Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ocet pomidorowy na miodzie

 

ok 3kg dojrzałych pomidorów

ok 4 l wody

60-90 g miodu wielokwiat

 

Pomidory po umyciu kroimy w cależności od wielkości na 4-8 części

Wrzucamy do wyparzonego słoja /piekarnik 120-130 st 10-15 min/

W ciepłej /letniej/ wodzie rozpuszczamy miód .

Zalewamy pomidory, zakładamy gazę na wierzch i gumkę recepturkę.

Stawiamy w ciepłe ale nie nasłonecznione miejsce.

Mieszamy 2-3 razy dziennie by napowietrzyć !!! /pomidory pływają na górze/.

Proces trwa od 8-12 dni / dotąd ,aż pomidory opadną/

Zakręcamy zakrętką /nie hermetycznie/ na ok miesiąc.

Może i często na wierzchu wytwarza się matka octowa / taki nalot ,placek galaretowaty/ ideał do zaszczepienia następnych octów.

Zlewamy przez sito , a następnie przez gazę. Butelkujemy.

Dojrzewanie trwa od 6 tygodni do 6 lat – im starszy tym lepszy.

Uwaga - technika wytwarzania octu z  owoców jest identyczna

Tajemnica :  Dodaję trochę drożdży winnych ..........mocniejszy ocet 

Edytowane przez Muski
  • Like 3
  • Upvote 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/76/#findComment-941192
Udostępnij na innych stronach

Ogórki z patisonami na ostro

Wykorzystałem pozostałą zalewę po krokodylkach zawsze jej mi zostaje.

Ogórki i patisony ok 2,4 kg dobrze umyte.

Duże ogórki bez obierania /na pół wzdluż/ i patisony pokroiłem tak by się zmieściły do prowadnicy szatkownicy. Szatkowane w plastry. Przesypane ok 2 płaskimi łyżkami soli ,przemieszane i do lodówki / nie koniecznie/ na jakieś 4-5 godzin /ze 3 razy przemieszałem.

Po tym czasie zlałem puszczony sok.

Zagotowałem pozostałą po krokodylkach zalewę i gorącą zalałem plasterki ogórków i patisonów. Stało przez noc. Rano do słoików dość ciasno i na wierzch trochę zalewy. Zakręcone / suche ranty ! - 8 słoików 350 ml. Bez pasteryzacji.

IMG_20240802_071711.jpg

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/76/#findComment-942227
Udostępnij na innych stronach

Pomidory suszone do słoików

Pomidory pokrojone,  suszone  wstępnie w piekarniku, potem w suszarce do grzybow.

Suche , ale miękkawe w dotyku wkładam do słoików, nie za ciasno ale też bez przesady/ trochę dopycham/. do słoika 440ml daję 1,5 sporego ząbka czosnku, ok 1/4 łyżeczki rozmarynu, tyle samo bazylii , na wierzch mniej więcej też 1/4 łyżeczki ziół prowansalskich./zioła suszone/

Podgrzewam olej rzepakowy do 110 st / z termometrem!/ zalewam gorącym , zakręcam i koniec. 

IMG_20240803_140521.jpg

Edytowane przez Muski
  • Upvote 1

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/76/#findComment-942533
Udostępnij na innych stronach

Będzie ocet z pozostałości rajskich jabłuszek / z jabłuszek wyszedł bardzo pracowity mus/ , nie wiem czy lepiej obrabiać pigwowiec czy te jabłuszka😉:facepalm:

IMG_20240803_140639.jpg

IMG_20240803_140659.jpg

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/76/#findComment-942536
Udostępnij na innych stronach

W dniu 3.08.2024 o 14:37, Muski napisał(a):

Pomidory pokrojone,  suszone  wstępnie w piekarniku, potem w suszarce do grzybow.

A ja suszę w samochodzie szczególnie gdy pogoda jest taka ładna jak tego lata  :D

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/76/#findComment-942945
Udostępnij na innych stronach

Rozkładam na tacki do grillowania, wkładam na tylną szybę , nieco uchylam okna , auto ( mam czarne) stawiam na słońcu i się suszy  -  mam stare auto więc tapicerka zapachu już nie ma  😄

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/76/#findComment-942953
Udostępnij na innych stronach

W dniu 23.07.2024 o 21:21, @halusia@ napisał(a):

czy masz sprawdzony przepis na pikle to przy okazji bym machnęła 😁

Wprawdzie podaję do cukinii ale do ogórków identycznie 

Marynowana cukinia

na 1 kg cukinii

Do słoika

1 kg cukinii pokrojonej w krążki/mała bez obierania/ lub w paski obrana duża bez gniazd nasiennych.

Kilka /3-4/ plasterków chrzanu 2-3mm

1 nieduża cebula pokroić w półplasterki po kilka /3-4/ półplasterki do słoika

2 nie za wielkie ząbki czosnku przecięte na pół na słoik

Wszystko powkładać do słoików / przekładać cebulę i czosnek/

Zalewa :

500 ml wody,

250 gram cukru,

250ml octu winnego /delikatna/ lub 250 ml octu 10% bardziej wyrażna

/uwaga cukier z octem 1:1/

30-35 gram soli,

po 1 płaskiej łyżeczce pieprzu/kolorowego/ i gorczycy białej, 2-3 liście laurowe 2-3 kulki ziela angielskiego, 0,5 łyżeczki tymianku / daję suszony/, spora szczypta rozmarynu.

 

Zalewę bez octu zagotować z przyprawami ok 5-7 minut , dodać ocet , wymieszać

Zalać gorącą słoiki – pamiętamy zalaniu ponad cukinię i o pustej przestrzeni ok 1 cm pod zakrętką. Wycieramy do sucha rant słoika i zakręcamy suchą zakrętką.

Pasteryzacja u mnie 85 st. do 500 ml 10-12 min , 700/900 ml 15-18 min

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/76/#findComment-943899
Udostępnij na innych stronach

Koniec fermentacji octowej . Skrawki jabłuszek opadły , po mieszaniu nie ma objawów fermentacyjnych , czas zlewać. Wyszło ok 2 l ,  postoi w butli 3 litrowej do czasu wyklarowania i wtedy do mniejszych butelek. Za 2-3 lata będzie pyszny ocet jabłkowy z rajskich jabłuszek.

/Wiem, wiem powinno być sitko tworzywowe lub gaza, ale 2 minuty to reakcje jeszcze nie zachodzą/

IMG_20240811_113242.jpg

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/76/#findComment-944439
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Muski napisał(a):

/Wiem, wiem powinno być sitko tworzywowe lub gaza, ale 2 minuty to reakcje jeszcze nie zachodzą/

Jak jest z kwasówki, to co ma reagować.

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/76/#findComment-944452
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
4 godziny temu, Muski napisał(a):

kwiat

Tak skromnie zapytam czy ten kwiatuszek nadaje się do konsumpcji to , że jest jadalny to wiadomo lecz czy tylko raz?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/76/#findComment-947021
Udostępnij na innych stronach

Może takie coś?😏

Wygląda dość podobnie...

https://lovegarden.pl/blog/gozdzik-brodaty-wyjatkowy-gosc-weselny/

Edytowane przez ReniaS
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/76/#findComment-947113
Udostępnij na innych stronach

Trochę zapeklowałem - 75gram peklosoli /1 litr wody 

Czas peklowania 14 dni - nie mieszane nie przekładane.

Pojemnik 30 l w lodówce.

 

IMG_20240823_174148.jpg

IMG_20240823_174137.jpg

IMG_20240823_174506.jpg

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/76/#findComment-947366
Udostępnij na innych stronach

Czy ta matke octowa dodaje sie zaraz po zalaniu owocow woda z miodem czy po opadnieciu owocow na dol ? Bo chce zrobic ocet z mirabelek i imbiru . Mam matke po jablkowym 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14795-muski-qlinaria/page/76/#findComment-947567
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.