Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Parzenie polędwicy?


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
130 odpowiedzi w tym temacie

#121 Andriu

Andriu

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 23 gru 2017 - 08:51

Witam mam pytanie w jakiej temperaturze wody parzyć schab żeby był soczysty w środku?.Poprzednim razem parzyłem go z szynkami, szynki były super a schab suchy (wrzuciłem na 100 st C i redukcja do 80 st C ).Tu popełniłem błąd powinienem parzyć osobno :facepalm:



#122 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 23 gru 2017 - 08:56

Temperatura wody 72-75max. temp wewnątrz polędwicy 62 max. później  wiórowacieje

Temat pewno zaraz poleci do kosza, bo jest oddzielny poświęcony parzeniu polędwicy https://wedlinydomow...zenie polędwicy



#123 Andriu

Andriu

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 7 postów
  • MiejscowośćGdańsk

Napisano 23 gru 2017 - 09:09

ok dziękuje



#124 Koniu87

Koniu87

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • MiejscowośćDingolfing

Napisano 11 mar 2018 - 10:27

Witam

Mam posznurowane polędwiczki wieprzowe, właśnie ociekają i czekają na wedzenie. Jednak okazało się że są one dość długie i w mojej głowie zrodził się problem, jeśli wrzucę je do mojego największego garnka to i tak będę musiał je zawinąć i chyba wyjdą mi takie "banany" po sparzeniu? mam kilka pytań:

-Czy można je podpiec w wędzarni w celu przetworzenia? jeśli tak to jaka różnica będzie w smaku i wyglądzie?

-Jaka temperatura wędzenia?

-Jeśli zdecyduję się na parzenie to jaka temperatura? ( biorę pod uwagę że to najdelikatniejsze mięso)

- Wędzenie zrębkami wiśniowymi, czy wyjdzie to OK?

Bardzo proszę o poradę

 



#125 arkadiusz

arkadiusz

    Uzależniony od forum

  • ***SUPER VIP***
  • 11124 postów

Napisano 11 mar 2018 - 10:39

-Czy można je podpiec w wędzarni w celu przetworzenia? jeśli tak to jaka różnica będzie w smaku i wyglądzie?

1.Proponował bym nie poddawać tych polędwiczek żadnej obróbce termicznej 

2.Wędzić w temp.45-55 C do uzyskania odpowiedniego koloru i można spożywać

3.Moim zdaniem lepsza była by olszyna , ale jak się nie ma co się lubi .....



#126 PePe

PePe

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2056 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 11 mar 2018 - 10:42

Zgadzam się z Arkadiuszem w 100% :) .



#127 Koniu87

Koniu87

    Początkujący

  • Użytkownicy
  • 21 postów
  • MiejscowośćDingolfing

Napisano 11 mar 2018 - 11:14

2.Wędzić w temp.45-55 C do uzyskania odpowiedniego koloru i można spożywać

Ok ale czy mogę wtedy podawać ją dzieciakom? czy nie będzie to jeszcze surowe mięso?



#128 Sla100

Sla100

    Pasjonat

  • Użytkownicy
  • 521 postów
  • MiejscowośćGdynia

Napisano 11 mar 2018 - 11:46

Ja podpiekam przez 30 min w 80 C  oczywiscie na koniec wedzenia. Nigdy nie parzylem moim zdaniem szkoda tak delikatnego miesa. One beda (surowe) w srodku ale to caly urok i smak, rozplywaja sie w ustach :)

 

No i oczywiscie solanka wedle tabeli minus 30%  ( Ale to u mnie )

 

Załączony plik  20171112_194048.jpg   38,72 KB   6 Ilość pobrań

 

Załączony plik  20171220_151518.jpg   73,95 KB   6 Ilość pobrań



#129 jumbo

jumbo

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3276 postów
  • MiejscowośćRybnik

Napisano 11 mar 2018 - 11:56

...będzie to na wpół surowe najsmaczniejsze mięso, jakie jadłeś.....a dzieciaki niech współczują tacie, że przez jakieś uprzedzenia musi sam jeśc.... :facepalm:



#130 Woytas

Woytas

    Entuzjasta forum

  • Użytkownicy
  • 992 postów
  • MiejscowośćSzczecin

Napisano 11 mar 2018 - 13:19

Polędwiczki to mięso na tyle delikatne że jak będziesz wędził jak napisał arkadiusz to dzieciaki się nie połapią. Parzenie czy podpiekanie to zbrodnia na polędwiczkach, wyjdą suche jak wiór. Jak musisz sparzyć to lepiej uwędź szynkę lub polędwicę.



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#131 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6872 postów

Napisano 11 mar 2018 - 14:59

czy mogę wtedy podawać ją dzieciakom? czy nie będzie to jeszcze surowe mięso?
Tak na pierwsze i tak na drugie pytanie - nie podpiekaj i nie sparzaj - jak już musisz  :( to je na końcu podpiecz ale max 20 min w 60 st




Użytkownicy przeglądający ten temat: 1

0 użytkowników, 1 gości, 0 anonimowych