Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...
3 godziny temu, Muski napisał(a):

tylko czyste 

 

Też takie lubię najbardziej :)

Waldziu, jak przygotowujesz serki do wędzenia - solanka 8%/12h  czy na sucho?

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/81/#findComment-992183
Udostępnij na innych stronach

Myślę ,że serków to chyba nikt na sucho nie przygotowuje do wędzenia . Ja robię solankę 7%. i leżą przez noc czyli mniej więcej te 12 godzin.

  • Upvote 2

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/81/#findComment-992187
Udostępnij na innych stronach

 

11 minut temu, Grzewlod napisał(a):

Przygotowywuje się na sucho.

Oooo to przepraszam ,że wątpiłam . Wydało mi się ,że przygotowanie serków na sucho nie da równomiernego rozmieszczenia soli w ciągu 12 godzin  i w dodatku wysuszy serek .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/81/#findComment-992203
Udostępnij na innych stronach

Teraz, chudziak napisał(a):

 

Oooo to przepraszam ,że wątpiłam . Wydało mi się ,że przygotowanie serków na sucho nie da równomiernego rozmieszczenia soli w ciągu 12 godzin  i w dodatku wysuszy serek .

Ser sól worek i będzie szybko.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/81/#findComment-992204
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, quadro555 napisał(a):

Ser sól worek i będzie szybko.

Bardziej chodziło mi  o to czy będzie dobrze  - testowałeś ten sposób ?

 

Muszę wypróbować w takim razie tę metodę .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/81/#findComment-992206
Udostępnij na innych stronach

47 minut temu, chudziak napisał(a):

to chyba nikt na sucho nie przygotowuje do wędzenia

Też czasami solankuję ok 12 godz, w 8%. Ale te są z ręki na sucho średnią morską solą . Czas ok 14 godzin i 3 godziny z wentylatorkiem.

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/81/#findComment-992208
Udostępnij na innych stronach

Pytanie ile soli =>dużo, z obu stron dość sporo wydaje się że będzie sporo przesolone , ale jest ok. Następnym razem postaram się zważyć 😉. Bez żadnego worka😉

Edytowane przez Muski
  • Like 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/81/#findComment-992209
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, Muski napisał(a):

Pytanie ile soli =>dużo, z obu stron dość sporo wydaje się że będzie sporo przesolone , ale jest ok.

A potem płuczesz czy strzepujesz tylko ?

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/81/#findComment-992211
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, chudziak napisał(a):

Bardziej chodziło mi  o to czy będzie dobrze  - testowałeś ten sposób ?

 

Muszę wypróbować w takim razie tę metodę .

Z reguły solankuje w wodzie. 

Pewnego razu moja LP zapomniała w piątek rano włożyć serki do solanki, więc ja po powrocie z pracy posoliłem 8g/kg i zapakowałem w woreczki. Dzięki temu  nie ociekały 12h. Rano serki wyłożyłem na kratkę i czekały aż pokręcę kiełbasy. Razem poszły do wędzarni. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/81/#findComment-992222
Udostępnij na innych stronach

4 godziny temu, chudziak napisał(a):

Ja robię solankę 7%. i leżą przez noc czyli mniej więcej te 12 godzin.

U mnie solanka 80 g soli na 1 litr i 12 h. Potem ociekanie/dojrzewanie 12 h.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/81/#findComment-992239
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, chudziak napisał(a):

Myślę ,że serków to chyba nikt na sucho nie przygotowuje do wędzenia . Ja robię solankę 7%. i leżą przez noc czyli mniej więcej te 12 godzin.

Od jakiegoś czasu tak przygotowuje serki do wędzenia. 

Tak jak napisał Waldek , z ręki, robię to z wyczuciem. 

Najlepiej nam smakują beż przypraw. 

  • Like 1

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/81/#findComment-992250
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
  • 4 tygodnie później...
2 godziny temu, Muski napisał(a):

Pytanie do SiBów  czy to są dwie kiełbasy czy też jedna

Wg mnie 2 rodzaje. 

Te bo bokach Te same. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/81/#findComment-1002434
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.