Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

To nie te smaki co w sklepie.

Najgorsze swoje będzie zawsze o niebo lepsze niż najlepsze sklepowe ;)

:clap::thumbsup: dobra robota

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-597698
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 1,4 tys.
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Ususzone kawałki trzymam w puszkach z postu wyżej.

Dzisiaj zobaczyłem na jednym z kawałków biały nalot.

Czy to pleśń?

wydaje mi się również, że kawałki są jakby bardziej gumowe.

Czyżby nabrały wilgoci i będą pleśnieć?

post-92650-0-56798700-1526302792_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-597989
Udostępnij na innych stronach

Ciężko stwierdzić ( oglądam w telefonie). Na początku pomyślałem że się wysalają, ale może to być i pleśń. Weź na palca i delikatnie spróbuj.

Edytowane przez Bee Gees
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-597994
Udostępnij na innych stronach

Ten kawałek ze zdjęcia na wszelki wypadek wyrzuciłem, bo leżał na wierzchu, a kręciła mi się córka i wolałem, żeby nie zjadła nie wiadomo czego. Kilka dni nie zaglądałem do puszki, bo uznałem, że jak to była pleśń to rozwinie się na innych porcjach. Nalot pokazał się tylko na jednym kawałku. Zaryzykowałem, wziąłem na palucha, okazało się słone jak nie wiadomo co.

 

To, co zrobiłem już się kończy i jutro chyba wyślę żonę po kawałek wołowinki. Czyli mówicie, że ligawa raczej średnio i że są lepsze kawałki? Mam steka z antrykota z Hereforda, ale trochę żal suszyć. Z resztą sezonowany, więc chyba nie bardzo się nada. Tym razem wezmę wspomniane wyżej rostbef i antrykot. Zobaczymy co wyjdzie.

Chciałbym jednak delikatniej przyprawić, żeby czuć było smak mięsa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-598316
Udostępnij na innych stronach

Hmm... nie mogę edytować poprzedniego posta.

Żona kupiła stek z antrykota. I teraz pytanie jak go przygotować.

Zaraz wyląduje w zamrażarce, żeby łatwiej było go kroić. Ale czy przedtem pozbyć się tłuszczyku? Do innej obróbki był zostawił,a le nie wiem jak zrobić przy suszeniu.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-598346
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję :)

Przeszło mi przez myśl takie coś, ale to jeszcze chyba odległy trochę czas.

Wpierw w ogóle muszę poznać to i tamto, bo z jedzenia umiem zrobić jajecznicę i spaghetti ze słoika, a no i od paru miesięcy nie jadłem już chleba ze sklepu, bo wypiekam "garnkowy".

Tak więc troszkę ogarnę temat wędlin, wędzenia itp, a potem się zastanowię na jakimś szkoleniem czy coś w tym stylu.

Oczywiście muszę tym "zarazić" także żonę, bo właśnie cały w tym ambaras...

No ale to temat na inny wątek, chociaż po części związany także z tą kiełbasą - bo raczej na pewno będzie moja pierwszą  :thumbsup:

post-90220-0-90849800-1527101891_thumb.jpg

Edytowane przez Beda
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-598695
Udostępnij na innych stronach

 

 

a potem się zastanowię na jakimś szkoleniem czy coś w tym stylu.
a może najwpierw szkolenie - i pilna lektura forum - Swięta zasada - pytamy przed robotą a nie co zrobiliśmy źle po robocie  :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-598747
Udostępnij na innych stronach

Dawno już nic nie robiłam więc wymyśliłam polędwicę zimnowędzoną, zapeklowaną z przyprawami na sucho, a właściwie lekko na mokro :D

Kupiłam cały schab "od chłopa" więc polędwica nie była imponująca. Wykroiłam środkową część z jednorodnym mięśniem, ważyła zaledwie 1,4kg.

1. polędwica  - 1,4 kg

2. p/sól   - 20g/kg

3. pieprz  - 3g/kg

4. chilli kiszone - 10ml

5. nalewka czosnek niedźwiedzi - 10ml

6. miód gryczany - 5g

Peklowanie próżniowe 10 dni

 

Wędzona była w dwóch kawałkach przez dwie noce, dymogeneratorem Ligawy umieszczonym w grillu.

Wędzenie odbywało się bez dozoru i przy drugim wędzeniu nie wypaliły się wszystkie zrębki.

post-40040-0-82026100-1527359506_thumb.jpg  post-40040-0-47310400-1527363020_thumb.jpg

 

Na powierzchni widoczne są odciski kratki grillowej.

post-40040-0-49096700-1527359531_thumb.jpg  

 

I przekrój:

post-40040-0-66417600-1527359554_thumb.jpg  post-40040-0-49080400-1527359579_thumb.jpg

 

Przepraszam za złą jakośc zdjęć.

Polędwica jest bardzo smaczna, ostra i z bukietem zapachowym.

 

 

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-598865
Udostępnij na innych stronach

Chlebuś zacnej piękności :thumbsup: .

Jedynie to żonie nie podchodzi, bo za bardzo taki "glinowaty", ale reszta rodziny nie narzeka :)

Cały czas chodzi mi po głowie chleb na zakwasie, ale to jeszcze muszę troszkę zrozumieć zasadę utrzymania zakwasu itp.

 

 

a potem się zastanowię na jakimś szkoleniem czy coś w tym stylu.
a może najwpierw szkolenie - i pilna lektura forum - Swięta zasada - pytamy przed robotą a nie co zrobiliśmy źle po robocie  :thumbsup: 

 

Od chyba miesiąca, jak nie więcej codziennie czytam tematy dla początkujących i zagłębiam się w tajniki produkcji/wędzenia.

Zanim zrobię wędzarnię i pierwsze przetwory, to jeszcze pewnie trochę czasu minie...

Dużo jeszcze nie rozumiem i nie umiem pojąć, ale po mału jakoś to przyswajam :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-598875
Udostępnij na innych stronach

.12 nocy za malo .

 

Wędziłąm w nocy ze względu na temperaturę. Oscylowała w grillu miedzy 25-30 st.C.

Czy uważasz, że mięso jest za słabo uwędzone?

 Niestety, kolory nie oddają rzeczywistości a nie chciało mi się bawić w korektę.

W ocenie zapachowej i smakowej stopień uwędzenia jest "w sam raz".

Nie zabija wszystkich smaków i aromatów tylko je podkreśla.

Wprawdzie planowałam trzecie wędzenie ale świadomie z niego zrezygnowałam.

Tak naprawdę to chciałam pewne rzeczy przy tej polędwicy przetestować  :)

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-598882
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak naprawdę to chciałam pewne rzeczy przy tej polędwicy przetestować 
oj ktos tu wkrotce bedzie "przeczolgiwal" innych... z malymi odstepstwami wyglada mi na poledwice w stylu Ligawy w dodatku z "jego" dymogeneratorem... sklad przypraw a szczegolnie miod gryczany cos mi przypomina.... a moze jeden kawalek lekko wiecej podsuszyc i na dwa - trzy tygodnie w proznie??

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-598945
Udostępnij na innych stronach

 

 

a moze jeden kawalek lekko wiecej podsuszyc i na dwa - trzy tygodnie w proznie??
 

Taki jest plan  :thumbsup:

Eksperyment z przyprawami po okresie peklowania potwierdził moje przewidywania.

Sprawdzałam smak powierzchni przed wędzeniem. Był minimalnie, śladowo "orzeźwiający" - jeżeli komuś coś to mówi  :)

Dodatek kiszonego chilli spełnił rolę i przyprawy i szczepionki  :frantics:   

Choć w zasadzie, w moim domu LAB'ów jest dostatek.

Minimalny dodatek alkoholu nie zakłócił ich rozwojowi , co objawiło się również wizualnie.

Przy okazji zastosowałam mój patent na szybkie osuszanie wędlin wyjętych z lodówki z przeznaczeniem do wędzenia.

Przypomniała mi się pewna lekcja z fizyki, sprzed ponad 50 lat  :laugh:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-598970
Udostępnij na innych stronach

EAnna, jeżeli to nie jest tajemnicą rodzinną, to proszę, podziel się patentem.

„To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.”

Jonathan Carroll

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-599009
Udostępnij na innych stronach

Czy uważasz, że mięso jest za słabo uwędzone?

Tak naprawdę to chciałam pewne rzeczy przy tej polędwicy przetestować

 

 

.... jak na wedzenie zimne toTak.  :D

......... no to do testow sie innym nie wtracam  :thumbsup:

 

Powodzenia w efekcie koncowym.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-599018
Udostępnij na innych stronach

jeżeli to nie jest tajemnicą rodzinną, to proszę, podziel się patentem

 

patent na szybkie osuszanie wędlin wyjętych z lodówki z przeznaczeniem do wędzenia.

 

Sprawa jest banalna.

Kawałki polędwicy wyjęte z lodówki  miały temperturę o. 2-4 st.C.

Włożyłam do worka  a następnie do ciepłej wody, na ok. 10 - 15 min.

W tym czasie rozpaliłam sobie dymogenerator.

Ogrzane wędliny są SUCHE w rozumieniu procesu osuszania wędlin !

Nawet, gdy na powierzchni pojawi się jakaś resztkowa wilgoć, wystarczy jednorazowe przetarcie ręcznikiem papierowym.

Można je natychmiast zadymić.

Ociekanie - swobodne wypłynięcie solanki do wyrównania ciśnień

Osuszanie - eliminacja efektu skraplania się pary wodnej z otoczenia (w tym przestrzeni wedzarki) na zimnych wędzonkach.

Ciepłe wędzonki = brak skraplania pary wodnej

Wiąże się to z tzw. efektem punktu rosy.

 

 

 

jak na wedzenie zimne toTak. 

Tak, masz rację.

Po prostu już mi się nie chciało trzeci raz wędzić  :facepalm:

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-599043
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję za podzielenie się "patentem" - może i banalne, jednak na rzeczy proste najtrudniej jest wpaść.

Twój sposób na pewno uzyska wiele nowych "żyć" przy wyrobie wędlin przez SiB - a będzie niezastąpiony, gdy będzie się liczyć czas, a raczej jego brak.

„To, że milczę, nie znaczy, że nie mam nic do powiedzenia.”

Jonathan Carroll

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-599050
Udostępnij na innych stronach

Patent dobry ..tylko ta ciepla woda to ile stopni? :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-599056
Udostępnij na innych stronach

Tak żeby nie ugotować polędwicy przed wędzeniem . :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-599061
Udostępnij na innych stronach

ciepla z kranu odpada , trza mieszac z zimna :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-599088
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

:thumbsup:

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15248-nasze-wyroby/page/50/#findComment-600301
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.