Woytas Opublikowano 30 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1151 Opublikowano 30 Marca 2018 baleron w kątnicy wołowej. Rozwodu nie będzie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-594147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1152 Opublikowano 30 Marca 2018 Rozwodu nie będzie No, teraz już wreszcie pięknie pachnie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-594157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 30 Marca 2018 Zgłoś Udostępnij #1153 Opublikowano 30 Marca 2018 Od czasu do czasu również ja coś robię Dzisiejsze boczki pieczone w wędzarni i baleron w kątnicy wołowej.Wyroby suchopeklowane, boczki z przyprawami.Ten baleron jeszcze się doparza.IMG_1393.JPG IMG_1396.JPGWOW.. niedosc ze w katnicy wolowej to jeszcze wyjatkowo fachowo zasznurowany ten baleron (z uzyciem kolana jak szynka kiedys ? ). Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-594159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz.N. Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1154 Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Moje pierwsze wędzonki , myślę że nie wyszło tragicznie ale jest parę rzeczy do poprawy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-594421 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1155 Opublikowano 2 Kwietnia 2018 Całkiem przyjemne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-594425 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwin71 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1156 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 (edytowane) Moje "pierwszynki"! co prawda białą druga ,ale ta druga zdecydowanie lepsza! a szyneczka...pierwsza klasa! Edytowane 3 Kwietnia 2018 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-594552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1157 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Moje "pierwszynki Smakowicie wyglądają. ....powodzenia. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-594554 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1158 Opublikowano 3 Kwietnia 2018 Jedna podpowiedź - jak parzysz szynkowar to weź głębszy garnek , żeby lustro wody było ok 2cm wyżej niż mięso wewnątrz ( no i pod szynkowar jakaś kratka)Gratuluję "pierwszaków" Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-594590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pingwin71 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1159 Opublikowano 4 Kwietnia 2018 Moje "pierwszynki Smakowicie wyglądają. ....powodzenia. Dzięki! Jedna podpowiedź - jak parzysz szynkowar to weź głębszy garnek , żeby lustro wody było ok 2cm wyżej niż mięso wewnątrz ( no i pod szynkowar jakaś kratka)Gratuluję "pierwszaków" Dzięki ! tak wiedziałem o tym, ale dopiero "w akcji" okazało się że największy garnek w domu jest za niski... Ale na szczęście sparzyło się wszystko dobrze, następnym razem już będzie prawidłowo! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-594606 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw57 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1160 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Witam serdecznie,dawno mnie tu nie było. Do tej pory bawiłem się w wędzonki. Coś mnie "naszło" i podjąłem próbę w temacie Długo dojrzewających ( suszonych?).Otóż kupiłem polędwicę jak w temacie. Najpierw cukier i 36 h w lodówce. Mycie, suszenie i sól na 36h. Po kolejnym myciu i suszeniu, przyprawy pt. papryka, czosnek itp.Wisiało toto 9 dni. Dzisiaj podjąłem próbę degustacji. Okazuje się, że mięso jest twarde jak deska. Trudno ukroić plasterek. A pogryźć się nie daje w ogóle. Trzeba żuć... .Podpowiedzcie proszę, czy można to jeszcze uratować poprzez jakieś nawilżenie, ew inne zabiegi, które "rozluźnią trochę to mięsko? I na czym polega mój błąd, że wyszło to aż takie twarde? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-594980 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1161 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 (edytowane) Najpierw cukier i 36 h w lodówceNo przepis raczej nie z Tego forum. Czyżby jakaś "Blogerka" czy inna "gwiazdeczka" umieściła gdzieś przepis? I na czym polega mój błąd, że wyszło to aż takie twarde?Jedyne co to możesz zapakować próżniowo i na 2 mieś do lodówki.Poczytaj o wyrobach dojrzewających to będziesz wiedział gdzie jest błąd. Edytowane 9 Kwietnia 2018 przez binio1111 Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-594983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1162 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 https://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/560-poledwica-suszona-a-la-wedliny-parmenskie Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-594985 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw57 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1163 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 binio1111,masz prawie rację,dałem się namówić koledze, który się "naprzeglądał youtuba", i jak dureń jakiś, zamiast sprawdzić tu gdzie trzeba czyli TU, uległem jego namowom i zrobiłem. No i zrobiłem błąd. Ostatni raz....Dzięki za sugestie z tym próżniowym przetrzymaniem w lodówce. Ale tak już dla porządku, bądź litościwy i przynajmniej przybliż mi, co takie próżniowe przetrzymanie w lodówce zmieni?Tak czy siak, dzięki za poradę.arkadiusz,dziękuję za link. Oczywiście żałuję, że najpierw tego nie sprawdziłem a wziąłem się za te mięsko "w ciemno" Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-594989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1164 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 (edytowane) Jak dla mnie wołowina1.powinna dojrzewac znacznie dłużej niż wieprzowina. 2.powinna dojrzewać tz zachodzić w niej procesy biochemicznych, a Ty ja ususzyłeś i skoro po 9 dniach jest sucha, twarda 3.pakowanie próżniowe na dwa miesiące po 1,5 dnia w cukrze po 1,5 dnia w soli. Co to da? aby dojrzewała a czyli nastąpiły przemiany to temperatura pewnie 12 -14 stopni i odpowiednią wilgotność mięsa, skąd ja weźmiesz? dolejesz wody? Chyba nie. Przy Twoim zabezpieczeniu antybakteryjnym cukier + sól (która jest pewnie tylko w warstwie wierzchniej bo soliłeś 1,5 dnia) to trochę strach. Dojrzewanie jest również związane z powolna utratą wody,czyli w komorze, w atmosferze a etap w folii próżniowej to nabieranie głębi smaku. Więc w mojej ocenie ten powód odpada 3 W próżni można wyrównać wilgotność wyrobu jak jest nierównomiernie wyschniety, ale jak jest na przekroju cały suchy to nie bo jej brakuje. Więc w mojej ocenie w Twoim przypadku odpada (dobrze jak by był jeszcze dojrzały, a niejednorodna wilgotność była jedynym mankamentem????) Tą co masz to przeznaczył bym na duszona, gotowaną a nastawił nową zgodnie ze sztuką w oparciu o peklosól. Możesz również nastawić wołowiny przerosniętą delikatnie tłuszczem, taki delikatny marmurek. No i powinna być w z młodych sztuk. Polędwica? jak dla mnie trochę szkoda może kiedyś spróbuje Może inni Sibi z większą wiedzą i doświadczeniem coś lepszego podpowiedzą, ale ja tak widzę Sorry za błędy piszę z telefonu i jest jak jest Edytowane 9 Kwietnia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-594991 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw57 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1165 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Dzięki Maciekzbrzegu,będę próbował. Szkoda mi tego mięcha ale cóż... Tzw frycowe... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-594993 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1166 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 (edytowane) Poddaj to obróbce termicznej bo możesz mieć kłopoty ze zdrowiem.Bardzo krótki okres nasalanie i bez zabezpieczenia bakteriologicznego bo nie używałeś peklosoli może powodować poważne zatrucie.Pakowanie próżniowe nic tu nie pomoże.No i ten cukier.Świetna pożywka dla bakterii.Na drugi raz korzystaj ze sprawdzonych i bezpiecznych przepisów . Edytowane 9 Kwietnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-594994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1167 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 (edytowane) Otóż kupiłem polędwicę jak w temacie.Jaką tę polędwicę kupiłeś? Wołową czy wieprzową?Maciek pisze o wołowej a ja nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji. Edytowane 9 Kwietnia 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-594995 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1168 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 (edytowane) Była w tytule wątku. Kolego założył oddzielny.Post został tu przeniesiony już bez tytułu Edytowane 9 Kwietnia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-594996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw57 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1169 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Otóż kupiłem polędwicę jak w temacie.Jaką tę polędwicę kupiłeś? Wołową czy wieprzową?Maciek pisze o wołowej a ja nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji. Kupiłem polędwicę wołową o nazwie "cygańska". [Dodano: 09 kwi 2018 - 20:31]Poddaj to obróbce termicznej bo możesz mieć kłopoty ze zdrowiem.Bardzo krótki okres nasalanie i bez zabezpieczenia bakteriologicznego bo nie używałeś peklosoli może powodować poważne zatrucie.Pakowanie próżniowe nic tu nie pomoże.No i ten cukier.Świetna pożywka dla bakterii.Na drugi raz korzystaj ze sprawdzonych i bezpiecznych przepisów . W linku, który podesłałeś wcześniej https://wedlinydomow...liny-parmenskieteż jest sporo sugestii o użyciu cukru. Trudno mi to komentować, bo jak pisałem, ten temat to dla mnie nowość. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-594999 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1170 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 (edytowane) https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15085-zmiany-w-mi%C4%99sie-w-czasie-dojrzewania-w%C4%99dlin-ca%C5%82o-mie%C5%9Bniowych/ https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11068-moje-uwagi-do-wyrob%C3%B3w-ala-parme%C5%84skich/ I postrzeganie dojrzewajacych będzie "prostsze". ????Posty w głównej mierze dotyczą wieprzowiny, ale dają wyobrażenie o procesie dojrzewania. Edytowane 9 Kwietnia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-595000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1171 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Co Ty bredziesz .Gdzie tam jest cukier w przepisie.Czytaj ze zrozumieniem Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-595001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekw57 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1172 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Co Ty bredziesz .Gdzie tam jest cukier w przepisie.Czytaj ze zrozumieniem W komentarzach a nie w przepisie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-595002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1173 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 (edytowane) Ty czytaj przepis.Komentarze zostaw w spokoju bo się kiedyś zartujesz. Edytowane 9 Kwietnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-595004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1174 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Pisałeś polędwica cygańska tak czasami zwą ligawę Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-595006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Kwietnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1175 Opublikowano 9 Kwietnia 2018 (edytowane) Kupiłem polędwicę wołową o nazwie "cygańska". To nie jest polędwica tylko ligawa. Dosyć twardy mięsień półścięgnisty. 1kg polędwicy wołowej kosztuje obecnie ok. 100zł. Edytowane 9 Kwietnia 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-595008 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.