Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Szynke proponuje parzyc w SV przez 8 godz w temp 62C. Ten sam czas stosowalem dla kawalkow wazacych 1kg jak i 2kg.

Co do stezenia solanki, to na ostatnim szkoleniu z dziczyzny przeprowadzilismy test. Wszystkie wedliny byly peklowane tak samo, czesc uparzylismy w SV. Nikt nie narzekal na to, ze te z SV byly za slone.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818232
Udostępnij na innych stronach

Podaj jakie było stężenie solanki i sposób peklowania mięsa.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818268
Udostępnij na innych stronach

Pytanie było do Kolegi @tasior, gdyż interesuje mnie stężenie solanki i czas peklowania podczas tego eksperymentu.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818279
Udostępnij na innych stronach

Podaj jakie było stężenie solanki i sposób peklowania mięsa.

Bylo to peklowania "kursowe" (peklowanie w piatek po poludniu, wedzenie w sobote), bo nie bylo czasu na normalne. Niestety nie zanotowalem dokladnych proporcji.

Czesc z notatki dot. nastrzyku mozna zobaczyc tutaj: https://wedlinydomowe.pl/forum/uploads/monthly_02_2023/post-39694-0-71103500-1676580371.jpg

Moze ktorys z prowadzacych/uczestnikow bedzie pamietal stezenie solanki.

Edytowane przez tasior
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818320
Udostępnij na innych stronach

 

W jakiej temperaturze i jak długo parzyć szynkę SV
Co rozumiesz , jako szynkę ? czy konkretne mięśnie  czy cała ?  jaka waga i grubość elementu ? Bo od tego zależą parametry obróbki termicznej SV i nie tylko  

 

Chodziło mi właśnie o szynki  z  jednego  mięśnia.

Edytowane przez fikaz
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818340
Udostępnij na innych stronach

 Miałem szczęście  ;)  otrzymać polędwicę z tłuszczykiem parzoną sous vide na kursie dziczyzny, było to peklowanie zlotowe ( jedna noc) potem przez 8 godzin parzone w temp 58 stopni .Była naprawdę pyszna i nie była słona, nie była specjalnie peklowana tylko tak samo jak pozostałe wędzonki. W porównaniu do szynki wędzonej i parzonej normalnie nie było czuć większej słoności.

post-40544-0-99257600-1677765802_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818342
Udostępnij na innych stronach

przez 8 godzin parzone w temp 58 stopni

:thumbsup:   Tak cienkie mięśnie przy 58 st 5-6 h wystarczy , ale przy 58 st 8h też nie jest przeciągnieta za wiele.

Przyznasz, że taki kurs to skarbnica wiedzy i doświadczenia  :D

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818346
Udostępnij na innych stronach

Ten mam, MAxell. Alew jeszcze taki dales, gdzie nie tylko te nasze ogorki mzna bylo wsadzac.  Jak mnie pamiec nie mylio ,to sie te ogorki kroi w plastry.

Czy moze chodzi Ci o ten przepis?

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7265-pikle-joli/?p=237363

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818360
Udostępnij na innych stronach

 Miałem szczęście  ;)  otrzymać polędwicę z tłuszczykiem parzoną sous vide na kursie dziczyzny, było to peklowanie zlotowe ( jedna noc) potem przez 8 godzin parzone w temp 58 stopni .Była naprawdę pyszna i nie była słona, nie była specjalnie peklowana tylko tak samo jak pozostałe wędzonki. W porównaniu do szynki wędzonej i parzonej normalnie nie było czuć większej słoności.

Byłem na tym kursie i mi bardzo smakowała ta polędwica. Z tego co wiem to Kamil  zwiększył temperaturę do 60 stopni. Jak czyta ten post to może się potwierdzi lub zaprzeczy.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818365
Udostępnij na innych stronach

Masz rację Muski to rzeczywiście skarbnica wiedzy i wielka cierpliwość prowadzących. Miałem szczęście obrabiać ta polędwice i na prośbę kol.Bagno zostawiłem ten tłuszcz. Tak rzeczywiście Kamil, mówił ze jeszcze wieczorem podniósł temp do 60 stopni

 

 

 

Przyznasz, że taki kurs to skarbnica wiedzy i doświadczenia :D

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818372
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy moze chodzi Ci o ten przepis? https://wedlinydomow...-joli/?p=237363
 

 

 TAk, bardzo dziekuje. :hug:  Wlasnie o ten przepis mi chodzilo.  Sasiadka ma takie zwykle u nas zwane europejskimi ogorki. Wyjechala na wakacje i mi posostawila to wszystko pod opieka. Musze cos z nimi zrobic, bo zal,zeby sie zmarnowaly.

 W przepisie pamietam,ze Maxell powiedzial,ze bral wlasnie te wezowe( to chyba te nasze europejskie) do tego przepisu.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818412
Udostępnij na innych stronach

 

 

Z tego co wiem to Kamil zwiększył temperaturę do 60 stopni. Jak czyta ten post to może się potwierdzi lub zaprzeczy.

Potwierdzam, parzona była w temp 60C. Polędwice zwykle parzę w 57C, ale tutaj uległem namowom bardziej doświadczonych kolegów i podkręciłem do 60C. Nie był to jakiś straszny błąd, ale przy 57C wychodzi bardziej soczysta i na pewno nie jest surowa.

 

 

 

Wysłane z mojego RMX3370 przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818424
Udostępnij na innych stronach

Annam jak masz duzo ogorkow to zrob sobie troche bostonskich . Sa super do burgerow hot dog
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818472
Udostępnij na innych stronach

Będąc w Karpaczu jadłem zupę "ciorbę " . Wg menu jest to zupa rumuńska . Ogólnie to zupa na podrobach z warzywami w konsystencji rosołu . Szukam przepisu , bo przypadła mi do smaku . ( a może ujęła mnie tylko śliwowica w zestawie ? i to muszę sprawdzić :D :D :D

post-47651-0-44402200-1677790833_thumb.jpg

Edytowane przez Yerba

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818481
Udostępnij na innych stronach

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818485
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję . Po zgotowaniu opiszę wrażenia , czy to zupa , czy ta śliwowica :D

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818486
Udostępnij na innych stronach

Annam jak masz duzo ogorkow to zrob sobie troche bostonskich . Sa super do burgerow hot dog

 No wlasnie odkopalam temat Sverige 2 z tymi ogorkami. Moze tez sie skusze. Jak zrobie to napisze,l zeby dostac Diamentowa lopate( nie tylko zlota), bo temat jest z 2015 roku :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818529
Udostępnij na innych stronach

 

 

Annam jak masz duzo ogorkow to zrob sobie troche bostonskich . Sa super do burgerow hot dog

 

 No wlasnie odkopalam temat Sverige 2 z tymi ogorkami. Moze tez sie skusze. Jak zrobie to napisze,l zeby dostac Diamentowa lopate( nie tylko zlota), bo temat jest z 2015 roku :D
Czasem w tych starych tematach jest wiele ciekawych.ja dzis chyba zrobie bostonskie bo mam troche ogorkow ktore mi zalegaja wiec trzeba im dac 2 zycie ,zrobie to sie pochwale
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818576
Udostępnij na innych stronach

 

 

mam troche ogorkow ktore mi zalegaja

To u Ciebie, @elektra jest teraz sezon ogórkowy?  :frantics: 

Ciekawe  :D  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818578
Udostępnij na innych stronach

 

Annam jak masz duzo ogorkow to zrob sobie troche bostonskich . Sa super do burgerow hot dog

 No wlasnie odkopalam temat Sverige 2 z tymi ogorkami. Moze tez sie skusze. Jak zrobie to napisze,l zeby dostac Diamentowa lopate( nie tylko zlota), bo temat jest z 2015 roku :D

 

Możesz Aniu wrzucić link do tego tematu?

 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818593
Udostępnij na innych stronach

wlasnie wstalam, ale widze ,ze juz temat odgrzebany :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818697
Udostępnij na innych stronach

Ja osobiscie robie troche inaczej

Na ok 800g ogorkow daje jedna papryke i jedna srednia cebule.

Zalewa

50 ml woda

110 ml ocet

100 ml cukier

Lyzeczka soli *

Lyzka gorczycy **

Zagotowuje i wrzucam posiekane warzywa.Gotuje ok 20 min az troche odparuje i powstanie lekki syrop.

 

* 5 ml

**15 ml

 

post-58387-0-96856700-1677868847_thumb.jpg

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/11/#findComment-818715
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.