withereggie Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #551 Opublikowano 24 Marca 2016 Dobrze namoczone jelita baranie , jeśli nie są posupłane nie stanowią żadnego problemu, pod warunkiem że posiadasz odpowiednio mały lejek. Ja do Royala mam dorabiany z nierdzewki fi12 i jest malina. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-487370 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ab48 Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #552 Opublikowano 24 Marca 2016 Wykorzystam Wasze pomysły. Ino że drugi sęk jest w tym, że nie mogę znaleść ...dziury w jelicie:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-487379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #553 Opublikowano 24 Marca 2016 Utnij końcówkę, rozciągnij na stole i znajdziesz. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-487388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jero66 Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #554 Opublikowano 29 Marca 2016 Witam, ja dopasowałem starą końcowkę od długopisu... i działa Mam jeszcze pytanie do fachowcow: czy za dłuższe wędzenie lub przeciągnięcie podpiekania może objawiać się efektem trochę za twardej osłonki. Nabijałem w jelita baranie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-488142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #555 Opublikowano 29 Marca 2016 czy za dłuższe wędzenie lub przeciągnięcie podpiekania może objawiać się efektem trochę za twardej osłonki. Nabijałem w jelita baranie. Sądzę że tak Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-488147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Jero66 Opublikowano 29 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #556 Opublikowano 29 Marca 2016 (edytowane) Sądzę że tak Dzięki, tego się obawiałem, bo poprzednim razem te kabanoski wyszły rewelacyjnie. Tym razem wędziłem razem z Krakowską... jednak to nie ten kaliber Edytowane 29 Marca 2016 przez Jero66 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-488212 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
qba-69 Opublikowano 22 Lipca 2016 Zgłoś Udostępnij #557 Opublikowano 22 Lipca 2016 "Na tym polega istota dobrego kabanosa" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-507745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickewazowsky Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #558 Opublikowano 12 Października 2016 (edytowane) (w nawiazaniu do powyższego filmu)Przepis w opozycji do panujących tu na forum-peklowanie mięsa zmielonego-peklowanie wraz z wszystkimi pozostałymi przyprawami-wyrabianie farszu zbyt intensywne (klej)-dodanie wody przed nadziewaniem-za długie wedzenie (3h) w zbyt wysokiej temp-parzenie kabanosówa jednak wyszły dobre, jesli wierzyć autorowi filmu Edytowane 12 Października 2016 przez mickewazowsky Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-522016 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #559 Opublikowano 12 Października 2016 (edytowane) Cokolwiek o p. Arturze pomyślicie, szacunek za to, że nie kupił w sklepie, a zrobił sam.Jemu smakuje. Nam nie musi. Proponuję: zrobić wyrób jak na filmie, ocenić, podać wynik do wiadomości WB. Edytowane 12 Października 2016 przez andym Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-522039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #560 Opublikowano 12 Października 2016 a jednak wyszły dobre, jesli wierzyć autorowi filmu Panie Wazowski,proszę zrobić wg filmowej instrukcji i posmakować.Mogę przyłączyć się do degustacji bo blisko siebie mieszkamy Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-522056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mickewazowsky Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #561 Opublikowano 13 Października 2016 a jednak wyszły dobre, jesli wierzyć autorowi filmuPanie Wazowski,proszę zrobić wg filmowej instrukcji i posmakować.Mogę przyłączyć się do degustacji bo blisko siebie mieszkamy Swoje pierwsze kabanosy zrobiłem jakiś miesiąc temu, zgodnie z przepisem autorki tego tematu, po trzech dniach po kabanosach nie został nawet zapach. Kabanosów było z 5kg mięsa, nawet biedulki dobrze nie zdążyły doschnąć, i to wszystko sprawiły tylko 3 osoby. Nic nie będę kombinował, w najbliższą sobotę znów 5 kg mięsa na kabanosy zamówione, robię po staremu, a wspólna degustacja? Czemu nie, jak tylko uda się wyrwac sępom jaką laseczkę kabanosa bedę się dobijał na PW Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-522163 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
AleksanderB Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #562 Opublikowano 13 Października 2016 Ja tez go bede bronil. Facet ma ogromny zapal i z przyjemnoscia sie go oglada. Caly jego kanal jest przepelniony roznymi przepisami... lepszymi i gorszymi. Qba69 ty zamiast hejtowac i nabijac sie to pokaz swoj kanal,poogladamy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-522203 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andym Opublikowano 13 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #563 Opublikowano 13 Października 2016 Ja tez go bede bronil. Facet ma ogromny zapal i z przyjemnoscia sie go oglada. Caly jego kanal jest przepelniony roznymi przepisami... lepszymi i gorszymi. Qba69 ty zamiast hejtowac i nabijac sie to pokaz swoj kanal,poogladamy.Ok, spokojnie, spokojnie. Kuba poszedł nieco za daleko, cytując zdanie wyrwane z kontekstu i z pewnością zdaje sobie teraz z tego sprawę. Nie ma sensu ciągnąć wątku.Nic nie wnosi do tematu kabanosów wieprzowych. Cytuj Pozdrawiam, Andrzej Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-522210 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
targal Opublikowano 14 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #564 Opublikowano 14 Października 2016 Czy zamiast Wp II uzyskanej z łopatki (ścinki z łopatki) może być dwójka z karczku ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-522296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 14 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #565 Opublikowano 14 Października 2016 Owszem , to nawet lepiej Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-522308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #566 Opublikowano 27 Października 2016 Panie Wazowski, proszę zrobić wg filmowej instrukcji i posmakować. Mogę przyłączyć się do degustacji bo blisko siebie mieszkamy Swoje pierwsze kabanosy zrobiłem jakiś miesiąc temu, zgodnie z przepisem autorki tego tematu, po trzech dniach po kabanosach nie został nawet zapach. Kabanosów było z 5kg mięsa, nawet biedulki dobrze nie zdążyły doschnąć, i to wszystko sprawiły tylko 3 osoby. Nic nie będę kombinował, w najbliższą sobotę znów 5 kg mięsa na kabanosy zamówione, robię po staremu, a wspólna degustacja? Czemu nie, jak tylko uda się wyrwac sępom jaką laseczkę kabanosa bedę się dobijał na PW I słowo stało się ciałem We wtorek miałam przyjemność poznać Piotra, Pana @mickewazowsky i zdegustować kabanosy Jego produkcji.Przyznam, że wmawiając się na degustację myślałam, że robi je wg technologii filmiku .Okazało się, że to przepis naszej Halusi !!!Przy okazji omówiliśmy istotne dla kabanosów elementy technologii.Kabanosy przyprawione były kminkiem, pieprzem i ostrą papryką.Wyglądały bardzo pięknie, doskonale uwędzone, brązowo-złociste, w jelicie baranim.Piotr bardzo się śpieszył (wpadł w trakcie pracy) więc zasadniczego posmakowania dokonałam po jego odejściu.Kabanosy w tzw. drugim smaku okazały się bardzo pikantne, co uzyskuje się dodatkiem pieprzu kayeńskiego.Wg mnie dodatek tłuszczu był optymalny.Zastrzeżenia mogła wzbudzić zbytnia kleistość farszu, co po wysuszeniu przełożyło się na niekorzystną twardość kabanoska.(powyższe uwagi robię w zestawieniu ze wzorcem idealnie kruchego kabanoska, do którego przecież dążymy).Przyczyną był skład mięsa i prawdopodobnie niezbyt ostre noże/sitka użyte do mielenia. Mieszanie było prawidłowe (Piotr zdał mi dokładną relację ) Takie potknięcia jednak pomagają uzmysłowić sobie, że istnieją zasadnicze różnice między chudym mięsem: delikatną jedynką z mięśnia półbłoniastego szynki a np. mięśniem ścięgnistym z łopatki.Ujęła mnie otwartość mojego gościa na wędliniarską wiedzę, co przełoży się na coraz bardziej perfekcyjne jego wyroby.Biorąc pod uwagę to, że była to jedna z pierwszych produkcji Piotra - chylę czoła przed pasjonatem i widzę przyszłego mistrza Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-524017 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablo8014 Opublikowano 27 Października 2016 Zgłoś Udostępnij #567 Opublikowano 27 Października 2016 z całym szacunkiem dla autora filmu gdybym tak nabijał kabanosy @HALUSI@ to była by to PROFANACJA 30 kg z żonką przy użyciu marnej jakości nadziewarki w jelita 16/18 4h ile by AUTR nabijał 30kg ?DARZ BÓR Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-524146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DonLeo007 Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #568 Opublikowano 1 Listopada 2016 Witam i z góry przepraszam ze wstawię zdjęcie moich pierwszych kabanosów ale wczoraj wieczorem wędziłem wg Halusi i przy jej pomocy ( Shoutbox),wyszły perfekt - zasada - robić wg przepisu a będzie dobrze, dziś rano już fajnie pękały Najgorsze nawlekanie tych jelit, poradziłem sobie pod woda w misce - smacznego i podziękowania dla Halusi Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-524695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Listopada 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #569 Opublikowano 1 Listopada 2016 Witam i z góry przepraszam ze wstawię zdjęcie moich pierwszych kabanosów ale wczoraj wieczorem wędziłem Spokojnie.... nic się nie stało Kabanosy pierwsza klasa Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-524766 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #570 Opublikowano 1 Listopada 2016 Za co Ty przepraszasz kabanosy piekne! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-524768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 1 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #571 Opublikowano 1 Listopada 2016 Piekne panie, piekne Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-524774 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #572 Opublikowano 2 Listopada 2016 kabanosy nie problem - ale nakładanie flaczka na lejek Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-524796 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #573 Opublikowano 2 Listopada 2016 kabanosy nie problem - ale nakładanie flaczka na lejek Były na forum prezentowane przyrządy ułatwiające tę czynność.Najprostszym jest agrafka (zamknięta), którą wsuwamy do jelita, co następnie bardzo ułatwia jego otwarcie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-524814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 2 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #574 Opublikowano 2 Listopada 2016 ale nakładanie flaczka na lejek przyrządy ułatwiające tę czynność. Kilka tyg. temu robiłem zakupy i zamówiłem też jelita na tubie, jeszcze ich nie używałem, więc nie wiem czy będzie git. Przed świętami chyba zbiorę się do kabanosów http://swojskiwyrob.pl/jelita-baranie/1155-jelita-baranie-naturalne-22-24-extra-30m-tubowane.html Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-524826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 2 Listopada 2016 Zgłoś Udostępnij #575 Opublikowano 2 Listopada 2016 zamówiłem też jelita na tubie, Zapewne jest to kolagen . Mniej nerwów stracisz niż z baranka . Jednak baranek to baranek Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/23/#findComment-524842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.