń do października to sobie jeszcze z kilka razy pogadamy Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/14/#findComment-561963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi