Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. Czy ktoś ma lub może polecić mi maszynkę której części takie jak ślimak i gardziel są zrobione ze stali nierdzewnej? Chodzi mi o mycie tych części w zmywarce. 

Pytaj, może kolega odsprzeda Ci samą maszynkę

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

• 4 tygodnie później...

Może ktoś z was poleci jakąś maszynke dla osoby która w miesiącu przerobi maksymalnie 10kg miesa ?. Obecnie mam alfe 10,  nie miałem do niej  zastrzeżeń  lecz robiąc szynkowa zauważyłem, że brudzi mi mięso czymś czarnym. Myłem ją kilka razy bardzo dokładnie i problem się powtarza. Pomyślałem, że kupię nową lecz jak czytam komentarze na allegro pod obecnymi produktami to szkoda pieniądze na nią wydać. 

Tak pomyślałem, że może kupię jakiegoś elektryka typu zelmer ale widzę, że również stracił na jakości. 

I z tąd pytanie do Was.

3 godziny temu, wkladzik napisał(a):

Tak pomyślałem, że może kupię jakiegoś elektryka typu zelmer ale widzę, że również stracił na jakości. 

I z tąd pytanie do Was.

To kup sobie uzywana "starej daty ", np, tak jak ja mam jupitera system unger 70  rocznik 1972. Mam go ponad 20 lat i jestem wiecej jak zadowolony.Maszyna poprostu nie do zdarcia.

pozdrowienia Olek.P
4 godziny temu, wkladzik napisał(a):

typu zelmer

do 10 kg bez problemu , tylko bierz sporej mocy 1800-2000W

Muskie - to ryba 🙃

• 3 tygodnie później...

No niestety mam ten sam problem - a Zelmer też brudzi mięso czarną mazią.

Chętnie ponam propozycję dobrej maszynki do domowego przerobu...

5 godzin temu, BartoW napisał(a):

Jesteś w dobrym temacie który ma ponad 80 stron, cofnij się i poczytaj na pewno wyrobisz sobie zdanie co kupić. 

Zelmer został sprzedany dawno temu przez Boscha. Kupili mark Hiszpanie i sprzedają pod tą marką jednorazowe "badziewie". Jeśli ktoś chce kupić dawnego Zelmera to musi szukać w używkach. Ja ostatnio kupiłem maszynkę 2000 W 8-semkę. Na razie ok. Zszatkowała 15 kg kapusty. Zmieliła 2 kg bułki na tartą. Zmieliła 3 go mięsa na sznycle. Na razie ok. Goście z zelmera robią ją pod nową nazwą SMAPP. Ale co komu pasuje...

szakira

Starego Zelmera można jeszcze kupić w sieci, trzeba tylko poszukać, ostatnio kupiłem nówkę Dianę ze wszystkim przystawkami za 550 zł, sprzedawała firma.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Hmmm co prawda ja w sumie nie robię dużo ale liczy się komfort  więc już jakiś czas temu kupiłam wilka  Hendi 12   i polecam wszystkim - spory wydatek ale " łyka" mięso bez problemu .

PS U nas jeszcze przydaje się do mielenia dziczyzny .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

• 2 tygodnie później...
W dniu 4.10.2023 o 16:05, wkladzik napisał(a):

że brudzi mi mięso czymś czarnym. Myłem ją kilka razy bardzo dokładnie i problem się powtarza. 

W dniu 22.10.2023 o 13:14, BartoW napisał(a):

To nie maszynka taka czy inna brudzi, tylko goowniane siatki stalowe. Trzeba kupić siatki z "nierdzewki". 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

12 minut temu, paweljack napisał(a):

To nie maszynka taka czy inna brudzi, tylko goowniane siatki stalowe. Trzeba kupić siatki z "nierdzewki". 

Spokojnie, bez napinki. Myślę, że większość używa sitek i noży zwykłych, a nie ze stali nierdzewnej.

13 minut temu, Todek napisał(a):

Spokojnie, bez napinki.

Nie wiem o czym piszesz, ale temat brudzenia "przez maszynki" był wiele razy poruszany, chyba pierwszy wskazywał na to DZIADEK, właśnie na jakość wykonania stalowych siatek.

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

Miłego dnia. 

Sitka nie były używane ponieważ szynki nie mieliłem, tylko puściłem ją przez sam ślimak w celu uplastycznienia. 

Maszynke jaką kupiłem to Bosch bosch mfw3x14

Na moje potrzeby powinna wystarczyć. 

A co do sitek to na tym nie oszczędzam i kupuje ze  stali nierdzewnej. Gorzej jest z szarpakiem , szukam w internetach i większość ofert to stal węglowa albo chromowana , która czytając komentarze rdzewieje 

Edytowane przez wkladzik
17 minut temu, wkladzik napisał(a):

tylko puściłem ją przez sam ślimak

Powinieneś zapytać producenta dlaczego tak jest.

Miłego dnia. 

Ja swojego czasu kupiłam sobie Alfę 32 (nówkę)z kompletem sitek i też miałam problem z czarną mazią. Dobrze że ten problem ujawnił się przed zakupem silnika.

Zamiast silnika do Alfy dostałam małego wilka i jestem zadowolona. Mały wilk zasuwa jak bolid Formuły1. Wilczek pracował na ostatnim zlocie w Napoleoniowie.

4 godziny temu, paweljack napisał(a):

Powinieneś zapytać producenta dlaczego tak jest.

Może to wina gównianych siatek stalowych. 😉

5 godzin temu, paweljack napisał(a):

Trzeba kupić siatki z "nierdzewki". 

Ech, jak my wszyscy używający stalowych siatek do tej pory sobie radziliśmy. Dzięki paweljack za radę 👍

Kolego wkladzik zanim wymienisz wszystko na nierdzewkę spróbuj użyć tańszego "czyścika" o nazwie... coca-cola.

Namocz z godzinę, wylej brudny płyn, zalej nowym i zostaw na noc.

M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

1 godzinę temu, mamuśka napisał(a):

Wilczek pracował na ostatnim zlocie w Napoleoniowie.

:thumbsup:

58 minut temu, wróbel75 napisał(a):

Może to wina gównianych siatek stalowych. 😉

Ech, jak my wszyscy używający stalowych siatek do tej pory sobie radziliśmy. Dzięki paweljack za radę 👍

Kolego wkladzik zanim wymienisz wszystko na nierdzewkę spróbuj użyć tańszego "czyścika" o nazwie... coca-cola.

Namocz z godzinę, wylej brudny płyn, zalej nowym i zostaw na noc.

Szkoda mi czasu na wyjaśnienia. Zaczekam aż kolega @wkladzik skorzysta i zda relację. Nic się nie zmieniło, w moderacji takich komentarzy też. Inteligentny człowiek, jak uważa że wypowiedź na jakiś temat jest nie jasna, to dopytuje a inny komentuje bez sensu. 

Miłego dnia. 

8 minut temu, paweljack napisał(a):

a inny komentuje bez sensu. 

No właśnie.

Najprościej doradzić "wymień".

A najlepsze, że chłopak nie miał/ma wcale "problemu" z sitkami 😀

15 minut temu, paweljack napisał(a):

Inteligentny człowiek, jak uważa że wypowiedź na jakiś temat jest nie jasna, to dopytuje

Pamiętaj o tym gdy następnym razem zaproponujesz komuś zakupy 😉

M.Rej

1 minutę temu, wróbel75 napisał(a):

No właśnie.

Najprościej doradzić "wymień".

A najlepsze, że chłopak nie miał/ma wcale "problemu" z sitkami 😀

Pamiętaj o tym gdy następnym razem zaproponujesz komuś zakupy 😉

👍

Miłego dnia. 

• 1 miesiąc temu...

Witam, ja ostatnio zakupiłem używanego "Wilka" TS-12 z 2012roku niby produkcji Belgijskiej - Diamond, ale wygląda jak teraźniejsze Chińczyki typu Hendi 282199.

W związku z tym, że ma swoje lata i w zestawie tylko sito w rozmiarze "6" zgłębiłem temat i na obecną chwilę mam prawie pewność, że olej przekładniowy to typ CLP-680, ale mam CLP-320 więc go użyje do wymiany.

Wracając do sit nierdzewnych kupiłem sito 3mm które sprzedaje Yato Gastro do swoich wilczków i pasuje idealnie. Jak na sito Rozmiar 12 w nierdzewne aktualnie cena 68zł na portalu aukcyjnym wydaje się najlepszą aktualnie na rynku. 

Bardzo kusi mnie wymiana ślimaka na nierdzewny również od Yato gdzie koszt to "jedynie" 200zł, ale odpuszczę i kupię więcej sitek za te pieniądze. Podsumowując, mimo, że maszyna ma swoje lata, delikatne mankamenty wizualne ślimaka i gardzieli to uważam za najlepiej wydane 570zł na tą maszynę. Oby działała bezproblemowo.

IMG20231207171541_00.jpg

Edytowane przez zwyczajny
9 godzin temu, zwyczajny napisał(a):

Podsumowując, mimo, że maszyna ma swoje lata, delikatne mankamenty wizualne ślimaka i gardzieli to uważam za najlepiej wydane 570zł na tą maszynę.

Uważam że trafił Ci się konkretny sprzęt. Też taki mi się marzy. 

Mam starą niemiecką nadziewarkę, którą odkupiłam od Naszego forumowicza już kilka lat temu, jest nie do zdarcia.

• Like 1

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif