Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wg PW 16 do śląskiej sitka 13, 10, 2 i kutrowanie

Chyba można by do kl I przy maszynce 8 dać szarpak :) 

Pozdrawiam cieplutko

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Mam alfe 8 z sitkami 4 i 8.

To już nie jest źle. Pierwszą śląską, i nie tylko śląską, da radę zrobić. Klasę I pokroisz w kosteczką ok. 5 mm, II-kę zmielisz na sitku 8, a trójkę 3x na sitku 4. Oczywiście nie jest to zgodne oryginałem przepisu, ale na pewno będzie smacznie. Mam nadzieję że "co jest co" w klasach mięsa i nie tylko już poczytałeś na stronie głównej. O tym że sitka i nożyk muszą być ostre nie wspomnę.

Powodzenia

I chwal się wynikami, przede wszystkim nie za bardzo udanymi, a fachowcy z forum pomogą usunąć ewentualne niedociągnięcia.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.

Klasę I pokroisz w kosteczką ok. 5 mm, 

Skoro w recepturze jest sitko 13 mm to dlaczego ma kroić na 5mm?  :rolleyes:

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

dlaczego ma kroić na 5mm?

Bo sitka 13 na razie nie ma. 

Zresztą ja nadal namawiam na kupno Alfy 10 i dopiero do niej kpl. sitek. Ale to przyszłość. Na razie można posiłkować się tym co się ma i też nie będzie źle. 8-ka na sitku 10 i wyżej już miażdży mięso i nie wychodzi to co by się chciało, dlatego lepiej kroić. Mam porównanie, bo mam 8-kę i 10-kę, obie z kompletem sitek, toteż widzę różnicę w mieleniu i gotowym wyrobie.

To tylko moja opinia, a decyzja, jak zwykle, należy do kupującego.

Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.

dlaczego ma kroić na 5mm?

Bo sitka 13 na razie nie ma. 

To raczej powinien pokroić w kostkę 13 mm a nie 5 mm, żeby były podobnie.  :rolleyes:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

To raczej powinien pokroić w kostkę 13 mm a nie 5 mm,

Najwyższy wymiar sześcianu 13mm to 22,5mm. (czyli o wiele za dużo)

Sześcianu 5mm - 8,66mm

Sześcianu 7mm - 12,12mm.

Sześcianu 8mm - 13,86.

Wg powyższego bok 7-8 mm jest najbliższy :D 

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Najwyższy wymiar sześcianu

Walca.  :D  Z mojej maszynki wychodzą chyba walce 13 x 10 mm to i kostkę taką chyba można.  :D

Edytowane przez paweljack

Miłego dnia. 

Gruby7074 jeśli chodzi Ci o średnicę siatki dla alfy 10 to jest to 70 mm. 

Już Dziadek kiedyś na forum umieścił rozmiary siatek dla maszynek.

Fotkę masz w tym poście https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4852-rozmiar-maszynki/?do=findComment&comment=135158

[

quote name=mani3k' timestamp='1480444515' post='528835] Gruby7074 jeśli chodzi Ci o średnicę siatki dla alfy 10 to jest to 70 mm [/quote

Wyraźnie napisałem gwint,czyli średnica zewnętrzna i skok na gardzieli gdzie kładziemy ową siatkę i dokręcamy nakrętką.Oczywiście o tych sitkach czytałem wcześniej ale nie o to chodzi. :( ] 

Wyraźnie napisałem gwint,

Wybacz myślałem iż chodziło Ci o średnicę, moja wina zasugerowałem się podobnym pytaniem a chodziło właśnie o siatki.

Wracając do Twojego pytania to średnica gwintu to 80 mm. Nie mogę znaleźć grzebienia by zmierzyć skok. 

Wracając do Twojego pytania to średnica gwintu to 80 mm. Nie mogę znaleźć grzebienia by zmierzyć skok. 

Teraz wiem czego szukać,dziękuje :)  

• 2 tygodnie później...

Wygląda na to , że przychodzi czas na wilka :facepalm:  wiem wilki pod ochroną  :)  Pytanie - wilka 12 czy 22 i jakiego producenta :) , interesuje mnie też  dostępność sitek, nozy ? -bo w kompletach 1 lub 2 - proszę o podpowiedź SiBów z doświadczeniem .........czy sitka np do 22 pasują do różnych czy są dedykowane ? prośba o podpowiedź :)

Muskie - to ryba 🙃

Rozmiar maszynki to rozmiar maszynki, ale są wilki to wymagają innych sitek niż te co masz  np.w zelmerku.Mają np. kołnierz i tu musisz uważać, albo gardziel ma dwa zaczepy..Sprawdź sobie wpierw dostępność sitek na Sitka .pl i wtedy będziesz wiedział jaką kupić maszynkę. Ja bym kupił 22 bo 12 może okazać się za chwilę za mała.A najlepiej to mieć dwie.12- stkę do mniejszej ilości i 22 do większej.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Mają np. kołnierz i tu musisz uważać, albo gardziel ma dwa zaczepy..Sprawdź sobie wpierw dostępność sitek na Sitka .pl

Zakupiłam na www.sitka.pl  zwykłe, przystosowane do jednego zaczepu a mój A. w ciągu krótkiego czasu wypiłował  rowki po przeciwnej stronie sitek. O ile sobie przypominam to jechał ręcznie, sitko oczywiście w imadle.

Za stosunkowo niewielkie pieniądze mam wszystkie sitka jakie ta firma produkuje do "12".

Mam wilka Hendi tzw. 12. Poprzednio pracowałam na Zelmerze "8". Nie ma porównania, niebo a ziemia.

Niestety, nie pracowałam nigdy na większym wilku więc nie mam zdania.

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

mam zelmerka 987.8 ale po ostatniej przygodzie będzie jako pomocnicza - a właśnie chce coś większego - dzięki za dotychczasowe  cenne uwagi ....mam nadzieje ,że ktoś już przećwiczył ta ścieżkę i będzie łatwiej - jak to rady  Sióstr i Braci... (już wiem ,że trzeba od sitek i nożyków ;) )

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

mam zelmerka 987.8

Ja ręczną Alfę 22  i w kartonie jeszcze alfę 32 z wysoką gardzielą . :D 

Daję jeszcze radę ręczną ,     ale  ....   pomaleńku się zastanawiam nad dokupieniem motoreduktora .

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .

Konserwanty zabijają powoli !!!

Ja ręczną Alfę 22 i w kartonie jeszcze alfę 32 z wysoką gardzielą
Andrzejku - stąd u Ciebie taka krzepa :thumbsup: ​ motoreduktor konieczny zapewne :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Zakupiłam na www.sitka.pl  zwykłe,

A jak by mu przyszło w nierdzewce pilnikiem ręcznie :facepalm: .Tylko współczuć. :D

​ motoreduktor konieczny zapewne

Wpadnij to zobaczysz jak porządny sprzęt wygląda. :D  

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

A jak by mu przyszło w nierdzewce pilnikiem ręcznie

A skąd ta myśl, że w nierdzewce.

Zakupiłam zwykłe, stalowe. Nierdzewki wymaga SANEPID.

Mam z nierdzewki tylko  te, które były w komplecie z wilkiem.

Są w tej firmie do nabycia sitka nierdzewne, przystosowane do dwóch zaczepów. Ale cena jest dubeltowa.

Pozdrawiam,

EAnna

EAnna

Arystoteles

Wygląda na to , że przychodzi czas na wilka

Jak podjedziesz do mnie to też Ci wilka pokażę. http://www.beeketal.de/fleischereiausstattung/fleischwoelfe/

Miłego dnia. 

Nierdzewki zwyklym pilnikiem nie mozna bo będzie rdzewieć!!

Niestety nie zardzewieje. Wszystko zależy od składu stali. Nierdzewna nawet piłowana pilnikiem (musiałby być z górnej półki) nie będzie korodować.

Edytowane przez zibi187

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Jeśli sitka to z nierdzewki, a jeśli nóż to odkówka jest lepsza, wytrzymalsza.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe

Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Zibi będzie rdzewiec!! Bo do takiej stali używać trzeba specjalnym narzędzi. Jeśli pilnikiem pilowaĺeś wcześniej stal węglową, to przeniesiesz jej czastki na kwasówkę i w związku z dużą różnicą potencjałów potrafi po dobie mieć rdze. Na marginesie każda stal podlega korozji, taka 304 na basenie po miesiącu czerwona jest.
Dobre, bo Polskie.