Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Niestety, jestem jeszcze ciągle w Lund Wojciechu, i wybieram się do Ciechocinka, wybieram, i "wybrać się nie mogę". Ale cóż, takie to już prawa wieku, natury, jak też czasu w którym żyjemy, jak nie Covid, to tzw. "przemarsz wojsk", czy inne "rozrywki" niezależne od naszej woli i natury :facepalm: . Warzelnię zaś o której piszę, odwiedzam czasami nawet 2 - 3 razy w roku, bardzo lubię tam bywać, ma swój specyficzny charakter, urok, i czar czasów minionych, uwielbiam takie "klimaty"  :D  :thumbsup:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/60/#findComment-777927
Udostępnij na innych stronach

@sverige2, Przejezdzalam obok Ciechocinka  :)

Jutro wracam do domu ...upaly w Pl powalily mnie totalnie , 

Co do oliwy z oliwek . to grecka ma duzo wyrazniejszy smak niz wloska , 

W Szwecji kupuje glownie oliwe z oliwek firmy "Zeta"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/60/#findComment-778151
Udostępnij na innych stronach

Zmotywowany konserwacją cukrem owoców Naszego Brata  - Siwydymek  , muszę się przyznać iż też od lat konserwuję jeden z przysmaków  ale w miodzie.

Tu na foto orzechy laskowe podprażone wsypane do słoika i zalane płynnym miodem.

Te na foto mają 11 lat - bez jakichkolwiek objawów jełczenia . Owszem miód się skrystalizował ale też o to chodziło.

Polecam

post-70549-0-75919400-1658155382_thumb.jpg

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/60/#findComment-778312
Udostępnij na innych stronach

Ja zalewalam pekany , tez dobre :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/60/#findComment-778536
Udostępnij na innych stronach

Na prośbę córki -indyk
post-70549-0-17224800-1658665384_thumb.jpg

Peklosolanka 8%  9 dni 3 st lodòwka , ociekanie 2,5 h 25 st osuszanie 2,5 h wędzenie olcha/Śliwa ok 3,5 h ok 57 st . Teraz poszło do parzenia w wacum 62 st 5,5h 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/60/#findComment-779081
Udostępnij na innych stronach

 

 

Trochę dzikiego z winem

Apetyczny smakołyk :clap:, może i ja wreszcie zrobię jakąś potrawę ponieważ ostatnio nie za bardzo mogłem, tylko coś na szybko szykowałem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/60/#findComment-780264
Udostępnij na innych stronach

Przyjechał czosnek od Malwiny  :kiss:

post-70549-0-64376600-1659714783_thumb.jpg

 

https://www.facebook.com/groups/2255951694434837/permalink/5824030237626947/

Podzieliłem sie z Grzesiem.....smaczny i aromatyczny

Polecam

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/60/#findComment-781086
Udostępnij na innych stronach

Wariacje wariacjami, ale czy mógłbyś nam nieco bardziej przybliżyć co to jest za "smakołyk" Waldku, przypominający z wyglądu dobrze sprasowaną cegłę, zgaduję gryczaną :D ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/60/#findComment-781291
Udostępnij na innych stronach

Hmmm a może nic z mięsa tylko chleb tzw zmieniający życie :rolleyes:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/60/#findComment-781308
Udostępnij na innych stronach

No Kochani pasztet cukinii z marchewką , cebulą, czarną fasola , płatki jęcznienne i owsiane /10%/  Olga -można też go tak nazwac , Renia tez blisko Brawo drogie Panie.  :thumbsup:  :clap:

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/60/#findComment-781313
Udostępnij na innych stronach

Akurat mam w domu cukinię, jak też marchewkę i fasolę czarną i białą, cebulę, tylko płatków brak, można by więc coś jarskiego wykombinować dla odmiany, a zamiast płatków jęczmiennych, dodać owsiane może  :D ? Gdybyś zechciał Waldku podać jakąś bliżej określoną recepturę :D ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/60/#findComment-781323
Udostępnij na innych stronach

Jarku napisałem jeczmienne i owsiane pół na pół, taki miałem kaprys. Przepis prosty jak sznurek w kieszeni.
Startą cukinia grube wiórki ze skórką bez miąższu posolić i czekać z godzinę mocno odcisnąc, marchewka 20% cukinii drobne wiórka, 4 spore cebulę drobno posiekać i usmazyc, Startej cukinii miałem 2.3 kg.Platki ok 250g , bułka tarta 100g jajka 6 duze. Soli, pieprzu do smaku, gałki 1g/kg.Problem z przyprawami naciąlem różnych ziół z grządki, tak z 1,5szklanki, duży pęczek natki drobno pokrojony. Wyszły 2 blaszki . Pieczenie 1.5godz w 165 st ,musi być dłużej niż miesny chyba wszystko.  A czerwonej fasoli 2 puszki odcedzone i skręcone przez maszynkę z 12 czy 13 ząbkami czosnku 
[Dodano: 07 sie 2022 - 13:18]
Trochę źle się pisze z telefonu....

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/60/#findComment-781330
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Waldku, poprzeliczam to sobie mniej więcej, i dopasuję do wagi mojej cukini, i spróbuję coś wymodzić, a nuż będzie smakować :D:thumbsup: ? Człowiek potrzebuje zmiany od czasu do czasu, a poza tym to osobiście lubię warzywka, więc kto wie, kto wie :D ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/60/#findComment-781335
Udostępnij na innych stronach

No Kochani pasztet cukinii z marchewką , cebulą, czarną fasola , płatki jęcznienne i owsiane /10%/  O

Ale że co , że jak . Muski chory  :( czy na wegetarianizm przeszedł. :D .  No dajcie spokój  :D  :devil:

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/60/#findComment-781408
Udostępnij na innych stronach

No Waldku jak się cieszę . Słyszałem że zacząłeś pasztety  :D z korzonków robić piwo bezalkoholowe pić  :D . No myślę jak nic Waldemar Muski się pochorował.  :D .  A tu mięcho firma wróciła. :D  :D

 

Pytasz się co zrobić . No jak co dobre wrażenie.  Zmieliłeś pokazałeś że masz chęci  i umiesz a teraz niech się inni wykażą . :D  :D   :devil:

Ukłaniam 

 

Ps 

pewnie jakąś kiełbę :devil:

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/60/#findComment-781718
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.