agatk Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 21 Marca 2018 (edytowane) Witajcie forumowiczePlanuję w tym roku zrobić domową wędline na święta Wielkanocne, mam 1,3 kg boczkui 1,3 schabu ewentualnie szynka lub karkówka ( nie wiem co najlepsze)Chciałabym to zalać wodą z solą peklowaną i odstawić na kilka dni. ( plus ziele listek i czosnek)moje pytanieile soli na taką ilośc mięsa i ile dni to powinno stać. Później chciałabym mieso doprawić marynatą boczek- ponacinać i włożyć czosnek, mareranek i tu nie mam pomysłuczosnek niedzwiedzi i dalej też nie mam pomysłu podpowiedzcie mi proszę jak doprawić dane mięsa aby było smacznie i wyraziste. wszystko zamierzam piec w prodiżu. Z góry dziękuję za wszelkie cenne rady i wskazówki. Edytowane 21 Marca 2018 przez agatk Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15165-schab-i-boczek-peklowany/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 21 Marca 2018 https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10728-kark%C3%B3wka-z-piekarnika-w-mojej-marynacie/ Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15165-schab-i-boczek-peklowany/#findComment-592918 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agatk Opublikowano 21 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 21 Marca 2018 Dziękuję serdecznie za przepis na Pana wędline, nie mniej jednak chciałabym uniknąć zastosowania musztard i vegety i skupic się bardziej na ziołach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15165-schab-i-boczek-peklowany/#findComment-592920 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 21 Marca 2018 chciałabym uniknąć zastosowania musztard i vegety To zrób domową musztardę: gorczyca zmiksowana z octem winnym to jest to.Vegety nawet chyba nie ma w tym przepisie - zawsze można pominąć. [Dodano: 21 mar 2018 - 19:50] wszystko zamierzam piec w prodiżu. Wędlina - parzenie W prodiżu to raczej pieczeń.Peklowanego mięsa nie powinno się piec. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15165-schab-i-boczek-peklowany/#findComment-592923 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agatk Opublikowano 21 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 21 Marca 2018 dlaczego peklowanego mięsa nie powinno się piec? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15165-schab-i-boczek-peklowany/#findComment-592932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 21 Marca 2018 Bo w wysokiej temperaturze wytwarzają się związki szkodliwe (rakotworcze) dla zdrowia,ale nie popadajmy w paranoję bo kto z nas nie jada kiełbasy peklowanej z grilla. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15165-schab-i-boczek-peklowany/#findComment-592933 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agatk Opublikowano 21 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 21 Marca 2018 mój prodiż piecze w temperaturze 100 stopni, nie wiem czy to dużo czy mało jak na peklowane mięso. reasumując może ktoś na tym forum podpowie mi jak mam przygotować dane mięsko? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15165-schab-i-boczek-peklowany/#findComment-592937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 21 Marca 2018 ....AZOTANY ULEGAJĄ ROZKŁADOWI NA NITROZAMINY W TEMP 162 STOPNI.... Reasumując - spróbuj SOUS VIDE... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15165-schab-i-boczek-peklowany/#findComment-592939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
agatk Opublikowano 21 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 21 Marca 2018 i to wszystko w tym temacie? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15165-schab-i-boczek-peklowany/#findComment-592952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 21 Marca 2018 (edytowane) Planuję w tym roku zrobić domową wędline na święta Wielkanocne, Wędlinę.....Jak to rozumieć .....czy mięso na obiad, czy raczej mięso do spożycia na zimno? Edytowane 21 Marca 2018 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15165-schab-i-boczek-peklowany/#findComment-592954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 21 Marca 2018 Może kassler? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15165-schab-i-boczek-peklowany/#findComment-592958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
akwz47 Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 21 Marca 2018 (edytowane) Wędlinę wiec raczej na kanapki. Prodziż to raczej pieczenie wchodzi w rachubę. Ja bym peklował na sucho, później obmył, i jakąś marynatę albo obtaczał w ziołach i piekł. [Dodano: 21 mar 2018 - 21:57] Paweljack ale mi smaka narobiłeś idę przetrząsnać lodowkę, może znajde coś na ząb. Edytowane 21 Marca 2018 przez akwz47 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15165-schab-i-boczek-peklowany/#findComment-592959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 22 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 22 Marca 2018 Boczek z pieca jesli ma isc na kanapki to ja bym dala czosnek ,majeranek ostra papryka sol i pieprz ..pieczone nie musi byc na peklosoli jesli bedzie wmiare szybko skonsumowane jak nie ma termometru to poprostu trzeba wkuc widelec i zobaczyc czy wchodzi w mieso badz wbic termomert dla boczku zeby byl miekki pieke ok 74-76 st C.Karkowke mozna zrobic z przyprawami jak do BBQ albo takie przyprawy jakie sie najlepiej lubi .Karkowka wedlog Maxella jest bardzo dobra zarowno na zimno jak i na cieplo Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15165-schab-i-boczek-peklowany/#findComment-593021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 27 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 27 Marca 2018 Może kassler? schab-kassler.jpgkasler_2.jpgjak robisz taki fajny?moze bym na swieta machnal?bedzie kaczka ges a moze i kasler/co? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15165-schab-i-boczek-peklowany/#findComment-593721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 28 Marca 2018 jak robisz taki fajny? Dzięki. Tydzień peklowania i wędzenie. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15165-schab-i-boczek-peklowany/#findComment-593756 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 28 Marca 2018 jak robisz taki fajny?Dzięki. Tydzień peklowania i wędzenie. Krótko i na temat...hehehehe mocne dzięki.pozdro Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15165-schab-i-boczek-peklowany/#findComment-593788 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 28 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 28 Marca 2018 Możesz schab [tutaj polędwicę] natrzeć solą czosnkiem i sokiem z cytryny i wrzucić do foremki .Zalać mięsko śmietaną [najlepiej 30%] i upiec .Jest soczysty i pyszny. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15165-schab-i-boczek-peklowany/#findComment-593842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.