Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

użyte materiały z odzysku i złomowiska. Co miałem to wykorzystalem.
:thumbsup:  :clap: I to jest Eko - wewnątrz zaraz będziesz miał kolor jednolity a na zewnątrz z biegiem jak będzie ci sie chciało to dorobisz tzw elwację   :thumbsup:  :clap:

Muskie - to ryba 🙃

Dzisiaj dorobiłem zasuwę do paleniska.

Powinna zdać egzamin. Ciasno spasowana to będzie można bez problemu regulować wielkość otworu sama nie opada tylko z lekkim oporem????

[Dodano: 16 maj 2019 - 20:53]

Jeszcze czekam na zamówiony termometr i pierwsze wędzenie

post-58588-0-10767300-1558032522_thumb.jpg

post-58588-0-11615400-1558032593_thumb.jpg

Kolejne próbne palenie już z zasuwą i termometrem. Jest super, wszystko działa jak należy a utrzymanie odpowiedniej temperatury to błahostka. Myślę, że wędzenie to będzie sama przyjemność.
Polecam każdemu niezdecydowanemu to rozwiązanie.
[Dodano: 19 maj 2019 - 15:25]
Teraz przechodzę do działu z przepisami na wędzonki i ogień (znaczy dym)

Edytowane przez EAnna

Witam

Koledzy już postawiłem palenisko i jestem na etapie zakończenia konstrukcji i bede obijał deskami wewnątrz i zewnątrz. Powiedzcie czy kantówki z których zrobiłem konstrukcje powinny być zaimpregnowane czymś bo mam kantówki z suszonej surowej sosny nie impregnowanej, wewnątrz deski nie beda impregnowane ze względu ze dym to zrobi a zewnętrznie będzie impregnat, polecał mi facet w sklepie impregnat żywiczny

https://www.altax.pl/produkty/impregnat-zywiczny/ bądź lakierobejce żywiczną  https://www.altax.pl/produkty/lakierobejca-zywiczna/  nie znam tego i na forum tez nic nie znalazlem o tym, co sadzicie

A) impregnować kantówki czy gruntem chociaż penetrującym je przeciągnąć czy zostawić surowe bez?

B) co uważacie o impregnacie zywicznym badz lakierobejcy żywicznej?

Bardzo proszę o pomoc i dziękuję z góry :)

Macie większe doświadczenie w tym :)

• 2 miesiące temu...

Witam

Koledzy już postawiłem palenisko i jestem na etapie zakończenia konstrukcji i bede obijał deskami wewnątrz i zewnątrz. Powiedzcie czy kantówki z których zrobiłem konstrukcje powinny być zaimpregnowane czymś bo mam kantówki z suszonej surowej sosny nie impregnowanej, wewnątrz deski nie beda impregnowane ze względu ze dym to zrobi a zewnętrznie będzie impregnat, polecał mi facet w sklepie impregnat żywiczny

https://www.altax.pl/produkty/impregnat-zywiczny/ bądź lakierobejce żywiczną  https://www.altax.pl/produkty/lakierobejca-zywiczna/  nie znam tego i na forum tez nic nie znalazlem o tym, co sadzicie

A) impregnować kantówki czy gruntem chociaż penetrującym je przeciągnąć czy zostawić surowe bez?

B) co uważacie o impregnacie zywicznym badz lakierobejcy żywicznej?

Bardzo proszę o pomoc i dziękuję z góry :)

Macie większe doświadczenie w tym :)

1. Z tatą głównego stelaża nie impregnowaliśmy, tylko deski z zewnątrz.

2. Żywicznej nie wiem, zastosowaliśmy zwykły impregnat do drewna (płotów etc).

• 2 tygodnie później...

Witam.

Chcę drewniany kibelek, tylko jedno małe ale: 5 metrów od chałupy to bezpieczne?

Nie chcę domu sfajczyć.

5 metrów od chałupy to bezpieczne?

:) 5 metry to potrójna prezerwatywa...chcij... :thumbsup::D

Prezerwatywy i do tego potrójne beeee :blush: , ale mogę to postawię od chałupy na te 5 metrów.

Dzięki

Jestem na etapie projektowania.

Dzięki Wam zrezygnowałam z osobnego paleniska ( z boku) na rzecz takiego, jak najbardziej w kierunku projektu Andyandy.

Przeczytałam cały temat i chyba zrobię to jeszcze raz (tylko teraz zrobię notatki).

Warstw cegieł ma być 8.

Skrzynię polecacie na 150 cm wysokości ( 130 to minimum).

Cztery cegły w rządku + zaprawa to 103 cm, a cztery i pół + zaprawa to 116 cm (po zewnątrz).

Wiem że to nie apteka, ale lepiej spytać specjalistów, bo to ja blondyna  :D

Którą wersję długości rządka cegieł polecacie do skrzyni o wysokości 150 cm?

Dzięki i Pozdrawiam.

:) Żaden ze mnie specjalista, broń Boże, optowałbym za sto trzy... :thumbsup:

Nawet zmniejszając do 3,5 cegły szkodunku nie będzie... :D

Duża kabina,duże możliwości/ilości... :thumbsup::clap:

Dzięki za radę i liczę na ciąg dalszy  :D  :clap:

3,5 cegiełki po zewnętrznej, da w środku po 70 cm na ścianę. Wystarczy ? Sorry, bo to ja żółtodziób.

Mężuś wie o kibelku, tylko jeszcze nie wie że mu płytki na tarasie trochę potraktuję kątówką (sama je kładłam). Jak zrobię zgodnie z Twoją radą to mu nic nie popsuję, a diabełek swędzi pod skórą. :facepalm:

Ps. Muszę z moją połówką postępować łagodnie, bo jest po zawale, ale można go jak coś delikatnie przekabacić.

Muszę z moją połówką postępować łagodnie, bo jest po zawale, ale można go jak coś delikatnie przekabacić.

Wg Marii Czubaszek przy mężczyźnie nie powinno się majstrować  :frantics: 

Widzę, że się tego trzymasz  :thumbsup: 

Ja swoją sztukę manipulacji ćwiczyłam (z konieczności) na swoim manie. 

Przydało się w pracy  :laugh:   :frantics:

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

EAnna, my wiemy o co chodzi  :clap:

Słuchajcie, mam możliwość pozyskania starych, przynajmniej pięćdziesięcioletnich desek z kamienicy na kibelek. Wiadomo że jakimś lakierem były potraktowane.

Czy jest sens być Eko, czy bardziej polecacie nówki deski z piórem?

Wiadomo że jakimś lakierem były potraktowane.

A może tylko były olejowane?

Lakier i farbę łatwo i skutecznie się opala dmuchawą-opalarką.

Pooglądaj deski, popracuj wyobraźnią (jak będą wyglądały po renowacji)  i zadecyduj.

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Na zewnątrz ok , od środka najpierw izolacja a potem  świeżynki .Kiedyś miałem okazję ciąć starą szafę (deski) jaki smród z pod piły leciał  -  masakra , aż zatykało .

Edytowane przez eland

Dziękuję Wam za rady.

Drzewo z kamienicy odparowało (dostało nogi i poszło na spacer)  :devil: , teraz trzeba czekać na drewno z dachu, ale nie wiadomo za jaki czas będzie osiągalne, raczej kupię nówki i dopóki są wakacje syna zaciągnę do wkrętarki  :tongue:

Małżonek urobiony całkowicie  :D

Płytki sam wytnie. Do usunięcia jest tylko taki pasek ok. 15 cm x 105 cm. Reszta betonu ( 0,9 m x 6 m ) jest bez płytek bo miała być wędzarnia z osobnym paleniskiem. W związku z tym w przyszłości prosić będę Was prosić o radę w sprawie zagospodarowania sąsiedztwa kibelka.

Na teraz ustalenia kibelkowe są takie:

- palenisko 9 warstw cegły ( w rządku 4 cegły, 103 cm długości z zewnątrz będzie miało palenisko)

1 warstwa klinkieru (pod samą cegłą paski papy ? ) wewnątrz paleniska trochę drobniutkiego piachu dla złagodzenia ostrych ziarnek z betonu, warstwy folii       

aluminiowej i poukładane bez zaprawy cegły - ta warstwa potrzebna do wyrównania poziomu paleniska z płytkami

7 warstw klinkieru

1 warstwa cegły połówkowej (tu będzie strop z dziurą średnicy 25 cm i wypuszczone pręty gwintowane z cegły do mocowania komory)

pręty do deflektora nie będę mocować w betonie

- komora

konstrukcja - łata 4 cm x 5 cm

deska, pustka powietrzna, deska i blacha kwasówka z wspawanymi kątownikami pod kije ( co 20 - 25 cm)

- dach i tu będzie problem (kibelek ma mieć tylko dach czy dach ma być też nad blatem roboczym i grillem, by jak coś na głowę nie padało)

muszę narysować, bo bez tego będzie trudno

Z dymnymi pozdrowieniami  :D

• 2 tygodnie później...

Koledzy pytanie bo nigdzie nie doszukałem się odpowiedzi - czy komora paleniska może być wymurowana z kamienia granitowego? mam tego od groma na działce i pasuje mi do reszty ogrodu czy raczej powinna to być cegła?

Pozdr, Łukasz
To trochę słabo szukałeś. Andyandy uzasadnia dlaczego z cegły. Nawet w tym wątku znajdziesz. Kamień nie będzie najszczesliwszym materiałem bo jest "zimny". Może kombinuj, jeżeli koniecznie kamień palenisko ceglane obłożone kamieniem? Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

To trochę słabo szukałeś. Andyandy uzasadnia dlaczego z cegły. Nawet w tym wątku znajdziesz. Kamień nie będzie najszczesliwszym materiałem bo jest "zimny". Może kombinuj, jeżeli koniecznie kamień palenisko ceglane obłożone kamieniem?

kolego a w którym fragmencie jest argument o tym, że palenisko z kamienia nie jest dobre? Bo przeszukałem ten wątek i nie odnalazłem. Będę wdzięczny za pomoc. Oczywiście z kamienia samo palenisko bo już komora drewniana

Pozdr, Łukasz
A w którym wątku kamień jest rekomendowany na materiał na palenisko. Jak dla mniej możesz budować jak chcesz z czego chcesz.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

w którym wątku kamień jest rekomendowany na materiał na palenisko.

Rekomendacji może nie być a materiał będzie się nadawał.

Proponuję inne podejście, mianowicie podanie argumentów "przeciw", jeżeli takie są.

Piszę w tej chwili o czystym kamieniu, bez żadnych wyściółek (nie daj boże) szamotowych.

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

Arystoteles