Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

1) Producent podaje żeby nie używać sitek z oczkiem większym niż 8mm.
  w którym miejscu ?

 

Interesowałem się kupnem tej maszyny i nigdzie nie znalazłem takiego info.

Owszem,  standardzie jest oferowana z  sitem 8 mm i większego nie oferują

https://www.eladex.com.pl/data/links/5b2813f21bd6024c016f56e983e5c69f/355_27.pdf

 

 

 

 

3) Ma ktoś namiar na sitka i ostrza dobrej jakości w rozsądnej cenie?
  

 

spotkałem się z pochlebnymi opiniami zacnych forumowiczów o sitach oferowanych przez http://www.sitka.com.pl/pliki/oferta.htm

Przewija się również producent Zico http://serwis24h.info/pl/c/Sito-siatka-do-wilka-12/2290456

 

 

 

4) Czy pasują tam ostrza od innych maszynek?

 

Po przeczytaniu wielu wątków i stron w sieci sądzę, że w przypadku renomowanych producentów sitka i noże są standardowe. Zerknij na oferty pod powyższymi linkami. Sitka sa do wilków 12, a nie do konkretnych modeli.

W przypadku małych maszynek, rożni producenci stosują różne rozwiązania, żeby klient musiał kupić tylko ich sitka, czy noże.Np sitka z dwoma wypustami na zewnątrz, czy noże na wałek sześciokątny, a nie kwadratowy.

Od kilku dni jestem posiadaczem innego modelu wilka TC-12 i zamówiłem w ciemno sitka standardowe do wilków 12 .

Od starszych kolegów, z dużo większym doświadczeniem wiem, że pasują również sita od maszynek Alfa 10, są one cieńsze, bo maja 7 mm grubości, i w zasadzie to jest cała różnica.

Dzięki za szybką odpowiedź Witek. Info znalazłem w instrukcji obsługi. Tu jest PDF gdyby ktoś potrzebował.

 

http://krajalnica.com.pl/images/instrukcje/18-maga-tc12-instrukcja.pdf

 

 

jest oferowana z sitem 8 mm i większego nie oferują
Też mnie to interesowało - wytłumaczono mi DLA BEZPIECZEŃSTWA  by ktoś nie wsadził palca lub noża oczyszczając sitko przy pracującym wilku. - na :sitka.com.pl kupiłem jakie chciałem łącznie z szarpakiem :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Najtaniej w sieci znalazłem MA-GA TC12 za 2143zł czy zna ktoś miejsce gdzie mógłbym zamówić to taniej? No i wracając do tych szarpaków, czy ktoś stosuje w tym wilku?

[Dodano: 07 gru 2018 - 13:37]

O to super! Dzisiaj pewnie zamówię tego wilka. Pytanie czy znajdę gdzieś taniej?

 

 

1) Producent podaje żeby nie używać sitek z oczkiem większym niż 8mm. Czy ktoś z szanownych kolegów i koleżanek używa szarpaka?

 

 

Info znalazłem w instrukcji obsługi.

 

 

DLA BEZPIECZEŃSTWA  by ktoś nie wsadził palca lub noża oczyszczając sitko przy pracującym wilku

W instrukcji jest stosowny rysunek pokazujący palec umieszczony w otworze szarpaka  :facepalm:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Pytanie czy znajdę gdzieś taniej?

  tak, na Ukrainie i w Rosji. Troszeczkę ponad 1950 zł. Plus przesyłka, gwarancja piernik wie gdzie itd.

 

 

 

W instrukcji jest stosowny rysunek pokazujący palec umieszczony w otworze szarpaka [:facepalm:]

 

 Biorą przykład z Amerykanów. A jak ktoś wsadzi paluch, bo będzie chciał sprawdzić i sobie utnie, to producent będzie musiał wypłacić gigantyczne odszkodowania, jak McDonald's za brak informacji na kubku, że kawa jest gorąca :D

ja nie używam szarpaka. Przy selekcji mięsa, oddzielam najlepsze kawałki i kroję nożem w kostkę. Nazywam je I klasą ekstra :)

Raz pociąłem szarpakiem, fakt, że na ósemce, to nijak tego w kiełbasie nie było widać, że to kawałki są.

Edytowane przez witek1965

Dziękuje za pomoc. Dzisiaj będę zamawiał. We wszystkich sklepach kosztuje tyle samo. Może ktoś chce polecić sklep, który powinienem wybrać?

Myślałem o mmgastro.pl

Dobry wybór? Macie z tym sklepem jakieś doświadczenia?

 

 

We wszystkich sklepach kosztuje tyle samo
  prawdopodobnie taka jest polityka firmy. Sprzedawcy dostają rabaty w zależności od ilości sprzedanego towaru,a cena na danym rynku jest jednakowa, jak np. jest w Stihlu.

Czeski01 tu masz maszynkę 12 w UK za mniej niż 2143PLN. Ja mam od nich 22 i jestem zadowolony.

https://www.weschenfelder.co.uk/butchers-equipment/mincers/electric/tritacarne-no-12-electric-mincer-elegant-160-220-50.html

Dzięki sobol, tu w UK mogę znaleźć sporo różnych maszynek w podobnych cenach jak ta z linku. Poszukuję jednak maszynki z przekładnią w oleju, cichej, ze stali nierdzewnej i na całe życie. Ta chyba pracuje na sucho i jest głośna. Dzwoniłem wczoraj do mmgastro i mają mi wycenić przesyłkę do Anglii. Mówili że coś utną z ceny. Będę wiedział co i jak w środę. Jak będzie drogo to ktoś znajomy weźmie mi do samochodu wracając po świętach.

Czeski01 za £354 jest z nierdzewnym korpusem. Silniki są indukcyjne, więc ciche. A o przekładni nie piszą nic więc pewnie sucha.

Witek jak tam Twoje wrażenia po mieleniu na TC12L?  Zadowolony Pan ,  czy niekoniecznie ? Wrzuć opinię

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

To może i ja podepnę się pod temat.

Mimo iż mam Alfe 32 z napedem, czasem potrzebuję mniejszą maszynkę do mięsa.

Co warto kupić za ok.500 zł. Zelmer, czy może coś innego?

 

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

To może i ja podepnę się pod temat.

Mimo iż mam Alfe 32 z napedem, czasem potrzebuję mniejszą maszynkę do mięsa.

Co warto kupić za ok.500 zł. Zelmer, czy może coś innego?

 

Wysłane z mojego LG-H815 przy użyciu Tapatalka

Dla mnie Zelmer 8 i masz młodszego asystęta Alfy. Ja zmililem (i nadal nieraz mielę), zelmerkiem kilka ton

mięsiwa, poza tym dostępność noży, sitek akcesoriów typu szatkownica tarka do warzyw czy ziemniaczków na placuchy za psie pieniądze a masz naprawdę pomocnika z górnej}póły.

To taka moja podpowiedź i subiektywne odczucie.

 

Wysłane z mojego ANE-LX1 przy użyciu Tapatalka

Przyprawą potrawy jest głód. " CYCERON"

Witam. Po zakupie nadziewarki której jeszcze nie przetestowałem, przyszedł czas na maszynkę do mielenia mięsa. Zastanawiam się nad  https://www.szron.eu/maszyny-do-mielenia-miesa-wilki/4104-wilk-maszynka-do-miesa-tc-12i.html#/Dodatkowe-sitko-3-5-mm-nie/Dodatkowe-sitko-4-5-mm-nie/Dodatkowe-sitko-10-mm-nie/Dodatkowy-nozyk-nie  i jeszcze to https://allegro.pl/oferta/cookpro-wilk-do-miesa-tc12-praca-ciagla-6967768553?bi_s=ads&bi_m=listing%3Adesktop%3Aquery&bi_c=ZmJhY2Y5ZTgtNzYwYS00MzMwLWFhNDUtZDI2YmQxZDcwMDFlAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=ef365bdf-8f03-4a32-bb55-737b5aa5c21c

 

Mięsa na raz miele około 15 kg w przyszłości pewnie trochę więcej. Warto brać tą droższą ?? Ta od Szrona jest sprawdzona bo już o niej pisano. Może wy coś jeszcze napiszecie ciekawego co ułatwi mi wybór.

Edytowane przez Tomek101082

Wilki są tej samej klasy. Wiec wybierz na wygląd, lub ten drugi jest wyższy, potrzebuje więcej miejsca w szafie no i do pracy ma wyżej tace załadunkowa, ale tez wyżej gardziel łatwiej można podłożyć naczynie do odbioru zmielonego mięsa. Ta prace ciągłą możesz miedzy bajki wsadzić, ale czy jest ona Tobie potrzebna? do tych 15 kg. Co prawda większa obudowa i wentylator lepsze chłodzenie, można by powiedzieć. Za krotko są na rynku żeby ktos tu miął wieloletnie doświadczenie z tymi wilkami. Gdybyś jako 3 opcje zapodał MA-GA TC12 to co innego, mona by coś więcej pogadać  :)  

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Cena MA-GA to trochę za wysoko jak na moją kieszeń  2 143 zł  :cry:  mogę sobie pozwolić na coś z tych co wymieniłem wyżej i ciut dołożyć kasy jak będzie potrzeba

No wiesz.... kiełbasa w markecie tez jest tańsza, a jednak robimy ta droższą w domu   :laugh:

Poza tym wsparcie dla Polskiego przemysłu, zamiast Chińskiego :)  

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Coś w tym jest masz rację ale to jeszcze raz tyle kosztuje. Gdybym mielił 50 kg na raz to pewnie i bym wziął pod uwagę MA-GA, może kiedyś tak będzie że będę miał takie zapotrzebowanie.

na raz miele około 15 kg w przyszłości pewnie trochę więcej

Każdym - każdym wilkiem nawet nie do pracy ciągłej skręcisz np. 50 kg mięsa w mig . przy czy większość kręcisz na sitkach od 6 w górę - ciezka praca jest dla każdej maszynki to 2 - 3 mm

Muskie - to ryba 🙃

 

 

ciezka praca jest dla każdej maszynki to 2 - 3 mm

ja pomagam. Najpierw mieliłem na 5, a potem na 2,7 (takie miałem w zelmerku). Teraz będzie więc to 6 i potem 3.

 

 

Teraz będzie więc to 6 i potem 3.
możesz wcześniej jeszcze na 12 czy 13 albo 10 - będzie łatwiej - może kilka minut dłużej :thumbsup: 

Muskie - to ryba 🙃

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.