chudziak Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Mieszkam okolo 4000 km od Polski To znaczy gdzie ,jeśli to nie tajemnica bo na forum jest trochę ludzi mieszkających na obczyżnie i może one mogły by Ci podać nazwy środków peklujący w danym języku a może jest nawet ktoś kto mieszka tam gdzie Ty . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-38821 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo66 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 chudziak, CZESC czytales posty Andy,Abratka i Dziadka odnoscie nitrytu.Mam wielki problem bo nie wiem czy w sklepie zamiast saletry nie kupilam wlasnie tego.Dziadek pisal,ze nitryt ma zabarwienie lekko zolte.Oswiec mnie prosze jezeli masz jako takie pojecie o tym. :grin: Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-38823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie ale zarówno peklosól ( którą używam obecnie )jak i saletra ,które kupowałam były białe. A co masz napisanie na opakowaniu? Nie wiem jak wygląda możliwość wysłania z Polski peklosoli bo to też jest jakieś rozwiązanie ale w dobie strachu przed białymi proszkami może być z tym problem!! Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-38824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo66 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 chudziak, Zadna tajemnica,ale nie sadze zeby ktos z forum mieszkal w Jordanii. A jezyk arabski opanowalam perfekt,ale nigdy nie wiadomo jezeli chodzi o takie nazwy.Pozdrawiam :smile: Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-38825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bo66 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Nie jestem ekspertem w tej dziedzinie ale zarówno peklosól ( którą używam obecnie )jak i saletra ,które kupowałam były białe. A co masz napisanie na opakowaniu? Nie wiem jak wygląda możliwość wysłania z Polski peklosoli bo to też jest jakieś rozwiązanie ale w dobie strachu przed białymi proszkami może być z tym problem!!A wiesz ,ze zadnego strachu nie bylo(bialy proszek)a saletre(mam nadzieje,ze tak jest) kupuje na wage Cytuj Pozdrawiam gorąco. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-38827 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 To rzeczywiście problem może być z tym arabskim :sad: Nic mi narazie nie przychodzi do głowy jak by Ci pomóc, poza przesyłką ale saletry napewno nie można bo może służyć do wyrobu środków wybuchowych a peklosól tak na oko nie rózni się za bardzo ,no cóż pozostaję Ci przylecieć do Poski lub złożyć zamówienie u odwiedzających jeśli można przewozić takie rzeczy przez granicę . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-38830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 21 Sierpnia 2008 Następnym razem, gdy będziesz robił zakup, poproś sprzedawcę o opakowanie, na którym powinna być napisana nazwa łacińska lub podany wzór chemiczny związku.Jeśli będą informacje podane powyżej to, zrób zdjęcie z opakowania i umieść na forum. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-38838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 22 Sierpnia 2008 Myślę że całe zamieszanie wzięło się z nazw w językach obcych jutro prześlę zdjęcie orginalnego opakowania 25 kg . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-38874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgodnie z obietnicą zdjęcia . Angielska nazwa peklosoli chyba zrobiła to zamieszanie. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-38920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 23 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 23 Sierpnia 2008 artur6107bo66 Raczej na 100 % nie kupisz nitrytu w sklepie. Połowa małej łyżeczki zabija konia ale wyłącznie w stanie suchym.Po rozpuszczeniu nitrytu w wodzie traci on swoje właściwości mocnej trucizny. Czysty Nitryt jest żółty a po zwilżeniu wodą ciemno żółty.Peklosól czyli sól+nitryt w wyglądzie przypomina zwykłą sól.Można łatwo poznać czy mamy do czynienia z sola czy peklosolą, wystarczy spryskać/nawilżyć peklosól wodą a po pewnym czasie zrobi się lekko żółta a zwykła czysta sól pozostanie biała.Nie wiem jak zachowuje się saletra w kontakcie z wilgocią ale zapewne tak samo jak peklosól. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-38921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Nie wiem jak zachowuje się saletra w kontakcie z wilgociąSaletra potasowa pozostaje nadal biała, no..., staje się przeźroczysta. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-38979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
artur6107 Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Dzieki wszystkim za wskazowki.Kupilem saletre,chyba teraz bedzie duzo latwiej z wedzeniem.Juz sie biore do roboty.Chce zrobic mielonke z szynkowara jeszcze nigdy tego nie robilem,a jest sporo przepisow.Narazie ,pozdrawiam wszystkich. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-38982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 25 Sierpnia 2008 pamiętaj tylko o tym że peklowanie saletrą należy prowadzić nieco dłużej Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-38984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 25 Sierpnia 2008 Nitryt,to przezroczyste kryształki.Pleklsól może zawierać antyzbrylacz E-536 żelażocyjanek potasu. Saletra w czasie peklowania wytwarza nitrozaminy [rakotwórcza] ,dlatego należy używać peklosól. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-38994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
euro2008 Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 9 Września 2008 Bagno, Jestem początkującym Zadymiaczem i proszę doświadczonych kolegów o pomoc. Zapeklowałem szynki w soli i peklosoli w/g gramatur podawanych na portalu,leżały w lodówce w temp.4-6 stopni przez 11 dni.Po ok.9 dniach coś zaczęło delikatnie pachnieć ale myśląc że tak może być zostawiłem dalej w solance.Przewracałem szynki codziennie i nakłuwałem żeby solanka doszła do środka mięsa.Po osuszeniu i uwędzeniu wyszło tak jak na fotach czyli wokół mięso jest różowe a w przeważającej części szare. Proszę o radę gdzie popełniłem błąd.Może to wina mięsa? PROSZĘ O POMOC. Z Pozdrowieniami Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-40127 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 9 Września 2008 Zapeklowałem szynki w soli i peklosoli w/g gramatur podawanych na portalu, Czyli jakie proporcje? Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-40128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Siara Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 9 Września 2008 wyszło tak jak na fotach ? nie wiem czy to wina przegladarki, ale ja zadnych fotek nie widze? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile" PozdrawiamSiara Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-40130 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 9 Września 2008 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 9 Września 2008 @euro2008 prawdopodobnie peklowałeś samą solą. Mieliśmy na forum już takie przypadki. Ewentualnie miałeś zwietrzałą peklosól co i tak na jedno wychodzi.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-40131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 15 Listopada 2008 Witam. Mam takie "małe" pytanko. Czy Wy do zalewy peklujacej dodajecie cukier, jeżeli tak to w jakiej ilości ?Szukałem wszędzie i jedni dodaja inni nic nie piszą. :sad: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-45820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papla Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 15 Listopada 2008 Witam. Mam takie "małe" pytanko. Czy Wy do zalewy peklujacej dodajecie cukier, jeżeli tak to w jakiej ilości ?Szukałem wszędzie i jedni dodaja inni nic nie piszą. :sad: Pozdrawiam :wink: Cukier tylko do peklowania suchego, łyżeczka na 10 kg masy miód do zalewy, słoik 1.2 kg na 10 litrów Ale mną się nie sugeruj bo ja truskawki posypuję cukrem i do tego jeszcze śmietanę, i majonezu nie robię ;-) :-) Cytuj Pozdrawiam Paweł Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-45822 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 15 Listopada 2008 Witam.Dzięki Papla. A truskawki to ja też polewam śmietaną rozmieszaną z cukrem - duużżżooo cukru :lol: Pozdrawiam :wink: Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-45823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 15 Listopada 2008 duużżżooo cukru To widać :grin: :grin: :grin: :grin: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-45825 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcus Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 15 Listopada 2008 Witam. Mam takie "małe" pytanko. Czy Wy do zalewy peklujacej dodajecie cukier, jeżeli tak to w jakiej ilości ?Szukałem wszędzie i jedni dodaja inni nic nie piszą. :sad: Pozdrawiam :wink: Cukier tylko do peklowania suchego, łyżeczka na 10 kg masy miód do zalewy, słoik 1.2 kg na 10 litrów oooo a ja mam wlasnie mieso w zalewie i dalem 1 lyzeczke cukru :rolleyes: czy to bardzo niedobrze ?ponoc przyspiesza peklowanie Ale mną się nie sugeruj bo ja truskawki posypuję cukrem i do tego jeszcze śmietanę, i majonezu nie robię ;-) :-) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-45838 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 15 Listopada 2008 miód do zalewy, słoik 1.2 kg na 10 litrównie szkoda tyle miodu do solanki :question: toż to bardzo droga solanka bedzie :!: Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-45845 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 15 Listopada 2008 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 15 Listopada 2008 Gonzo przeczytaj -Prawie wszystko o peklowaniu- w poradach temat główny peklowanie. Zebyś za dużo się nie namęczył cytat. W wyniku działania cukru, stosowanego niekiedy jako dodatek do solanek, następuje złagodzenie słoności peklowanego produktu mięsnego. Drugim ważnym momentem jest fakt, że cukier łatwo sam się utleniając - chroni tym samym azotyn przed utlenieniem, wpływając na lepsze zachowanie prawidłowej barwy mięsa. Ilość cukru użytego w czasie peklowania mięsa powinna utrzymywać się w następujących granicach: solanka peklująca - 1 do 2,0% mieszanka peklująca - 2 do 2,5% Użycie cukru w ilości ponad 2% (w stosunku do ciężaru solanki) może przy peklowaniu mokrym spowodować w solance fermentację śluzową, co z kolei obniża jakość peklowanych produktów.. Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1497-peklowanie/page/2/#findComment-45862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.