wróbel75 Opublikowano 9 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1226 Opublikowano 9 Maja 2018 To nie te smaki co w sklepie. Najgorsze swoje będzie zawsze o niebo lepsze niż najlepsze sklepowe dobra robota Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-597698 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stroiciel Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1227 Opublikowano 14 Maja 2018 Ususzone kawałki trzymam w puszkach z postu wyżej.Dzisiaj zobaczyłem na jednym z kawałków biały nalot.Czy to pleśń?wydaje mi się również, że kawałki są jakby bardziej gumowe.Czyżby nabrały wilgoci i będą pleśnieć? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-597989 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 14 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1228 Opublikowano 14 Maja 2018 (edytowane) Ciężko stwierdzić ( oglądam w telefonie). Na początku pomyślałem że się wysalają, ale może to być i pleśń. Weź na palca i delikatnie spróbuj. Edytowane 19 Maja 2018 przez Bee Gees Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-597994 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stroiciel Opublikowano 18 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1229 Opublikowano 18 Maja 2018 Ten kawałek ze zdjęcia na wszelki wypadek wyrzuciłem, bo leżał na wierzchu, a kręciła mi się córka i wolałem, żeby nie zjadła nie wiadomo czego. Kilka dni nie zaglądałem do puszki, bo uznałem, że jak to była pleśń to rozwinie się na innych porcjach. Nalot pokazał się tylko na jednym kawałku. Zaryzykowałem, wziąłem na palucha, okazało się słone jak nie wiadomo co. To, co zrobiłem już się kończy i jutro chyba wyślę żonę po kawałek wołowinki. Czyli mówicie, że ligawa raczej średnio i że są lepsze kawałki? Mam steka z antrykota z Hereforda, ale trochę żal suszyć. Z resztą sezonowany, więc chyba nie bardzo się nada. Tym razem wezmę wspomniane wyżej rostbef i antrykot. Zobaczymy co wyjdzie.Chciałbym jednak delikatniej przyprawić, żeby czuć było smak mięsa. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-598316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Stroiciel Opublikowano 19 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1230 Opublikowano 19 Maja 2018 Hmm... nie mogę edytować poprzedniego posta.Żona kupiła stek z antrykota. I teraz pytanie jak go przygotować.Zaraz wyląduje w zamrażarce, żeby łatwiej było go kroić. Ale czy przedtem pozbyć się tłuszczyku? Do innej obróbki był zostawił,a le nie wiem jak zrobić przy suszeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-598346 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beda Opublikowano 23 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1231 Opublikowano 23 Maja 2018 (edytowane) Dziękuję Przeszło mi przez myśl takie coś, ale to jeszcze chyba odległy trochę czas.Wpierw w ogóle muszę poznać to i tamto, bo z jedzenia umiem zrobić jajecznicę i spaghetti ze słoika, a no i od paru miesięcy nie jadłem już chleba ze sklepu, bo wypiekam "garnkowy".Tak więc troszkę ogarnę temat wędlin, wędzenia itp, a potem się zastanowię na jakimś szkoleniem czy coś w tym stylu.Oczywiście muszę tym "zarazić" także żonę, bo właśnie cały w tym ambaras...No ale to temat na inny wątek, chociaż po części związany także z tą kiełbasą - bo raczej na pewno będzie moja pierwszą Edytowane 23 Maja 2018 przez Beda Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-598695 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1232 Opublikowano 24 Maja 2018 Chlebuś zacnej piękności . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-598726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1233 Opublikowano 24 Maja 2018 a potem się zastanowię na jakimś szkoleniem czy coś w tym stylu. a może najwpierw szkolenie - i pilna lektura forum - Swięta zasada - pytamy przed robotą a nie co zrobiliśmy źle po robocie Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-598747 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1234 Opublikowano 26 Maja 2018 (edytowane) Dawno już nic nie robiłam więc wymyśliłam polędwicę zimnowędzoną, zapeklowaną z przyprawami na sucho, a właściwie lekko na mokro Kupiłam cały schab "od chłopa" więc polędwica nie była imponująca. Wykroiłam środkową część z jednorodnym mięśniem, ważyła zaledwie 1,4kg.1. polędwica - 1,4 kg2. p/sól - 20g/kg3. pieprz - 3g/kg4. chilli kiszone - 10ml5. nalewka czosnek niedźwiedzi - 10ml6. miód gryczany - 5gPeklowanie próżniowe 10 dni Wędzona była w dwóch kawałkach przez dwie noce, dymogeneratorem Ligawy umieszczonym w grillu.Wędzenie odbywało się bez dozoru i przy drugim wędzeniu nie wypaliły się wszystkie zrębki. Na powierzchni widoczne są odciski kratki grillowej. I przekrój: Przepraszam za złą jakośc zdjęć.Polędwica jest bardzo smaczna, ostra i z bukietem zapachowym. Edytowane 26 Maja 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-598865 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Beda Opublikowano 26 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1235 Opublikowano 26 Maja 2018 Chlebuś zacnej piękności .Jedynie to żonie nie podchodzi, bo za bardzo taki "glinowaty", ale reszta rodziny nie narzeka Cały czas chodzi mi po głowie chleb na zakwasie, ale to jeszcze muszę troszkę zrozumieć zasadę utrzymania zakwasu itp. a potem się zastanowię na jakimś szkoleniem czy coś w tym stylu.a może najwpierw szkolenie - i pilna lektura forum - Swięta zasada - pytamy przed robotą a nie co zrobiliśmy źle po robocie Od chyba miesiąca, jak nie więcej codziennie czytam tematy dla początkujących i zagłębiam się w tajniki produkcji/wędzenia.Zanim zrobię wędzarnię i pierwsze przetwory, to jeszcze pewnie trochę czasu minie...Dużo jeszcze nie rozumiem i nie umiem pojąć, ale po mału jakoś to przyswajam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-598875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1236 Opublikowano 27 Maja 2018 Wędzona była w dwóch kawałkach przez dwie noce ............12 nocy za malo ....... Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-598878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1237 Opublikowano 27 Maja 2018 (edytowane) .12 nocy za malo . Wędziłąm w nocy ze względu na temperaturę. Oscylowała w grillu miedzy 25-30 st.C.Czy uważasz, że mięso jest za słabo uwędzone? Niestety, kolory nie oddają rzeczywistości a nie chciało mi się bawić w korektę.W ocenie zapachowej i smakowej stopień uwędzenia jest "w sam raz".Nie zabija wszystkich smaków i aromatów tylko je podkreśla.Wprawdzie planowałam trzecie wędzenie ale świadomie z niego zrezygnowałam.Tak naprawdę to chciałam pewne rzeczy przy tej polędwicy przetestować Edytowane 27 Maja 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-598882 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 27 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1238 Opublikowano 27 Maja 2018 Tak naprawdę to chciałam pewne rzeczy przy tej polędwicy przetestować oj ktos tu wkrotce bedzie "przeczolgiwal" innych... z malymi odstepstwami wyglada mi na poledwice w stylu Ligawy w dodatku z "jego" dymogeneratorem... sklad przypraw a szczegolnie miod gryczany cos mi przypomina.... a moze jeden kawalek lekko wiecej podsuszyc i na dwa - trzy tygodnie w proznie?? Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-598945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 28 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1239 Opublikowano 28 Maja 2018 a moze jeden kawalek lekko wiecej podsuszyc i na dwa - trzy tygodnie w proznie?? Taki jest plan Eksperyment z przyprawami po okresie peklowania potwierdził moje przewidywania.Sprawdzałam smak powierzchni przed wędzeniem. Był minimalnie, śladowo "orzeźwiający" - jeżeli komuś coś to mówi Dodatek kiszonego chilli spełnił rolę i przyprawy i szczepionki Choć w zasadzie, w moim domu LAB'ów jest dostatek.Minimalny dodatek alkoholu nie zakłócił ich rozwojowi , co objawiło się również wizualnie.Przy okazji zastosowałam mój patent na szybkie osuszanie wędlin wyjętych z lodówki z przeznaczeniem do wędzenia.Przypomniała mi się pewna lekcja z fizyki, sprzed ponad 50 lat Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-598970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekduch Opublikowano 28 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1240 Opublikowano 28 Maja 2018 EAnna, jeżeli to nie jest tajemnicą rodzinną, to proszę, podziel się patentem. Cytuj „To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.” Jonathan Carroll Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-599009 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Olek.P Opublikowano 29 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1241 Opublikowano 29 Maja 2018 Czy uważasz, że mięso jest za słabo uwędzone?Tak naprawdę to chciałam pewne rzeczy przy tej polędwicy przetestować .... jak na wedzenie zimne toTak. ......... no to do testow sie innym nie wtracam Powodzenia w efekcie koncowym. Cytuj pozdrowienia Olek.P Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-599018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1242 Opublikowano 29 Maja 2018 (edytowane) jeżeli to nie jest tajemnicą rodzinną, to proszę, podziel się patentem patent na szybkie osuszanie wędlin wyjętych z lodówki z przeznaczeniem do wędzenia. Sprawa jest banalna.Kawałki polędwicy wyjęte z lodówki miały temperturę o. 2-4 st.C.Włożyłam do worka a następnie do ciepłej wody, na ok. 10 - 15 min.W tym czasie rozpaliłam sobie dymogenerator.Ogrzane wędliny są SUCHE w rozumieniu procesu osuszania wędlin !Nawet, gdy na powierzchni pojawi się jakaś resztkowa wilgoć, wystarczy jednorazowe przetarcie ręcznikiem papierowym.Można je natychmiast zadymić.Ociekanie - swobodne wypłynięcie solanki do wyrównania ciśnieńOsuszanie - eliminacja efektu skraplania się pary wodnej z otoczenia (w tym przestrzeni wedzarki) na zimnych wędzonkach.Ciepłe wędzonki = brak skraplania pary wodnejWiąże się to z tzw. efektem punktu rosy. jak na wedzenie zimne toTak. Tak, masz rację.Po prostu już mi się nie chciało trzeci raz wędzić Edytowane 29 Maja 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-599043 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jarekduch Opublikowano 29 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1243 Opublikowano 29 Maja 2018 Dziękuję za podzielenie się "patentem" - może i banalne, jednak na rzeczy proste najtrudniej jest wpaść.Twój sposób na pewno uzyska wiele nowych "żyć" przy wyrobie wędlin przez SiB - a będzie niezastąpiony, gdy będzie się liczyć czas, a raczej jego brak. Cytuj „To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.” Jonathan Carroll Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-599050 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
averoy Opublikowano 29 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1244 Opublikowano 29 Maja 2018 Ja rowniez dziekuje mala rzecz a cieszy Pozdrawiam Cytuj Jezeli ktos chce ,znajdzie sposob.Jezeli ktos nie chce,znajdzie powod. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-599053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 29 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1245 Opublikowano 29 Maja 2018 Patent dobry ..tylko ta ciepla woda to ile stopni? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-599056 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1246 Opublikowano 29 Maja 2018 Tak żeby nie ugotować polędwicy przed wędzeniem . Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-599061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1247 Opublikowano 30 Maja 2018 ciepla z kranu odpada , trza mieszac z zimna Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-599088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 31 Maja 2018 Zgłoś Udostępnij #1248 Opublikowano 31 Maja 2018 Ciekawy patent, myślę że warty wypróbowania. A podobno fizyka w życiu się nie przydaje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-599184 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Henio Opublikowano 16 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #1249 Opublikowano 16 Czerwca 2018 Rolada z boczku i prasowana łopatka z praski - tylko parzone . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-600296 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Czerwca 2018 Zgłoś Udostępnij #1250 Opublikowano 16 Czerwca 2018 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-600301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.