Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Elektro ja mam chyba nowszy model, nie znam się na oznaczeniach.

Jeśli twoje sitko ma średnicę 61 mm to jest to 8

Edytowane przez Alinka

Mam dwie maszynki do mielenia mięsa. Obie piątki. Ręcznej nie używam, a zelmerek na wolnych obrotach mieli mięso dwóskrzydłowym nożykiem, a do nadziewania jelit zakładam na komin maszynki duży lejek od wina .  Cały problem to wąska gardziel i kłopot z przepychaniu farszu. Już chciałem ściąć ten komin i wkleić nisko duży lejek, ale jak nie wyjdzie to ja wyjdę na głupa. Teraz chodzi mi po głowie filmik pokazujący połączenie dwóch maszynek. Niewiele ryzykuję.  Regulatorem mocy ustawiam obroty zelmerka. Dodam jeszcze, że maszynkę włączam nożnym włącznikiem, bo ręce mam zajęte. Moja LP nie ma cierpliwości i nie może patrzeć na mięsne potyczki w moim wykonaniu. Maszynka to Predom-Zelmer typ 86 - tyle wyczytałem na spodzie maszynki. Porównałem dwa ślimaki - jeden od ręcznej a drugi od zelmerka. Na czym polega przewaga maszynki ręcznej nad zelmerkiem ?

post-52093-0-77291900-1542405749_thumb.jpg

Alinko Sitko musi byc od 5 bo mam tez reczna 5 i sitka pasuja  :)

Alinko Sitko musi byc od 5 bo mam tez reczna 5 i sitka pasuja  :)

Electro nie ważne  :)

tak naprawdę to nie ma to dla mnie znaczenia,

i nie wiem czemu, rozpędziłam się tak w dociekaniu prawdy :)  :D

Edytowane przez Alinka

:)  jak moja padnie to kupie cos lepszego  na razie nowe sitka i noze i sie mieli :)

Czy maszyna o wydajności 200 kg/h zmieli mięso lepiej od maszyny o wydajności 85 kg/mini ?

Witku co Ci powiedzieć? Oczywiście , że maszyna o wydajności 200 zmieli lepiej . Spytasz dlaczego ? - ano dlatego , że owe maszyny nie różnią się tylko prędkością obrotową (przepustowością) ale ta co przerabia 200 ma też o wiele  większej średnicy rurę , dzięki temu mniej masakruje mięso i  możesz wrzucać większe kawałki mięsa.

Jakiś czas temu przesiadłem się z zelmerka 5 na  wilka 12 - jaka różnica (pomijając kg/h i hałas)? Ano tka ,że teraz kroje grubiej i jest szybciej i ciszej. Wiem to żadne argumenty. Najważniejsze jest to , że dzięki większej rurze i większym kawałkom mięsa z sita o rozmiarze 8mm  w wilku  wychodzą mi większe kawałki (mniej zestrugane ,równiejsze i jędrne ) niż z zelmerka i sita 10. Mięso jest zmielone na daną średnicę , a nie przepchane jak silikon z tuby i poszarpane. Zelmerek jako tako radzi sobie z sitem max 6 czym więcej tym drastycznie gorzej. O mieleniu na szarpaku nawet nie wspomnę.  Z zelmerka i szarpaka wychodzi  struganka jakbyś ołówek temperował . Co do rozmiaru to śmiem twierdzić , że nawet wilk 12 jest za mały do szarpaka.  22to już inna bajka. Więc akurat w tym przypadku rozmiar ma znaczenie. (mimo , że zasada mielenia w urządzeniu małym i dużym jest teoretycznie taka sama) . Musisz zadać sobie pytanie. Czy pomijając hałas , czas i pracę własną na krojenie w drobne  usatysfakcjonuje cię jakość zmielonego mięsa?  Jeżeli zależy ci na ładnych (większych , mniejszych - ale kawałkach)  mięsa w kiełbasie to małą maszynka tego nie osiągniesz , gdyż jakbyś nie kombinował będziesz szedł w stronę "parówki".

PS. wspomniałeś jeszcze o materiale noży czy sitek (stal węglowa , czy szlachetna) - jeżeli są ostre nie ma żadnej różnicy w mieleniu - różnica jest w czasie szybszego tępienia tych "zwykłych" (pomijamy mycie)

Nie za bardzo mnie przekonałeś parametrem wydajności.  Od Zelmera na 100%. Nie upieram się na Zelmerze, wręcz przeciwnie, skłonny jestem kupić wilka, ale małego.Ta maszynka o wydajności 85 kg toniby profesjonalny wilk, o przeznaczeniu pomocniczym.

Wracając do maszyny o wydajności 200kg/h to Kenwood będzie super. Dlaczego ? otóż dlatego, że modeli Kenwood MG 700 ma wydajność 180 kg/min ale chyba j nie będzie się równał z polecanymi przez Was wilkami typu TC 12, no i jeszcze pozostaje kwestia różnic tych TC-12.

Z naciskiem na chyba, poniewaz tego nie wiem.

Jest kilku producentów, którzy nazywają swoje wilki TC-12, a wydajność jak wcześniej wspomniałem jest bardzo różna.

CookPRO to tylko 120 kg/min - ogromnie ciężki

Hendi TS12 - chyba najlżejszy z wszystkich, bo tylko 19 kg -wydajność 200kg/h

Ma-ga z kolei tylko 100kg/h.

ta ostatnia kosztuje dwa razy tyle co ta druga i 3x tyle co ta pierwsza. Wszystkie są ciężkie jak cholera.

Tak więc mamy dwie maszynki o wydajności zbliżonej, czyli 180 i 200kg/h kompletnie różne. Jedna to lekki Kenwood , bo tylko 7,3 kg,  oraz 3 wilki TC 12 o różnej wydajności i bardzo różnych cenach. Chwiałbym więc zrozumieć, czy naprawdę wydajność jest kluczowa w finalnym produkcie ? bo jeśli tak, to pomijając hałas, Kenwood MG 700 spełnia moje oczekiwania. Wielkość sit taka sama jak "konkurentów" co być może przekłada się również na wielkość gardzieli, niestety producenci nie podali tego parametru w danych technicznych. Dwa zakresy obrotów.

W innych modelach o mniejszej przepustowości nie wiem co jest ich przyczyną ? wolniejsze obroty ? mniejsza gardziel ? Sa to jednak profesjonalne urządzenia, tyle, że ciężkie jak czołg i przeznaczone do pracy ciągłej. Ten ostatni parametr nie jest mi niezbędny.

Na pewno wszystkie dobrze nie zrozumiałem, aale wydaje mi się, że wydajność nie jest kluczowa. Wszak ten nieszczęsny Zelmerek ma teoretycznie wydajność 150kg/h na pewno nie będzie lepszy od takiego Ma-Ga. do tego to sam doszedłem na tak zwany chłopski rozum.

Edytowane przez EAnna

Nie za bardzo mnie przekonałeś parametrem wydajności.

Hm chyba się nie rozumiemy - pisząc , że ta co przerabia 200 jest lepsza miałem na myśli profesjonalnego wilka. Sam zauważyłeś , że na zelmerku dają 150kg/h (spróbuj przepchać tą ilość przez niego - nawet bez sitka w maszynce raczej niewykonalne - to tylko parametr "teoretyczny"  - wydajność  jest też uzależniona od grubości mielenia ) 

Żeby dalej nie dzielić włosa na 4 -  jedna święta zasada  , żeby ładnie mieliło -  Czym większa średnica sita i rury załadowczej tym lepiej.   

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Najważniejsze jest to , że dzięki większej rurze i większym kawałkom mięsa z sita o rozmiarze 8mm  w wilku  wychodzą mi większe kawałki (mniej zestrugane , równiejsze i jędrne ) niż z zelmerka i sita 10.

@binio1111,

Podoba mi się Twój sposób argumentacji, trafny dobór słów i logiczne podejście do tematów  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

binio, ale ja nie upieram się na Zelmerka.

Czym większa średnica sita i rury załadowczej tym lepiej.
z tym się zgadzam. Dlatego zapytałem, czy taki Kenwood MG700, który ma średnice sita taka sama jak TC12 cookPRO będzie OK. Jedna jest kompaktowa, druga jakby odlana z ołowiu.  Lub czy jest jakaś o podobnych wymiarach, wadze, która będzie dobrze mieliła. Spróbuje się dowiedzieć jakiej średnicy jest wlot gardzieli.

Sobol w linku jest film a w nim robione są kiełbaski.

Wyglądają bardzo apetycznie. Dasz radę przetłumaczyć?

A może ktoś z Państwa to zrobi?

Alinka, tak na szybko.

Kiełbaski wieprzowe z porem.

PRZEPIS TEN JEST TYLKO TŁUMACZENIEM FILMIKU Z POSTU #1485.

NIGDY NIE WYKONYWAŁEM TEJ KIEŁBASY.

Mam nadzieję że Alinka będzie pierwsza :) i wrzuci sprawdzony przepis.

1.15kg II wp. Z łopatki i boczku.

0.5kg słoniny lub twardego tłuszczu.

0.75 kg pora

0.25kg mielonych sucharków/grzanek.

0.5l wody 

W oryginale użyta jest mieszanka do kiełbasy wieprzowej z porem w ilości 70g co da ok 22g mieszanki na kilogram kiełbasy.

Niestety skład miesznki nie jest podany. Ale popatrzałem na inne przepisy i składy są różne.

Ja proponuje na 1kg kielbasy (wliczając wodę i sucharki)

18g-20g soli

1g-1.5g pieprz czarny

0.5g gałki muszkatułowej

0.5g-1g czosnku

Niektóre przepisy podają też szałwię lub ziele angielskie. 

Jelita wieprzowe

Sposób przygotowania.

Do 0.5l wody dodać 0.25kg sucharków, wymieszać i odłożyć do lodówki na 2 godziny.

Do II wp. pokrojonej w kostkę dodać przyprawy i wymieszać.

Zmielić na sitku 8mm II wp., słoninę oraz pora

Słonina powinna być podmrożona żeby się nie rozmazała.

Wymieszać wszystko i przepuścić przez maszynkę z tym samym sitkiem jeszcze raz. Ponownie nie dopuścić do rozmazannia się tłuszczu. W tym celu można dokładać kostki lodu w trakcie mielenia, lub zamrozić korpus maszynki.

Całość masować aż masa bedzie kleista i nie będzie odklejała się od ręki. Można dodać odrobinę wody.

Nadziewać luźno w namoczone wcześniej jelita wieprzowe.

Odwiązać kiełbaski jak na filmie :)

Zostawić w lodówce na 24h do wyrównania się smaków.

Kiełbaski takie w Angli spożywa się po usmażeniu, grillowaniu lub pieczeniu. 

Trwałość takiej kiełbasy będzie niższa niż naszej białej z powodu obecności pora.

Nie powinny być przechowywane dłużej niz kilka dni.

Edytowane przez sobol

Szukając opinii na temat Kenwooda MG 700 znalazłem miedzy innymi taką :

Dobry sprzęt, mocny silnik,ładny wygląd i łatwe czyszczenie. Jednak na tym zalety się kończą. Sitka (siatki) maszynki słabo hartowane, powstają zadziory (nóż robi rysy na siatce). Po wymianie gwarancyjnej siatki i noża, te same problemy. Niestety polskie siatki są za duże i nie pasują do maszynki.

I tu może być problem. Jeżeli sitka sa niedostępne, a oryginalne g...o warte. O ile pamiętam sitka maja średnicę 68 mm a do Alfy 69 mm. Ostry nóż i ostre sita to podstawa

Edytowane przez witek1965

Alinka jak się na coś zdecydujesz to pisz.

Z małych wilków znalazłem TC 8 https://www.szron.eu/maszyny-do-mielenia-miesa-wilki/4675-wilk-maszyna-do-mielenia-miesa-tc-8.html#/Dodatkowy-noz-nie/Sitko-3-mm-nie/Sitko-5-mm-nie

cena identyczna jak TC 12l https://www.szron.eu/maszyny-do-mielenia-miesa-wilki/4104-wilk-maszynka-do-miesa-tc-12i.html, tyle, że poręczniejsza i lżejsza o 1/3, ale nadal ciężka jak fix.

Informacja dla Toschiby -  te dwie są tanie. Czy są dobre ? nie wiem. Zakładam, że tak. Więc mam już dwie z trzech w jednej. Nie wiem co powie małżonka jak jej pokaże zdjęcia, bo jak przeczyta wagę, to pewnie będzie typowy gest palcem wskazującym, skierowanym w kierunku czoła :)

Na pewno nie są kompaktowe :( 

nformacja dla Toschiby

Informacja dla witek 1965

Ja tez nie wiem co powie lub pokaże Twoja Żona 

1. Jeżeli chcesz to sobie kup, 

2. Mam nadzieje ze przeczytałeś co jest napisane na samym dole o czasie pracy. To ze jest to rosyjski (z GASTRORAG taki odpowiednik Polskiego PREDOMu, ale o wiele młodszy za to większy) sprzęt to już od dawna nie oznacza ze będzie wieczny jak AK47  :laugh:

3. Poczytaj, pooglądaj rosyjskie strony (opinie) o tym sprzęcie, po roczniku wnioskuje ze potrafisz.

4. GASTRORAG produkuje ten sprzęt dla dużych odbiorców tez pod innymi nazwami, maja tez montownie w innych krajach np w Indonezji A to ich film reklamowy, zobacz jakość mielonego miesa 

I porównaj np 

5 Kupując w Rosji będzie taniej

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

2. Mam nadzieje ze przeczytałeś co jest napisane na samym dole o czasie pracy.

czyli :

UWAGA: Wilk nie jest przeznaczony do pracy ciągłej.

Prosimy wybrać ewentualne wyposażenie dodatkowe

jasne. Nie rusza mnie to, ponieważ, ja amatorem jestem. Moja "produckja" to 15-20 kg jednorazowo. więc parametr "praca ciągła: jest dla mnie drugorzędny. Wszak zastanawiałem sie nad Stalgastem, do pracy pomoicniczej. Maksymalny czas pracy : 25 minut. Moc 250W trochę mnie przestraszyła.

Może więc po prostu poleć jakieś modele godne uwagi ?

Bo jest ich zbyt wiele. Castroprodukt, Royalcatering,cookPRO, (dwie ostatnie jakoś mi tak państwem środka zalatują)

3. Poczytaj, poodpadaj rosyjskie strony (opinie) o tym sprzęcie, po roczniku wnioskuje ze potrafisz.

nigdy nie byłem asem z tego języka, aczkolwiek stacjonowali u mnie sowieci. Od dawna nie używałem tego języka, tak że i tak translator i tak.

Edytowane przez EAnna

Szukając opinii na temat Kenwooda MG 700 znalazłem miedzy innymi taką :

Jezeli chodzi o tego Kenwood'a to moge dac swojaopinie. Na zmielenie miesa na kotleta oczywiscie wystarczy. Umnie ma glownie zastosowanie domielenia produktow na farsze do pierogow. Kielbasy bym  ta maszynka nie robila ( chyba ,ze nie mialabymnic innego, ale specjalnie do tych celow nie kupilabym).

U mnie zostala zakupiona, tylko dlatego, ze mam bardzo duzo dodatkow do wczesniejszego mixera Kenwoodi nowy model ma inne polaczenie, a ta maszynka ma wlasnie takie , jak bylo we wczesniejszym modelu. 

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

wszedłem na stronę tego producenta i teraz maja w ofercie nowszy model jeszcze cięższy. Łatniej wyglada natomiast, nie jest takim kanciakiem.

[Dodano: 18 lis 2018 - 18:16]

Dzięki ANNAM. Wszytko jasne. ten model mam więc rozszyfrowany.

Może więc po prostu poleć jakieś modele godne uwagi ?

Większość wilków które maja więcej niż jedno sitko na ślimaku

Może nie koniecznie takich rozmiarów :D , ale żebyś wiedział o co mi chodzi 

Zwróć uwagę na zmienny skok ślimaka i powinno być wszystko jasne dlaczego wiele wilków jest g..o warte i czym się kierować przy wyborze 

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

TOSHIBA, czy my aby nadal mówimy o sprzęcie do użytku amatorskiego ?

Ile osób tu na forum posiada takie wilki ?

które maja więcej niż jedno sitko na ślimaku

Ja juz nie wiem o co ci chodzi.

Dostałeś film poglądowy dużej maszyny, aby było widać szczegóły, czy to takie trudne poszukać wersji mini

sam podałeś stronę i nazwę firmy

Castroprodukt, Royalcatering,cookPRO

Tak zbudowana maszyna musi mielić dobrze, a jeżeli coś jest nie tak, to rzeczywiste tylko można szukać w ostrości nożyków i sitek

Mikso mielone jest stopniowo, i za jednym razem (w jednym cyklu) i nie jest zbytnio męczone ślimakiem.

np

post-40314-0-78813600-1542563942_thumb.jpg

post-40314-0-12234200-1542563955_thumb.jpg

post-40314-0-41660000-1542564327_thumb.jpg

Edytowane przez TOSHIBA

Albert Einstein

自製煙熏肉

Witku ten co podałeś w linku   

https://www.szron.eu/maszyny-do-mielenia-miesa-wilki/4104-wilk-maszynka-do-miesa-tc-12i.html

Mam właśnie ja - co do pracy ciągłej -  Nie są przeznaczone do niej -    mój po zmieleniu 30 kg mięsa na różnych sitach jest letni  , do ciepłego mu jeszcze brakuje.  To jest model ze starej dostawy i już takich nie będzie , te z nowych dostaw są droższe , wyższe , lżejsze i szybciej się grzeją (tą informację mam od zaprzyjaźnionego pracownika firmy)

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Tak zbudowana maszyna musi mielić dobrze, a jeżeli coś jest nie tak, to rzeczywiste tylko można szukać w ostrości nożyków i sitek

Mikso mielone jest stopniowo, i za jednym razem (w jednym cyklu) i nie jest zbytnio męczone ślimakiem.

Prośbą do Moderatora

Podczas edycji posta, pyklo mi się 2 razy

Czy można ten post usunąć ?

Edytowane przez TOSHIBA

Albert Einstein

自製煙熏肉

Tak zbudowana maszyna musi mielić dobrze

tylko żadna z podanych TC12 przeze mnie nie ma dwóch noży i dwóch sit na wałku. Może binio1111 więcej powie w tej kwestii, bo jest posiadaczem. Po oznaczeniu na sicie widać, że to jest 22, a nie 12

Raczej tą miałem na myśli https://www.expondo.pl/royal-catering-wilk-do-miesa-140-kg-h-eco-10010741 a nie potwora, w ydajności 220 kg/min, zresztą najwyższy model, bo już "gorsza" 22-ka ma tylko jeden.

ja naprawdę nie potrzebuje wersji PRO, a co dopiero EXPERT. ECO w zupełności wystarczy.