Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

19 minut temu, krzychuzab napisał(a):

miękką, rozpadającą się w ustach karkówkę?

Wolnowar.

  • Upvote 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/17/#findComment-964574
Udostępnij na innych stronach

3 godziny temu, krzychuzab napisał(a):

Może trzeba ją gotować?

Kroisz na steki w marynatę lub jakiś sos itd., następnie duszenie(pyrkanie na wolnym ogniu) do godziny i powinna się rozpływać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/17/#findComment-964625
Udostępnij na innych stronach

25 minut temu, krzychuzab napisał(a):

Z tego da radę skorzystać?

Oczywiście, i są 3 sposoby 

1. zasypujesz kuleczkami do SV / pewnie 200/300 szt by Ci nie odparowywało - tzw nieinwazyjna

2. wycinasz w pokrywie otwór na cyrkulator

3 . co jakiś czas dolewasz wodę /odparowanie/

 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/17/#findComment-964627
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, Muski napisał(a):

Oczywiście, i są 3 sposoby 

1. zasypujesz kuleczkami do SV / pewnie 200/300 szt by Ci nie odparowywało - tzw nieinwazyjna

2. wycinasz w pokrywie otwór na cyrkulator

3 . co jakiś czas dolewasz wodę /odparowanie/

 

To nie jest problem bo mam lodówkę i pokrywę. Podpowiedzcie jaki czas i temperatura? Czym wyzsza tym lepsza? Bo jak plastry karkówki zapakowałem vacum z przyprawami i wstawiłem na 10 godzin 65 stopni to i tak twarda była. A przepisy souce vide wskazują że temperatura powinna być niezbyt wysoka, niestety to nie wychodzi zgodnie z moimi oczekiwaniami.  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/17/#findComment-964633
Udostępnij na innych stronach

52 minuty temu, krzychuzab napisał(a):

wstawiłem na 10 godzin 65 stopni to i tak twarda była

Dziwne - a czy miałeś 65 st  i czy plastry były zapakowane w jedno opakowanie ? czy np po 2 ? . 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/17/#findComment-964642
Udostępnij na innych stronach

8 minut temu, Muski napisał(a):

Dziwne - a czy miałeś 65 st  i czy plastry były zapakowane w jedno opakowanie ? czy np po 2 ? . 

Plastry grube pojedyncze. Może nie były twarde ale porównując co jadłem kiedyś w restauracji pod nazwą karkówka souce vide to były dalekie od oczekiwań. Chodzi o to żeby plastry karkówki rozpływały się w ustach. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/17/#findComment-964643
Udostępnij na innych stronach

4 godzinki w wolnowarze bez żadnego podlewania czymkolwiek na mocniejszy nagrzew i karkówka rozpływa się ustach.Nawet można sobie zapeklować bo temperatura niska.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/17/#findComment-964678
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dzisiaj podczas przeglądania moich zapasów puszek, wpadła mi w łapki puszka opisana jako "serca", data prod. około roku temu.

Zawartość puszki to serca w rosole lub w sosie własnym, ale raczej w rosole bo jest dość wodnista.

Problem w tym, że nie pamiętam i nie mogę znaleźć przepisu n a tą konserwę.

Może ktoś coś pamięta, sobie przypomni albo wie gdzie znaleźć przepis na tą konserwę.:D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/17/#findComment-975422
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Todek napisał(a):

Ilo procentową solankę zrobić do mięsa pieczonego?

Do pieczonej kaczki daje 8 % tową solanke przez 10 h.Inne mięsa do pieczenia pekluje na sucho ok. 20%/kg przez min 4 dni w warunkach chłodniczych

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/17/#findComment-976643
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

ja też zaczynam powoli szukać i do świąt wielkanocnych zaplanowałem sobie znaleźć idealne receptury, wytestować wcześniej i potem zaskoczyć moich gości swojskimi wyrobami 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/17/#findComment-985836
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Gdzieś na stronie był przepis na śledzie w oleju (nie po skandynawsku), że wsadzało się je do słoika i trzymało w lodówce - nie mogę znaleźć :( Może ktoś pamięta?

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/17/#findComment-988851
Udostępnij na innych stronach

19 minut temu, piksiak napisał(a):

Gdzieś na stronie był przepis na śledzie w oleju (nie po skandynawsku)

To może po Kołobrzesku ...

 

Edytowane przez szrekPL
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/17/#findComment-988858
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, piksiak napisał(a):

na śledzie w oleju

Piksiaczku - najprostsze - odsolone śledzie przekładasz zblanszowaną cebulą , zalewasz dobrej jakości olejem z dodatkiem soku z cytryny / tak 1 łyżka soku z cytryny/ 0,9l słoik ze śledziami/. Kilka ziarnek ziela, tyle samo pieprzu 1 listek .  

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/17/#findComment-988874
Udostępnij na innych stronach

54 minuty temu, Muski napisał(a):

zalewasz dobrej jakości olejem z dodatkiem soku z cytryny

U mnie skrapia się kawałki śledzia...reszta podobnie tylko nie blanszujemy cebuli

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/17/#findComment-988885
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.