@halusia@ Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1101 Opublikowano 4 Listopada 2017 Moje ostatnio zrobione wędzonki Nie obijasz się Heniuś Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-573958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1102 Opublikowano 4 Listopada 2017 Apetyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-573959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1103 Opublikowano 4 Listopada 2017 Fotki piękne do kalendarza Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-573961 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1104 Opublikowano 4 Listopada 2017 ostatnio zrobione wędzonk śliczne Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-573972 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1105 Opublikowano 4 Listopada 2017 Heniuś, wybitna jakość, zwędzone w punkt ????????????Tylko ta kompozycja z kurczęcia w roli pierwszej .... dziwna jakaś ???????????????????? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-573984 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 4 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1106 Opublikowano 4 Listopada 2017 (edytowane) Tylko ta kompozycja z kurczęcia w roli pierwszej .... dziwna jakaś Dziękuję Wszystkim za miłe słowa , a co do kompozycji to tarte jabłko i gruszka i skórka z pomarańczy + włoszczyzna były w środku kurczaka podczas parzenia przed wędzeniem . Smak nawet ciekawy , bo jak kaczka może być z owocami to czemu kurczak nie ? Następnym razem dodam owoce w postaci suszu. Edytowane 4 Listopada 2017 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-573994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 5 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #1107 Opublikowano 5 Listopada 2017 Smak nawet ciekawy ....czyli warto Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-574095 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1108 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Ponieważ bardzo lubię tłuściutko, tak jak Jumbo i nie tylko, pomimo iż to ponoć niezbyt zdrowo, ale co tam, kto chce umrzeć zdrowo jego rzecz . Wykonałem właśnie w tym małym cacuszku m-ki "Jumbo", słoninę prasowaną wg. receptury Dziadka, aktualnie już stoi na kuchni i nabiera "mocy urzędowej" . Myślę że będzie można rozkoszować się rarytasem podczas jutrzejszego śniadanka, już się nie mogę doczekać . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-577793 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1109 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Też się przymierzam do zrobienia tego rarytasu ale ostatnio u nas słonina ma 1cm. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-577818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1110 Opublikowano 1 Grudnia 2017 (edytowane) aktualnie już stoi na kuchni i nabiera "mocyA ja tydzień temu zasoliłem i zaprzyprawowałem płat słoniny z dzikiego, zwinąłem w rulon, włożyłem do praski i do lodówki. W niedzielę będę obrabiał termicznie. Zobaczymy co wyjdzie. Edytowane 1 Grudnia 2017 przez Todek Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-577820 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1111 Opublikowano 1 Grudnia 2017 (edytowane) Jac007, robiąc słoninkę w prasce i przesypując warstwy żelatyną, grubość słoninki nie ma praktycznie większego znaczenia. Przecież właśnie dla tego robimy to w prasce. Ja ułożyłem trzy warstwy, co widać na fotkach, a praska ma 8 cm wysokości, więc słoninka była też niezbyt gruba. Po ugotowaniu i wystudzeniu utworzy i tak jeden cały solidnie sklejony, nadający się do wygodnego krojenia blok, mniam, mniam . Todek, moja stała przez 5 dni (5x24 godz.) w solance o stężeniu 1 szklanka (250 ml.) soli Kłodawskiej niejodowanej, na 1 litr wody. Myślę że powinno być OK. Edytowane 1 Grudnia 2017 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-577823 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1112 Opublikowano 1 Grudnia 2017 tydzień temu zasoliłem i zaprzyprawowałem płat słoniny z dzikiego, ............... Zobaczymy co wyjdzie. Też jestem ciekawa, czy zapach wyrobu nie będzie "powalający"Mam obsesję na punkcie dziczo-samczego zapachu, wyczuwam jak pies Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-577886 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 1 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1113 Opublikowano 1 Grudnia 2017 Mam obsesję na punkcie dziczo-samczego zapachu, wyczuwam jak pies Ja też - Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-577887 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1114 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Nooo, i śniadanko zgodnie z zapowiedzią i przewidywaniami, "rarytasik", co tu dużo pisać, niebo w gębie, a konsystencja ? No cóż, rozpływa się w ustach, masełko po prostu, więc jeżeli ktoś jest "tłustolubny", to najzwyczajniej poezja . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-577938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1115 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Znam to, a dawno nie robilam , pysznosci Jarku robisz A sloninke to taka ladnie gruba masz. U mnie to listki musze laczyc . Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-577940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1116 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Dzięki Anno, ale tak, tak, są to prawdziwe pyszności, dokładnie jak piszesz, że o smaku nie ma co wspominać. Jeżeli więc ktoś lubi "tłuściutko", a przynajmniej raz na jakiś czas, to jest to autentyczny rarytas i prawdziwa rozkosz dla podniebienia. Zestaw przypraw jest dowolny jak podaje Dziadek. W moim jednak przypadku tylko czosnek i papryka słodka, taki skromny zestaw pozwala nie zagubić ani zatracić tego wspaniałego smaku samej słoninki, który uwielbiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-577946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1117 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Jak długo "smażyłeś" tą słoninę? w prasce? Ładnie wygląda, mam chęć na zrobienie tego rarytasaPozdrawiam Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-578000 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1118 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Papciu, gotowałem w temperaturze 97stopni C. nieco ponad 2 godziny i po tym okresie pozostawiłem w garze na kilka godzin, do czasu całkowitego wystudzenia. Następnie wyjąłem słoninkę z praski, otoczyłem ją ponownie w papryce, zawinąłem szczelnie w papier do pieczenia i taki wystudzony i solidnie zapaprykowany "rarytasik" wstawiłem na noc do lodówki. Wcześniej przed włożeniem do praski posmarowałem ją oprócz papryki, trzema mocno dużymi przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Jestem osobiście dosyć słonolubny, myślę jednak że wystarczyłoby 1/2 szklanka soli na 1 litr wody, w celu przygotowania solanki, bo jednak dosyć słony to on, ten "rarytasik" jest, oj jest, i dodatkowo solić na kromce potrzeby nie ma , pychota jednak niesamowita . Moja słonina była już od początku bardzo miękka, topnista, jak niektórzy taką słoninkę nazywają, więc myślę że czas gotowania zależeć będzie zarówno od gatunku słoninki, wielkości praski, jak też stopnia smarowności jaki będziemy chcieli uzyskać, moja to dosłownie "masełko" . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-578006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1119 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Piękna ta słoninka! U mnie taka po prostu nie do nabycia, i nawet by się udało, sam był musiał wsuwać. Rodzina coś takiego nie dotknie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-578009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1120 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Dzięki Redzed, pragnę Cię jednak pocieszyć że u mnie jest podobnie. Tylko ja jestem koneserem tego "rarytasu", niestety, na szczęście to nie jest produkt o krótkiej przydatności do spożycia, więc jadąc klasykiem "dam radę" . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-578011 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1121 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Dzięki za szybką odpowiedź, zapisałem i będę działał za jakiś czas Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-578025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1122 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Sverige nie mam praski prostokątnej tylko szynkowar - jak lepiej ułożyć w szynkowarze ? Po długości , czy w poprzek? (Qrcze ani tak ani tak chyba nie da rady - będzie niekształtne ) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-578026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1123 Opublikowano 2 Grudnia 2017 sam był musiał wsuwać. Rodzina coś takiego nie dotknie To się serwuje testowo na dobrym, świeżym chlebku z plasterkiem ogórka kiszonego, no i metodą "zamknij oczy, otwórz buzię":D Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-578030 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1124 Opublikowano 2 Grudnia 2017 Ta i jeszcze innym zasmakuje i będzie trzeba się dzielić . Ja bym nie namawiał Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-578033 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 23 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #1125 Opublikowano 23 Grudnia 2017 (edytowane) Szynka prasowana . Składniki - Mięso z szynek.Wołowina i trochę golonki Przyprawy to ząbek czosnku zmiksowany z wodą . Jako nowinkę zastosowałem parzenie z tego przepisu - faktycznie wyszła soczysta. https://www.wedlinydomowe.pl/wszystko-o-szynkowarach/przepisy-szynkowarowe/824-szynka-tylna-gotowana-prasowana Edytowane 23 Grudnia 2017 przez Henio Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/45/#findComment-581106 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.