jack78 Opublikowano 9 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #626 Opublikowano 9 Listopada 2017 Spokojnie 2-3 dni w lodówce takie mięsko przechowasz. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-574839 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #627 Opublikowano 10 Listopada 2017 No to wędzę. Bedą to najdroższe kabanosy jak dotychczas w moim życiu. Musiałem dokupić lejek i niestety nigdzie nie znalazłem na szybko mniejszego lejka, Trafiłem do faceta który takie rzeczy dorabia z kwasówki ale skasował mnie 120 zł za lejek. Mięso w lodówce jelita namoczone, nie miałem wyboru. Oby takie chociaż wyszły jak Halusi ładne i smaczne. Trzymajcie kciuki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-574942 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #628 Opublikowano 10 Listopada 2017 skasował mnie 120 zł za lejek Rzeczywiście będą to najdroższe Kabanosy w Twoim wydaniu. Ale nie ma tego złego.... lejek pozostanie i będzie Ci służył na wieki.Trzymam kciuki i czekam na efekt końcowy Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-574952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #629 Opublikowano 10 Listopada 2017 No to wędzę. Bedą to najdroższe kabanosy jak dotychczas w moim życiu. Musiałem dokupić lejek i niestety nigdzie nie znalazłem na szybko mniejszego lejka, Trafiłem do faceta który takie rzeczy dorabia z kwasówki ale skasował mnie 120 zł za lejek. Mięso w lodówce jelita namoczone, nie miałem wyboru. Oby takie chociaż wyszły jak Halusi ładne i smaczne. Trzymajcie kciuki. ..wystarczyło popatrzyć, wpisując w wyszukiwarkę - lejek https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13410-lejki-do-kabanos%C3%B3w-i-grubej-kie%C5%82basy/ Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-574979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sajmon55556 Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #630 Opublikowano 10 Listopada 2017 No to wędzę. Bedą to najdroższe kabanosy jak dotychczas w moim życiu. Musiałem dokupić lejek i niestety nigdzie nie znalazłem na szybko mniejszego lejka, Trafiłem do faceta który takie rzeczy dorabia z kwasówki ale skasował mnie 120 zł za lejek. Mięso w lodówce jelita namoczone, nie miałem wyboru. Oby takie chociaż wyszły jak Halusi ładne i smaczne. Trzymajcie kciuki.lejek 2 zł Wysłane z mojego Tiger przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-574981 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #631 Opublikowano 10 Listopada 2017 lejek 2 zł ... ... '' PRO '' ... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-574982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 10 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #632 Opublikowano 10 Listopada 2017 A jumbo nie śpi i by dopomógł . No ale za frycowe ..... . Oby tylko smak zrekompensował wydatki . Potem się zwróci Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-574983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 12 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #633 Opublikowano 12 Listopada 2017 (edytowane) Niestety w czwartek wieczorem jak się zorientowałem, że lejek za gruby wszystkie sklepy pozamykane. Farsz do lodówki i rano w piątek wiedząc, że w sobotę jest Święto Niepodległości i wszystko będzie nieczynne musiałem załatwić lejek. Byłem w mojej okolicy w sklepie z produktami wędzarniczymi ale lejki mieli takie jak ten mój. No trudno przepłaciłem zapewne ale lejek solidny z kwasówki i ładnie wykonany. Myślę jednak, że pan, który mi go sprzedał wiedząc jaką mam sytuację zawyżył cenę. No cóż nie mam do niego żalu, wierzę w dobrą i złą KARMĘ, która wraca do nas. A tak zmieniając temat, kabanosy zrobiłem, z wyglądu wyglądają jak kabanosy. Po wystygnięciu spróbowałem i jak dla mnie trochę inny smak niż w tych sklepowych, które mi zawsze smakowały i nie są tanie. Dwie przyprawy których nie jestem miłośnikiem, to kminek i gałka muszkatołowa. Kminku w ogóle nie stosuje a gałkę tylko toleruje we flakach. Stosowałem się do przepisu Halusi może nawet ciut mniej dałem tych przypraw choć na oko wydawało się , że nie jest tego dużo. W moich kabanosach wyczuwałem w smaku te dwie przyprawy, co ciekawe rodzina nie potwierdzała moich poglądów mówiąc, że są ok. Co dziwne na drugi dzień albo się przyzwyczaiłem albo po nocy jakby zatracały ten ten posmak. Poczekam parę dni niech podeschną, może wywietrzeją Pomyślałem, że przy ostrożnym mieszaniu aby nie zrobić "kleju" źle wymieszałem i w jednej partii wyrobu trafiło się więcej przypraw. Ale zobaczymy za parę dni. Jelita baranie miałem na rurkach ale też trzeba uważać z przekładaniem ja chciałem za szybko to zrobić i mi pozachodziły na na siebie. Zapomniałbym jeszcze o jednym, jak się przełamuje kabanoska to tak ładnie słychać jak "pyka" Zapewne niedługo powtórzę kabanosy to była pierwsza próba z 5,5 kg farszu.Parę zdjęć : Na koniec chciałbym podziękować Halusi za inspirację, bo czytając ten wątek skłoniła mnie do spróbowania moich sił w zrobieniu tej kiełbaski. Edytowane 12 Listopada 2017 przez zenza Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-575120 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #634 Opublikowano 12 Listopada 2017 (edytowane) Dwie przyprawy których nie jestem miłośnikiem, to kminek i gałka muszkatołowaMożesz kabanosy zrobić z czarnuszką zamiast kminku.Poeksperymentuj z przyprawami i znajdź swoje smaki.Na stronie głównej wpisz w wyszukiwarce "kabanosy" i zobacz, jakie przyprawy stosują inni.Co do mieszania, farsz z maszynki powinien swobodnie spadać na dużą dechę, należy go potem równomiernie posypać przyprawami i mieszać szerokim nożem, aby uniknąć kumulacji przypraw w jednym miejscu. Edytowane 12 Listopada 2017 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-575124 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #635 Opublikowano 12 Listopada 2017 (edytowane) Pomyślałem, że przy ostrożnym mieszaniu aby nie zrobić "kleju" źle wymieszałem i w jednej partii wyrobu trafiło się więcej przypraw Zgadza się, farsz na kabanosy musi być delikanie mieszany z tym że nie wiem czy doczytałes, wszystkie przyprawy dodajemy zdaje się do wp I przed mieleniem. Jeśli chodzi o kminek i gałką muszkatałowa to te przyprawy w tego rodaju wyrobie, podstawa. Co do przekroju to mam wrażenie że farsz za bardzo rozdrobniony, czy mieliłeś na sitkach podanych w przepisie??Ogólnie to wyrób ładny, cieszę się że się zniechęciłeś i życzę jeszcze więcej takich wyrobów Edytowane 12 Listopada 2017 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-575128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 12 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #636 Opublikowano 12 Listopada 2017 Ja dodałem przyprawy odpowiednio podzielone wagowo do klasy pierwszej i drugiej przed mieleniem, więc nie doczytałem. Co do sitek fakt okazało się, że nie mam takich sitek i chyba poszło na 8 i 5, są takie delikatne dla emerytów:). Ale już zakupiłem. Co do przypraw (właśnie konsumuje kabanosa) myślę, że nie będzie źle, trzeba się tylko przestawić mentalnie do wyobrażenia smaku kabanosa jaki do tej pory miałem. Troszkę też poeksperymentowałem dodając do połowy farszu chili i choć zapewne powiesz Halusiu, że to już nie Twój przepis, to w smaku są super i zawsze będę robił pół na pół . Spróbuje jeszcze z czarnuszką, którą stosuje do sera typu korycińskiego i mi smakuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-575131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 12 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #637 Opublikowano 12 Listopada 2017 Jak nie pasuje Ci gałka - dodaj zmielony jałowiec Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-575146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 12 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #638 Opublikowano 12 Listopada 2017 (edytowane) Troszkę też poeksperymentowałem dodając do połowy farszu chili i choć zapewne powiesz Halusiu, że to już nie Twój przepis, to w smaku są super i zawsze będę robił pół na pół . Spróbuje jeszcze z czarnuszką, którą stosuje do sera typu korycińskiego i mi smakuje. Zenza, kombinuj , co do czarnuszki uwielbiam w kabanosach [Dodano: 12 lis 2017 - 12:28]Zenza, proponuję Ci Cukiereczki Bukowiańskie Radka , osobiście robiłam. Smak niesamowity, jeśli lubisz dośc pikantne zastosuj się do przepisu. To są moje Cukiereczki https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/?p=292177 Edytowane 12 Listopada 2017 przez @halusia@ Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-575154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
frapio Opublikowano 12 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #639 Opublikowano 12 Listopada 2017 trzeba się tylko przestawić mentalnie do wyobrażenia smaku kabanosa jaki do tej pory miałem Nic się nie martw. Za tydzień (o ile doczekają) jak podeschną i smaki się wyrównają to będą miały smak właściwy - lepszy. Moim pierwszym kabanosom nie dano doczekać właściwego podeschnięcia. Cytuj Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-575184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #640 Opublikowano 15 Listopada 2017 To prawda powisiały od piatku wieczorem i już w poniedziałek były super, tzn bez wyczuwalnego smaku tych przypraw. Nawet nie przeszkadza,że drobniej rozdrobnione niż w przepisie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-575646 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 15 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #641 Opublikowano 15 Listopada 2017 Nawet nie przeszkadza,że drobniej rozdrobnione niż w przepisie. Co ma przeszkadzać, skoro jest to klasyczne rozdrobnienie. Zawsze robię na "8" i "5" bo kabanosy są delikatniejsze. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-575648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #642 Opublikowano 18 Listopada 2017 Jutro będę nadziewał kabanosy - 5 kg - kupiłem jelita baranie kaliber 20/22 na tubie - jest 30m. Namoczę przed nadziewaniem całą tubę i teraz pytania - jeżeli nie wykorzystam wszystkich (powiedzmy, że część zostanie na tubie) to resztę zasolić normalnie i postępować jak z innymi jelitami? Nigdy nie używałem jelit na rurce . Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-576051 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 18 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #643 Opublikowano 18 Listopada 2017 resztę zasolić normalnie i postępować jak z innymi jelitami? Nigdy nie używałem jelit na rurce . Dokładnie tak zrób Binio Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-576057 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #644 Opublikowano 18 Listopada 2017 używałem jelit na rurce zwykle je używam - na rurce jest 15 m i wchodzi ok 4,5 kg - ale może masz inne - przyciąć rurkę , zasolić i w wacum Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-576060 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 18 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #645 Opublikowano 18 Listopada 2017 Problem sam się rozwiązał . Miałem 5 kg z groszem farszu , kilka razy flaczek pękł bo był dziurawy i po nadzianiu zostało może 3 - 4 m, więc już się z tym nie bawiłem i poszło na straty. Ogólnie chciałem nadziać rano , i w pomieszczeniu osadzić 3 godz . i wędzić, Zrobiłem jednak jak Halusia w 1-szym poście. Nadziałem teraz i do osadzania w lodówce poszło. Byłem zaskoczony "mocą" flaczka (gdyby nie był fabrycznie dziurawy w kilku miejscach , to chyba by mi wcale nie pękł) . Pozdrawiam Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-576090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jack78 Opublikowano 29 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #646 Opublikowano 29 Listopada 2017 (edytowane) No i mogę się pochwalić moim wyrobem w/g przepisu z pierwszego postu, wykonane na modyfikacji lejka z tego postu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13410-lejki-do-kabanos%C3%B3w-i-grubej-kie%C5%82basy/page-2?do=findComment&comment=574405 Edytowane 29 Listopada 2017 przez jack78 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-577542 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #647 Opublikowano 29 Listopada 2017 mogę się pochwalić Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-577546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 29 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #648 Opublikowano 29 Listopada 2017 Jack78 , ładne te Twoje baciki, jutro też będę nabijał 4,5kg.Zobaczymy jak moje wyjdą......... Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-577558 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 29 Listopada 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #649 Opublikowano 29 Listopada 2017 No i mogę się pochwalić moim wyrobem w/g przepisu z pierwszego postu, wykonane na modyfikacji lejka z tego postu Masz czym się chwalić Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-577565 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #650 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Halusia, przepraszam, że zamieszczam w Twoim temacie moje wyroby, ale jeszcze nie jestem tak daleko, na mój własny temat.Tak jak pisałem wcześniej, również wykonałem kabanosy z Twojego przepisu. Są bardzo pyszne. Dziękuję za podanie przepisu.Nie jest ich za dużo, bo zabrakło mi jelit. Pozostałość nabiłem w normalne wieprzowe. Także bardzo dobrze smakuje kiełbaska. Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-577819 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.