Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

HAlus wlasnie chcialam powiedziec, ze jakis przestoj u Ciebie  :D , a tu masz kabanosy, moje ulubione  :clap:

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-357748
Udostępnij na innych stronach

 

 

HAlus wlasnie chcialam powiedziec, ze jakis przestoj u Ciebie  , a tu masz kabanosy, moje ulubione 
 

Aniu...może nie robię tak często wyrobów jak wcześniej... ale to nie znaczy że nic nie robię. ja po prostu mniej wrzucałam na forum bo nie chce stale to samo powielać . Faktem jest również to że ostatnio miałam niesprawnego Borniaka.  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-357770
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

 

 

i zrobiłem kabanosk
Jak smak?bo wygląd Ok,może trochę za bardzo wysuszone,już czas założyć własny temat na wyroby :thumbsup:   

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-359569
Udostępnij na innych stronach

W smaku super, powiem ci że na zdjęciu tak wyglądają jak by były podsuszone ale nie są, muszę właśnie założyć swój temat, ale nie wiem jak to zrobić kostek

Filemonek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-359570
Udostępnij na innych stronach

Wejdz w dział moje wyroby i tam jest -nowy temat,pomyśl jak ten Twój temat ma się nazywać,wpisz i dalej tak samo jak przy pisaniu postów :)

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-359571
Udostępnij na innych stronach

 

 

7 kg wp,

Jaka wieprzowina?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-359578
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Nareszcie zrobiłem te kabanosy a la Halusia.  Jedyna zmiana że dodałem cukru do mieszanki peklującej.  Podgardla też  nie mogłem nabyć, to dodałem trochę twardej słoniny. Technicznie wyszły bardzo dobrze, a w smaku jeszcze lepiej.  Musiałem tez się pochwalić na angielskim forum, gdzie przetłumaczyłem przepis.http://wedlinydomowe.pl/en/viewtopic.php?p=27748#27748

 

http://img.photobucket.com/albums/v310/KMG99/1-Hobby%20Shots/P1120534_zpsc3f1b156.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-364309
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nareszcie zrobiłem te kabanosy
 

Cudowne... :clap:  aż chciałoby się '' wciągnąć'' takie pętko  :rolleyes:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-364374
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jedyna zmiana że dodałem cukru do mieszanki peklującej.

I bardzo słusznie.

Dodatek cukru jest jednym z dwóch podstawowych warunków uzyskania kruchości kabanosów.

Widzę, że zaznaczyłeś to w przepisie anglojęzycznym.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-364489
Udostępnij na innych stronach

 

Jedyna zmiana że dodałem cukru do mieszanki peklującej.

I bardzo słusznie.

Dodatek cukru jest jednym z dwóch podstawowych warunków uzyskania kruchości kabanosów.

Widzę, że zaznaczyłeś to w przepisie anglojęzycznym.

 

Właśnie.  A także podkreśliłem ażeby nie mieszać do kleistości.  Dużo forumowiczów tego nie rozumieją, i robią gumowe kabanosy. :facepalm:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-364532
Udostępnij na innych stronach

A także podkreśliłem ażeby nie mieszać do kleistości.  Dużo forumowiczów tego nie rozumieją, i robią gumowe kabanosy.

 

I o to właśnie chodzi. To jest ten drugi warunek :D

Kiedyś, gdy zaczynałam z kabanosami, długo męczyłam kol. kol. DZIADKA i Bagno o kruchość kabanosów, aż to wyraźnie to napisali.

Prawdę mówiąc, zdjęcie ilustrujące artykuł o kabanosach na stronie głównej pokazuje to samo, tyle, że bez słów :D

http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/trwale-pieczone-lub-parzone/1787-kabanosy

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-364536
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiedyś, gdy zaczynałam z kabanosami, długo męczyłam kol. kol. DZIADKA i Bagno o kruchość kabanosów, aż to wyraźnie to napisali.

 

Z krótkim mieszaniem to wiadomo, ale co chodzi z tym cukrem? Zmienia pH?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-364547
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale co chodzi z tym cukrem? Zmienia pH?

Tak.

Najlepsze (najbardziej kruche) kabanosy wychodzą latem.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-364551
Udostępnij na innych stronach

 

Jedyna zmiana że dodałem cukru do mieszanki peklującej.

I bardzo słusznie.

Dodatek cukru jest jednym z dwóch podstawowych warunków uzyskania kruchości kabanosów.

Widzę, że zaznaczyłeś to w przepisie anglojęzycznym.

 

Tylko czy cukier dodaje kruchości dodany do peklowania, czy podczas produkcji?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-364556
Udostępnij na innych stronach

Cukier dodany do peklowania ażeby miął czas działać na bakterie lactobaccilus.   Nie jestem całkiem przekonany tą  teorią , następnym razem zmierzę pH przed i po peklowaniu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/16/#findComment-364641
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.