Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Patrz na to kompleksowo pustak nasiąknie wodą i co wtedy (zwłaszcza jak będzie zima ) ? .Będziesz musiał go wygrzać i osuszyć  a to mordęga

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-503503
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 209
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Co rozumiesz "pustak"  jeżeli to co ja to trochę kiepsko jeżeli już to betonowy bloczek lub cegła  . Najlepiej naszkicuj . Lub dokładnie opisz > A czemu np nie chcesz na kilku warstwach bloczków postawić beczki  z otworem w  dnie np 200 mm.Oczywiście beczka np przykręcona do bloczków aby jej nie zwiało

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-503508
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Pytanie o solanki.

Z reguły robię po swojemu a traf chciał, że spróbowałem wg tabeli.I tu problem, bo nijak nie mogłem zrozumieć, jak mam zatopić mięso w podanej ilości wody.Korzystałem z tej tabelki http://www.wedlinydomowe.pl/roboczy/tabelapeklowania.htm, 4 dni, ilość mięsa 2.2 kg (na próbę większych ilości nie trzeba) i ilość wody wychodzi 900ml.Zero szans aby mięso zakryło, więc o co tu chodzi?Dodałem odpowiednio więcej wody, przemnożyłem ilość soli jaką mam dodać i wrzuciłem mięso.Dwa dni później zrobiłem nastrzyk ale jakoś też nie załapałem i zamiast półtora strzykawki, władowałem ze 4(nie pamiętam już teraz), tak jak to zawsze robię.Dziś to uwędziłem, mięso słone jak cholera.Nie, że za słone, że może smak mam inny tylko naprawdę to mięso jest słone jak cholera :)Na pewno nie pomyliłem się przy dodawaniu soli, z przyzwyczajenia wszystko parę razy sprawdzam i liczę kalkulatorem.

Teraz widziałem inną tabelkę, bez podanych ilości(?) mięsa https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/696-peklowanie-mokre-tabela/.Z reguły pekluję 4-5 dni, więc soli wg niej powinienem wsypać 1.40-1.50 kg i co dalej?Bez znaczenia, czy mięsa będzie 2kg czy 10kg?Nie rozumiem tej rozpiski.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-507977
Udostępnij na innych stronach

Pytanie o solanki.

Skorzystaj z tej tabeli, https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5503-tabele-peklowania-zebrane-przez-sylwka-57/  poczytaj trochę tu:  http://wedlinydomowe.pl/peklowanie/azotany-i-azotyny

Jak za słone, to się moczy w wodzie.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-507983
Udostępnij na innych stronach

ilość mięsa 2.2 kg........i ilość wody wychodzi 900ml.Zero szans aby mięso zakryło,

  Żartujesz :D . Dobierz naczynie do tych ilości i będzie o key. (awaryjnie można dołożyć np butelkę napełnioną wodą aby wyprzeć solankę i podnieść jej poziom w za dużym naczyniu )

 

 

Dodałem odpowiednio więcej wody, przemnożyłem ilość soli jaką mam dodać i wrzuciłem mięso.........., mięso słone jak cholera

. Prawidłowo  to tylko fizyka . A czego oczekiwałeś ? :D  .

Przelicz sobie  stężenie soli  (wielkości podstaw w kg)  :

- z tabeli  = sól/(sól+woda+mięso) 

- zastosowany przez Ciebie = sól/(sól+woda+mięso) 

i porównaj :)

P.S

Tabele traktuj jako wyjściowe .Słoność musisz sobie sam dobrać metodą prób (koryguj nieznacznie ilość peklosoli)

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-507987
Udostępnij na innych stronach

Naczynie dobrać?Jakie naczynie można dobrać do 2.2kg karczku?

Za to rozumiem jaki błąd popełniłem, dodając wodę i sól.Wyszło za dużo soli na taką ilość mięsa.Niemniej cała tabelka dla mnie nie jest za wiele warta, właściwie tyle co nic.Nie posiadam pojemników i naczyń aby taka ilość solanki zalała mięso.I żadna butelka tu nie pomoże.To jest dobre do zalewania małych kawałków mięsa ale większych?Daj jakieś fotki czy film.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-507990
Udostępnij na innych stronach

Część forumowiczów ( ja również ) robi solankę ok 8-8,5% , pekluje ok 10dni , robic na początku nastrzyk wiekzych elementów  , zużywając ok 0,5litra solanki na kg mięsa.

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-507991
Udostępnij na innych stronach

Koleżanka podała 0,5 litra stężenie 8-8,5 % na 1 kg mięsa :-).Na 2,2 kg mięsa + 0,9 litra peklosolanki powinien starczyć garnek 3 litrowy (będzie na "styk") Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-507994
Udostępnij na innych stronach

Z tego co wyliczyłem, to dzisiejsze stężenie mojej solanki wynosi 8.47%, mięsa wyjąłem dokładnie 6 kg(jakieś szynki i schab) i na to powinno wystarczyć mi 3l wody?Z uwagi na to, że temperatury obecnie do najniższych nie należą i peklowanie 10 dniowe odpada, powinienem zwiększyć stężenie (aby peklować np. 3 albo 4 dni) a jeśli tak to o ile, czyli ile gram soli dosypać do 10l ? :)A może wystarczy nastrzyknąć mięso a wtedy pytanie ile tych strzykawek władował w kawałek mięsa o wadze 1kg i jak często, raz czy codziennie?

A tak właściwie, skoro zrobiłem 9.5l solanki o stężeniu 8,47%, to co za różnica czy mięso zaleję całością czy tylko 3l?

I jeszcze pytanie - solankę robicie z samej soli peklowej czy część kuchennej?

Edytowane przez ArkadyFF
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-507998
Udostępnij na innych stronach

ArkadyFF różnica jest kolosalna . Przy stężeniu solanki 8,47% ilość soli w 9 l będzie 3 razy większa ( wagowo) niż w 3 l , i z taką ilością soli mięso będzie miało kontakt . Tabele podają ilość solanki 0,4 do 0,5 l na 1 kg mięsa , a stężenie dobierasz do czasu peklowania . Musisz dobrać takie naczynie , w którym solanka przykryje mięso całkowicie . Jeżeli chodzi o nastrzyk to licz ilości strzykawek tylko ilość wstrzykniętej solanki . Tabele podają 60ml na kg mięsa więc jak kawałek waży 1,5kg to stosujesz 90 ml nastrzyku dla tego kawałka mięsa i tak dla każdego kawałka musisz policzyć ilość solanki w zależności od jego wagi .

 

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

Miało być "nie licz ilości strzykawek" . Sorry .

 

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-508005
Udostępnij na innych stronach

Z uwagi na to, że temperatury obecnie do najniższych nie należą i peklowanie 10 dniowe odpada,

 

Chyba nie chcesz peklować w temperaturze otoczenia?

Podstawą uzyskania dobrego, smacznego i zdrowego wyrobu jest przestrzeganie zalecanych temperatur i stężeń solanki.

Jeżeli masz kłopot z korzystaniem z tabel peklowania, to polecam bardzo przyjazny kalkulator kolegi Skalar50: http://chomikuj.pl/skalar_46/Dokumenty/Kalkulator+peklowania

Co do ilości solanki to tak jak koledzy wcześniej pisali, staraj się dobrać naczynie do ilości peklowanego mięsa.

Zdarza się tak, że nawet 0,4 litra na 1 kg mięsa to za dużo i się nie mieści.

Stosuj węższe, a wyższe naczynia i zobaczysz, że spokojnie taka ilość wystarcza.

Czytaj forum, wszystko było niejednokrotnie opisywane i wytłumaczone.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-508008
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z uwagi na to, że temperatury obecnie do najniższych nie należą i peklowanie 10 dniowe odpada
LODÓWKA - w temperaturze 25 st ????- szkoda mięska i zdrowia ( może przestać ładnie pachnąć :) )

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-508014
Udostępnij na innych stronach

ze znalezieniem pojemnika nie widze problemu  http://www.auchandirect.pl/images/h26/h6e/8939933499422.jpg pojemnoscchyba 3 l

wystarczy taki za pare zlociszy ,sama mam i pekluje karkowki w takiej wadze zalewam i zamykam ,trzymam w normalnej lodowce.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-508018
Udostępnij na innych stronach

Solanka zrobiona wg tabeli na 4 dni, 372 gramy soli, 2.4 litra wody, 6kg mięsa.Garnek znaleziony, ułożone, zalane, stoi w lodówce.Zobaczymy co z tego wyjdzie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-508019
Udostępnij na innych stronach

Solanka zrobiona wg tabeli na 4 dni, 372 gramy soli, 2.4 litra wody, 6kg mięsa.Garnek znaleziony, ułożone, zalane, stoi w lodówce.Zobaczymy co z tego wyjdzie.

nie za słono ?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-508020
Udostępnij na innych stronach

oczywiście, że za dużo i to sporo.Mięso będzie b. słone.

 

 

bo wychodzi stężenie 15,5%

Tak jest w starej tabeli DZIADKA i już, trzeba mięso moczyć po peklowaniu. To 13,4 %

Poza tym wiadomo, że jak chce peklować 4 dni to stężenie jest większe niż na 10 dni.

W nowej zmodernizowanej to 11,5%

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-508027
Udostępnij na innych stronach

Na takie 4-ro dniowe peklowanie daj 7-8% zalewę (z nastrzykiem). Oczywiście temperatura peklowania 4-6 st.C.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-508040
Udostępnij na innych stronach

Pięknie, nie ma co.Zajrzałem dopiero teraz i oczywiście macie rację.Mięso jest za słone, nie aż tak jak poprzednio ale jest słone.Nie parzyłem, przypiekałem po uwędzeniu.I co teraz z tym fantem?Wychodzi na to, że ta tabela dziadka jest niewiele warta.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14813-kilka-pyta%C5%84-odno%C5%9Bnie-w%C4%99dzenia/page/4/#findComment-508385
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.