Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 21 Czerwca 2016 (edytowane) Patrz na to kompleksowo pustak nasiąknie wodą i co wtedy (zwłaszcza jak będzie zima ) ? .Będziesz musiał go wygrzać i osuszyć a to mordęga Edytowane 21 Czerwca 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-503503 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lysy Opublikowano 21 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 21 Czerwca 2016 ok dzieki to kanal zrobie z rury a a same palenisko z pustaka bd ok? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-503506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 21 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 21 Czerwca 2016 (edytowane) Co rozumiesz "pustak" jeżeli to co ja to trochę kiepsko jeżeli już to betonowy bloczek lub cegła . Najlepiej naszkicuj . Lub dokładnie opisz > A czemu np nie chcesz na kilku warstwach bloczków postawić beczki z otworem w dnie np 200 mm.Oczywiście beczka np przykręcona do bloczków aby jej nie zwiało Edytowane 21 Czerwca 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-503508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArkadyFF Opublikowano 25 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 25 Lipca 2016 Pytanie o solanki.Z reguły robię po swojemu a traf chciał, że spróbowałem wg tabeli.I tu problem, bo nijak nie mogłem zrozumieć, jak mam zatopić mięso w podanej ilości wody.Korzystałem z tej tabelki http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm, 4 dni, ilość mięsa 2.2 kg (na próbę większych ilości nie trzeba) i ilość wody wychodzi 900ml.Zero szans aby mięso zakryło, więc o co tu chodzi?Dodałem odpowiednio więcej wody, przemnożyłem ilość soli jaką mam dodać i wrzuciłem mięso.Dwa dni później zrobiłem nastrzyk ale jakoś też nie załapałem i zamiast półtora strzykawki, władowałem ze 4(nie pamiętam już teraz), tak jak to zawsze robię.Dziś to uwędziłem, mięso słone jak cholera.Nie, że za słone, że może smak mam inny tylko naprawdę to mięso jest słone jak cholera :)Na pewno nie pomyliłem się przy dodawaniu soli, z przyzwyczajenia wszystko parę razy sprawdzam i liczę kalkulatorem. Teraz widziałem inną tabelkę, bez podanych ilości(?) mięsa https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/.Z reguły pekluję 4-5 dni, więc soli wg niej powinienem wsypać 1.40-1.50 kg i co dalej?Bez znaczenia, czy mięsa będzie 2kg czy 10kg?Nie rozumiem tej rozpiski. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-507977 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 25 Lipca 2016 Pytanie o solanki.Skorzystaj z tej tabeli, https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5503-tabele-peklowania-zebrane-przez-sylwka-57/ poczytaj trochę tu: http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/azotany-i-azotyny Jak za słone, to się moczy w wodzie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-507983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 25 Lipca 2016 (edytowane) ilość mięsa 2.2 kg........i ilość wody wychodzi 900ml.Zero szans aby mięso zakryło, Żartujesz . Dobierz naczynie do tych ilości i będzie o key. (awaryjnie można dołożyć np butelkę napełnioną wodą aby wyprzeć solankę i podnieść jej poziom w za dużym naczyniu ) Dodałem odpowiednio więcej wody, przemnożyłem ilość soli jaką mam dodać i wrzuciłem mięso.........., mięso słone jak cholera. Prawidłowo to tylko fizyka . A czego oczekiwałeś ? .Przelicz sobie stężenie soli (wielkości podstaw w kg) :- z tabeli = sól/(sól+woda+mięso) - zastosowany przez Ciebie = sól/(sól+woda+mięso) i porównaj P.STabele traktuj jako wyjściowe .Słoność musisz sobie sam dobrać metodą prób (koryguj nieznacznie ilość peklosoli) Edytowane 25 Lipca 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-507987 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArkadyFF Opublikowano 25 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 25 Lipca 2016 Naczynie dobrać?Jakie naczynie można dobrać do 2.2kg karczku?Za to rozumiem jaki błąd popełniłem, dodając wodę i sól.Wyszło za dużo soli na taką ilość mięsa.Niemniej cała tabelka dla mnie nie jest za wiele warta, właściwie tyle co nic.Nie posiadam pojemników i naczyń aby taka ilość solanki zalała mięso.I żadna butelka tu nie pomoże.To jest dobre do zalewania małych kawałków mięsa ale większych?Daj jakieś fotki czy film. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-507990 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 25 Lipca 2016 Część forumowiczów ( ja również ) robi solankę ok 8-8,5% , pekluje ok 10dni , robic na początku nastrzyk wiekzych elementów , zużywając ok 0,5litra solanki na kg mięsa. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-507991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArkadyFF Opublikowano 25 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 25 Lipca 2016 Robisz solankę procentową, bez różnicy na jaką ilość mięsa? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-507993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 25 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 25 Lipca 2016 (edytowane) Koleżanka podała 0,5 litra stężenie 8-8,5 % na 1 kg mięsa :-).Na 2,2 kg mięsa + 0,9 litra peklosolanki powinien starczyć garnek 3 litrowy (będzie na "styk") Edytowane 25 Lipca 2016 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-507994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArkadyFF Opublikowano 26 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 26 Lipca 2016 (edytowane) Z tego co wyliczyłem, to dzisiejsze stężenie mojej solanki wynosi 8.47%, mięsa wyjąłem dokładnie 6 kg(jakieś szynki i schab) i na to powinno wystarczyć mi 3l wody?Z uwagi na to, że temperatury obecnie do najniższych nie należą i peklowanie 10 dniowe odpada, powinienem zwiększyć stężenie (aby peklować np. 3 albo 4 dni) a jeśli tak to o ile, czyli ile gram soli dosypać do 10l ? :)A może wystarczy nastrzyknąć mięso a wtedy pytanie ile tych strzykawek władował w kawałek mięsa o wadze 1kg i jak często, raz czy codziennie?A tak właściwie, skoro zrobiłem 9.5l solanki o stężeniu 8,47%, to co za różnica czy mięso zaleję całością czy tylko 3l?I jeszcze pytanie - solankę robicie z samej soli peklowej czy część kuchennej? Edytowane 26 Lipca 2016 przez ArkadyFF Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-507998 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldek55 Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 26 Lipca 2016 ArkadyFF różnica jest kolosalna . Przy stężeniu solanki 8,47% ilość soli w 9 l będzie 3 razy większa ( wagowo) niż w 3 l , i z taką ilością soli mięso będzie miało kontakt . Tabele podają ilość solanki 0,4 do 0,5 l na 1 kg mięsa , a stężenie dobierasz do czasu peklowania . Musisz dobrać takie naczynie , w którym solanka przykryje mięso całkowicie . Jeżeli chodzi o nastrzyk to licz ilości strzykawek tylko ilość wstrzykniętej solanki . Tabele podają 60ml na kg mięsa więc jak kawałek waży 1,5kg to stosujesz 90 ml nastrzyku dla tego kawałka mięsa i tak dla każdego kawałka musisz policzyć ilość solanki w zależności od jego wagi . Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu TapatalkaMiało być "nie licz ilości strzykawek" . Sorry . Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-508005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 26 Lipca 2016 Z uwagi na to, że temperatury obecnie do najniższych nie należą i peklowanie 10 dniowe odpada, Chyba nie chcesz peklować w temperaturze otoczenia?Podstawą uzyskania dobrego, smacznego i zdrowego wyrobu jest przestrzeganie zalecanych temperatur i stężeń solanki.Jeżeli masz kłopot z korzystaniem z tabel peklowania, to polecam bardzo przyjazny kalkulator kolegi Skalar50: http://chomikuj.pl/skalar_46/Dokumenty/Kalkulator+peklowaniaCo do ilości solanki to tak jak koledzy wcześniej pisali, staraj się dobrać naczynie do ilości peklowanego mięsa.Zdarza się tak, że nawet 0,4 litra na 1 kg mięsa to za dużo i się nie mieści.Stosuj węższe, a wyższe naczynia i zobaczysz, że spokojnie taka ilość wystarcza.Czytaj forum, wszystko było niejednokrotnie opisywane i wytłumaczone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-508008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 26 Lipca 2016 Naczynie dobrać?Jakie naczynie można dobrać do 2.2kg karczku?https://www.google.pl/search?q=pojemnik+gn+1/2&biw=1280&bih=857&source=lnms&tbm=isch&sa=X&sqi=2&ved=0ahUKEwix1ZXT0ZDOAhUGIpoKHbn4AvcQ_AUIBigB#tbm=isch&q=pojemnik+gn&imgrc=LoyVSKqO4u_ypM%3A Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-508009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 26 Lipca 2016 Z uwagi na to, że temperatury obecnie do najniższych nie należą i peklowanie 10 dniowe odpada LODÓWKA - w temperaturze 25 st ????- szkoda mięska i zdrowia ( może przestać ładnie pachnąć ) Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-508014 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 26 Lipca 2016 ze znalezieniem pojemnika nie widze problemu http://www.auchandirect.pl/images/h26/h6e/8939933499422.jpg pojemnoscchyba 3 l wystarczy taki za pare zlociszy ,sama mam i pekluje karkowki w takiej wadze zalewam i zamykam ,trzymam w normalnej lodowce. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-508018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArkadyFF Opublikowano 26 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 26 Lipca 2016 Solanka zrobiona wg tabeli na 4 dni, 372 gramy soli, 2.4 litra wody, 6kg mięsa.Garnek znaleziony, ułożone, zalane, stoi w lodówce.Zobaczymy co z tego wyjdzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-508019 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 26 Lipca 2016 Solanka zrobiona wg tabeli na 4 dni, 372 gramy soli, 2.4 litra wody, 6kg mięsa.Garnek znaleziony, ułożone, zalane, stoi w lodówce.Zobaczymy co z tego wyjdzie.nie za słono ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-508020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 26 Lipca 2016 oczywiście, że za dużo i to sporo.Mięso będzie b. słone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-508025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 26 Lipca 2016 bo wychodzi stężenie 15,5% Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-508026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 26 Lipca 2016 oczywiście, że za dużo i to sporo.Mięso będzie b. słone. bo wychodzi stężenie 15,5%Tak jest w starej tabeli DZIADKA i już, trzeba mięso moczyć po peklowaniu. To 13,4 %Poza tym wiadomo, że jak chce peklować 4 dni to stężenie jest większe niż na 10 dni.W nowej zmodernizowanej to 11,5% Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-508027 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 26 Lipca 2016 z tabelą dziadka się nie dyskutuje, ale dla mnie to za słone Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-508030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 26 Lipca 2016 Na takie 4-ro dniowe peklowanie daj 7-8% zalewę (z nastrzykiem). Oczywiście temperatura peklowania 4-6 st.C. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-508040 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 26 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 26 Lipca 2016 Ja na 4 dniowe daje 10% z nastrzykiem.Taka slonosc mi odpowiada! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-508056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ArkadyFF Opublikowano 31 Lipca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 31 Lipca 2016 Pięknie, nie ma co.Zajrzałem dopiero teraz i oczywiście macie rację.Mięso jest za słone, nie aż tak jak poprzednio ale jest słone.Nie parzyłem, przypiekałem po uwędzeniu.I co teraz z tym fantem?Wychodzi na to, że ta tabela dziadka jest niewiele warta. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-508385 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.