electra Opublikowano 18 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 18 Lipca 2024 (edytowane) Smörgåsgurka /ogorki kanapkowe zwane salatka szwedzka 1kg ogorkow w plasterkach ok 1/2cm 1 l wody 1 dl*soli bez jodu Wode wymieszac z sola zarac ogorki odstawic na noc w chlodnym miejscu Zalewa 2 dl octu 12% 2 dl woda 5 dl cukier 1 lyzka gorczyca Baldachy kopru 3-4 na sloik Ogorki przelewamy na sitku ,(woda do wylania) zalewe octowa zagotowuje bez kopru . Ogorki przekladam do sloikow dodaje koper i zalewam dosc goraca zalewa ale nie gotujaca taka ca 70st C. Zakrecam po tygodniu sa gotowe ale smak lepszy czym dluzej stoja. Mozna dodac kawalek chrzanu papryczke chili lub kilka ziarenek pieprzu , ja najlepiej lubie w wersji tylko koper i gorczyca. *Miara dl wiem ze nie typowa ale to nic innego jak 100ml . U nas standartowa miarka do kupienia wszedzie😀 Edytowane 18 Lipca 2024 przez electra 1 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-938949 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 18 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 18 Lipca 2024 1 godzinę temu, electra napisał(a): Mam zaraz napisze bo mam po szwedzku., Super, dzięki z góry właśnie wróciliśmy z działki ze świeżą partią ogórków Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-938953 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 19 Lipca 2024 (edytowane) 14 godzin temu, szrekPL napisał(a): Super, dzięki z góry właśnie wróciliśmy z działki ze świeżą partią ogórków Jak ci przerosna kiszeniaki to mozesz zrobic bostonskie usuwajac pestki , do nich to kazdy ogorek sie nadaje. Zwroc uwage ze u mnie jest ocet 12%! Edytowane 19 Lipca 2024 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-939090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 19 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 19 Lipca 2024 Godzinę temu, electra napisał(a): Jak ci przerosna kiszeniaki to mozesz zrobic bostonskie usuwajac pestki , do nich to kazdy ogorek sie nadaje. Zwroc uwage ze u mnie jest ocet 12%! Dziękuję, tak widziałem że 12%, zastanawiam się czy robić coś z tym faktem czy po prostu użyć naszej 10% i zobaczyć co będzie, sporo cukru idzie do zalewy. Jesteśmy na etapie wymoczone w solance Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-939112 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 19 Lipca 2024 1 minutę temu, szrekPL napisał(a): sporo cukru idzie do zalewy Daj połowe . chyba że lubicie słodkie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-939114 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 19 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 19 Lipca 2024 1 minutę temu, Muski napisał(a): Daj połowe . chyba że lubicie słodkie Zrobimy chyba wg przepisu (zaraz zasieję ziarno niezgody) i zobaczymy co wyjdzie, próba na niewielkiej ilości i ewentualna modyfikacja, będę miał na uwadze zmniejszenie ilości cukru , dziękuję za podpowiedź .😊 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-939115 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 19 Lipca 2024 Godzinę temu, szrekPL napisał(a): Zrobimy chyba wg przepisu Słusznie tak zrób , ja robiłem i było za słodkie , 50% było akurat , może to ocet12% Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-939128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 19 Lipca 2024 13 minut temu, Muski napisał(a): Słusznie tak zrób , ja robiłem i było za słodkie , 50% było akurat , może to ocet12% Przelicz ocet bo bedzie za slodkie , robilam na 10% w Pl i wydawalo mi sie za slodkie . Do tego u Was slodszy cukier W Szwecji byla kiedys bieda dlatego lubia cukier. Mozesz dolac ciut wiecej octu Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-939133 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 19 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 19 Lipca 2024 25 minut temu, Muski napisał(a): 10 minut temu, electra napisał(a): OK, więc zrobimy tak : jeden słoik wg oryginału drugi ze zmniejszoną o połowę ilością cukru, próba zalewy z połową cukru wydaje się zbyt wytrawna mimo to zrobimy i podzielimy się doznaniami, dziękuję za podpowiedzi 😊 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-939140 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 19 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 19 Lipca 2024 Zrobione, za tydzień najwcześniej próba, akurat będę na wolnym (cokolwiek to oznacza) 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-939155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 19 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 19 Lipca 2024 59 minut temu, szrekPL napisał(a): próba zalewy z połową cukru wydaje się zbyt wytrawna Masz rację wydaje, będziesz Pan zadowolony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-939159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 19 Lipca 2024 1 godzinę temu, electra napisał(a): robilam na 10% w Pl i wydawalo mi sie za slodkie No moim dziewczynom zdecydowanie za słodkie - a z połową było już lepiej Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-939168 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 19 Lipca 2024 Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 19 Lipca 2024 2 godziny temu, Muski napisał(a): No moim dziewczynom zdecydowanie za słodkie - a z połową było już lepiej Rozumiem ja juz sie po 40 latach przyzwyczailam ,dzis robie malosolne ,ciekawe jak mi wyjda bo ogorki szwedzkie a wczesniej zazwyczaj robilam z polskich. Bede i tak szczesliwa bo raz w roku tylko jem😃 Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-939193 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 11 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 11 Sierpnia 2024 Cześć. Czy ktoś może robił lub widział przepis na wędzoną pierś z kurczaka w zalewie octowej (analogia do np. klopsików)? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-944512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 11 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 11 Sierpnia 2024 W dniu 19.07.2024 o 15:20, szrekPL napisał(a): Zrobione, za tydzień najwcześniej próba, akurat będę na wolnym (cokolwiek to oznacza) No więc ogórki są już po testach i tak ... zalewa z cukrem jak w przepisie rzeczywiście trochę zbyt słodka ale do zniesienia natomiast ta ze zmniejszonym o połowę jest okej, niestety chyba pomyliliśmy ilość soli albo czegoś nie zrozumieliśmy 100dl = 100ml hm... ilość jak dla nas nie do przejścia następnym razem zmniejszymy na 20g i zobaczymy co wyjdzie 😊 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-944532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tytan58 Opublikowano 11 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 11 Sierpnia 2024 20 minut temu, szrekPL napisał(a): 100dl = 100ml Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-944538 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MariuszB Opublikowano 11 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 11 Sierpnia 2024 1dl to 100ml, inaczej być nie chce. Cytuj Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂 Jola i Mariusz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-944563 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
szrekPL Opublikowano 11 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 11 Sierpnia 2024 (edytowane) 7 minut temu, MariuszB napisał(a): 1dl to 100ml, inaczej być nie chce. Tak, tak źle mi się napisało, tak jest też w przepisie, sorki za pomyłkę... Niemniej to 100ml soli jest i tak zbyt dużo jak dla nas.. Edytowane 11 Sierpnia 2024 przez szrekPL Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-944564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Sierpnia 2024 Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 12 Sierpnia 2024 10 godzin temu, szrekPL napisał(a): razem zmniejszymy na 20g Soli na 17g i z cukrem jak pisałem 1 Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-944589 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 22 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 22 Października 2024 Czy ktoś robił słoninę sous vide? Czy to wędzoną i parzoną, czy to parzoną i wędzoną. Jeżeli tak to proszę o podzielenie się recepturą. Głównie chodzi mi o czas i temp. parzenia. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-962653 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 22 Października 2024 58 st- 20 h Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-962662 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 22 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 22 Października 2024 2 godziny temu, Muski napisał(a): 58 st- 20 h Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-962682 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 23 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 23 Października 2024 No to jeszcze jedno pytanie. Chyba już o to pytałem. Ale nie pamiętam, Czy posiada ktoś recepturę na kiełbasę Rzepińską (z koniny)? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-962835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 23 Października 2024 Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 23 Października 2024 7 godzin temu, Todek napisał(a): Czy posiada ktoś recepturę na kiełbasę Rzepińską (z koniny)? Pytałeś Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-962935 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 1 Listopada 2024 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 1 Listopada 2024 Witam, jestem laikiem jeżeli chodzi o moje kulinarne doświadczenia więc proszę o podpowiedź- przepis jak zrobić miękką, rozpadającą się w ustach karkówkę? Robiłem metodą souce vide około 10 godzin i efekt był mizerny. Może za niska temp około 65 stopni? Może trzeba ją gotować? Czytałem o moczeniu w maślance itp. Proszę o podpowiedź. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/16/#findComment-964570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.