Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

jeszcze nie jestem tak daleko, na mój własny temat

:facepalm: Wręcz odwrotnie - zalóż własny temat - i zobaczysz rozwój  :yes:  a wyroby robisz  :thumbsup: .Kabanosiki  aliganckie :D  ;)  :thumbsup: - daj im ze 2 tygodnie na dojrzewanie :thumbsup:

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-577830
Udostępnij na innych stronach

Tak zrobię, z tym dojrzewaniem.

Dzięki Waldku za radę.

 

Serdeczne pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-577832
Udostępnij na innych stronach

 

 

2 tygodnie na dojrzewanie

Kabanosy dojrzewające? Masz przepis?  :rolleyes:  

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-577836
Udostępnij na innych stronach

Paweł, Waldek miał na myśli obsuszanie kabanosów................

 

Pozdrowionka

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-577841
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kabanosy dojrzewające? Masz przepis?
No tak zupełnie zapomniałem Paweł , dla przypomnienia  cytat z Wikipedii :

Maturacja (łac. maturatio, dojrzewanie produktów spożywczych) – proces technologiczny stosowany dla niektórych produktów spożywczych, w którym pozwala się na zachodzenie naturalnych przemian podczas celowo przedłużonego przechowywania produktu w celu uzyskania lepszych walorów organoleptycznych.

​U mnie kabanosy , czy też kabanomixy, a'la kabanosy , kabanoso podobne itp. - dojrzewają w smaku ok 2 tygodni - możesz to nazwać suszeniem , obsychaniem itp. Ale zmieniają w trakcie walory organoleptyczne na lepsze - czyli wg Wikipedii - dojrzewają .  

​A przepis mam , oczywiście - mało tego mam dojrzałe kabanosy  ;)  :yes:  inny smak 


[Dodano: 01 gru 2017 - 15:41]

 

 

Paweł, Waldek miał na myśli obsuszanie kabanosów................
może jednak dojrzewanie......

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-577864
Udostępnij na innych stronach

Paweł , dla przypomnienia  cytat z Wikipedii :

 

Waldku, jak założysz temat kabanosy dojrzewające, to wtedy wkleimy resztę tego artykułu. ;)

 

 

możesz to nazwać suszeniem , obsychaniem

Ja, za źródłami nazywam to podsuszaniem. :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-577866
Udostępnij na innych stronach

Wydaje mi sie na przykładzie moim, że kabanosy wykonane przeze mnie były najlepsze po 3 dniu wiszenia w spiżarni w temp. ok 12-15 stopni. Dłużej jak wisiały były już za twarde. Oczywiście zjadliwe ale nie na moje zęby, no i więcej się człowiek skupiał na gryzieniu niż na delektowaniu smakiem. P 5 dniach resztka, która mi została została zapakowana próżniowo i do lodówki, nie na długo bo po 2 dniach zniknęły- a chciałem dłużej przetrzymać. Ostatnio kupiłem dwie laski kabanosów w sklepie i te co wydawały mi kiedyś ok nie miały porównania do tych zrobionych samodzielnie

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-577884
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halusia, przepraszam, że zamieszczam w Twoim temacie moje wyroby, ale jeszcze nie jestem tak daleko, na mój własny temat

Spokojnie, mi to nie przeszkadza.  Jednak nie bądz taki skromny bo widzę że powoli rozwijasz skrzydała.  :D 

Co do kabanosów , wyglądają wyśmienicie.  :clap: 

 

 

 

Wydaje mi sie na przykładzie moim, że kabanosy wykonane przeze mnie były najlepsze po 3 dniu wiszenia w spiżarni

 

Tu się zgodzę  :) 

 

 

Ostatnio kupiłem dwie laski kabanosów w sklepie i te co wydawały mi kiedyś ok nie miały porównania do tych zrobionych samodzielnie

 

Kupne, nie ma o czym mówić. Najlepszej jakości nie dorównują naszym wyrobom.

 

 

 

daj im ze 2 tygodnie na dojrzewanie

 

Waldku u mnie tyle czasu by nie wytrzymały...  :D  :D 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-577891
Udostępnij na innych stronach

No proszę, czego to nowego można się dowiedzieć o kabanosach,że to wyrób dojrzewający.Śmiala teoria  nie mająca nic wspólnego z kiełbasami dojrzewającymi ,ale może ją o czymś nie wiem to chętnie się dowiem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-577912
Udostępnij na innych stronach

3 dniu wiszenia w spiżarni w temp. ok 12-15 stopni. Dłużej jak wisiały były już za twarde

Bo do tej temperatury potrzebna jest jeszcze wilgotność 75-80 %, wtedy nawet po kilku dniach i osiągnięciu 55 % wydajności nie są twarde ani wyschnięte. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-577913
Udostępnij na innych stronach

Żeby nie było niedomówień technologicznych trzeba o kabanosach pisać  , że  "dojrzewają''  (cudzysłów)  i wówczas nie będzie błędu w nazewnictwie i nikt nic nie zarzuci ;):) . Swoją drogą to bardzo trudno dopilnować , żeby powisiały 2 tyg.  :facepalm: . Halusia kabanosy są naprawdę  :thumbsup: . Te które zrobiłem drugim razem były jeszcze lepsze. "ciaśniej"  trzymałem się Twojego przepisu (w składzie nie użyłem polędwicy -jak za pierwszym razem - musiałem wówczas po prostu zużyć mięso , ale nie jest to dobry składnik do kabanosów z wiadomych przyczyn- trzeba by je dopiekać do niższej temp, ale wówczas reszta mięsa byłaby niedoparzona) 

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-577919
Udostępnij na innych stronach

:) Witt, ten kabanosoidalny wyrób wygląda świetnie :clap:

Pewnie również i smaczny..... :)

Paradoks tej dyskusji polega na tym, że kiełbki (bo strach to nazwać kabanosem) już zostaną zjedzone a dobre rady i cenne wskazówki nadal będą się turlać.... :thumbsup::D

Witt, wątek niewątpliwie warto założyć choćby na zasadzie nontatnika/pamiętnika.....rozczulanki zbyteczne są :thumbsup::laugh:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-577943
Udostępnij na innych stronach

Halusiu chciałem podziękować za przepis kabanosy wyszły wyśmienite.

To moje drugie podejście. Za pierwszym razem użyłem zamiennika podgardla w postaci boczku , wędziłem olchom i wiśnią 50/50 - wyszły kabanosy w smaku dobre i kruche kolor ok zapach jednak nie ten który chciałem uzyskać. Bardzo szybko się podsuszyły co niewątpliwie było spowodowane wytopieniem się tłuszczu miękkiego  z boczku. Niemniej bardzo szybko zniknęły.

 

Teraz postanowiłem trzymać się ściślej receptury i dałem podgardle. Wędzenie olcha  i buk  50/50 lekko zmodyfikowane przyprawy:

- pieprz świeżo mielony - 1,8g/kg
- gałka muszkatołowa - 0,6g/kg
- kminek - 1,7g/kg  (połowa zmielona na młynku )
- czosnek - 1,5 ząbka/kg
- cukier - 2g/kg

 

Na forum  czytałem aby nie modyfikować przepisów dotyczy to w szczególności osób raczkujących w tym temacie takich jak Ja i tu się zgadzam. Smak, konsystencja,  zapach przerósł moje oczekiwania. Jestem mega zadowolony to jest to

Podstawa to nie kombinować i zastosować odpowiedni % skład mięsa.  :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-579050
Udostępnij na innych stronach

Sabtom , w tym przepisie nie ma co kombinować. Wszystko jest pięknie dopracowane przez Koleżankę EAnna. 

 

Cieszę się razem z Tobą. Pozdrawiam  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-579064
Udostępnij na innych stronach

Ciekawy zestaw przypraw jak na kabanosy. :cool:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-579067
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ciekawy zestaw przypraw jak na kabanosy. :cool:

 

 

Bo nie zgodny z 16-ą  . :)   Nie chcesz .....  czosnku nie dajesz  . :D

 

Pozdr

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-579085
Udostępnij na innych stronach

 

 

Bo nie zgodny z 16-ą . Nie chcesz ..... czosnku nie dajesz . Pozdr

 

:clap:  :clap:  :clap: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-579121
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Witajcie. Mam małe pytanie. Dziadek pisał o kabanosach kozicowych, co oznaczało dodatek jałowca w ilości 1g na kg surowca. Czy dodanie jałowca eliminuje kminek, czy wszystkie przyprawy z przepisu Halusi zostają?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-592637
Udostępnij na innych stronach

Witajcie. Mam małe pytanie. Dziadek pisał o kabanosach kozicowych, co oznaczało dodatek jałowca w ilości 1g na kg surowca. Czy dodanie jałowca eliminuje kminek, czy wszystkie przyprawy z przepisu Halusi zostają?

nie -jest dodatkiem czasem dodaje 0,5-0,7 g kg jest Ok

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-592640
Udostępnij na innych stronach

Czy dodanie jałowca eliminuje kminek,

 

Wg mnie tak. Albo kabanosy kminkowe, albo kozicowe, albo czarnuszkowe.

Pieprz + gałka = constans.

DZIADEK podaje nawet 1,2g jałowca/kg mięsa.

Jałowiec+ gałka =O.K

Jałowiec + kminek - bedą konkurować a w zasadzie się gryźć.

Ale może inne osoby maja inne gusta?

Ciekawe, co na to powie DZIADEK ?

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-592644
Udostępnij na innych stronach

Może ktoś jeszcze wyraził by swoją opinię w temacie przypraw do kabanosów? Do soboty jeszcze trochę czasu, ale wolał bym mieć rozwiane wątpliwości wcześniej. Na razie jedna opinia, że kminek z jałowcem mogą współistnieć, druga, że wręcz przeciwnie  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-592726
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może ktoś jeszcze wyraził by swoją opinię w temacie przypraw do kabanosów?

 

 

Skład przypraw do kabanosów jest doskonale dopracowany.

Co do jałowca , raczej nie do tego rodzaju wyrobu. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-592740
Udostępnij na innych stronach

Może ktoś jeszcze wyraził by swoją opinię w temacie przypraw do kabanosów? Do soboty jeszcze trochę czasu, ale wolał bym mieć rozwiane wątpliwości wcześniej. Na razie jedna opinia, że kminek z jałowcem mogą współistnieć, druga, że wręcz przeciwnie  :)

Jak masz wątpliwości to zrób w kilku wariantach i zobaczysz, które Tobie pasują, Halinka ma bardzo duże doświadczenie i jej wyroby są bardzo smaczne !

wieloś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-592761
Udostępnij na innych stronach

Ależ ja nie kwestionuję. Tylko tak jak pisałem wcześniej, przeczytałem wpis Dziadka o kabanosach kozicowych, których istotą jest jałowiec. Ale mam wątpliwość czy dać go razem z kminkiem, czy bez. Oczywiście, że mogę zrobić próbę, tylko...doświadczenie i wiedza mądrzejszych jest po to, by nie musieć uczyć się na własnych błędach  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-592778
Udostępnij na innych stronach

 

 

Albo kabanosy kminkowe, albo kozicowe
 

 

Kaktus, zrób tak jak Ci EAnna napisała, a będą kabanosiki super smakować, możesz część zrobić z kminkiem, a część z jałowcem i osądzisz, które na Twój smak są lepsze.........ja już teraz przypuszczam, że oba przypadki będą Ci smakowały :thumbsup:

 

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15186-kabanosy-wieprzowe/page/27/#findComment-592781
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.