tasior Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #251 Opublikowano 2 Marca 2023 Szynke proponuje parzyc w SV przez 8 godz w temp 62C. Ten sam czas stosowalem dla kawalkow wazacych 1kg jak i 2kg.Co do stezenia solanki, to na ostatnim szkoleniu z dziczyzny przeprowadzilismy test. Wszystkie wedliny byly peklowane tak samo, czesc uparzylismy w SV. Nikt nie narzekal na to, ze te z SV byly za slone. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818232 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #252 Opublikowano 2 Marca 2023 Podaj jakie było stężenie solanki i sposób peklowania mięsa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818268 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #253 Opublikowano 2 Marca 2023 Parzę szynkę 58C 8.5godziny. Pekluję 2% w woreczkach. Szynki około 1-1,2kg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818278 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #254 Opublikowano 2 Marca 2023 Pytanie było do Kolegi @tasior, gdyż interesuje mnie stężenie solanki i czas peklowania podczas tego eksperymentu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818279 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasior Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #255 Opublikowano 2 Marca 2023 (edytowane) Podaj jakie było stężenie solanki i sposób peklowania mięsa.Bylo to peklowania "kursowe" (peklowanie w piatek po poludniu, wedzenie w sobote), bo nie bylo czasu na normalne. Niestety nie zanotowalem dokladnych proporcji.Czesc z notatki dot. nastrzyku mozna zobaczyc tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/uploads/monthly_02_2023/post-39694-0-71103500-1676580371.jpgMoze ktorys z prowadzacych/uczestnikow bedzie pamietal stezenie solanki. Edytowane 2 Marca 2023 przez tasior Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818320 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fikaz Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #256 Opublikowano 2 Marca 2023 (edytowane) W jakiej temperaturze i jak długo parzyć szynkę SVCo rozumiesz , jako szynkę ? czy konkretne mięśnie czy cała ? jaka waga i grubość elementu ? Bo od tego zależą parametry obróbki termicznej SV i nie tylko Chodziło mi właśnie o szynki z jednego mięśnia. Edytowane 2 Marca 2023 przez fikaz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818340 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobo Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #257 Opublikowano 2 Marca 2023 Miałem szczęście otrzymać polędwicę z tłuszczykiem parzoną sous vide na kursie dziczyzny, było to peklowanie zlotowe ( jedna noc) potem przez 8 godzin parzone w temp 58 stopni .Była naprawdę pyszna i nie była słona, nie była specjalnie peklowana tylko tak samo jak pozostałe wędzonki. W porównaniu do szynki wędzonej i parzonej normalnie nie było czuć większej słoności. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #258 Opublikowano 2 Marca 2023 (edytowane) przez 8 godzin parzone w temp 58 stopni Tak cienkie mięśnie przy 58 st 5-6 h wystarczy , ale przy 58 st 8h też nie jest przeciągnieta za wiele.Przyznasz, że taki kurs to skarbnica wiedzy i doświadczenia Edytowane 2 Marca 2023 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #259 Opublikowano 2 Marca 2023 Ten mam, MAxell. Alew jeszcze taki dales, gdzie nie tylko te nasze ogorki mzna bylo wsadzac. Jak mnie pamiec nie mylio ,to sie te ogorki kroi w plastry.Czy moze chodzi Ci o ten przepis?https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7265-pikle-joli/?p=237363 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818360 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fikaz Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #260 Opublikowano 2 Marca 2023 Miałem szczęście otrzymać polędwicę z tłuszczykiem parzoną sous vide na kursie dziczyzny, było to peklowanie zlotowe ( jedna noc) potem przez 8 godzin parzone w temp 58 stopni .Była naprawdę pyszna i nie była słona, nie była specjalnie peklowana tylko tak samo jak pozostałe wędzonki. W porównaniu do szynki wędzonej i parzonej normalnie nie było czuć większej słoności.Byłem na tym kursie i mi bardzo smakowała ta polędwica. Z tego co wiem to Kamil zwiększył temperaturę do 60 stopni. Jak czyta ten post to może się potwierdzi lub zaprzeczy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
lobo Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #261 Opublikowano 2 Marca 2023 Masz rację Muski to rzeczywiście skarbnica wiedzy i wielka cierpliwość prowadzących. Miałem szczęście obrabiać ta polędwice i na prośbę kol.Bagno zostawiłem ten tłuszcz. Tak rzeczywiście Kamil, mówił ze jeszcze wieczorem podniósł temp do 60 stopni Przyznasz, że taki kurs to skarbnica wiedzy i doświadczenia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818372 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #262 Opublikowano 2 Marca 2023 Czy moze chodzi Ci o ten przepis? https://wedlinydomow...-joli/?p=237363 TAk, bardzo dziekuje. Wlasnie o ten przepis mi chodzilo. Sasiadka ma takie zwykle u nas zwane europejskimi ogorki. Wyjechala na wakacje i mi posostawila to wszystko pod opieka. Musze cos z nimi zrobic, bo zal,zeby sie zmarnowaly. W przepisie pamietam,ze Maxell powiedzial,ze bral wlasnie te wezowe( to chyba te nasze europejskie) do tego przepisu. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818412 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tasior Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #263 Opublikowano 2 Marca 2023 Z tego co wiem to Kamil zwiększył temperaturę do 60 stopni. Jak czyta ten post to może się potwierdzi lub zaprzeczy.Potwierdzam, parzona była w temp 60C. Polędwice zwykle parzę w 57C, ale tutaj uległem namowom bardziej doświadczonych kolegów i podkręciłem do 60C. Nie był to jakiś straszny błąd, ale przy 57C wychodzi bardziej soczysta i na pewno nie jest surowa. Wysłane z mojego RMX3370 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818424 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #264 Opublikowano 2 Marca 2023 Annam jak masz duzo ogorkow to zrob sobie troche bostonskich . Sa super do burgerow hot dog Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818472 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #265 Opublikowano 2 Marca 2023 (edytowane) Będąc w Karpaczu jadłem zupę "ciorbę " . Wg menu jest to zupa rumuńska . Ogólnie to zupa na podrobach z warzywami w konsystencji rosołu . Szukam przepisu , bo przypadła mi do smaku . ( a może ujęła mnie tylko śliwowica w zestawie ? i to muszę sprawdzić :D ) Edytowane 2 Marca 2023 przez Yerba Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818481 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #266 Opublikowano 2 Marca 2023 https://kuchnia.wp.pl/ciorba-jak-przygotowac-pyszna-rumunska-zupe-6688696483850912a Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818485 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 2 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #267 Opublikowano 2 Marca 2023 Dziękuję . Po zgotowaniu opiszę wrażenia , czy to zupa , czy ta śliwowica Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #268 Opublikowano 3 Marca 2023 Annam jak masz duzo ogorkow to zrob sobie troche bostonskich . Sa super do burgerow hot dog No wlasnie odkopalam temat Sverige 2 z tymi ogorkami. Moze tez sie skusze. Jak zrobie to napisze,l zeby dostac Diamentowa lopate( nie tylko zlota), bo temat jest z 2015 roku Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #269 Opublikowano 3 Marca 2023 Annam jak masz duzo ogorkow to zrob sobie troche bostonskich . Sa super do burgerow hot dog No wlasnie odkopalam temat Sverige 2 z tymi ogorkami. Moze tez sie skusze. Jak zrobie to napisze,l zeby dostac Diamentowa lopate( nie tylko zlota), bo temat jest z 2015 roku Czasem w tych starych tematach jest wiele ciekawych.ja dzis chyba zrobie bostonskie bo mam troche ogorkow ktore mi zalegaja wiec trzeba im dac 2 zycie ,zrobie to sie pochwale Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #270 Opublikowano 3 Marca 2023 mam troche ogorkow ktore mi zalegaja To u Ciebie, @elektra jest teraz sezon ogórkowy? Ciekawe Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #271 Opublikowano 3 Marca 2023 Annam jak masz duzo ogorkow to zrob sobie troche bostonskich . Sa super do burgerow hot dog No wlasnie odkopalam temat Sverige 2 z tymi ogorkami. Moze tez sie skusze. Jak zrobie to napisze,l zeby dostac Diamentowa lopate( nie tylko zlota), bo temat jest z 2015 roku Możesz Aniu wrzucić link do tego tematu? Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818593 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Azizi Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #272 Opublikowano 3 Marca 2023 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11352-bostongurka-czyli-ogoreczki-bosto%C5%84skie/?hl=bosto%C5%84skie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818616 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #273 Opublikowano 3 Marca 2023 Dzięki Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818624 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #274 Opublikowano 3 Marca 2023 wlasnie wstalam, ale widze ,ze juz temat odgrzebany Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818697 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 3 Marca 2023 Zgłoś Udostępnij #275 Opublikowano 3 Marca 2023 (edytowane) Ja osobiscie robie troche inaczej Na ok 800g ogorkow daje jedna papryke i jedna srednia cebule.Zalewa 50 ml woda 110 ml ocet 100 ml cukier Lyzeczka soli *Lyzka gorczycy **Zagotowuje i wrzucam posiekane warzywa.Gotuje ok 20 min az troche odparuje i powstanie lekki syrop. * 5 ml **15 ml Edytowane 3 Marca 2023 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818715 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.