Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Mieszkam okolo 4000 km od Polski

To znaczy gdzie ,jeśli to nie tajemnica bo na forum jest trochę ludzi mieszkających na obczyżnie i może one mogły by Ci podać nazwy środków peklujący w danym języku a może jest nawet ktoś kto mieszka tam gdzie Ty .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-38821
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 96
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

chudziak, CZESC czytales posty Andy,Abratka i Dziadka odnoscie nitrytu.Mam wielki problem bo nie wiem czy w sklepie zamiast saletry nie kupilam wlasnie tego.Dziadek pisal,ze nitryt ma zabarwienie lekko zolte.Oswiec mnie prosze jezeli masz jako takie pojecie o tym. :grin:
Pozdrawiam gorąco.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-38823
Udostępnij na innych stronach

Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie ale zarówno peklosól ( którą używam obecnie )jak i saletra ,które kupowałam były białe. A co masz napisanie na opakowaniu? Nie wiem jak wygląda możliwość wysłania z Polski peklosoli bo to też jest jakieś rozwiązanie ale w dobie strachu przed białymi proszkami może być z tym problem!!

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-38824
Udostępnij na innych stronach

chudziak, Zadna tajemnica,ale nie sadze zeby ktos z forum mieszkal w Jordanii. A jezyk arabski opanowalam perfekt,ale nigdy nie wiadomo jezeli chodzi o takie nazwy.Pozdrawiam :smile:
Pozdrawiam gorąco.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-38825
Udostępnij na innych stronach

Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie ale zarówno peklosól ( którą używam obecnie )jak i saletra ,które kupowałam były białe. A co masz napisanie na opakowaniu? Nie wiem jak wygląda możliwość wysłania z Polski peklosoli bo to też jest jakieś rozwiązanie ale w dobie strachu przed białymi proszkami może być z tym problem!!

A wiesz ,ze zadnego strachu nie bylo(bialy proszek)a saletre(mam nadzieje,ze tak jest) kupuje na wage
Pozdrawiam gorąco.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-38827
Udostępnij na innych stronach

To rzeczywiście problem może być z tym arabskim :sad: Nic mi narazie nie przychodzi do głowy jak by Ci pomóc, poza przesyłką ale saletry napewno nie można bo może służyć do wyrobu środków wybuchowych a peklosól tak na oko nie rózni się za bardzo ,no cóż pozostaję Ci przylecieć do Poski lub złożyć zamówienie u odwiedzających jeśli można przewozić takie rzeczy przez granicę .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-38830
Udostępnij na innych stronach

Następnym razem, gdy będziesz robił zakup, poproś sprzedawcę o opakowanie, na którym powinna być napisana nazwa łacińska lub podany wzór chemiczny związku.

Jeśli będą informacje podane powyżej to, zrób zdjęcie z opakowania i umieść na forum.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-38838
Udostępnij na innych stronach

Myślę że całe zamieszanie wzięło się z nazw w językach obcych jutro prześlę zdjęcie orginalnego opakowania 25 kg . Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-38874
Udostępnij na innych stronach

Zgodnie z obietnicą zdjęcia . Angielska nazwa peklosoli chyba zrobiła to zamieszanie. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-38920
Udostępnij na innych stronach

artur6107

bo66

 

Raczej na 100 % nie kupisz nitrytu w sklepie.

Połowa małej łyżeczki zabija konia ale wyłącznie w stanie suchym.Po rozpuszczeniu nitrytu w wodzie traci on swoje właściwości mocnej trucizny.

 

Czysty Nitryt jest żółty a po zwilżeniu wodą ciemno żółty.

Peklosól czyli sól+nitryt w wyglądzie przypomina zwykłą sól.

Można łatwo poznać czy mamy do czynienia z sola czy peklosolą, wystarczy spryskać/nawilżyć peklosól wodą a po pewnym czasie zrobi się lekko żółta a zwykła czysta sól pozostanie biała.

Nie wiem jak zachowuje się saletra w kontakcie z wilgocią ale zapewne tak samo jak peklosól.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-38921
Udostępnij na innych stronach

Nie wiem jak zachowuje się saletra w kontakcie z wilgocią

Saletra potasowa pozostaje nadal biała, no..., staje się przeźroczysta.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-38979
Udostępnij na innych stronach

Dzieki wszystkim za wskazowki.Kupilem saletre,chyba teraz bedzie duzo latwiej z wedzeniem.Juz sie biore do roboty.Chce zrobic mielonke z szynkowara jeszcze nigdy tego nie robilem,a jest sporo przepisow.Narazie ,pozdrawiam wszystkich.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-38982
Udostępnij na innych stronach

pamiętaj tylko o tym że peklowanie saletrą należy prowadzić nieco dłużej
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-38984
Udostępnij na innych stronach

Nitryt,to przezroczyste kryształki.Pleklsól może zawierać antyzbrylacz E-536 żelażocyjanek potasu.

Saletra w czasie peklowania wytwarza nitrozaminy [rakotwórcza] ,dlatego należy używać peklosól.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-38994
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Bagno,

 

Jestem początkującym Zadymiaczem i proszę doświadczonych kolegów o pomoc.

Zapeklowałem szynki w soli i peklosoli w/g gramatur podawanych na portalu,leżały w lodówce w temp.4-6 stopni przez 11 dni.Po ok.9 dniach coś zaczęło delikatnie pachnieć ale myśląc że tak może być zostawiłem dalej w solance.Przewracałem szynki codziennie i nakłuwałem żeby solanka doszła do środka mięsa.Po osuszeniu i uwędzeniu wyszło tak jak na fotach czyli wokół mięso jest różowe a w przeważającej części szare.

Proszę o radę gdzie popełniłem błąd.Może to wina mięsa?

PROSZĘ O POMOC.

Z Pozdrowieniami

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-40127
Udostępnij na innych stronach

Zapeklowałem szynki w soli i peklosoli w/g gramatur podawanych na portalu,

Czyli jakie proporcje?

Pozdrawiam

BonAir

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286

Co by tu jeszcze sprasować... ? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-40128
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Witam.

Mam takie "małe" pytanko.

Czy Wy do zalewy peklujacej dodajecie cukier, jeżeli tak to w jakiej ilości ?Szukałem wszędzie i jedni dodaja inni nic nie piszą. :sad:

 

Pozdrawiam :wink:

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-45820
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Mam takie "małe" pytanko.

Czy Wy do zalewy peklujacej dodajecie cukier, jeżeli tak to w jakiej ilości ?Szukałem wszędzie i jedni dodaja inni nic nie piszą. :sad:

 

Pozdrawiam :wink:

Cukier tylko do peklowania suchego, łyżeczka na 10 kg masy

miód do zalewy, słoik 1.2 kg na 10 litrów

 

Ale mną się nie sugeruj bo ja truskawki posypuję cukrem i do tego jeszcze śmietanę, i majonezu nie robię ;-) :-)

Pozdrawiam Paweł
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-45822
Udostępnij na innych stronach

Witam.

Mam takie "małe" pytanko.

Czy Wy do zalewy peklujacej dodajecie cukier, jeżeli tak to w jakiej ilości ?Szukałem wszędzie i jedni dodaja inni nic nie piszą. :sad:

 

Pozdrawiam :wink:

Cukier tylko do peklowania suchego, łyżeczka na 10 kg masy

miód do zalewy, słoik 1.2 kg na 10 litrów

 

oooo a ja mam wlasnie mieso w zalewie i dalem 1 lyzeczke cukru :rolleyes: czy to bardzo niedobrze ?ponoc przyspiesza peklowanie

 

Ale mną się nie sugeruj bo ja truskawki posypuję cukrem i do tego jeszcze śmietanę, i majonezu nie robię ;-) :-)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-45838
Udostępnij na innych stronach

Gonzo przeczytaj -Prawie wszystko o peklowaniu- w poradach temat główny peklowanie. Zebyś za dużo się nie namęczył cytat.

W wyniku działania cukru, stosowanego niekiedy jako dodatek do solanek, następuje złagodzenie słoności peklowanego produktu mięsnego. Drugim ważnym momentem jest fakt, że cukier łatwo sam się utleniając - chroni tym samym azotyn przed utlenieniem, wpływając na lepsze zachowanie prawidłowej barwy mięsa. Ilość cukru użytego w czasie peklowania mięsa powinna utrzymywać się w następujących granicach:

solanka peklująca - 1 do 2,0%

mieszanka peklująca - 2 do 2,5%

Użycie cukru w ilości ponad 2% (w stosunku do ciężaru solanki) może przy peklowaniu mokrym spowodować w solance fermentację śluzową, co z kolei obniża jakość peklowanych produktów.

. Pozdrawiam
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-45862
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.