Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Rolada z boczku i prasowana łopatka z praski

Henio, pierwsza klasa i takie tłuściutkie  :tongue:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-600302
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Dodam tylko że jako nowinkę zastosowałem najpierw foli.e spożywczą i wtedy dodatkowo strecz kilka razy i co do praski to w praskę a strecz na boczku zabezpieczyłem przed rozwijaniem srebrną taśmą  :facepalm:  :D . Zero wycieku i galaretka odzyskana w całości . Mięsa peklowane na sucho 19 gramów /kg.i z przypraw to delikatnie posypane suszonym czosnkiem . Ps mięso i boczek potraktowane tłuczkiem i dobrze się skleiło bez pomocy żelatyny.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-600306
Udostępnij na innych stronach

Żelatyna mięsa nie sklei.Co najwyżej galaretką będzie bardziej ścisła.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-600309
Udostępnij na innych stronach

 

 

Takie cuda czlowiekowi na diecie pokazujecie?

 

Karolu , Ty to chyba właśnie na takiej diecie powinieneś być bo tylko cień z Ciebie zostanie  :(

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-600586
Udostępnij na innych stronach

 

Takie cuda czlowiekowi na diecie pokazujecie?

 

Karolu , Ty to chyba właśnie na takiej diecie powinieneś być bo tylko cień z Ciebie zostanie  :(

Olgo, podobno od tłuszczu się nie tyje. :) 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-601058
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

EAnna ostatnio zakupiłem pakowarkę i pyt. Własnie ku obsychaniu.  Nie stwierdziłem zbyt dużego obsychania wędlin ale pomimo to to jednak troszke brakuje. I pytanie. Czy jeśli skropię  lub podleję delikatnie przed pakowaniem np. wodą lub np. rosołkiem, lub wodą z solą to czy to da efekt soczystości? I tak sam na sobie to sprawdzę ale pomimo to chciał bym wiedzieć czy juz było to praktykowane?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-611076
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie stwierdziłem zbyt dużego obsychania wędlin ale pomimo to to jednak troszke brakuje. I pytanie. Czy jeśli skropię  lub podleję delikatnie przed pakowaniem np. wodą lub np. rosołkiem, lub wodą z solą to czy to da efekt soczystości? I tak sam na sobie to sprawdzę ale pomimo to chciał bym wiedzieć czy juz było to praktykowane?

Jeżeli masz za suche (w środku) wędliny  to znaczy, że je przeparzyłeś.

Obróbka termiczna obkurcza mięśnie i one wypychają wodę, produkt staje się suchy. Żadne nawilżanie tego obkurczenia już nie zlikwiduje.

Jednak wypchnięty płyn może częściowo zostać wciągnięty w przestrzenie międzykomórkowe.

Nawilżanie powierzchni w celu absorbcji wody jest dosyć ryzykownym zabiegiem, ponieważ środowisko wodne jest bazą dla rozwoju bakterii.

Gdybyś jednak zapakował próżniowo produkt i w takiej postaci parzył, to ewentualny wyciek będzie sterylny i nie zaszkodzi wędlinie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-611080
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy jeśli skropię lub podleję delikatnie przed pakowaniem np. wodą lub np. rosołkiem, lub wodą z solą to czy to da efekt soczystości

Taka praktyka jest zabroniona . Produkty pakujemy suche . Jak są wilgotne wycieramy do sucha .

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-611082
Udostępnij na innych stronach

Serdeczne... Kurde... już czuje jakie mogły by być tego konsekwencję. Nie zdawałem sprawy.  EAnna i Dziadek dzięki serdeczne za wykład. Zrozumiały i czytelny .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-611083
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Witamy w naszym gronie.Bardzo ładnie uwędzone. :clap:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-615006
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Bardzo ładne wyroby, super kolorek, takie wędlinki lubię, nieco mocniej uwędzone ale bez przesady, a "podkręcony" kolorek dodaje nie tylko uroku lecz i smaku, bo jemy przecież przede wszystkim oczami, ważne aby nie "przeginać", boczusie są przeapetyczne, takie wędliniarskie "cukiereczki",  :thumbsup::clap:.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-621782
Udostępnij na innych stronach

:clap::tongue: Na wygląd super. Na smak nie wiem.  :D 

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-621792
Udostępnij na innych stronach

 

 

boczki podpieczone w wędzarni
 

W mojej ocenie takie są najlepsze.

bardzo ładne wędzenie  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/51/#findComment-621823
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.