Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie forumowicze

Planuję w tym roku zrobić domową wędline na święta Wielkanocne, 

mam 1,3 kg boczku

i 1,3 schabu ewentualnie szynka lub karkówka ( nie wiem co najlepsze)

Chciałabym to zalać wodą z solą peklowaną i odstawić na kilka dni. ( plus ziele listek i czosnek)

moje pytanie

ile soli na taką ilośc mięsa i ile dni to powinno stać.

 

Później chciałabym mieso doprawić marynatą

 

boczek- ponacinać i włożyć czosnek, mareranek i tu nie mam pomysłu

czosnek niedzwiedzi i dalej też nie mam pomysłu

 

podpowiedzcie mi proszę 

jak doprawić dane mięsa aby było smacznie i wyraziste.

 

wszystko zamierzam piec w prodiżu.

 

 

Z góry dziękuję za wszelkie cenne rady i wskazówki. 

Edytowane przez agatk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15165-schab-i-boczek-peklowany/
Udostępnij na innych stronach

 

 

chciałabym uniknąć zastosowania musztard i vegety

To zrób domową musztardę: gorczyca zmiksowana z octem winnym to jest to.

Vegety nawet chyba nie ma w tym przepisie - zawsze można pominąć. 


[Dodano: 21 mar 2018 - 19:50]

 

 

wszystko zamierzam piec w prodiżu.

Wędlina - parzenie 

W prodiżu to raczej pieczeń.

Peklowanego mięsa nie powinno się piec.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15165-schab-i-boczek-peklowany/#findComment-592923
Udostępnij na innych stronach

Bo w wysokiej temperaturze wytwarzają się związki szkodliwe (rakotworcze) dla zdrowia,ale nie popadajmy w paranoję bo kto z nas nie jada kiełbasy peklowanej z grilla.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15165-schab-i-boczek-peklowany/#findComment-592933
Udostępnij na innych stronach

mój prodiż piecze w temperaturze 100 stopni, nie wiem czy to dużo czy mało jak na peklowane mięso. 

 

reasumując 

może ktoś na tym forum podpowie mi jak mam przygotować dane mięsko?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15165-schab-i-boczek-peklowany/#findComment-592937
Udostępnij na innych stronach

....AZOTANY ULEGAJĄ ROZKŁADOWI NA NITROZAMINY W TEMP 162 STOPNI....

 

Reasumując - spróbuj SOUS VIDE...

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15165-schab-i-boczek-peklowany/#findComment-592939
Udostępnij na innych stronach

Planuję w tym roku zrobić domową wędline na święta Wielkanocne, 

Wędlinę.....Jak to rozumieć .....czy mięso na obiad, czy raczej mięso do spożycia na zimno?

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15165-schab-i-boczek-peklowany/#findComment-592954
Udostępnij na innych stronach

Może kassler?

 

post-55133-0-00344700-1521665358_thumb.jpgpost-55133-0-36371300-1521665401_thumb.jpg

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15165-schab-i-boczek-peklowany/#findComment-592958
Udostępnij na innych stronach

Wędlinę wiec raczej na kanapki. Prodziż to raczej pieczenie wchodzi w rachubę. Ja bym peklował na sucho, później obmył, i jakąś marynatę albo obtaczał w ziołach i piekł.

[Dodano: 21 mar 2018 - 21:57]

Paweljack ale mi smaka narobiłeś idę przetrząsnać lodowkę, może znajde coś na ząb.

Edytowane przez akwz47
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15165-schab-i-boczek-peklowany/#findComment-592959
Udostępnij na innych stronach

Boczek  z pieca jesli ma isc na kanapki to ja bym dala czosnek ,majeranek ostra papryka  sol  i pieprz ..pieczone nie musi byc na peklosoli jesli bedzie wmiare szybko skonsumowane jak nie ma termometru to poprostu trzeba wkuc widelec i zobaczyc czy wchodzi w mieso badz wbic termomert dla boczku zeby byl miekki pieke ok 74-76 st C.

Karkowke mozna zrobic z przyprawami jak do BBQ albo takie przyprawy jakie sie najlepiej lubi .

Karkowka wedlog Maxella jest bardzo dobra zarowno na zimno jak i na cieplo

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15165-schab-i-boczek-peklowany/#findComment-593021
Udostępnij na innych stronach

 

 

jak robisz taki fajny?

Dzięki. Tydzień peklowania i wędzenie.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15165-schab-i-boczek-peklowany/#findComment-593756
Udostępnij na innych stronach

Możesz schab [tutaj polędwicę] natrzeć solą czosnkiem i sokiem z cytryny i wrzucić do foremki  .Zalać mięsko śmietaną [najlepiej 30%] i upiec .Jest soczysty i pyszny.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15165-schab-i-boczek-peklowany/#findComment-593842
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.