EAnna Opublikowano 16 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #1251 Opublikowano 16 Czerwca 2018 Rolada z boczku i prasowana łopatka z praski Henio, pierwsza klasa i takie tłuściutkie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-600302 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 16 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #1252 Opublikowano 16 Czerwca 2018 Takie cuda czlowiekowi na diecie pokazujecie? Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-600303 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 16 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #1253 Opublikowano 16 Czerwca 2018 Dodam tylko że jako nowinkę zastosowałem najpierw foli.e spożywczą i wtedy dodatkowo strecz kilka razy i co do praski to w praskę a strecz na boczku zabezpieczyłem przed rozwijaniem srebrną taśmą . Zero wycieku i galaretka odzyskana w całości . Mięsa peklowane na sucho 19 gramów /kg.i z przypraw to delikatnie posypane suszonym czosnkiem . Ps mięso i boczek potraktowane tłuczkiem i dobrze się skleiło bez pomocy żelatyny. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-600306 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #1254 Opublikowano 16 Czerwca 2018 Żelatyna mięsa nie sklei.Co najwyżej galaretką będzie bardziej ścisła. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-600309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 19 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #1255 Opublikowano 19 Czerwca 2018 Takie cuda czlowiekowi na diecie pokazujecie? Karolu , Ty to chyba właśnie na takiej diecie powinieneś być bo tylko cień z Ciebie zostanie Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-600586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 26 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #1256 Opublikowano 26 Czerwca 2018 Takie cuda czlowiekowi na diecie pokazujecie? Karolu , Ty to chyba właśnie na takiej diecie powinieneś być bo tylko cień z Ciebie zostanie Olgo, podobno od tłuszczu się nie tyje. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-601058 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baster321 Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #1257 Opublikowano 24 Października 2018 (edytowane) Witam. Edytowane 24 Października 2018 przez EAnna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-610590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 24 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #1258 Opublikowano 24 Października 2018 Smakowite, pięknie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-610596 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #1259 Opublikowano 27 Października 2018 EAnna ostatnio zakupiłem pakowarkę i pyt. Własnie ku obsychaniu. Nie stwierdziłem zbyt dużego obsychania wędlin ale pomimo to to jednak troszke brakuje. I pytanie. Czy jeśli skropię lub podleję delikatnie przed pakowaniem np. wodą lub np. rosołkiem, lub wodą z solą to czy to da efekt soczystości? I tak sam na sobie to sprawdzę ale pomimo to chciał bym wiedzieć czy juz było to praktykowane? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-611076 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #1260 Opublikowano 27 Października 2018 Nie stwierdziłem zbyt dużego obsychania wędlin ale pomimo to to jednak troszke brakuje. I pytanie. Czy jeśli skropię lub podleję delikatnie przed pakowaniem np. wodą lub np. rosołkiem, lub wodą z solą to czy to da efekt soczystości? I tak sam na sobie to sprawdzę ale pomimo to chciał bym wiedzieć czy juz było to praktykowane? Jeżeli masz za suche (w środku) wędliny to znaczy, że je przeparzyłeś.Obróbka termiczna obkurcza mięśnie i one wypychają wodę, produkt staje się suchy. Żadne nawilżanie tego obkurczenia już nie zlikwiduje.Jednak wypchnięty płyn może częściowo zostać wciągnięty w przestrzenie międzykomórkowe.Nawilżanie powierzchni w celu absorbcji wody jest dosyć ryzykownym zabiegiem, ponieważ środowisko wodne jest bazą dla rozwoju bakterii.Gdybyś jednak zapakował próżniowo produkt i w takiej postaci parzył, to ewentualny wyciek będzie sterylny i nie zaszkodzi wędlinie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-611080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #1261 Opublikowano 27 Października 2018 Czy jeśli skropię lub podleję delikatnie przed pakowaniem np. wodą lub np. rosołkiem, lub wodą z solą to czy to da efekt soczystości Taka praktyka jest zabroniona . Produkty pakujemy suche . Jak są wilgotne wycieramy do sucha . Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-611082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
januszfeniks Opublikowano 27 Października 2018 Zgłoś Udostępnij #1262 Opublikowano 27 Października 2018 Serdeczne... Kurde... już czuje jakie mogły by być tego konsekwencję. Nie zdawałem sprawy. EAnna i Dziadek dzięki serdeczne za wykład. Zrozumiały i czytelny . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-611083 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gomix Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1263 Opublikowano 1 Grudnia 2018 Witam.Na zewnątrz zimno (-4), troszeczkę bałem się czy wędzenie przebiegnie prawidłowo, ale widzę, że wyszło całkiem fajnie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-614979 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1264 Opublikowano 1 Grudnia 2018 (edytowane) Witamy w naszym gronie.Bardzo ładnie uwędzone. Edytowane 1 Grudnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-615006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 1 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #1265 Opublikowano 1 Grudnia 2018 wyszło całkiem fajnie Rzekłbym wzorcowo . Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-615020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fahmann13 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1266 Opublikowano 27 Stycznia 2019 To i Ja dorzucę coś od siebie Boczkow sztuk trzy,trochę kiełbaski,kilka batonów a la krakowskiej i polędwiczka z indora:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-621777 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1267 Opublikowano 27 Stycznia 2019 (edytowane) Bardzo ładne wyroby, super kolorek, takie wędlinki lubię, nieco mocniej uwędzone ale bez przesady, a "podkręcony" kolorek dodaje nie tylko uroku lecz i smaku, bo jemy przecież przede wszystkim oczami, ważne aby nie "przeginać", boczusie są przeapetyczne, takie wędliniarskie "cukiereczki", . Edytowane 27 Stycznia 2019 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-621782 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fahmann13 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1268 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Dzięki Sverige, boczki podpieczone w wędzarni więc już nie ściemneja w parzeniu. Jak dla mnie to akurat w punkt Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-621783 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 27 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1269 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Na wygląd super. Na smak nie wiem. Cytuj Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-621792 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fahmann13 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1270 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Smak.... przyprawy, slonosc, konsystencja dla mnie jak najbardziej ok. Jedyne co bym zmienił to mięso, na takie jak było 20 lat temu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-621812 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1271 Opublikowano 27 Stycznia 2019 boczki podpieczone w wędzarni W mojej ocenie takie są najlepsze.bardzo ładne wędzenie Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-621823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fahmann13 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1272 Opublikowano 27 Stycznia 2019 Dziękuję, też wolę takie niż parzone. zastosowań więcej i smak bardziej intensywny... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-621826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Fahmann13 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1273 Opublikowano 28 Stycznia 2019 Ser też się zdarzy ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-621895 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Seed Opublikowano 31 Stycznia 2019 Zgłoś Udostępnij #1274 Opublikowano 31 Stycznia 2019 Pastryma lub Bastruma dojrzewająca czy może jush dojrzała Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-622253 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gomix Opublikowano 1 Lutego 2019 Zgłoś Udostępnij #1275 Opublikowano 1 Lutego 2019 Ser też się zdarzy ...A możesz zdradzić tajemnicę co to za serek ten bardziej żółty i prostokątny? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-622350 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.