ANNAM Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #376 Opublikowano 14 Czerwca 2014 HAlus wlasnie chcialam powiedziec, ze jakis przestoj u Ciebie , a tu masz kabanosy, moje ulubione Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-357748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Czerwca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #377 Opublikowano 14 Czerwca 2014 HAlus wlasnie chcialam powiedziec, ze jakis przestoj u Ciebie , a tu masz kabanosy, moje ulubione Aniu...może nie robię tak często wyrobów jak wcześniej... ale to nie znaczy że nic nie robię. ja po prostu mniej wrzucałam na forum bo nie chce stale to samo powielać . Faktem jest również to że ostatnio miałam niesprawnego Borniaka. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-357770 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #378 Opublikowano 14 Czerwca 2014 Faktem jest to że kabanosy wymiatają ) Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-357852 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 30 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #379 Opublikowano 30 Czerwca 2014 poczytałem , miałem trochę mięsa i zrobiłem kabanoski z 5 kg - sarna - 7 kg wp, jelita baranie Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-359567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #380 Opublikowano 30 Czerwca 2014 i zrobiłem kabanosk Jak smak?bo wygląd Ok,może trochę za bardzo wysuszone,już czas założyć własny temat na wyroby Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-359569 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 30 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #381 Opublikowano 30 Czerwca 2014 W smaku super, powiem ci że na zdjęciu tak wyglądają jak by były podsuszone ale nie są, muszę właśnie założyć swój temat, ale nie wiem jak to zrobić kostek Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-359570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #382 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Wejdz w dział moje wyroby i tam jest -nowy temat,pomyśl jak ten Twój temat ma się nazywać,wpisz i dalej tak samo jak przy pisaniu postów Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-359571 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 30 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #383 Opublikowano 30 Czerwca 2014 Spoko, dzięki , wykorzystam to napewno, i wszystko będzie w jednym miejscu Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-359573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #384 Opublikowano 30 Czerwca 2014 7 kg wp, Jaka wieprzowina? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-359578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
filemonek Opublikowano 30 Czerwca 2014 Zgłoś Udostępnij #385 Opublikowano 30 Czerwca 2014 II WP Cytuj Filemonek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-359621 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 1 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #386 Opublikowano 1 Lipca 2014 No, czas nadchodzi zeby wreszcie zrobic te kabanosy Halusi. Mam wszystko co potrzeba tylko czasu brak, ale może za 2 tyg. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-359638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #387 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Nareszcie zrobiłem te kabanosy a la Halusia. Jedyna zmiana że dodałem cukru do mieszanki peklującej. Podgardla też nie mogłem nabyć, to dodałem trochę twardej słoniny. Technicznie wyszły bardzo dobrze, a w smaku jeszcze lepiej. Musiałem tez się pochwalić na angielskim forum, gdzie przetłumaczyłem przepis.http://wedlinydomowe.pl/en/viewtopic.php?p=27748#27748 http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120534_zpsc3f1b156.jpg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-364309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #388 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Kolor i wygląd piękne , panocku i co tu gadać po próżnicy . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-364322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
morfeusz300 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #389 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Pysznie wyglądają Niech dym będzie z nami.. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8689-wedzarnia-morfeusza/Niech dym będzie z nami... Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-364342 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #390 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Nareszcie zrobiłem te kabanosy Cudowne... aż chciałoby się '' wciągnąć'' takie pętko Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-364374 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #391 Opublikowano 2 Sierpnia 2014 Halusiu, twój przepis poszedł na eksport! Teraz ludziska po całym świece będą zaiwaniać te kabanoski! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-364389 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #392 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Jedyna zmiana że dodałem cukru do mieszanki peklującej. I bardzo słusznie.Dodatek cukru jest jednym z dwóch podstawowych warunków uzyskania kruchości kabanosów.Widzę, że zaznaczyłeś to w przepisie anglojęzycznym. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-364489 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #393 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Jedyna zmiana że dodałem cukru do mieszanki peklującej.I bardzo słusznie.Dodatek cukru jest jednym z dwóch podstawowych warunków uzyskania kruchości kabanosów.Widzę, że zaznaczyłeś to w przepisie anglojęzycznym. Właśnie. A także podkreśliłem ażeby nie mieszać do kleistości. Dużo forumowiczów tego nie rozumieją, i robią gumowe kabanosy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-364532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 3 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #394 Opublikowano 3 Sierpnia 2014 (edytowane) A także podkreśliłem ażeby nie mieszać do kleistości. Dużo forumowiczów tego nie rozumieją, i robią gumowe kabanosy. I o to właśnie chodzi. To jest ten drugi warunek Kiedyś, gdy zaczynałam z kabanosami, długo męczyłam kol. kol. DZIADKA i Bagno o kruchość kabanosów, aż to wyraźnie to napisali.Prawdę mówiąc, zdjęcie ilustrujące artykuł o kabanosach na stronie głównej pokazuje to samo, tyle, że bez słów http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1787-kabanosy Edytowane 3 Sierpnia 2014 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-364536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #395 Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Kiedyś, gdy zaczynałam z kabanosami, długo męczyłam kol. kol. DZIADKA i Bagno o kruchość kabanosów, aż to wyraźnie to napisali. Z krótkim mieszaniem to wiadomo, ale co chodzi z tym cukrem? Zmienia pH? Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-364547 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #396 Opublikowano 4 Sierpnia 2014 ale co chodzi z tym cukrem? Zmienia pH? Tak.Najlepsze (najbardziej kruche) kabanosy wychodzą latem. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-364551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #397 Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Jedyna zmiana że dodałem cukru do mieszanki peklującej.I bardzo słusznie.Dodatek cukru jest jednym z dwóch podstawowych warunków uzyskania kruchości kabanosów.Widzę, że zaznaczyłeś to w przepisie anglojęzycznym. Tylko czy cukier dodaje kruchości dodany do peklowania, czy podczas produkcji? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-364556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #398 Opublikowano 4 Sierpnia 2014 Cukier dodany do peklowania ażeby miął czas działać na bakterie lactobaccilus. Nie jestem całkiem przekonany tą teorią , następnym razem zmierzę pH przed i po peklowaniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-364641 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jayc Opublikowano 20 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #399 Opublikowano 20 Sierpnia 2014 @redzed pytanie do ciebie i Halusi.Jaka to jest wielkość jelit co są na zdjęciach.Pytam bo nie wiem czy kupić 18-20 czy 20-22. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-366784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #400 Opublikowano 21 Sierpnia 2014 Jayc, moje osłonki to 20-22. Z cieńszymi nie chciałbym pracować! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-366910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.