Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dobrze namoczone jelita baranie , jeśli nie są posupłane nie stanowią żadnego problemu, pod warunkiem że posiadasz odpowiednio mały lejek. Ja do Royala mam dorabiany z nierdzewki fi12 i jest malina.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-487370
Udostępnij na innych stronach

Utnij końcówkę, rozciągnij na stole i znajdziesz. ;)

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-487388
Udostępnij na innych stronach

Witam, ja dopasowałem starą końcowkę od długopisu... i działa :)

Mam jeszcze pytanie do fachowcow: 

czy za dłuższe wędzenie lub przeciągnięcie podpiekania może objawiać się efektem trochę za twardej osłonki. Nabijałem w jelita baranie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-488142
Udostępnij na innych stronach

 

 

czy za dłuższe wędzenie lub przeciągnięcie podpiekania może objawiać się efektem trochę za twardej osłonki. Nabijałem w jelita baranie.

Sądzę że tak :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-488147
Udostępnij na innych stronach

Sądzę że tak

 

 

Dzięki, tego się obawiałem, bo poprzednim razem te kabanoski wyszły rewelacyjnie. Tym razem wędziłem razem z Krakowską... jednak to nie ten kaliber :)

Edytowane przez Jero66
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-488212
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...
  • 2 miesiące temu...

(w nawiazaniu do powyższego filmu)

Przepis w opozycji do panujących tu na forum

-peklowanie mięsa zmielonego

-peklowanie wraz z wszystkimi pozostałymi przyprawami

-wyrabianie farszu zbyt intensywne (klej)

-dodanie wody przed nadziewaniem

-za długie wedzenie (3h) w zbyt wysokiej temp

-parzenie kabanosów

a jednak wyszły dobre, jesli wierzyć autorowi filmu

Edytowane przez mickewazowsky
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-522016
Udostępnij na innych stronach

Cokolwiek o p. Arturze pomyślicie, szacunek za to, że nie kupił w sklepie, a zrobił sam.

Jemu smakuje. Nam nie musi.

 

Proponuję: zrobić wyrób jak na filmie, ocenić, podać wynik do wiadomości WB. ;)

Edytowane przez andym

Pozdrawiam, Andrzej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-522039
Udostępnij na innych stronach

 

 

a jednak wyszły dobre, jesli wierzyć autorowi filmu

Panie Wazowski,

proszę zrobić wg filmowej instrukcji  i posmakować.

Mogę przyłączyć się do degustacji bo blisko siebie mieszkamy :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-522056
Udostępnij na innych stronach

 

a jednak wyszły dobre, jesli wierzyć autorowi filmu

Panie Wazowski,

proszę zrobić wg filmowej instrukcji  i posmakować.

Mogę przyłączyć się do degustacji bo blisko siebie mieszkamy :D

 

Swoje pierwsze kabanosy zrobiłem jakiś miesiąc temu, zgodnie z przepisem autorki tego tematu, po trzech dniach po kabanosach nie został nawet zapach. Kabanosów było z 5kg mięsa, nawet biedulki dobrze nie zdążyły doschnąć, i to wszystko sprawiły tylko 3 osoby. Nic nie będę kombinował, w najbliższą sobotę znów 5 kg mięsa na kabanosy zamówione, robię po staremu, a wspólna degustacja? Czemu nie, jak tylko uda się wyrwac sępom jaką laseczkę kabanosa bedę się dobijał na PW  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-522163
Udostępnij na innych stronach

Ja tez go bede bronil. Facet ma ogromny zapal i z przyjemnoscia sie go oglada. Caly jego kanal jest przepelniony roznymi przepisami... lepszymi i gorszymi. Qba69 ty zamiast hejtowac i nabijac sie to pokaz swoj kanal,poogladamy.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-522203
Udostępnij na innych stronach

Ja tez go bede bronil. Facet ma ogromny zapal i z przyjemnoscia sie go oglada. Caly jego kanal jest przepelniony roznymi przepisami... lepszymi i gorszymi. Qba69 ty zamiast hejtowac i nabijac sie to pokaz swoj kanal,poogladamy.

Ok, spokojnie, spokojnie. 

Kuba poszedł nieco za daleko, cytując zdanie wyrwane z kontekstu i z pewnością zdaje sobie teraz z tego sprawę. Nie ma sensu ciągnąć wątku.Nic nie wnosi do tematu kabanosów wieprzowych.  

Pozdrawiam, Andrzej

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-522210
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

 

 

Panie Wazowski, proszę zrobić wg filmowej instrukcji  i posmakować. Mogę przyłączyć się do degustacji bo blisko siebie mieszkamy
 

 

 

Swoje pierwsze kabanosy zrobiłem jakiś miesiąc temu, zgodnie z przepisem autorki tego tematu, po trzech dniach po kabanosach nie został nawet zapach. Kabanosów było z 5kg mięsa, nawet biedulki dobrze nie zdążyły doschnąć, i to wszystko sprawiły tylko 3 osoby. Nic nie będę kombinował, w najbliższą sobotę znów 5 kg mięsa na kabanosy zamówione, robię po staremu, a wspólna degustacja? Czemu nie, jak tylko uda się wyrwac sępom jaką laseczkę kabanosa bedę się dobijał na PW 

I słowo stało się ciałem :D

We wtorek miałam przyjemność poznać Piotra, Pana @mickewazowsky i zdegustować kabanosy Jego produkcji.

Przyznam, że wmawiając się na degustację myślałam, że robi je wg technologii filmiku  :facepalm: .

Okazało się, że to przepis naszej Halusi !!!

Przy okazji omówiliśmy istotne dla kabanosów elementy technologii.

Kabanosy przyprawione były kminkiem, pieprzem i ostrą papryką.

Wyglądały bardzo pięknie, doskonale uwędzone, brązowo-złociste, w jelicie baranim.

Piotr bardzo się śpieszył (wpadł w trakcie pracy) więc zasadniczego posmakowania dokonałam po jego odejściu.

Kabanosy w tzw. drugim smaku okazały się bardzo pikantne, co uzyskuje się dodatkiem pieprzu kayeńskiego.

Wg mnie dodatek tłuszczu był optymalny.

Zastrzeżenia mogła wzbudzić zbytnia kleistość farszu, co po wysuszeniu przełożyło się na niekorzystną twardość kabanoska.

(powyższe uwagi robię w zestawieniu ze wzorcem idealnie kruchego kabanoska, do którego przecież dążymy).

Przyczyną był skład mięsa i prawdopodobnie niezbyt ostre noże/sitka użyte do mielenia. Mieszanie było prawidłowe (Piotr zdał mi dokładną relację :D

Takie potknięcia jednak pomagają uzmysłowić sobie, że istnieją zasadnicze różnice między chudym mięsem: delikatną jedynką z mięśnia półbłoniastego szynki a np. mięśniem ścięgnistym z łopatki.

Ujęła mnie otwartość mojego gościa  na wędliniarską wiedzę, co przełoży się na coraz bardziej perfekcyjne jego wyroby.

Biorąc pod uwagę to, że była to jedna z pierwszych produkcji Piotra - chylę czoła przed pasjonatem i widzę przyszłego mistrza  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-524017
Udostępnij na innych stronach

z całym szacunkiem dla autora filmu gdybym tak nabijał kabanosy @HALUSI@ to była by to PROFANACJA 

30 kg z żonką przy użyciu marnej jakości nadziewarki w jelita 16/18 4h ile by AUTR nabijał 30kg ?

DARZ BÓR

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-524146
Udostępnij na innych stronach

Witam i z góry przepraszam ze wstawię zdjęcie moich pierwszych kabanosów ale wczoraj wieczorem wędziłem wg Halusi i przy jej pomocy ( Shoutbox),

wyszły perfekt - zasada -  robić wg przepisu a będzie dobrze, dziś rano już fajnie pękały :thumbsup:

Najgorsze nawlekanie tych jelit, poradziłem sobie pod woda w misce - smacznego i podziękowania dla Halusi :clap:

post-80059-0-86035100-1477983723_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-524695
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witam i z góry przepraszam ze wstawię zdjęcie moich pierwszych kabanosów ale wczoraj wieczorem wędziłem

 

Spokojnie.... nic się nie stało :)

Kabanosy pierwsza klasa :clap:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-524766
Udostępnij na innych stronach

 

 

kabanosy  nie problem - ale nakładanie flaczka na lejek

Były na forum prezentowane przyrządy ułatwiające tę czynność.

Najprostszym jest agrafka (zamknięta), którą wsuwamy do jelita, co następnie bardzo ułatwia jego otwarcie. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-524814
Udostępnij na innych stronach

ale nakładanie flaczka na lejek

 

 

przyrządy ułatwiające tę czynność.

 

Kilka tyg. temu robiłem zakupy i zamówiłem też jelita na tubie, jeszcze ich nie używałem, więc nie wiem czy będzie git. Przed świętami chyba zbiorę się do kabanosów :D

 

http://swojskiwyrob.pl/jelita-baranie/1155-jelita-baranie-naturalne-22-24-extra-30m-tubowane.html

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-524826
Udostępnij na innych stronach

 

 

zamówiłem też jelita na tubie,

 

 

Zapewne jest to kolagen . :D   Mniej nerwów stracisz niż z baranka .  Jednak baranek to baranek :D:)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-524842
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.