Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

1 godzinę temu, Muski napisał(a):

Piksiaczku - najprostsze - odsolone śledzie przekładasz zblanszowaną cebulą , zalewasz dobrej jakości olejem z dodatkiem soku z cytryny / tak 1 łyżka soku z cytryny/ 0,9l słoik ze śledziami/. Kilka ziarnek ziela, tyle samo pieprzu 1 listek .  

Chodzi o to: pamiętasz robiłeś kiedyś takie śledzie w oleju w słoiku i one były przepyszne. Zrób je znowu 🤣

  • Like 1

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/18/#findComment-988901
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem skąd mam przepis ale ja kroję śledzie i wsadzam na 48h do zalewy octowej z blanszowaną cebulą, zielem ang, liściem laurowym i całymi ziarnami zielonego pieprzu, po tym czasie odlewam zalewę i zalewam śledzie olejem, spokojnie wytrzymują miesiąc w lodówce (tyle czasu testowałem) czasami dodaję sparzony czosnek niedźwiedzi.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/18/#findComment-988921
Udostępnij na innych stronach

Pokruszone listki czosnku niedźwiedziego, jest bardzo delikatny więc proporcje według własnego uznania, ja daję dużo 😉 

Edytowane przez MariuszB

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/18/#findComment-988929
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli ja mogę coś wtrącić. Takie szybkie śledzie na nizapowiadaną imprezkę. Płaty śledziowe w oleju. Cebula w piórka lub połtalarki parzona 2 minuty w zalewie octowo cukrowej. Pieprz z młynka i gotowe. 

P.s. nie lubię cytryny ze śledziami 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/18/#findComment-989133
Udostępnij na innych stronach

Jak można psuć smak śledzia octem, cytryną to ja tego zrozumieć nie potrafię. Najlepsze śledzie to płaty wędzone solone delikatnie lub solone normalnie ale takie trzeba wymoczyć. Do tego czerwona cebulka drobno krojona w plastry , żurawina , pieprz i olej i nic więcej nie potrzeba a śledzika układamy warstwowo na przemian  z cebula i żurawiną  i zalewamy olejem. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/18/#findComment-989140
Udostępnij na innych stronach

17 minut temu, Henry82 napisał(a):

Jak można psuć smak śledzia octem, cytryną to ja tego zrozumieć nie potrafię.

Widocznie jeszcze za krótko żyjesz żeby to zrozumieć 😉 🙂 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/18/#findComment-989152
Udostępnij na innych stronach

10 minut temu, MariuszB napisał(a):

Widocznie jeszcze za krótko żyjesz żeby to zrozumieć 😉 🙂 

Widocznie mam poczucie smaku i denerwują  mnie te kompozycje gotowe śledzi  w oleju które są  robione z marynowanych w zalewach octowych 🤬

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/18/#findComment-989155
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, szrekPL napisał(a):

I tak o to używający octu zostali pozbawieni smaku o poczuciu czego innego nie mówiąc...🤣😂

Tiaaaa, ale koreczki śledziowe  marynowane zjem z przyjemnością,  niestety łączenie  oleju i octu w śledziach to nieporozumienie.

Co by offtopu nie było  to jeszcze takie śledzie pyszne są:

Płaty wymoczone  kroimy w kostki do tego gotowana marchewka pokrojoną w talarki , ogórek  kiszony w kostkę  cebulkę czerwoną  w  kostkę. Całość  układamy w słoiku  grubo sypiąc  mielony świeżo  pieprz i sól  a nastepnie zalewamy śmietaną  18 i zostawiamy na dwa dni.

Edytowane przez Henry82
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/18/#findComment-989159
Udostępnij na innych stronach

9 minut temu, Henry82 napisał(a):

niestety łączenie  oleju i octu w śledziach to nieporozumienie.

Na jakiej podstawie to stwierdzasz, wykluczając twoje smakowe gusta i preferencje ?

10 minut temu, Henry82 napisał(a):

Płaty wymoczone  kroimy w kostki do tego gotowana marchewka pokrojoną w talarki , ogórek  kiszony w kostkę  cebulkę czerwoną  w  kostkę. Całość  układamy w słoiku  grubo sypiąc  mielony świeżo  pieprz i sól  a nastepnie zalewamy śmietaną  18 i zostawiamy na dwa dni.

Chcesz ludzi potruć? 😉 🙂 

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/18/#findComment-989162
Udostępnij na innych stronach

42 minuty temu, Henry82 napisał(a):

niestety łączenie  oleju i octu w śledziach to nieporozumienie.

Masz rację też tak uważam, albo ocet albo olej👍. Polecam śledzie w zalewie octowej Maxella są genielne😋.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/18/#findComment-989172
Udostępnij na innych stronach

To ja tak dopytam. 

W śledziach w zalewnie octowej Maxella jest ocet spirytusowy (z tego co pamiętam).

Mogę tego spirytusowego zmienić na winny, bo spirytusowy jest dla nas za ostry.

 

Ps. Wiem że nie będzie to oryginał tylko a'la.

      Może próbowaliście z octem winnym. Tak tylko pytam. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/18/#findComment-989176
Udostępnij na innych stronach

Godzinę temu, Grzewlod napisał(a):

Masz rację też tak uważam, albo ocet albo olej👍. Polecam śledzie w zalewie octowej Maxella są genielne😋.

Nad gustami nie dyskutuje się w myśl powiedzenia "jeden lubi ogórki drugi ogrodnika córki"

  • Like 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/18/#findComment-989187
Udostępnij na innych stronach

Tak na marginesie spytam się jak to stało się że tradycyjny śledzik Kołobrzeski ma w składzie ocet i olej? na dodatek znalazł się na Liście Produktów Tradycyjnych?

 

Podajemy przepis na  Śledzik kołobrzeski:
Marynata:

  • 3,5 litra wody
  •  ½ litra octu 10 %
  • 9 łyżek soli
  •  6 łyżek cukru
  • Kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych

Składniki:

  • 2 kilogramy filetów ze śledzia bałtyckiego
  • 2 szklanki oleju
  • 10 cebul pokrojonych w paski
  • Pieprz i papryka do smaku

Wykonanie:
Przygotuj marynatę z wody, octu, soli, cukru. Dodaj ziele angielskie i liść laurowy. Marynatę ostudź. Przygotuj filety ze śledzi. Dokładnie obierz je z ości i skóry. Włóż do zimnej marynaty i marynuj w niej śledzie przez 3 dni w lodówce. Codziennie lekko przemieszaj śledzie, żeby dobrze pokryła je zalewa. Po tym czasie wyjmij śledzie z lodówki i odsącz dokładnie z marynaty. Cebule obierz i pokrój w piórka. Zmiel pieprz. Śledziki pokrój na małe kawałki długości 3 cm posyp pieprzem i papryką lub zwiń  je (przed zrolowaniem posyp pieprzem i papryką). Układaj partiami, przesypując gęsto cebulą. Ostatnią warstwę ma stanowić cebula.  Zalej śledzie olejem i poczekaj dobę, żeby przegryzły się smaki. Przechowuj w lodówce. Smacznego.

Link dla niedowiarków.

  • Upvote 1

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/18/#findComment-989231
Udostępnij na innych stronach

Przecież to są gusta i guściki, wyższość świąt ... itd. napisałeś żurawina - moja żona sypie tą żurawinę do sałatek a ja odkładam na bok, ale nie zabraniam jej jeść - lubi tak.

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/18/#findComment-989235
Udostępnij na innych stronach

Szukam sprawdzonego przepisu na frankfurterki, najlepiej w stylu z czasów PRL-u. Jedyny przepis, jaki udało mi się znaleźć na forum, to wersja autorstwa Bogumiła.

Zbliżają się urodziny mojej żony i chciałbym przygotować coś wyjątkowego – frankfurterki w klasycznym wydaniu z tamtych lat byłyby świetnym dodatkiem do stołu. Czy ktoś ma sprawdzony przepis, który oddaje ten smak? Będę wdzięczny za każdą wskazówkę! 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/18/#findComment-989276
Udostępnij na innych stronach

15 godzin temu, mamuśka napisał(a):

To ja tak dopytam. 

W śledziach w zalewnie octowej Maxella jest ocet spirytusowy (z tego co pamiętam).

Mogę tego spirytusowego zmienić na winny, bo spirytusowy jest dla nas za ostry.

 

Ps. Wiem że nie będzie to oryginał tylko a'la.

      Może próbowaliście z octem winnym. Tak tylko pytam. 

Napewno zmieni sie smak , moze zrob nizze stezenie octu. Osobiscie nie zamienilabym na winny ,kiedys jak robilam buraczki dalam winny zamiast spirytusowy i wogule mi nie smakowaly😉

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/14836-szukam-przepisu-temat-zbiorczy/page/18/#findComment-989327
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.