Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Nie za bardzo po mojemu jest się co sugerować mocą jako wykładnią " wartości maszynki"  Moc mocą ale jeszcze istnieją przekładnie, różne zwoje ślimaków i pewnie jeszcze parę istotnych elementów. Roboty Mesko Bauknecht które mają co poniektórzy w tym i ja jestem jego szczęśliwym posiadaczem mają moce od 450W, a są praktycznie przemysłowymi maszynkami z którymi zelmer o mocy choćby i 750W nie za bardzo może się równać. 

Jako że przewertowałem nasze forum w temacie nadziewania, bo nadziewanie moim zelmerem którego używałem przyprawiało mnie o siwienie reszty tego co mi na głowie pozostało to i znalazłem informację, że o kabanosach nadziewanych maszynkami należy zapomnieć. 

Edytowane przez przemi5

A cenowo jak wychodzą? 3:1 ? Bo to akurat robi wielką różnicę 

"Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..."

Tatuś Muminka

. czy tym się da nadziać kabanosy lub cokolwiek??

O kabanosach zapomnij, "cokolwiek" - możesz próbować ale nie radzę, szczególnie w obecności dzieci bo nie powinny słyszeć jak tata "wyraża swoje niezadowolenie". Ja próbowałem, nerwosol nie pomógł i dobrze że dzieci były już "na swoim". 

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.

szczególnie w obecności dzieci bo nie powinny słyszeć jak tata "wyraża swoje niezadowolenie". Ja próbowałem, nerwosol nie pomógł i dobrze że dzieci były już "na swoim". 

http://emotikona.pl/emotikony/pic/2smiech2.gif  http://emotikona.pl/emotikony/pic/2smiech.gif 

tak też podejrzewałem... ale wolałem się zapytać.... kto pyta ten później nie wygląda tak przy robocie ......

http://emotikona.pl/emotikony/pic/0shoot.gif

Jest jeszcze Pomorska Wypożyczalnia Sprzętu Sportowego  :cool: Nadziewarka i lejek do kabanosów się znajdzie ... :rolleyes:

Tatuś Muminka

Jest jeszcze Pomorska Wypożyczalnia Sprzętu Sportowego  Nadziewarka i lejek do kabanosów się znajdzie ...

Wiem , wiem Prezesie :D  :clap:   i oczywiście pamiętam..... dostałem również propozycję od Radzia jak będę potrzebował żeby wypróbować jego starą nadziewareczkę..... ale ile będzie można w "łachę" chodzić.....  :facepalm:  trzeba będzie się w końcu zdecydować i kupić coś swojego  :thumbsup:

a wracając do meritum to chciałem tak "na szybko" coś zrobić z kiełbasek za "jednym zamachem"  bo maszynkę i tak będę musiał kupić bo mój stary Zelmerek 5 ledwo ciągnie i do bardziej poważnych spraw z kiełbaskami potrzebuję czegoś nowszego!  ;)

Z Dymnym pozdrowieniem.....

• 4 tygodnie później...

Jestem na etapie szukania maszynki, zelmera nie chcę... :devil:  znalazłem coś takiego http://allegro.pl/maszynka-do-mielenia-miesa-nadziewarka-film-foto3d-i4810723243.html w porównaniu do innych  tańszych maszynek mają normalne sitka, warte uwagi czy odkładać kasę na wilka?  http://www.szron.com.pl/Sklep/Maszynki-do-mielenia-miesa-wilki/Wilk--maszynka-do-miesa-MG-12SS,2,0,335,3573.htm

czy odkładać kasę na wilka?

Moje zdanie jest takie : jak w roku odłożysz na wilka to idź tą drogą  .  Sprawdź tylko dostępność osprzętu . :D

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Dwa ładne i cichutkie wilczki za połowę ceny -http://allegro.pl/maszynka-do-miesa-wilk-do-150-i-180kg-h-i4800066943.html

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Dwa ładne i cichutkie wilczki za połowę ceny
Gdzie ta połowa ceny bo w opisie jest że cena za sztukę  :cool: A za tysiączek to można przebierać ..... ile wlezie 

Tatuś Muminka

ciekawy opis

zasilanie / moc: 230V / 0,75kW,
– zasilanie / moc: 400V / 1,1kW,

a wtyczka na 230 V  więc jaka moc jakie napięcie 

nie żebym się czepiał 

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

....fajnie tak od razu NIE - a dzwonił który?

Po co  -tier, przecież potrzebujesz za pińcet , :cool:

a tusiaczek pisze jedynie z miłości do pisania... :tongue:

Nówka leci po 1500 -1700 - ale lepiej wyliczyć , że 1000 to nie 50%

Jak ugadam ze sprzedającym 800 , to też nie 50% - żałosne są te Wasze hejty ...

Maciek , a Ty raczej elektrykiem nie jesteś - co widać po wpisie... :facepalm:

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Po 900 za sztukę puści... sprawne są :)

Za 800 to wykluczone... :(

Może jak ktoś z Puław/okolic godnie by się zaprezentował na żywo to kobitka może "cuś odtaje" :)

i brzęknie 1700/2?

Jestem na etapie szukania maszynki, zelmera nie chcę... :devil:  znalazłem coś takiego http://allegro.pl/maszynka-do-mielenia-miesa-nadziewarka-film-foto3d-i4810723243.html w porównaniu do innych  tańszych maszynek mają normalne sitka, warte uwagi czy odkładać kasę na wilka?  http://www.szron.com.pl/Sklep/Maszynki-do-mielenia-miesa-wilki/Wilk--maszynka-do-miesa-MG-12SS,2,0,335,3573.htm

Ja już bym wolał kupić tego wilka :)

Nie ganiaj za ludźmi. Bądź sobą, rób swoje i pracuj ciężko. Odpowiedni ludzie - Ci, którzy naprawdę pasują do Twojego życia pojawią się i zostaną.

Wielu ludzi powie Ci, że nie dasz rady - a Ty po prostu odwróć się i powiedz - no to patrz!

to prawda elektrykiem nie jestem ale tez nigdy nie mówiłem ze jestem

Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Zadzwoniłem do firmy z zapytaniem o tego wilka, miły Pan nie polecił sprzętu jeżeli mam zamiar robić po 5-10kg kiełbasy, lepiej kupić zelemera w markecie...

Zelmer raczej nie wytrzyma tyle co wilk. Prawdopodobnie ma też mniejszą średnicę sitek, co nie pozwoli grubo mielić, nawet szarpakiem (chociaż ten wilk chyba też nie ma dużych sitek). Myślę że Zelmer mocniej się grzeje, co np. przy parówkach nie jest plusem. Plusem Zelmera na pewno będzie cena.

Zadzwoniłem do firmy z zapytaniem o tego wilka, miły Pan nie polecił sprzętu jeżeli mam zamiar robić po 5-10kg kiełbasy, lepiej kupić zelemera w markecie...

tier,

żeby życie było piękne, musi byc drogie. Prawdą jest, że można sobie je /życie/ użądzić taniej, ale wtedy już nie będzie piękne. Kupuj wilka.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Chciałem zamówić dziś tego wilka ale gość tak w głowie zakręcił że sam już nie wiem... ogólnie jak pytałem o awaryjność i sitka itd. to za bardzo nie chciał wypowiadać się o tym sprzęcie i polecił

http://www.szron.eu/maszynki-do-mielenia-miesa-wilki/3713-wilk-maszynka-do-mielenia-miesa-tc12.html# na tyle to mnie nie stać, te 900zł mogę wydać ale gość odradził przy małej ilości mielenia "kup pan w markecie zelmera jak padnie po pół roku oddasz na gw." :)

Tier ja tobie inaczej wyjasnie. Mam maszynke domielenia Kemwood i bylo dobrze tylko ze czas mielenia i jakosc mielonego miesa jest inna niz taka maszynka, jaka kupilam ( cos typu waszego wilka). 

Ja robie male ilosci ,jednak uwierz, kupilam porzadna maszynke, to znajomy zapytal sie czy otwieram restauracje i sprzet teraz zobiera.  Kup wilka, a zobaczysz ,ze praca jest bardzej przyjemna, a o cenie zapomnisz, na poczatku tylko odrobine boli :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

początku tylko odrobinę boli

Cóż Aniu to Ty masz rację, my w Polsce jesteśmy przyzwyczajeni do nadmiernego oszczędzania, zamiast kupić raz , a porządnie i dobrze :angel:

My brain: it's my second favorite organ /Woody Allen/

But what was the first

Kiedys slyszalam takie powiedzenie : Chytry 2 razy kupuje 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Znam to z doświadczenia z nadziewarkami w końcu kupiłem porządną i jestem zadowolony, dlatego zanim kupię wilka pytam i dzwonię do firmy a tam mi polecają zelmera nie wiem co o tym myśleć, więcej jak 1000zł nie mogę wydać. Dyzio z tego co widziałem masz chyba takiego wilka i jak sie sprawuje? napisz coś więcej...