Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

Smörgåsgurka /ogorki kanapkowe zwane salatka szwedzka

1kg ogorkow w plasterkach ok 1/2cm

1 l wody 

1 dl*soli bez jodu

Wode wymieszac z sola zarac ogorki odstawic na  noc w chlodnym miejscu 

 

Zalewa

2 dl octu 12%

2 dl woda

5 dl cukier

1 lyzka gorczyca

Baldachy kopru 3-4 na sloik 

Ogorki przelewamy na sitku ,(woda do wylania)

zalewe octowa zagotowuje bez kopru 

. Ogorki przekladam do sloikow dodaje koper i zalewam dosc goraca zalewa ale nie gotujaca taka ca 70st C.

Zakrecam po tygodniu sa gotowe ale smak lepszy czym dluzej stoja.

Mozna dodac kawalek chrzanu papryczke chili lub kilka ziarenek pieprzu , ja najlepiej lubie w wersji tylko koper i gorczyca.

*Miara  dl wiem ze nie typowa ale to nic innego jak 100ml . U nas standartowa miarka do kupienia wszedzie😀

 

 

Edytowane przez electra
  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-938949
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, electra napisał(a):

Mam zaraz napisze bo mam po szwedzku., 

Super, dzięki z góry właśnie wróciliśmy z działki ze świeżą partią ogórków :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-938953
Udostępnij na innych stronach

14 godzin temu, szrekPL napisał(a):

Super, dzięki z góry właśnie wróciliśmy z działki ze świeżą partią ogórków :D

Jak ci przerosna kiszeniaki to mozesz zrobic bostonskie usuwajac pestki , do nich to kazdy ogorek sie nadaje.

Zwroc uwage ze u mnie jest ocet 

12%!

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-939090
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, electra napisał(a):

Jak ci przerosna kiszeniaki to mozesz zrobic bostonskie usuwajac pestki , do nich to kazdy ogorek sie nadaje.

Zwroc uwage ze u mnie jest ocet 

12%!

Dziękuję, tak widziałem że 12%,  zastanawiam się czy robić coś z tym faktem czy po prostu użyć naszej 10% i zobaczyć co będzie, sporo cukru idzie  do zalewy. Jesteśmy na etapie wymoczone w solance :D 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-939112
Udostępnij na innych stronach

1 minutę temu, Muski napisał(a):

Daj połowe . chyba że lubicie słodkie

Zrobimy chyba wg  przepisu (zaraz zasieję ziarno niezgody)  i zobaczymy co wyjdzie, próba na niewielkiej ilości i ewentualna modyfikacja, będę miał na uwadze zmniejszenie ilości cukru , dziękuję za podpowiedź .😊

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-939115
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, szrekPL napisał(a):

Zrobimy chyba wg  przepisu

Słusznie tak zrób , ja robiłem i było za słodkie , 50% było akurat , może to ocet12%

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-939128
Udostępnij na innych stronach

13 minut temu, Muski napisał(a):

Słusznie tak zrób , ja robiłem i było za słodkie , 50% było akurat , może to ocet12%

Przelicz ocet bo bedzie za slodkie , robilam na 10% w Pl  i wydawalo mi sie za slodkie . Do tego u Was slodszy cukier 

W Szwecji byla kiedys bieda dlatego lubia cukier.

Mozesz dolac ciut wiecej octu

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-939133
Udostępnij na innych stronach

25 minut temu, Muski napisał(a):
10 minut temu, electra napisał(a):

 

 

OK, więc zrobimy tak : jeden słoik wg oryginału drugi ze zmniejszoną o połowę ilością cukru, próba zalewy z połową cukru wydaje się zbyt wytrawna mimo to zrobimy i podzielimy się doznaniami, dziękuję za podpowiedzi 😊

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-939140
Udostępnij na innych stronach

59 minut temu, szrekPL napisał(a):

próba zalewy z połową cukru wydaje się zbyt wytrawna

Masz rację wydaje,  będziesz Pan zadowolony.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-939159
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, electra napisał(a):

robilam na 10% w Pl  i wydawalo mi sie za slodkie

No moim dziewczynom zdecydowanie za słodkie - a z połową było już lepiej 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-939168
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, Muski napisał(a):

No moim dziewczynom zdecydowanie za słodkie - a z połową było już lepiej 

Rozumiem ja juz sie po 40 latach przyzwyczailam ,dzis robie malosolne ,ciekawe jak mi wyjda bo ogorki szwedzkie a wczesniej zazwyczaj robilam z polskich.

Bede i tak szczesliwa bo raz w roku tylko jem😃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-939193
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
W dniu 19.07.2024 o 15:20, szrekPL napisał(a):

Zrobione, za tydzień najwcześniej próba, akurat będę na wolnym (cokolwiek to oznacza):D

 

No więc ogórki są już po testach i tak ... zalewa z cukrem jak w przepisie rzeczywiście trochę zbyt słodka ale do zniesienia natomiast ta ze zmniejszonym o połowę jest okej, niestety chyba pomyliliśmy ilość soli albo czegoś nie zrozumieliśmy 100dl = 100ml hm... ilość jak dla nas nie do przejścia następnym razem zmniejszymy na 20g i zobaczymy co wyjdzie 😊

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-944532
Udostępnij na innych stronach

7 minut temu, MariuszB napisał(a):

1dl to 100ml, inaczej być nie chce.

Tak, tak źle mi się napisało, tak jest też w przepisie, sorki za pomyłkę...:facepalm: Niemniej to 100ml soli jest i tak zbyt dużo jak dla nas..:(

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-944564
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Czy ktoś robił słoninę sous vide? Czy to wędzoną i parzoną, czy to parzoną i wędzoną.

Jeżeli tak to proszę o podzielenie się recepturą.

Głównie chodzi mi o czas i temp. parzenia.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-962653
Udostępnij na innych stronach

No to jeszcze jedno pytanie. Chyba już o to pytałem. Ale nie pamiętam,:D

Czy posiada ktoś recepturę na kiełbasę Rzepińską (z koniny)?

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-962835
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, Todek napisał(a):

Czy posiada ktoś recepturę na kiełbasę Rzepińską (z koniny)?

 Pytałeś

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-962935
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witam, jestem laikiem jeżeli chodzi o moje kulinarne doświadczenia więc proszę o podpowiedź- przepis jak zrobić miękką, rozpadającą się w ustach karkówkę?

Robiłem metodą souce vide około 10 godzin i efekt był mizerny. Może za niska temp około 65 stopni? Może trzeba ją gotować?

Czytałem o moczeniu w maślance itp. 

Proszę o podpowiedź.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-964570
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.