Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

No to wędzę. Bedą to najdroższe kabanosy jak dotychczas w moim życiu. :) Musiałem dokupić lejek i niestety nigdzie nie znalazłem na szybko mniejszego lejka, Trafiłem do faceta który takie rzeczy dorabia z kwasówki ale skasował mnie 120 zł za lejek. Mięso w lodówce jelita namoczone, nie miałem wyboru. :)

Oby takie chociaż wyszły jak Halusi ładne i smaczne. Trzymajcie kciuki.:)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-574942
Udostępnij na innych stronach

 

 

skasował mnie 120 zł za lejek

 

Rzeczywiście będą to najdroższe Kabanosy w Twoim wydaniu.  :facepalm: 

Ale nie ma tego złego.... lejek pozostanie i będzie Ci służył na wieki.

Trzymam kciuki  i czekam na efekt końcowy  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-574952
Udostępnij na innych stronach

No to wędzę. Bedą to najdroższe kabanosy jak dotychczas w moim życiu. :) Musiałem dokupić lejek i niestety nigdzie nie znalazłem na szybko mniejszego lejka, Trafiłem do faceta który takie rzeczy dorabia z kwasówki ale skasował mnie 120 zł za lejek. Mięso w lodówce jelita namoczone, nie miałem wyboru. :)

Oby takie chociaż wyszły jak Halusi ładne i smaczne. Trzymajcie kciuki. :)

 

..wystarczyło popatrzyć, wpisując w wyszukiwarkę - lejek    

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13410-lejki-do-kabanos%C3%B3w-i-grubej-kie%C5%82basy/

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-574979
Udostępnij na innych stronach

No to wędzę. Bedą to najdroższe kabanosy jak dotychczas w moim życiu. :) Musiałem dokupić lejek i niestety nigdzie nie znalazłem na szybko mniejszego lejka, Trafiłem do faceta który takie rzeczy dorabia z kwasówki ale skasował mnie 120 zł za lejek. Mięso w lodówce jelita namoczone, nie miałem wyboru. :)

Oby takie chociaż wyszły jak Halusi ładne i smaczne. Trzymajcie kciuki.:)

lejek 2 zł b639b50bfd5666873f2565f21eb93b44.jpg

 

Wysłane z mojego Tiger przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-574981
Udostępnij na innych stronach

A jumbo nie śpi i by dopomógł ;) . No ale za frycowe ..... ;):) . Oby tylko smak zrekompensował wydatki :) . Potem się  zwróci :thumbsup:

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-574983
Udostępnij na innych stronach

Niestety  w czwartek wieczorem jak się zorientowałem, że lejek za gruby wszystkie sklepy pozamykane. Farsz do lodówki i rano w piątek wiedząc, że w sobotę jest Święto Niepodległości i wszystko będzie nieczynne musiałem załatwić lejek. Byłem w mojej okolicy w sklepie z  produktami wędzarniczymi ale lejki mieli takie jak ten mój. :) No trudno przepłaciłem zapewne ale lejek solidny z kwasówki  i ładnie wykonany. Myślę jednak, że pan, który mi go sprzedał wiedząc jaką mam sytuację zawyżył cenę. No cóż nie mam do niego żalu, wierzę w dobrą i złą KARMĘ, która wraca do nas. :)

A tak zmieniając temat, kabanosy zrobiłem,  z wyglądu wyglądają jak kabanosy. :) Po wystygnięciu spróbowałem i jak dla mnie trochę inny  smak niż w tych sklepowych, które mi zawsze smakowały i nie są tanie. Dwie przyprawy których nie jestem miłośnikiem, to kminek i gałka muszkatołowa. Kminku w ogóle nie stosuje a gałkę tylko toleruje we flakach. Stosowałem się do przepisu Halusi może nawet ciut mniej dałem tych przypraw choć na oko wydawało się , że nie jest tego dużo.  W moich kabanosach wyczuwałem w smaku te dwie przyprawy, co ciekawe rodzina nie potwierdzała moich poglądów mówiąc, że są ok. Co dziwne na drugi dzień albo się przyzwyczaiłem albo po nocy jakby zatracały ten ten posmak. Poczekam parę dni niech podeschną, może wywietrzeją :) Pomyślałem, że przy ostrożnym mieszaniu aby nie zrobić "kleju" źle wymieszałem i w jednej partii wyrobu trafiło się więcej przypraw. Ale zobaczymy za parę dni.  Jelita baranie miałem na rurkach ale też trzeba uważać z przekładaniem ja chciałem za szybko  to zrobić i mi pozachodziły na na siebie. Zapomniałbym jeszcze o jednym, jak się przełamuje kabanoska to tak ładnie słychać jak "pyka" :) Zapewne niedługo powtórzę kabanosy to była pierwsza próba z 5,5 kg farszu.

Parę zdjęć :

post-51770-0-67593600-1510474464_thumb.jpg

 

post-51770-0-42950600-1510474817_thumb.jpg

 

post-51770-0-20483200-1510474531_thumb.jpg

 

Na koniec chciałbym podziękować Halusi za inspirację, bo czytając ten wątek skłoniła mnie do spróbowania moich sił w zrobieniu tej kiełbaski.

post-51770-0-07776600-1510474506_thumb.jpg

Edytowane przez zenza
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-575120
Udostępnij na innych stronach

Dwie przyprawy których nie jestem miłośnikiem, to kminek i gałka muszkatołowa

Możesz kabanosy zrobić z czarnuszką zamiast kminku.

Poeksperymentuj z przyprawami i znajdź swoje smaki.

Na stronie głównej wpisz w wyszukiwarce "kabanosy" i zobacz, jakie przyprawy stosują inni.

Co do mieszania, farsz z maszynki powinien swobodnie spadać na dużą dechę, należy go potem równomiernie posypać przyprawami i mieszać szerokim nożem, aby uniknąć kumulacji przypraw w jednym miejscu.

 

DSCF0148.jpg

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-575124
Udostępnij na innych stronach

Pomyślałem, że przy ostrożnym mieszaniu aby nie zrobić "kleju" źle wymieszałem i w jednej partii wyrobu trafiło się więcej przypraw

 

Zgadza się, farsz na kabanosy musi być delikanie mieszany z tym że nie wiem czy doczytałes, wszystkie przyprawy dodajemy zdaje się do wp I przed mieleniem. 

Jeśli chodzi o kminek i gałką muszkatałowa to te przyprawy w tego rodaju wyrobie, podstawa. 

Co do przekroju to mam wrażenie że farsz za bardzo rozdrobniony, czy mieliłeś na sitkach podanych w przepisie??

Ogólnie to wyrób ładny, :clap:  cieszę się że się zniechęciłeś i życzę jeszcze więcej takich wyrobów  :)

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-575128
Udostępnij na innych stronach

Ja dodałem przyprawy odpowiednio podzielone wagowo do klasy pierwszej i drugiej przed mieleniem, więc nie doczytałem. Co do sitek fakt okazało się, że nie mam takich sitek i chyba poszło na 8 i 5, są takie delikatne dla emerytów:). Ale już zakupiłem. Co do przypraw (właśnie konsumuje kabanosa) myślę, że nie będzie źle, trzeba się tylko przestawić mentalnie do wyobrażenia smaku kabanosa jaki do tej pory miałem.  :) Troszkę też poeksperymentowałem dodając do połowy farszu chili i choć zapewne powiesz Halusiu, że to już nie Twój przepis, to w smaku są super i zawsze będę robił pół na pół . Spróbuje jeszcze z czarnuszką, którą stosuje do sera typu korycińskiego i mi smakuje.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-575131
Udostępnij na innych stronach

Troszkę też poeksperymentowałem dodając do połowy farszu chili i choć zapewne powiesz Halusiu, że to już nie Twój przepis, to w smaku są super i zawsze będę robił pół na pół . Spróbuje jeszcze z czarnuszką, którą stosuje do sera typu korycińskiego i mi smakuje.

 

Zenza, kombinuj , co do czarnuszki uwielbiam w kabanosach  :)

[Dodano: 12 lis 2017 - 12:28]

Zenza, proponuję Ci Cukiereczki Bukowiańskie Radka  , osobiście robiłam. Smak niesamowity, jeśli lubisz dośc pikantne zastosuj się do przepisu. 

To są moje Cukiereczki  :)

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4394-radek-robi/?p=292177

 

post-43626-0-47732600-1510486082_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-575154
Udostępnij na innych stronach

trzeba się tylko przestawić mentalnie do wyobrażenia smaku kabanosa jaki do tej pory miałem

 Nic się nie martw. Za tydzień (o ile doczekają) jak podeschną i smaki się wyrównają to będą miały smak właściwy - lepszy.  Moim pierwszym kabanosom nie dano doczekać właściwego podeschnięcia.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-575184
Udostępnij na innych stronach

To prawda powisiały od piatku wieczorem i już w poniedziałek były super, tzn bez wyczuwalnego smaku tych przypraw. Nawet nie przeszkadza,że drobniej rozdrobnione niż w przepisie.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-575646
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nawet nie przeszkadza,że drobniej rozdrobnione niż w przepisie.

Co ma przeszkadzać, skoro jest to klasyczne rozdrobnienie. 

Zawsze robię na "8" i "5" bo kabanosy są delikatniejsze.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-575648
Udostępnij na innych stronach

Jutro będę nadziewał kabanosy  - 5 kg - kupiłem jelita baranie kaliber  20/22  na tubie -  jest 30m. Namoczę przed nadziewaniem całą tubę  i teraz pytania - jeżeli nie wykorzystam wszystkich (powiedzmy,  że część zostanie na tubie) to  resztę zasolić normalnie i postępować jak z innymi jelitami? Nigdy nie używałem jelit na rurce :cry: .

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-576051
Udostępnij na innych stronach

 

 

resztę zasolić normalnie i postępować jak z innymi jelitami? Nigdy nie używałem jelit na rurce .

 

Dokładnie tak zrób Binio  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-576057
Udostępnij na innych stronach

 

 

używałem jelit na rurce
zwykle je używam - na rurce jest 15 m i wchodzi ok 4,5 kg - ale może masz inne - przyciąć rurkę , zasolić i w wacum 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-576060
Udostępnij na innych stronach

Problem sam się rozwiązał ;) . Miałem 5 kg z groszem farszu , kilka razy flaczek pękł bo był dziurawy i po nadzianiu zostało może 3 - 4 m, więc już się z tym nie bawiłem i poszło na straty. Ogólnie chciałem nadziać rano , i w pomieszczeniu osadzić 3 godz . i wędzić, Zrobiłem jednak jak Halusia w 1-szym  poście.  Nadziałem teraz i do osadzania w lodówce poszło. Byłem zaskoczony "mocą" flaczka (gdyby nie był fabrycznie dziurawy w kilku miejscach , to chyba by mi wcale nie pękł) . Pozdrawiam

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-576090
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No i mogę się pochwalić moim wyrobem w/g przepisu z pierwszego postu, wykonane na modyfikacji lejka z tego postu https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13410-lejki-do-kabanos%C3%B3w-i-grubej-kie%C5%82basy/page-2?do=findComment&comment=574405

 

2b8f556108572406med.jpg

8c26f70841b6ec74med.jpg

2f6806c4b174430fmed.jpg

Edytowane przez jack78
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-577542
Udostępnij na innych stronach

Jack78 , ładne te Twoje baciki, jutro też będę nabijał 4,5kg.

Zobaczymy jak moje wyjdą.........

 

Serdeczne pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-577558
Udostępnij na innych stronach

 

 

No i mogę się pochwalić moim wyrobem w/g przepisu z pierwszego postu, wykonane na modyfikacji lejka z tego postu

Masz czym się chwalić  :clap:  :clap:  :clap: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-577565
Udostępnij na innych stronach

Halusia, przepraszam, że zamieszczam w Twoim temacie moje wyroby, ale jeszcze nie jestem tak daleko, na mój własny temat.

Tak jak pisałem wcześniej, również wykonałem kabanosy z Twojego przepisu. Są bardzo pyszne. Dziękuję za podanie przepisu.

Nie jest ich za dużo, bo zabrakło mi jelit. Pozostałość nabiłem w normalne wieprzowe. Także bardzo dobrze smakuje kiełbaska.

 

Serdeczne pozdrowienia

 

post-86407-0-10151400-1512117045_thumb.jpg

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/26/#findComment-577819
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.