Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Chmm.-jak Ci się sprawdza ta metoda parzenia w workach?

Napisz coś więcej -zgrzewasz tylko ,czy próżnia?

Sorki ,już doczytałam o tej prózni i czasach parzenia ,ale ja nie lubię wędlin a'la  łososiowych w zwiazku z tym podnieść temp. ,czy czas parzenia?

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-658749
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 107
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Następna partia mięsiwa uwędzona

 

 

No ,no  ..... kolorki super  .  :thumbsup:  :clap:

 

 

Pozdrawiam 

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-658754
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję bardzo Wam za dobre słowo , to jednak dużo znaczy :) .

Jeszcze trochę się motam z organizacją tego wszystkiego , ale jest dobrze .

Troszkę za dużą temperaturę miałem, wg mnie , ale to grzałki , które są po bokach wędzarni .

Wędziłem przy 55* , następny raz będzie przy 50* .

To pierwsze dymienie z elektryką

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16788-modernizacja-w%C4%99dzarni-na-elektryczn%C4%85/page-3

 

 

Chmm.-jak Ci się sprawdza ta metoda parzenia w workach?

Napisz coś więcej -zgrzewasz tylko ,czy próżnia?

Sorki ,już doczytałam o tej prózni i czasach parzenia ,ale ja nie lubię wędlin a'la  łososiowych w zwiazku z tym podnieść temp. ,czy czas parzenia?

beatag , one nie są łososiowe ... tylko polędwiczki zostają takie .

Dziś parzę wg temperatur , które podał StefanS , chcę porównać z moimi poprzednimi wartościami .

Popatrz na fotki z poprzedniego wsadu , są soczyste i delikatne .

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/?p=651057

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-658765
Udostępnij na innych stronach

Pierś z kurczaka po 2h parzenia w 72*

post-82011-0-08592800-1583094176_thumb.jpg post-82011-0-41532500-1583094215_thumb.jpg

Polędwica po 8h parzenia 58*, wyjąłem wszystko,bo się obawiam, że się rozsypie... :D

post-82011-0-09203100-1583094423_thumb.jpg post-82011-0-80447000-1583094453_thumb.jpg
post-82011-0-21142500-1583094485_thumb.jpg post-82011-0-29948000-1583094510_thumb.jpg

Nie ma tu nic z...łososia :)

Edytowane przez piurko
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-658795
Udostępnij na innych stronach

Chłopie powiem Ci że robisz kawał dobrej roboty :thumbsup::clap:

Co do tych kabanosów, to przekładałeś kije? Kurcze rzeczywiście wszystko ładnie pomalowane a te kabanosy albinoski :D

 

 

To pierwsze dymienie z elektryką

I jak wrażenia?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-658797
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie mogłem ich pomalować, są blade ... może za dużo tłuszczu ? Ciekło go sporo

Oczywiście;  albo za dużo tłuszczu albo nieodpowiedni.

Raczej na to drugie mi wygląda, za miękki tłuszcz podbiegł pod osłonkę w czasie podpiekania.

Mógł też być tłuszcz rozmazany w wyniku (niedopuszczalnego) wyrabiania farszu.

Nieliczne, widoczne kawałki mięsa wskazują na prawidłowe wędzenie.

Ciekawi mnie, jak wyglądały kabanosy bezpośrednio po wędzeniu.

Wbrew pozorom, nie jest to łatwy do wykonania produkt, mam na myśli wersję dobrej jakości, zgodnej ze sztuką.

"kabanosy" to nie tylko kiełbaski w barankach  :) .

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-658800
Udostępnij na innych stronach

Chłopie powiem Ci że robisz kawał dobrej roboty

Co do tych kabanosów, to przekładałeś kije? Kurcze rzeczywiście wszystko ładnie pomalowane a te kabanosy albinoski

 

Dzięki za dobre słowo , żeby jeszcze sery wychodziły jak Tobie... ;)

Czy albinoski czy czekoladowe ... aby smakowały :tongue:  , a smaczek jest .

 

To pierwsze dymienie z elektryką

I jak wrażenia?

No extra , nie musiałem pilnować temperatury ... ale musiałem latać dokładać drewna , żeby dymiło  :D  , bo nie mam dymogeneratora .

 

 

 

 

Nie mogłem ich pomalować, są blade ... może za dużo tłuszczu ? Ciekło go sporo

Oczywiście;  albo za dużo tłuszczu albo nieodpowiedni.

Raczej na to drugie mi wygląda, za miękki tłuszcz podbiegł pod osłonkę w czasie podpiekania.

Mógł też być tłuszcz rozmazany w wyniku (niedopuszczalnego) wyrabiania farszu.

Nieliczne, widoczne kawałki mięsa wskazują na prawidłowe wędzenie.

Ciekawi mnie, jak wyglądały kabanosy bezpośrednio po wędzeniu.

Wbrew pozorom, nie jest to łatwy do wykonania produkt, mam na myśli wersję dobrej jakości, zgodnej ze sztuką.

"kabanosy" to nie tylko kiełbaski w barankach   .

 

 

 

Napisałaś to , czego ja nie napisałem ... :clap:

 

Dałem :

1kg         szynki  I  

0,8 kg     okrawków z szynki   II

1,2 kg     tłuszcz twardy  -  zamiast podgardla

 

Zamiast siatki 10mm , dałem 13mm do szynki I , II i tłuszcz poszło na 4mm zamiast 6mm .

Wszystko na Zelmerku  8 .

Wiem  , że źle zrobiłem , ale nie chciało mi się odpalać wilka do takich ilości , a jak zacząłem robotę , to się okazało , że nie mam siatek do Zelmerka :tongue:

Farszu nie wyrabiałem , tylko tyle , żeby wszystko wymieszać , a było ciężko ... :(

Po wędzeniu wyglądały podobnie... niewiele się różniły ,

Pytałem o karkową słoninę , bo nie chciałem podgardla , ale nie było możliwości zakupu pewnego takiej słoniny .

Dziewczyny w sklepie mówiły , że to twardy tłuszcz .

 

............................

Wbrew pozorom, nie jest to łatwy do wykonania produkt, mam na myśli wersję dobrej jakości, zgodnej ze sztuką.

"kabanosy" to nie tylko kiełbaski w barankach  .

 

Podpisuję się pod tym "rencamy i nogamy " , a tak właśnie  myślałem  , cienkie kiełbaski :) , mam nowa nadziewarkę to pyknę kabanoski... :facepalm:

Edytowane przez piurko
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-658850
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kolejne wędzenie za mną ... miało być w "nowej" elektrycznej szafie , ale niestety nie wyszło ...

Więc powrót do starej skrzynki i ogień :)  , a oto efekty ... około 40 kg mięsiwa pod postacią  polędwicy , szynki , boczku , kilka polędwiczek i kilka kurzych cycków .

post-82011-0-02938400-1586461230_thumb.jpg

post-82011-0-07743400-1586461253_thumb.jpg

post-82011-0-44032200-1586461276_thumb.jpg

post-82011-0-79037900-1586461329_thumb.jpg

post-82011-0-44481500-1586461347_thumb.jpg

post-82011-0-62214600-1586461366_thumb.jpg

post-82011-0-41060800-1586461381_thumb.jpg

post-82011-0-01406400-1586461397_thumb.jpg

Edytowane przez piurko
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-662813
Udostępnij na innych stronach

Bardzo ładne i na pewno będą wszystkim smakowały. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-662815
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję ...

Rodzinka już marudzi , że chcieliby zjeść coś w stylu wczesnego Zbója  :D  , ale już nie jestem pewien , czy by się to udało , za często TU jestem   :facepalm: .

To malowanie trochę mnie wkurza , bo trwa zazwyczaj około 10godz  , od osuszania do wyjęcia .

Jak czytam , że ludziom to wychodzi w kilka godzin , to myślą jak to osiągnąć ...

Może w elektrycznej się uda ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-662836
Udostępnij na innych stronach

Piurko co Ty się czepiasz. :D Ja wędzę wędzonki  po 8 h i nie narzekam.Zrób sobie elektryka i Ty będziesz spał a tam będzie się wędzić. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-662842
Udostępnij na innych stronach

Jak czytam , że ludki wędzą 4-5godz , to się wkurzam ...

Robię elektryka ... przez Ciebie :thumbsup: , podłączenie 3fazowe zerżnąłem z Twojej wędzarki :thumbsup:  :tongue:.

Właśnie Twoje nocne wędzenie mnie natchnęło do zrobienia elektryka .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-662846
Udostępnij na innych stronach

Robię elektryka ... przez Ciebie

 

:D.Trzeba sobie jakoś ułatwiać życie. :thumbsup:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-662849
Udostępnij na innych stronach

Dzięki :)  , to tak dla trzech rodzinek ...

 

 

Robię elektryka ... przez Ciebie

 

:D.Trzeba sobie jakoś ułatwiać życie. :thumbsup:

 

No właśnie , bo doglądanie urobku czasami wykańcza... :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-662875
Udostępnij na innych stronach

Ładne wyroby :thumbsup:


[Dodano: 10 kwi 2020 - 13:05]

 

 

Rodzinka już marudzi , że chcieliby zjeść coś w stylu wczesnego Zbója

Sadzy w kominie nie masz - klient nasz pan :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-662882
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Tym razem poszedłem na łatwiznę ... :facepalm:

 

 

Robię elektryka ... przez Ciebie

 

:D.Trzeba sobie jakoś ułatwiać życie. :thumbsup:

 

A oto co wyszło z szafy elektrycznej :

 

post-82011-0-64817800-1588230245_thumb.jpg post-82011-0-88630000-1588230269_thumb.jpg post-82011-0-04148500-1588230289_thumb.jpg post-82011-0-58976600-1588230308_thumb.jpg post-82011-0-75950700-1588230336_thumb.jpg

 

 

Kiełbasa Dobra , wzorowana na  czosnkowej jackaw21 , Dobra bo ... bardzo dobra , nie czosnkowa bo sporo mniej czosnku ;).

 

post-82011-0-96926400-1588230426_thumb.jpg post-82011-0-41324100-1588230452_thumb.jpg post-82011-0-63756100-1588230474_thumb.jpg post-82011-0-94103800-1588230496_thumb.jpg

 

Kiełbasa Boczkowa , wzorowana na  Boczkowej jackaw21 , ale w cienkim jelicie . pychotka .

 

post-82011-0-30286200-1588230670_thumb.jpg post-82011-0-41955000-1588230687_thumb.jpg post-82011-0-27605500-1588230720_thumb.jpg

 

Jakaś grillowa miała być z resztek zamrożonych , a wyszła jaka wyszła :facepalm::D

 

post-82011-0-45190200-1588230925_thumb.jpg post-82011-0-33179100-1588230961_thumb.jpg post-82011-0-17111400-1588230986_thumb.jpg

 

Kiełbaski były dopiekane , część wędzona dwa razy przez dwa kolejne dni , powisiała sobie 4 dni i do worków .

Dla mnie i rodzinki :thumbsup: .

Każdą z nich wsadziłem też w osłonki do parówek , dla sprawdzenia co z tego wyjdzie  - jeszcze nie próbowałem , właśnie się sparzyła w workach .

Edytowane przez piurko
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-665281
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

I znowu do roboty... tym razem padło na rybki . Raz coś tam wędziłem , dawno...

 

W sobotę na testy kupiłem jesiotra i pstrąga , podobno wyszły dobre ;)  .

Niestety do sesji zdjęciowej , zostały tylko resztki ...

 

post-82011-0-54053400-1590520780_thumb.jpg

post-82011-0-90569400-1590520820_thumb.jpg

post-82011-0-38603300-1590520857_thumb.jpg

 

To już za mną , ale przede mną  nowe wyzwanie i nie chciałbym zepsuć surowca .

Liczę bardzo na Wasze wsparcie .

Dziś kupiłem ponad 7kg łososia , filety zamrożone , leżą w lodówce i się rozmrażają .

 

post-82011-0-88696600-1590520959_thumb.jpg

post-82011-0-34445000-1590520998_thumb.jpg

 

Przeglądałem ile się dało , ale jest tego sporo i się troszkę gubię... :(

 

Chcę wędzić  połowę na zimno i połowę na ciepło .

 

Solanka  , obawiam się sypać z ręki , poprzednio do pstrąga i jesiotra  robiłem  90grsoli / 1kg/1L , przez 16h w lodówce - słoność trafiona .

Czy z łososiem będzie ta proporcja OK ?

 

Czy mrożony łosoś nadaje się do zimnego wędzenia ?

 

Czy wędzić całe płaty - jeszcze nie wiem jakie one są - czy dzielić na małe porcje ?

 

Wędzenie na kratce - skórą do kratki i obracać  ?

 

Zimne wędzenie - 3 x 5h z 1h przerwami  w temp. 20-25* .

 

Ciepłe wędzenie - 50 * do koloru ( tylko jakiego )  czy na czas ?  i dopiekać 30min 90* ?

 

Oczywiście wcześniej osuszanie .

To chyba na razie tyle... :facepalm:

 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-667783
Udostępnij na innych stronach

Dawno mnie tu nie było. Proszę, proszę :clap::thumbsup:

 

 

 

Jak czytam , że ludki wędzą 4-5godz , to się wkurzam ... Robię elektryka ... przez Ciebie

A ja przez Ciebie :D

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-667784
Udostępnij na innych stronach

Hmmm...to ja żem Twa muza...? :tongue:

Warto .. jestem mega zadowolony , choć jeszcze parę dupereli muszę przerobić .

Jeszcze chwilę i ogarnę resztę .

 

Rybki oczywiście idą do szafy elektrycznej...

 

 

 

post-82011-0-52905600-1590523532_thumb.jpg

post-82011-0-07313700-1590523583_thumb.jpg

post-82011-0-12921400-1590523611_thumb.jpg

Edytowane przez piurko
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-667786
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ciepłe wędzenie - 50 * do koloru ( tylko jakiego )  czy na czas ?  i dopiekać 30min 90* ?  
  

Z racji ze bardzo lubie takiego wlasnie wedzonego lososia , wedz go do koloru , ja bym proponowala zlozyc go tak zebys mial skore od dolu i gory wtedy bedziesz mial skore po obu stronach co ulatwi przekladanie na kratce , konsystencja miesa w srodku ma przypominac taka jak gotowanego lososia . Do srodka mozesz posypac troche pieprzu cytrynowego 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-667803
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.