beatag Opublikowano 1 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 1 Marca 2020 (edytowane) Chmm.-jak Ci się sprawdza ta metoda parzenia w workach?Napisz coś więcej -zgrzewasz tylko ,czy próżnia?Sorki ,już doczytałam o tej prózni i czasach parzenia ,ale ja nie lubię wędlin a'la łososiowych w zwiazku z tym podnieść temp. ,czy czas parzenia? Edytowane 1 Marca 2020 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-658749 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 1 Marca 2020 Następna partia mięsiwa uwędzona No ,no ..... kolorki super . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-658754 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 1 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 1 Marca 2020 Jest moc kolorów. Piękny widok. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-658759 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 1 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 1 Marca 2020 Dziękuję bardzo Wam za dobre słowo , to jednak dużo znaczy .Jeszcze trochę się motam z organizacją tego wszystkiego , ale jest dobrze .Troszkę za dużą temperaturę miałem, wg mnie , ale to grzałki , które są po bokach wędzarni .Wędziłem przy 55* , następny raz będzie przy 50* .To pierwsze dymienie z elektrykąhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16788-modernizacja-w%C4%99dzarni-na-elektryczn%C4%85/page-3 Chmm.-jak Ci się sprawdza ta metoda parzenia w workach?Napisz coś więcej -zgrzewasz tylko ,czy próżnia?Sorki ,już doczytałam o tej prózni i czasach parzenia ,ale ja nie lubię wędlin a'la łososiowych w zwiazku z tym podnieść temp. ,czy czas parzenia?beatag , one nie są łososiowe ... tylko polędwiczki zostają takie .Dziś parzę wg temperatur , które podał StefanS , chcę porównać z moimi poprzednimi wartościami .Popatrz na fotki z poprzedniego wsadu , są soczyste i delikatne .https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/?p=651057 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-658765 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 1 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 1 Marca 2020 (edytowane) Pierś z kurczaka po 2h parzenia w 72* Polędwica po 8h parzenia 58*, wyjąłem wszystko,bo się obawiam, że się rozsypie... Nie ma tu nic z...łososia Edytowane 1 Marca 2020 przez piurko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-658795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 1 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 1 Marca 2020 Chłopie powiem Ci że robisz kawał dobrej roboty Co do tych kabanosów, to przekładałeś kije? Kurcze rzeczywiście wszystko ładnie pomalowane a te kabanosy albinoski To pierwsze dymienie z elektryką I jak wrażenia? Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-658797 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 1 Marca 2020 Nie mogłem ich pomalować, są blade ... może za dużo tłuszczu ? Ciekło go sporo Oczywiście; albo za dużo tłuszczu albo nieodpowiedni.Raczej na to drugie mi wygląda, za miękki tłuszcz podbiegł pod osłonkę w czasie podpiekania.Mógł też być tłuszcz rozmazany w wyniku (niedopuszczalnego) wyrabiania farszu.Nieliczne, widoczne kawałki mięsa wskazują na prawidłowe wędzenie.Ciekawi mnie, jak wyglądały kabanosy bezpośrednio po wędzeniu.Wbrew pozorom, nie jest to łatwy do wykonania produkt, mam na myśli wersję dobrej jakości, zgodnej ze sztuką."kabanosy" to nie tylko kiełbaski w barankach . Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-658800 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 2 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 2 Marca 2020 (edytowane) Chłopie powiem Ci że robisz kawał dobrej robotyCo do tych kabanosów, to przekładałeś kije? Kurcze rzeczywiście wszystko ładnie pomalowane a te kabanosy albinoski Dzięki za dobre słowo , żeby jeszcze sery wychodziły jak Tobie... Czy albinoski czy czekoladowe ... aby smakowały , a smaczek jest . To pierwsze dymienie z elektrykąI jak wrażenia?No extra , nie musiałem pilnować temperatury ... ale musiałem latać dokładać drewna , żeby dymiło , bo nie mam dymogeneratora . Nie mogłem ich pomalować, są blade ... może za dużo tłuszczu ? Ciekło go sporoOczywiście; albo za dużo tłuszczu albo nieodpowiedni.Raczej na to drugie mi wygląda, za miękki tłuszcz podbiegł pod osłonkę w czasie podpiekania.Mógł też być tłuszcz rozmazany w wyniku (niedopuszczalnego) wyrabiania farszu.Nieliczne, widoczne kawałki mięsa wskazują na prawidłowe wędzenie.Ciekawi mnie, jak wyglądały kabanosy bezpośrednio po wędzeniu.Wbrew pozorom, nie jest to łatwy do wykonania produkt, mam na myśli wersję dobrej jakości, zgodnej ze sztuką."kabanosy" to nie tylko kiełbaski w barankach . Napisałaś to , czego ja nie napisałem ... Dałem :1kg szynki I 0,8 kg okrawków z szynki II1,2 kg tłuszcz twardy - zamiast podgardla Zamiast siatki 10mm , dałem 13mm do szynki I , II i tłuszcz poszło na 4mm zamiast 6mm .Wszystko na Zelmerku 8 .Wiem , że źle zrobiłem , ale nie chciało mi się odpalać wilka do takich ilości , a jak zacząłem robotę , to się okazało , że nie mam siatek do Zelmerka Farszu nie wyrabiałem , tylko tyle , żeby wszystko wymieszać , a było ciężko ... Po wędzeniu wyglądały podobnie... niewiele się różniły ,Pytałem o karkową słoninę , bo nie chciałem podgardla , ale nie było możliwości zakupu pewnego takiej słoniny .Dziewczyny w sklepie mówiły , że to twardy tłuszcz . ............................Wbrew pozorom, nie jest to łatwy do wykonania produkt, mam na myśli wersję dobrej jakości, zgodnej ze sztuką."kabanosy" to nie tylko kiełbaski w barankach . Podpisuję się pod tym "rencamy i nogamy " , a tak właśnie myślałem , cienkie kiełbaski , mam nowa nadziewarkę to pyknę kabanoski... Edytowane 2 Marca 2020 przez piurko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-658850 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 (edytowane) Kolejne wędzenie za mną ... miało być w "nowej" elektrycznej szafie , ale niestety nie wyszło ...Więc powrót do starej skrzynki i ogień , a oto efekty ... około 40 kg mięsiwa pod postacią polędwicy , szynki , boczku , kilka polędwiczek i kilka kurzych cycków . Edytowane 9 Kwietnia 2020 przez piurko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-662813 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 9 Kwietnia 2020 Bardzo ładne i na pewno będą wszystkim smakowały. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-662815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Piurku, pogratulować, pięknie to wszystko "wymalowane", pokazowo wręcz, tak trzymać i nie kombinować !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-662834 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Dziękuję ...Rodzinka już marudzi , że chcieliby zjeść coś w stylu wczesnego Zbója , ale już nie jestem pewien , czy by się to udało , za często TU jestem .To malowanie trochę mnie wkurza , bo trwa zazwyczaj około 10godz , od osuszania do wyjęcia .Jak czytam , że ludziom to wychodzi w kilka godzin , to myślą jak to osiągnąć ...Może w elektrycznej się uda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-662836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Piurko co Ty się czepiasz. Ja wędzę wędzonki po 8 h i nie narzekam.Zrób sobie elektryka i Ty będziesz spał a tam będzie się wędzić. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-662842 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Jak czytam , że ludki wędzą 4-5godz , to się wkurzam ...Robię elektryka ... przez Ciebie , podłączenie 3fazowe zerżnąłem z Twojej wędzarki .Właśnie Twoje nocne wędzenie mnie natchnęło do zrobienia elektryka . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-662846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 (edytowane) Robię elektryka ... przez Ciebie .Trzeba sobie jakoś ułatwiać życie. Edytowane 10 Kwietnia 2020 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-662849 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Pieknie, masz rozmach. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-662869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Dzięki , to tak dla trzech rodzinek ... Robię elektryka ... przez Ciebie .Trzeba sobie jakoś ułatwiać życie. No właśnie , bo doglądanie urobku czasami wykańcza... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-662875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 10 Kwietnia 2020 Ładne wyroby [Dodano: 10 kwi 2020 - 13:05] Rodzinka już marudzi , że chcieliby zjeść coś w stylu wczesnego Zbója Sadzy w kominie nie masz - klient nasz pan Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-662882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 (edytowane) Tym razem poszedłem na łatwiznę ... Robię elektryka ... przez Ciebie .Trzeba sobie jakoś ułatwiać życie. A oto co wyszło z szafy elektrycznej : Kiełbasa Dobra , wzorowana na czosnkowej jackaw21 , Dobra bo ... bardzo dobra , nie czosnkowa bo sporo mniej czosnku . Kiełbasa Boczkowa , wzorowana na Boczkowej jackaw21 , ale w cienkim jelicie . pychotka . Jakaś grillowa miała być z resztek zamrożonych , a wyszła jaka wyszła Kiełbaski były dopiekane , część wędzona dwa razy przez dwa kolejne dni , powisiała sobie 4 dni i do worków .Dla mnie i rodzinki .Każdą z nich wsadziłem też w osłonki do parówek , dla sprawdzenia co z tego wyjdzie - jeszcze nie próbowałem , właśnie się sparzyła w workach . Edytowane 30 Kwietnia 2020 przez piurko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-665281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Tylko klaskać można patrząc na takie smakołyki :clap: !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-665283 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 30 Kwietnia 2020 Dzięki ...Jak już moja młodsza wersja wcina kiełbasę , to dla mnie jest OK .Te kiełbaski z przepisu Jacka , są naprawdę dobre . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-665296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 26 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 26 Maja 2020 I znowu do roboty... tym razem padło na rybki . Raz coś tam wędziłem , dawno... W sobotę na testy kupiłem jesiotra i pstrąga , podobno wyszły dobre .Niestety do sesji zdjęciowej , zostały tylko resztki ... To już za mną , ale przede mną nowe wyzwanie i nie chciałbym zepsuć surowca .Liczę bardzo na Wasze wsparcie .Dziś kupiłem ponad 7kg łososia , filety zamrożone , leżą w lodówce i się rozmrażają . Przeglądałem ile się dało , ale jest tego sporo i się troszkę gubię... Chcę wędzić połowę na zimno i połowę na ciepło . Solanka , obawiam się sypać z ręki , poprzednio do pstrąga i jesiotra robiłem 90grsoli / 1kg/1L , przez 16h w lodówce - słoność trafiona .Czy z łososiem będzie ta proporcja OK ? Czy mrożony łosoś nadaje się do zimnego wędzenia ? Czy wędzić całe płaty - jeszcze nie wiem jakie one są - czy dzielić na małe porcje ? Wędzenie na kratce - skórą do kratki i obracać ? Zimne wędzenie - 3 x 5h z 1h przerwami w temp. 20-25* . Ciepłe wędzenie - 50 * do koloru ( tylko jakiego ) czy na czas ? i dopiekać 30min 90* ? Oczywiście wcześniej osuszanie .To chyba na razie tyle... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-667783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 26 Maja 2020 Dawno mnie tu nie było. Proszę, proszę Jak czytam , że ludki wędzą 4-5godz , to się wkurzam ... Robię elektryka ... przez Ciebie A ja przez Ciebie Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-667784 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 26 Maja 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 26 Maja 2020 (edytowane) Hmmm...to ja żem Twa muza...? Warto .. jestem mega zadowolony , choć jeszcze parę dupereli muszę przerobić .Jeszcze chwilę i ogarnę resztę . Rybki oczywiście idą do szafy elektrycznej... Edytowane 26 Maja 2020 przez piurko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-667786 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Maja 2020 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 27 Maja 2020 Ciepłe wędzenie - 50 * do koloru ( tylko jakiego ) czy na czas ? i dopiekać 30min 90* ? Z racji ze bardzo lubie takiego wlasnie wedzonego lososia , wedz go do koloru , ja bym proponowala zlozyc go tak zebys mial skore od dolu i gory wtedy bedziesz mial skore po obu stronach co ulatwi przekladanie na kratce , konsystencja miesa w srodku ma przypominac taka jak gotowanego lososia . Do srodka mozesz posypac troche pieprzu cytrynowego Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15194-piurkowe-wyroby-po-nowemu/page/4/#findComment-667803 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.