Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

W odpowiedzi dla Brata Kosownika  co mi przysłał świetnego linka  :D

Otworzyłem paczkę z kiełbasą  niby nic takiego ........ma 12,5 miesiąca - po wyjściu ;) z wędzarki - dosmaczała się  przez 4 tygodnie na drążku w garażu . Po ocenie wagowej - 42% i organoleptycznej poszła do wacum i leżała dalej w garażu nie w lodówce ani zamrażarce  :rolleyes:  test to test. 

Sucha lekko krucha , smaczna - napisał bym dojrzała-ale nie ma tam kultur bakteryjnych i nie była w specjalnej dojrzewalni.......nie jest biała.....

post-70549-0-23300200-1514925142_thumb.jpg

post-70549-0-29970500-1514925157_thumb.jpg

post-70549-0-62579400-1514925175_thumb.jpg

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/23/#findComment-582472
Udostępnij na innych stronach

To napisz suszona i też będzie dobrze. :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/23/#findComment-582474
Udostępnij na innych stronach

Karkówka faszerowana (na bogato) szpinakiem - do pieczenia w brytwance - za ruszt posłużą oczywiście twarde ;) warzywa - pewnie podlane bulionem ;) 

post-70549-0-45417300-1515238136_thumb.jpg

post-70549-0-37630200-1515238158_thumb.jpg

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/23/#findComment-583119
Udostępnij na innych stronach

 

 

paczkę z kiełbasą niby nic takiego

:) Muski, fajna nazwa na kiełbasę... "niby nic takiego" :clap::laugh: :laugh: 

Lecz wygląda błogo, nie to co karkówka z "białymi robakami" :angel::thumbsup::laugh:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/23/#findComment-583521
Udostępnij na innych stronach

jak już wspomniałem chyba kiedyś o tym peklowaniu 

 

W zasadzie nie napiszę nic odkrywczego, może zrobiłem trochę inaczej

Peklowanie na mokro z nastrzykiem 7,5% solanką 2 szyneczki ok 1300-1400 gr

i poledwicę 1,4 kg ale......... peklowałem w woreczkach próżniowych – solanka 0,4 litra /1kg nastrzyk ok 150 ml . Szynki włożone do woreczków zalane solanką proporcjonalnie do wagi , ustawione przy kartonie z sokiem 5l na kartonie zgrzewarka – usuniete możliwie powietrze -nie vacum i zgrzane.

 zwróćcie SiBy jaka jest różnica w kolorze solanki

post-70549-0-85201000-1515783734_thumb.jpg

post-70549-0-42156500-1515783773_thumb.jpg

 

Po 13 dniach solanka wygląda ładnie – w szynkach ciemniejsza

post-70549-0-78391400-1515783649_thumb.jpg

w worku z polędwicą bardzo jasny (polędwica też z nastrzykiem)

post-70549-0-02095000-1515783693_thumb.jpg

na woreczki plastikowe założyłem siatki tak się zakłada bezproblemowo nawet łatwiej jak na rurę

post-70549-0-06531700-1515783801_thumb.jpgpost-70549-0-67783300-1515783861_thumb.jpg

 

przeciety do końca woreczek z jednej strony pozwolił się bez problemu wysunąć

post-70549-0-87264700-1515783933_thumb.jpgpost-70549-0-42548100-1515783984_thumb.jpg

a siatce pozostać na szynce

post-70549-0-47605200-1515784063_thumb.jpg post-70549-0-78626500-1515784101_thumb.jpg

- można tak też wkładać mięso do siatek z peklowania na sucho

i jutro w dym

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/23/#findComment-584085
Udostępnij na innych stronach

Nawet Wędzarnicza Brać czasem robi coś innego :

post-70549-0-27724900-1515842146_thumb.jpgpost-70549-0-40071900-1515842179_thumb.jpg

post-70549-0-09280400-1515842213_thumb.jpg

To oczywiście nie moje wypieki a Małgo  :D 

post-70549-0-41474800-1515852471_thumb.jpg

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/23/#findComment-584173
Udostępnij na innych stronach

Tą sondę elektroniczną  to całą zanurzasz ?Jeśli  tak i możesz  :laugh:  to podaj model termometru.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/23/#findComment-584242
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tą sondę elektroniczną  to całą zanurzasz ?

 

Też  mnie to  :rolleyes:   zdziwiło. 

Osobiście  termometr elektroniczny  "wbijałbym"  w parzona  wędlinkę - chyba, że według Ciebie  ten  drugi  jest bardziej dokładny i dobrze skalibrowany.

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/23/#findComment-584243
Udostępnij na innych stronach

Jeśli tak i możesz to podaj model termometru.

złącze sondy i linki przed 1 użyciem po 2 cm od złącza  pokrywam przyzwoicie silikonem -na tą całość zakładam koszulkę termokurczliwą i zgrzewam - BEZ problemu od 3 lat

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/23/#findComment-584244
Udostępnij na innych stronach

Ile ważą Twoje serki?bo wyglądają jakieś takie duże.Moje z Lidla to 225 g a po wędzeniu i tak trochę marnieją.Widać że ostatki tuż,tuż-faworki jak ta lala :clap:

Edytowane przez gruby7074
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/23/#findComment-584340
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ten drugi plan mnie intryguje... damy...cóż w nich...
rzekłbym Karol Zawodowiec ;)  - winiawka z pigwy (nie pigwowca :( ​) staraniami i expiryntem ;) ​ku półwytrawiennemu bliżej niż wytrawiennemu - ale damy napojone od miesiąca  :facepalm:  poczekamy zobaczymy :cool: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/23/#findComment-584409
Udostępnij na innych stronach

 

 

to te z Sierpca są większe,ale trudno je kupić :hmm:

Te z Sierpca ważą ok 220gramów  i są do kupienia w Tesco ,Auchan, Lewiatan i nawet u mnie na wsi też :)

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/23/#findComment-584469
Udostępnij na innych stronach

Dodatek do schabowego - schabowy jaki jest każdy wie -

ale pomysł Małgo na dodatek :thumbsup:

post-70549-0-23631000-1516533126_thumb.jpg

Batat w łódeczkę, cieciorka, jarmuż, pomidorki - zapieczone w  piekarniku - miodzio ;)

 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/23/#findComment-585618
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.