Muski Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #651 Opublikowano 1 Grudnia 2017 (edytowane) jeszcze nie jestem tak daleko, na mój własny temat Wręcz odwrotnie - zalóż własny temat - i zobaczysz rozwój a wyroby robisz .Kabanosiki aliganckie - daj im ze 2 tygodnie na dojrzewanie Edytowane 1 Grudnia 2017 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-577830 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #652 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Tak zrobię, z tym dojrzewaniem.Dzięki Waldku za radę. Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-577832 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #653 Opublikowano 1 Grudnia 2017 2 tygodnie na dojrzewanie Kabanosy dojrzewające? Masz przepis? Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-577836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #654 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Paweł, Waldek miał na myśli obsuszanie kabanosów................ Pozdrowionka Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-577841 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #655 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Kabanosy dojrzewające? Masz przepis? No tak zupełnie zapomniałem Paweł , dla przypomnienia cytat z Wikipedii :Maturacja (łac. maturatio, dojrzewanie produktów spożywczych) – proces technologiczny stosowany dla niektórych produktów spożywczych, w którym pozwala się na zachodzenie naturalnych przemian podczas celowo przedłużonego przechowywania produktu w celu uzyskania lepszych walorów organoleptycznych.U mnie kabanosy , czy też kabanomixy, a'la kabanosy , kabanoso podobne itp. - dojrzewają w smaku ok 2 tygodni - możesz to nazwać suszeniem , obsychaniem itp. Ale zmieniają w trakcie walory organoleptyczne na lepsze - czyli wg Wikipedii - dojrzewają . A przepis mam , oczywiście - mało tego mam dojrzałe kabanosy inny smak [Dodano: 01 gru 2017 - 15:41] Paweł, Waldek miał na myśli obsuszanie kabanosów................ może jednak dojrzewanie...... Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-577864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #656 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Paweł , dla przypomnienia cytat z Wikipedii : Waldku, jak założysz temat kabanosy dojrzewające, to wtedy wkleimy resztę tego artykułu. możesz to nazwać suszeniem , obsychaniemJa, za źródłami nazywam to podsuszaniem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-577866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zenza Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #657 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Wydaje mi sie na przykładzie moim, że kabanosy wykonane przeze mnie były najlepsze po 3 dniu wiszenia w spiżarni w temp. ok 12-15 stopni. Dłużej jak wisiały były już za twarde. Oczywiście zjadliwe ale nie na moje zęby, no i więcej się człowiek skupiał na gryzieniu niż na delektowaniu smakiem. P 5 dniach resztka, która mi została została zapakowana próżniowo i do lodówki, nie na długo bo po 2 dniach zniknęły- a chciałem dłużej przetrzymać. Ostatnio kupiłem dwie laski kabanosów w sklepie i te co wydawały mi kiedyś ok nie miały porównania do tych zrobionych samodzielnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-577884 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #658 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Halusia, przepraszam, że zamieszczam w Twoim temacie moje wyroby, ale jeszcze nie jestem tak daleko, na mój własny temat Spokojnie, mi to nie przeszkadza. Jednak nie bądz taki skromny bo widzę że powoli rozwijasz skrzydała. Co do kabanosów , wyglądają wyśmienicie. Wydaje mi sie na przykładzie moim, że kabanosy wykonane przeze mnie były najlepsze po 3 dniu wiszenia w spiżarni Tu się zgodzę Ostatnio kupiłem dwie laski kabanosów w sklepie i te co wydawały mi kiedyś ok nie miały porównania do tych zrobionych samodzielnie Kupne, nie ma o czym mówić. Najlepszej jakości nie dorównują naszym wyrobom. daj im ze 2 tygodnie na dojrzewanie Waldku u mnie tyle czasu by nie wytrzymały... Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-577891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #659 Opublikowano 1 Grudnia 2017 No proszę, czego to nowego można się dowiedzieć o kabanosach,że to wyrób dojrzewający.Śmiala teoria nie mająca nic wspólnego z kiełbasami dojrzewającymi ,ale może ją o czymś nie wiem to chętnie się dowiem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-577912 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #660 Opublikowano 1 Grudnia 2017 3 dniu wiszenia w spiżarni w temp. ok 12-15 stopni. Dłużej jak wisiały były już za twardeBo do tej temperatury potrzebna jest jeszcze wilgotność 75-80 %, wtedy nawet po kilku dniach i osiągnięciu 55 % wydajności nie są twarde ani wyschnięte. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-577913 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #661 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Żeby nie było niedomówień technologicznych trzeba o kabanosach pisać , że "dojrzewają'' (cudzysłów) i wówczas nie będzie błędu w nazewnictwie i nikt nic nie zarzuci . Swoją drogą to bardzo trudno dopilnować , żeby powisiały 2 tyg. . Halusia kabanosy są naprawdę . Te które zrobiłem drugim razem były jeszcze lepsze. "ciaśniej" trzymałem się Twojego przepisu (w składzie nie użyłem polędwicy -jak za pierwszym razem - musiałem wówczas po prostu zużyć mięso , ale nie jest to dobry składnik do kabanosów z wiadomych przyczyn- trzeba by je dopiekać do niższej temp, ale wówczas reszta mięsa byłaby niedoparzona) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-577919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #662 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Witt, ten kabanosoidalny wyrób wygląda świetnie Pewnie również i smaczny..... Paradoks tej dyskusji polega na tym, że kiełbki (bo strach to nazwać kabanosem) już zostaną zjedzone a dobre rady i cenne wskazówki nadal będą się turlać.... Witt, wątek niewątpliwie warto założyć choćby na zasadzie nontatnika/pamiętnika.....rozczulanki zbyteczne są Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-577943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sabtom Opublikowano 9 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #663 Opublikowano 9 Grudnia 2017 Halusiu chciałem podziękować za przepis kabanosy wyszły wyśmienite.To moje drugie podejście. Za pierwszym razem użyłem zamiennika podgardla w postaci boczku , wędziłem olchom i wiśnią 50/50 - wyszły kabanosy w smaku dobre i kruche kolor ok zapach jednak nie ten który chciałem uzyskać. Bardzo szybko się podsuszyły co niewątpliwie było spowodowane wytopieniem się tłuszczu miękkiego z boczku. Niemniej bardzo szybko zniknęły. Teraz postanowiłem trzymać się ściślej receptury i dałem podgardle. Wędzenie olcha i buk 50/50 lekko zmodyfikowane przyprawy:- pieprz świeżo mielony - 1,8g/kg- gałka muszkatołowa - 0,6g/kg- kminek - 1,7g/kg (połowa zmielona na młynku )- czosnek - 1,5 ząbka/kg- cukier - 2g/kg Na forum czytałem aby nie modyfikować przepisów dotyczy to w szczególności osób raczkujących w tym temacie takich jak Ja i tu się zgadzam. Smak, konsystencja, zapach przerósł moje oczekiwania. Jestem mega zadowolony to jest toPodstawa to nie kombinować i zastosować odpowiedni % skład mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-579050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 9 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #664 Opublikowano 9 Grudnia 2017 Sabtom , w tym przepisie nie ma co kombinować. Wszystko jest pięknie dopracowane przez Koleżankę EAnna. Cieszę się razem z Tobą. Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-579064 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #665 Opublikowano 9 Grudnia 2017 Ciekawy zestaw przypraw jak na kabanosy. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-579067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #666 Opublikowano 9 Grudnia 2017 Ciekawy zestaw przypraw jak na kabanosy. Bo nie zgodny z 16-ą . Nie chcesz ..... czosnku nie dajesz . Pozdr Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-579085 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 10 Grudnia 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #667 Opublikowano 10 Grudnia 2017 Bo nie zgodny z 16-ą . Nie chcesz ..... czosnku nie dajesz . Pozdr Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-579121 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...KAKTUS... Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #668 Opublikowano 19 Marca 2018 Witajcie. Mam małe pytanie. Dziadek pisał o kabanosach kozicowych, co oznaczało dodatek jałowca w ilości 1g na kg surowca. Czy dodanie jałowca eliminuje kminek, czy wszystkie przyprawy z przepisu Halusi zostają? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-592637 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #669 Opublikowano 19 Marca 2018 Witajcie. Mam małe pytanie. Dziadek pisał o kabanosach kozicowych, co oznaczało dodatek jałowca w ilości 1g na kg surowca. Czy dodanie jałowca eliminuje kminek, czy wszystkie przyprawy z przepisu Halusi zostają? nie -jest dodatkiem czasem dodaje 0,5-0,7 g kg jest Ok Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-592640 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #670 Opublikowano 19 Marca 2018 (edytowane) Czy dodanie jałowca eliminuje kminek, Wg mnie tak. Albo kabanosy kminkowe, albo kozicowe, albo czarnuszkowe.Pieprz + gałka = constans.DZIADEK podaje nawet 1,2g jałowca/kg mięsa.Jałowiec+ gałka =O.KJałowiec + kminek - bedą konkurować a w zasadzie się gryźć.Ale może inne osoby maja inne gusta?Ciekawe, co na to powie DZIADEK ? Edytowane 20 Marca 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-592644 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...KAKTUS... Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #671 Opublikowano 20 Marca 2018 Może ktoś jeszcze wyraził by swoją opinię w temacie przypraw do kabanosów? Do soboty jeszcze trochę czasu, ale wolał bym mieć rozwiane wątpliwości wcześniej. Na razie jedna opinia, że kminek z jałowcem mogą współistnieć, druga, że wręcz przeciwnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-592726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 20 Marca 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #672 Opublikowano 20 Marca 2018 Może ktoś jeszcze wyraził by swoją opinię w temacie przypraw do kabanosów? Skład przypraw do kabanosów jest doskonale dopracowany.Co do jałowca , raczej nie do tego rodzaju wyrobu. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-592740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wieloś Opublikowano 20 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #673 Opublikowano 20 Marca 2018 Może ktoś jeszcze wyraził by swoją opinię w temacie przypraw do kabanosów? Do soboty jeszcze trochę czasu, ale wolał bym mieć rozwiane wątpliwości wcześniej. Na razie jedna opinia, że kminek z jałowcem mogą współistnieć, druga, że wręcz przeciwnie Jak masz wątpliwości to zrób w kilku wariantach i zobaczysz, które Tobie pasują, Halinka ma bardzo duże doświadczenie i jej wyroby są bardzo smaczne ! Cytuj wieloś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-592761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
...KAKTUS... Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #674 Opublikowano 21 Marca 2018 Ależ ja nie kwestionuję. Tylko tak jak pisałem wcześniej, przeczytałem wpis Dziadka o kabanosach kozicowych, których istotą jest jałowiec. Ale mam wątpliwość czy dać go razem z kminkiem, czy bez. Oczywiście, że mogę zrobić próbę, tylko...doświadczenie i wiedza mądrzejszych jest po to, by nie musieć uczyć się na własnych błędach Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-592778 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 21 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #675 Opublikowano 21 Marca 2018 Albo kabanosy kminkowe, albo kozicowe Kaktus, zrób tak jak Ci EAnna napisała, a będą kabanosiki super smakować, możesz część zrobić z kminkiem, a część z jałowcem i osądzisz, które na Twój smak są lepsze.........ja już teraz przypuszczam, że oba przypadki będą Ci smakowały Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-592781 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.