Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Roger , wszystko to prawda , ale ja wybrałem wygodę , to jedno , a drugie chyba teraz wędzonki robię zdrowsze . To co zamieniłoby się w sadzę zostaje w słoiku . Słoik na zdjęciu o pojemności 0,5 l , a " miodek " w środku to efekt 10 wędzeń czyli około 40 godzin dymienia . Tyle mniej zjadłem .post-73368-1480801383,906_thumb.jpg

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

Znaczy , że za dużo tego nakapało czy za mało ? Nie ogarniam , może przez to czytanie przy kolacji . ????????

Wysłane z mojego SM-G800F przy użyciu Tapatalka

Nakapało "normalnie" ... :)

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Jeszcze nie ma dachu. Brakuje fug. Ale już działa. Kolejne próbne odpalanie. Po prawej miejsce na kociołek lub gar do parzenia wędzonek. Bez żadnych rur, kominów, szamotek. Duże palenisko. Niska temperatura spalania drewna. Jeszcze raz dziękuję Andyandy.

post-62826-0-49769000-1481365819_thumb.jpg

Jeszcze nie ma dachu. Brakuje fug. Ale już działa. Kolejne próbne odpalanie. Po prawej miejsce na kociołek lub gar do parzenia wędzonek. Bez żadnych rur, kominów, szamotek. Duże palenisko. Niska temperatura spalania drewna. Jeszcze raz dziękuję Andyandy.

Czytanie forum ze zrozumieniem, owocuje :) Koniecznie pochwal się fotkami wyrobów :) Pozdrawiam :) 

Tak. Piękne wędzonki.

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Po co? Przy tej temp nie wyleje betonu. A wedzenie w piątek za tydzień. Chyba że będę wiedzil bezposrednio Edytowane przez IRON666

A po co strop ????? jak duży gabaryt to można wędzić bezpośrednio. I nie ma z tym problemów.

Strop sobie zrobisz na wiosnę.

A po co strop ????? jak duży gabaryt to można wędzić bezpośrednio. I nie ma z tym problemów.

Strop sobie zrobisz na wiosnę.

Czy duży.? Jakieś 170cm w srodku

post-77867-0-32828800-1481807281_thumb.jpg

post-77867-0-66819700-1481807296_thumb.jpg

OOOO będzie fajny sprzęt. Z tym, że bez stropu to bym proponował 1/3 na dole obić blachą. Nawet ze stropem jest to bezpieczniejsze. W końcu to drewno.

Ja strop mam wylany ale budy jeszcze nie :)

Sąsiad od lat wędzi na bezpośredniej i piękne mu wędliny wychodzą. Ja kiedyś się bawiłem raz w kibelku dużym bez stropu. Spoko było.

Ja mam nieco inny plan na przedłużenie dachu. Ale generalnie podobnie. Bo ja przedłużam żeby mieć po prawej stronie miejsce na przenie,

post-67697-0-40554800-1481807945_thumb.jpg

post-67697-0-79890200-1481807964_thumb.jpg

Jeśli nie masz doświadczenia w wędzeniu to kup sobie na złomie parę kawałków blachy zrób strop a wraz z ze wzrostem doświadczenia zobaczysz czy strop będzie Ci potrzebny czy nie. Ja tez planowałem stropy, zbrojenia itp i dobrze że nie robiłem stropu betonowego - jak nauczysz się prawidłowo opalać to nie będzie Ci on aż tak bardzo potrzebny - może jedynie przy dopiekaniu w wędzarni.

Jeśli nie masz doświadczenia w wędzeniu to kup sobie na złomie parę kawałków blachy zrób strop a wraz z ze wzrostem doświadczenia zobaczysz czy strop będzie Ci potrzebny czy nie. Ja tez planowałem stropy, zbrojenia itp i dobrze że nie robiłem stropu betonowego - jak nauczysz się prawidłowo opalać to nie będzie Ci on aż tak bardzo potrzebny - może jedynie przy dopiekaniu w wędzarni.

Mam już bezpośrednia wedzarnie i jakieś tam doświadczenie mam ale tylko z kiełbasami własnej roboty.

post-77867-0-66455300-1481808642_thumb.jpg

post-77867-0-19841100-1481808654_thumb.jpg

post-77867-0-13477300-1481808661_thumb.jpg

post-77867-0-21476500-1481808704_thumb.jpg

post-77867-0-54945700-1481808725_thumb.jpg

Wędź w tej starej i nie kombinuj na wariata bo będzie z tego więcej bidy jak pożytku ;)

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

• 2 tygodnie później...

witam, ja postanowiłem zrobić grilla z wędzarnią, trochę zabawy było, ale satysfakcja jest ogromna. zapraszam do obejrzenia relacji z budowy.  Oczywiście zachęcam do komentowania chętnie wysłucham opinii osób bardziej doświadczonych:). Ja póki co uwędziłem kilka kurczaków także doświadczenie malutkie. pozdrawiam wszystkich:)

https://www.youtube.com/watch?v=HgiQi6R8qVE&t=371s

Tak na szybko - palenisko malusieńkie i ze zbędnym rusztem.

Pomniczek ładny ale zobaczymy czy w zimie będzie fonkcjonalny bo  patrząc na kuraki to palenie było jak w piecu hutniczym i  zapasy drewna będą się szybko kurczyć  :D .

Mimo wszystko życzę samych sukcesów w wędzeniu - ja na dzień dzisiejszy już przerobiłem na sobie wędzarnię kanałową i jestem na chwilę obecną wyleczony.

W wędzarni kanałowej nie ma żadnego problemu z prawidłowym wędzeniem , pod warunkiem że zrobione jest odpowiednio duże palenisko i odpowiednio go używasz.używasz .

Naturę mam zimną ;) a dym robię tylko kiedy potrzeba :clap:

Witam, zapas drewna jest w innym miejscu, także po wędzeniu jest uzupełniany składzik. Palenisko nie jest duże ale jest długie, ale faktycznie ruszta są zbędne, może na wiosnę będzie czas to je wywalę. Ale tak jak zauważyłeś malutkie palenisko ale wędzenie jak w hucie, czyli mimo że małe temperaturę daję dużą:), chętnie posłucham opinii innych, wiadomo na błędach sie człowiek uczy. Do filmiku dodałem zdjęcia jedynie z wędzenia udźca kuraka, wcześniej wędziłem całe kurczaki i były uwędzone , nie upieczone ale niestety nie było dokumentacji foto. Pozdrawiam