Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Moje ostatnio zrobione wędzonki

 

Nie obijasz się Heniuś  :clap:  :clap:  :clap: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-573958
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

:) Heniuś, wybitna jakość, zwędzone w punkt ????????????

Tylko ta kompozycja z kurczęcia w roli pierwszej .... dziwna jakaś ????????????????????

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-573984
Udostępnij na innych stronach

Tylko ta kompozycja z kurczęcia w roli pierwszej .... dziwna jakaś

 

Dziękuję Wszystkim za miłe słowa , a co do kompozycji to tarte jabłko i gruszka i skórka z pomarańczy + włoszczyzna były w środku kurczaka podczas parzenia przed wędzeniem . Smak nawet ciekawy , bo jak kaczka może być z owocami to czemu kurczak nie ? Następnym razem dodam owoce  w postaci suszu. 

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-573994
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Ponieważ bardzo lubię tłuściutko, tak jak Jumbo i nie tylko, pomimo iż to ponoć niezbyt zdrowo, ale co tam, kto chce umrzeć zdrowo  jego rzecz :D. Wykonałem właśnie w tym małym cacuszku m-ki "Jumbo", słoninę prasowaną wg. receptury Dziadka, aktualnie już stoi na kuchni i nabiera "mocy urzędowej" :D. Myślę że będzie można rozkoszować się rarytasem podczas jutrzejszego śniadanka, już się nie mogę doczekać :D.

post-49725-0-21641200-1512109346_thumb.jpg

post-49725-0-68359000-1512109369_thumb.jpg

post-49725-0-46757100-1512109387_thumb.jpg

post-49725-0-04337400-1512109407_thumb.jpg

post-49725-0-58116700-1512109426_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-577793
Udostępnij na innych stronach

aktualnie już stoi na kuchni i nabiera "mocy

A ja tydzień temu zasoliłem i zaprzyprawowałem płat słoniny z dzikiego, zwinąłem w rulon, włożyłem do praski i do lodówki. W niedzielę będę obrabiał termicznie. Zobaczymy co wyjdzie. :D

Edytowane przez Todek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-577820
Udostępnij na innych stronach

Jac007, robiąc słoninkę w prasce i przesypując warstwy żelatyną, grubość słoninki nie ma praktycznie większego znaczenia. Przecież właśnie dla tego robimy to w prasce. Ja ułożyłem trzy warstwy, co widać na fotkach, a praska ma 8 cm wysokości, więc słoninka była też niezbyt  gruba. Po ugotowaniu i wystudzeniu utworzy i tak jeden cały solidnie sklejony, nadający się do wygodnego krojenia blok, mniam, mniam :D.

 

Todek, moja stała przez 5 dni (5x24 godz.) w solance o stężeniu 1 szklanka (250 ml.) soli Kłodawskiej niejodowanej, na 1 litr wody. Myślę że powinno być OK. :D

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-577823
Udostępnij na innych stronach

 

 

tydzień temu zasoliłem i zaprzyprawowałem płat słoniny z dzikiego, ............... Zobaczymy co wyjdzie.
 

Też jestem ciekawa, czy zapach wyrobu nie będzie "powalający"

Mam obsesję na punkcie dziczo-samczego zapachu, wyczuwam jak pies  :facepalm:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-577886
Udostępnij na innych stronach

Nooo, i śniadanko zgodnie z zapowiedzią i przewidywaniami, "rarytasik", co tu dużo pisać, niebo w gębie, a konsystencja ? No cóż, rozpływa się w ustach, masełko po prostu, więc jeżeli ktoś jest "tłustolubny", to najzwyczajniej poezja :D.

post-49725-0-92622600-1512200970_thumb.jpg

post-49725-0-11845200-1512200987_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-577938
Udostępnij na innych stronach

Znam to, a dawno nie robilam , pysznosci Jarku robisz  :clap:  :clap:  :clap:

A sloninke to taka ladnie gruba masz. U mnie to listki musze laczyc .

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-577940
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Anno, ale tak, tak, są to prawdziwe pyszności, dokładnie jak piszesz, że o smaku nie ma co wspominać. Jeżeli więc ktoś lubi "tłuściutko", a przynajmniej raz na jakiś czas, to  jest to autentyczny rarytas i prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Zestaw przypraw jest dowolny jak podaje Dziadek. W moim jednak przypadku tylko czosnek i papryka słodka, taki skromny zestaw pozwala nie zagubić ani zatracić tego wspaniałego smaku samej słoninki, który uwielbiam :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-577946
Udostępnij na innych stronach

Jak długo "smażyłeś" tą słoninę? :D w prasce? 

Ładnie wygląda, mam chęć na zrobienie tego rarytasa

Pozdrawiam

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-578000
Udostępnij na innych stronach

Papciu, gotowałem w temperaturze 97stopni C. nieco ponad 2 godziny i po tym okresie pozostawiłem w garze na kilka godzin, do czasu całkowitego wystudzenia. Następnie wyjąłem  słoninkę z praski, otoczyłem ją ponownie w papryce, zawinąłem szczelnie w papier do pieczenia i taki wystudzony i solidnie zapaprykowany "rarytasik" wstawiłem na noc do lodówki. Wcześniej przed włożeniem do praski posmarowałem ją oprócz papryki, trzema mocno dużymi przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Jestem osobiście dosyć słonolubny, myślę jednak że wystarczyłoby 1/2 szklanka soli na 1 litr wody, w celu przygotowania solanki, bo jednak dosyć słony to on, ten "rarytasik" jest, oj jest, i dodatkowo solić na kromce potrzeby nie ma :D, pychota jednak niesamowita :D. Moja słonina była już od początku bardzo miękka, topnista, jak niektórzy taką słoninkę nazywają, więc myślę że czas gotowania zależeć będzie zarówno od gatunku słoninki, wielkości praski, jak też stopnia smarowności jaki będziemy chcieli uzyskać, moja to dosłownie "masełko" :) . Pozdrawiam

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-578006
Udostępnij na innych stronach

Dzięki Redzed, pragnę Cię jednak pocieszyć że u mnie jest podobnie. Tylko ja jestem koneserem tego "rarytasu", niestety, na szczęście to nie jest produkt o krótkiej przydatności do spożycia,  więc jadąc klasykiem "dam radę" :D .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-578011
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za szybką odpowiedź, zapisałem i będę działał za jakiś czas

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-578025
Udostępnij na innych stronach

Sverige nie mam praski prostokątnej tylko szynkowar - jak lepiej ułożyć w szynkowarze ? Po długości , czy w poprzek?  (Qrcze ani tak ani tak chyba nie da rady - będzie niekształtne :facepalm:)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-578026
Udostępnij na innych stronach

 

 

sam był musiał wsuwać.  Rodzina coś takiego nie dotknie

To się serwuje testowo na dobrym, świeżym chlebku z plasterkiem ogórka kiszonego, no i metodą "zamknij oczy, otwórz buzię":D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-578030
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Szynka prasowana .

 

Składniki - 

 

Mięso z szynek.

Wołowina i trochę golonki

 

Przyprawy to ząbek czosnku zmiksowany z wodą .

 

Jako nowinkę  zastosowałem parzenie z tego przepisu - faktycznie wyszła soczysta.

 

https://www.wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkowarach/przepisy-szynkowarowe/824-szynka-tylna-gotowana-prasowana

post-41581-0-59769200-1514013369_thumb.jpg

post-41581-0-57116100-1514013648_thumb.jpg

post-41581-0-50407100-1514013883_thumb.jpg

post-41581-0-00031300-1514013913_thumb.jpg

post-41581-0-03432900-1514013926_thumb.jpg

Edytowane przez Henio
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-581106
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.