Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

 

 

Rozwodu nie będzie 

No, teraz już wreszcie pięknie pachnie  :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-594157
Udostępnij na innych stronach

Od czasu do czasu również ja coś robię  :)

Dzisiejsze boczki pieczone w wędzarni i baleron w kątnicy wołowej.

Wyroby suchopeklowane, boczki z przyprawami.

Ten baleron jeszcze się doparza.

attachicon.gifIMG_1393.JPG  attachicon.gifIMG_1396.JPG

WOW.. niedosc ze w katnicy wolowej to jeszcze wyjatkowo fachowo zasznurowany ten baleron (z uzyciem kolana jak szynka kiedys ? :D ).  

:clap:  :clap:  :clap:

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-594159
Udostępnij na innych stronach

 

 

Moje "pierwszynki

 

Smakowicie wyglądają. :thumbsup: ....powodzenia.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-594554
Udostępnij na innych stronach

Jedna podpowiedź - jak parzysz szynkowar to weź głębszy garnek  , żeby lustro wody było ok 2cm wyżej niż mięso wewnątrz ( no i pod szynkowar jakaś kratka)

Gratuluję "pierwszaków" :):thumbsup:

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-594590
Udostępnij na innych stronach

 

Moje "pierwszynki

 

Smakowicie wyglądają. :thumbsup: ....powodzenia.

 

Dzięki!

 

Jedna podpowiedź - jak parzysz szynkowar to weź głębszy garnek  , żeby lustro wody było ok 2cm wyżej niż mięso wewnątrz ( no i pod szynkowar jakaś kratka)

Gratuluję "pierwszaków" :):thumbsup:

Dzięki ! tak wiedziałem o tym, ale dopiero  "w akcji" okazało się że największy garnek w domu jest za niski... Ale na szczęście sparzyło się wszystko dobrze, następnym razem już będzie prawidłowo!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-594606
Udostępnij na innych stronach

Witam serdecznie,

dawno mnie tu nie było. Do tej pory bawiłem się w wędzonki. Coś mnie "naszło" i podjąłem próbę w temacie Długo dojrzewających ( suszonych?).

Otóż kupiłem polędwicę jak w temacie. Najpierw cukier i 36 h w lodówce. Mycie, suszenie i sól na 36h. Po kolejnym myciu i suszeniu, przyprawy pt. papryka, czosnek itp.

Wisiało toto 9 dni. Dzisiaj podjąłem próbę degustacji. Okazuje się, że mięso jest twarde jak deska. Trudno ukroić plasterek. A pogryźć się nie daje w ogóle. Trzeba żuć... :( .

Podpowiedzcie proszę, czy można to jeszcze uratować poprzez jakieś nawilżenie, ew inne zabiegi, które "rozluźnią trochę to mięsko? I na czym polega mój błąd, że wyszło to aż takie twarde?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-594980
Udostępnij na innych stronach

 

Najpierw cukier i 36 h w lodówce

No przepis raczej nie z Tego forum.  Czyżby jakaś "Blogerka" czy inna "gwiazdeczka" umieściła gdzieś  przepis?

 

I na czym polega mój błąd, że wyszło to aż takie twarde?

Jedyne co to możesz zapakować próżniowo i  na 2 mieś do lodówki.

Poczytaj o wyrobach dojrzewających to będziesz wiedział gdzie jest błąd. 

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-594983
Udostępnij na innych stronach

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-594985
Udostępnij na innych stronach

binio1111,

masz prawie rację,

dałem się namówić koledze, który się "naprzeglądał youtuba", i jak dureń jakiś, zamiast sprawdzić tu gdzie trzeba czyli TU, uległem jego namowom i zrobiłem. No i zrobiłem błąd. Ostatni raz....

Dzięki za sugestie z tym próżniowym przetrzymaniem w lodówce. Ale tak już dla porządku, bądź litościwy i przynajmniej przybliż mi, co takie próżniowe przetrzymanie w lodówce zmieni?

Tak czy siak, dzięki za poradę.

arkadiusz,

dziękuję za link. Oczywiście żałuję, że najpierw tego nie sprawdziłem a wziąłem się za te mięsko "w ciemno"

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-594989
Udostępnij na innych stronach

Jak dla mnie wołowina

1.powinna dojrzewac znacznie dłużej niż wieprzowina.

2.powinna dojrzewać tz zachodzić w niej procesy biochemicznych, a Ty ja ususzyłeś i skoro po 9 dniach jest sucha, twarda

3.pakowanie próżniowe na dwa miesiące po 1,5 dnia w cukrze po 1,5 dnia w soli. Co to da? aby dojrzewała a czyli nastąpiły przemiany to temperatura pewnie 12 -14 stopni i odpowiednią wilgotność mięsa, skąd ja weźmiesz? dolejesz wody? Chyba nie. Przy Twoim zabezpieczeniu antybakteryjnym cukier + sól (która jest pewnie tylko w warstwie wierzchniej bo soliłeś 1,5 dnia) to trochę strach.

Dojrzewanie jest również związane z powolna utratą wody,czyli w komorze, w atmosferze a etap w folii próżniowej to nabieranie głębi smaku. Więc w mojej ocenie ten powód odpada

3 W próżni można wyrównać wilgotność wyrobu jak jest nierównomiernie wyschniety, ale jak jest na przekroju cały suchy to nie bo jej brakuje. Więc w mojej ocenie w Twoim przypadku odpada (dobrze jak by był jeszcze dojrzały, a niejednorodna wilgotność była jedynym mankamentem????)

 

Tą co masz to przeznaczył bym na duszona, gotowaną a nastawił nową zgodnie ze sztuką w oparciu o peklosól. Możesz również nastawić wołowiny przerosniętą delikatnie tłuszczem, taki delikatny marmurek. No i powinna być w z młodych sztuk. Polędwica? jak dla mnie trochę szkoda może kiedyś spróbuje

 

Może inni Sibi z większą wiedzą i doświadczeniem coś lepszego podpowiedzą, ale ja tak widzę

 

Sorry za błędy piszę z telefonu i jest jak jest

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-594991
Udostępnij na innych stronach

Poddaj to obróbce termicznej bo możesz mieć kłopoty ze zdrowiem.Bardzo krótki okres nasalanie i bez zabezpieczenia bakteriologicznego bo nie używałeś peklosoli może powodować poważne zatrucie.Pakowanie próżniowe nic tu nie pomoże.No i ten cukier.Świetna pożywka dla bakterii.Na drugi raz korzystaj ze sprawdzonych i bezpiecznych przepisów .

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-594994
Udostępnij na innych stronach

Otóż kupiłem polędwicę jak w temacie.

Jaką tę polędwicę kupiłeś? Wołową czy wieprzową?

Maciek pisze o wołowej a ja nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji. 

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-594995
Udostępnij na innych stronach

Była w tytule wątku. Kolego założył oddzielny.Post został tu przeniesiony już bez tytułu Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-594996
Udostępnij na innych stronach

 

Otóż kupiłem polędwicę jak w temacie.

Jaką tę polędwicę kupiłeś? Wołową czy wieprzową?

Maciek pisze o wołowej a ja nigdzie nie mogę znaleźć tej informacji. 

 

Kupiłem polędwicę wołową o nazwie "cygańska". 

 

[Dodano: 09 kwi 2018 - 20:31]

Poddaj to obróbce termicznej bo możesz mieć kłopoty ze zdrowiem.Bardzo krótki okres nasalanie i bez zabezpieczenia bakteriologicznego bo nie używałeś peklosoli może powodować poważne zatrucie.Pakowanie próżniowe nic tu nie pomoże.No i ten cukier.Świetna pożywka dla bakterii.Na drugi raz korzystaj ze sprawdzonych i bezpiecznych przepisów .

 

W linku, który podesłałeś wcześniej 

https://wedlinydomow...liny-parmenskie

też jest sporo sugestii o użyciu cukru. Trudno mi to komentować, bo jak pisałem, ten temat to dla mnie nowość.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-594999
Udostępnij na innych stronach

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15085-zmiany-w-mi%C4%99sie-w-czasie-dojrzewania-w%C4%99dlin-ca%C5%82o-mie%C5%9Bniowych/

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11068-moje-uwagi-do-wyrob%C3%B3w-ala-parme%C5%84skich/

 

I postrzeganie dojrzewajacych będzie "prostsze". ????

Posty w głównej mierze dotyczą wieprzowiny, ale dają wyobrażenie o procesie dojrzewania.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-595000
Udostępnij na innych stronach

Co Ty bredziesz .Gdzie tam jest cukier w przepisie.Czytaj ze zrozumieniem

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-595001
Udostępnij na innych stronach

Ty czytaj przepis.Komentarze zostaw w spokoju bo się kiedyś zartujesz.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-595004
Udostępnij na innych stronach

Kupiłem polędwicę wołową o nazwie "cygańska". 

To nie jest polędwica tylko ligawa. Dosyć twardy mięsień półścięgnisty. 

1kg polędwicy wołowej kosztuje obecnie ok. 100zł.

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/47/#findComment-595008
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.