Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

nie widzę przeciwwskazań. 13-6-3. Szarpaka się jeszcze nie dorobiłem. Chętnie kupiłbym taki jak na zdjęciu, ale nie znalazłem z wymiarami do TC12. Ten jest akurat od W70, średnica wewnętrzna fi17, a potrzebna taka jak na zdjęciu fi 10. Do TC12 znalazłem, tylko z 3 otworami. Ale, mimo wszystko chyba wole się pobawić nożem :)

post-87196-0-07437600-1544962494_thumb.jpg

Edytowane przez witek1965
  • 3 tygodnie później...
  • 1 miesiąc temu...

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

  • 4 tygodnie później...

Na razie nie mam wędzarni ( czekam aż się "urodzi" ) ale już powoli chcę zacząć kupować sprzęt do produkcji wedlin i tu pojawia się pytanie jaką maszynkę mam kupić i jakie sita ( niezbędne ) powinna posiadać ?

Czy kupić ręczną czy może elektryczną ??

Z góry dzięki za pomoc w wyborze odpowiedniej maszynki do mielenia mięsa !amoze maszynka clap trade wloska

[Dodano: 10 mar 2019 - 12:09]

a moze wloska masz.clap trade 22.wystarczy w gogle wpisac clap trade iwejsc na strone pr.(maszynka-mincer)

 

 

a moze wloska masz

Odznaczam Cię "złotą łopatą" - odgrzebałeś temat z 20011 roku  :devil:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

  • 4 miesiące temu...

ale mi chodzi o taki kształt - 2 nerki. Do 10-tki widziałem tylko z trzema

kup sitko do maszynki 10-ti jak w poniższym linku. Daj do frezera i masz szarpak dwu-nerkowy. Sitko może mieć oczka fi16.Też będzie odpowiedni.

https://allegro.pl/oferta/sitko-do-maszynki-alfa-nr-10-oczka-fi18-oryginal-7712611123

  • 4 miesiące temu...
Wygląda na porządny sprzęt. Ja mam famę i sama część robocza jest taka sama. Moja jest zasilana 3x400V i ma przekładnię zanurzoną w oleju. Jest bardzo cicha. Ta jest na 230V i nie widać jaką ma przekładnię.

"Pan Bóg stworzył jedzenie, a diabeł kucharzy". James Joyce

Dzięki ,na wygląd też ni się podoba.sito fi80 ,chyba alfa22.Dobrze kombinuję? Co do przekładni brak danych.Jak się oddzwonię to dan znać.

Witam Zadymiaczy!!!

 

I u mnie nedejszla ta chwila na zmioane maszynki.........

 

Do tej pory używam poczciwego Zelmerka -8, przerób nie jest duży max. 5-7 kg/ na 1-3 mce i tak sie zastanawiam, który z tych wilków byłby godnym sukcesorem poczciwej zelmerki:

 

Hendi 210864
 
Hendi 198
 
STALGAST
 
Kenwood MG510
 
KENWOOD MG700
 
Dostepność/zamienność akcesoriów (sitka,noże) wskazana.
 
Poradzicie coś?? 

Również miałem ten sam dylemat i wybrałem Tc-12i w Szronie za rada kolegów z tego forum.

Również zastanawiałem się nad Kenwoodem MG700, bo 510 to chyba wolałbym kolejnego Zelmera, ale z tego co  mi podał sprzedawca, sitka są mniejsze od odpowiedników Alfy o 2 mm ( 68 mm)a sitka oryginał;ne do Kenwooda są drogie i wybór bardzo niewielki. Nie żałuje, aczkolwiek moja małżonka nie jest w stanie na niej pracować, chyba, że na podłodze, bo wysunąć spod narożnika daje rade, ale podnieść na stół już nie. Lżejsza jak Royala o ok 10 kg . No, ale to są spore maszynki.

Mam mieszane uczucie. W mojej ocenie wilk powinien sie charakteryzować posiadaniem przekładni oraz obrotami na poziomie 80 n/minuta? Dobrze nie pamiętam to jakc coś prosze o korektę. Wydaje mi się ze niektore ktore podałeś to maszynki do mięsa lepsze od Zelmer ale dalej maszynki. I raczej wilka trudno kupić w cenie ktora jest podana przy nich

Różnica jest taka ze wilk w trakcie mielenia mniej miażdży mieso niz maszynka.

Pytanie jakie sobie postaw to ile będziesz robił na raz do 15 kg starczy Ci Alfa 12.

Zresztą niektórzy posiadacze wilków piszą ze do 15 kg to wola Alfa robic bo mniej sprzatania. Masz jeszcze w rodzinie Alfa 22 i 32 to duze maszyny.

Możesz poszukać używki wilka np. Mesko. I zmieścisz sie w swoim budżecie. A mam wrażenie ze będą lepsze od Twoich propozycji.

Moze Ci co mają "prawdziwe" wilki cos podpowiedzą lepszego.

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.

Dzięki, czytałem......

 

Nie wiem tylko, czy taka "kolumbrynka"- TC-12L-  na moje stosunkowo niewielkie potrzeby jest odpowiednia???

 

Zalezy mi na maszynie z rewersem i  szeroka gardzielą, no i co by nie miażdzyła mięsa.

Polska MaGa ma 120 obrotów. Przytoczony przez Maciekzbrzegu Mesko kosztuje nowy 1600 zł sam napęd. Używane są bardzo trudno dostępne w dobrym stanie. Również szukałem, a jak już są to cena oscyluje od 1000 zł do nawet 4 tysięcy . https://www.olx.pl/oferta/sprzedam-robot-kuchenny-mesko-2-CID619-IDC79Fp.html#85678bc1f3. Kupno takiego sprzętu to zakup kota w worku, chyba, że ma się blisko żeby sprawdzić osobiście.


[Dodano: 27 lis 2019 - 19:33]

 

 

Nie wiem tylko, czy taka "kolumbrynka"- TC-12L- na moje stosunkowo niewielkie potrzeby jest odpowiednia???
  ja tez nie szaleję. MOje maksymalne przeroby to 30 kg, ale to rzadkość. Przeciętna to 15-20. Jednocześnie służy mi za napęd do mierzarki .

 

 

który z tych wilków byłby godnym sukcesorem poczciwej zelmerki:

 

Pisałem żebyś kupił przynajmniej wilka TS 12.Z tych co pokazałeś to zamienił stryjek siekierkę na kijek.Do salami się nie nadają.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

 

który z tych wilków byłby godnym sukcesorem poczciwej zelmerki:

 

Pisałem żebyś kupił przynajmniej wilka TS 12.Z tych co pokazałeś to zamienił stryjek siekierkę na kijek.Do salami się nie nadają.

 

Tak,pamiętam, pamietam..... 

 

Rozglądam się właśnie za sprzetami-   problemem jak mniemam są obroty-  moze by do tych "wilków" , które podałem zastosować falownik i było by dobrze???

 

Wiem, że to póśrodek- ale z drugiej strony inwestować ca.1000+ po to, zeby zrobić salami to sie lekko mija z celem.

 

 

 

 

inwestować ca.1000+ po to, zeby zrobić salami to sie lekko mija z celem.  

A innych kiełbasek nie robisz?

Na przykład kabanosów? Dobre, prawidłowe ich zmielenie jest podstawą sukcesu.

Wilk pracuje z przekładnią i jest cichutki. Te wysokoobrotowe to straszliwe wyjce.

Na moim Hendi 12 mielę również mak na makowce. Szybko, cicho, bez problemu. Również drugie mielenie.

Wysokoobrotowe maszynki po prostu szatkują mięso i rozmiar sitka ma niewielki wpływ na strukturę farszu.

Takie maszynki przewidziane są do kotletów mielonych  :thumbsup:


[Dodano: 27 lis 2019 - 20:27]

P.S. Również robię niewielkie ilości ale z wilka nigdy nie zrezygnuję.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

 

Takie maszynki przewidziane są do kotletów mielonych  :thumbsup:

 

 

:D:thumbsup::clap: :clap: :clap: !!!

 

A innych kiełbasek nie robisz?

Na przykład kabanosów?

 

No robię, robię........ :D

 

Te maszyny , które zapodałem to też niby "wilki", zarówno na gastrolpus.pl i mmgastro.pl a nawet i na znanym portalu i w sklepach AGD

występują pod takimi nazwami. 

 

 

 

 

Wysokoobrotowe maszynki po prostu szatkują mięso i rozmiar sitka ma niewielki wpływ na strukturę farszu.

 

Stąd też pomysł na zastosowanie falownika by obniżyć obroty, a sitko 68-70 mm nie jest chyba najgorsze......

 

 

 

[Dodano: 27 lis 2019 - 21:23]

Hmm...... tak poczytałem, policzyłem, ..........  no i chyba mnie przekonaliscie.....

To są sprzęty mówiąc potocznie "nie do zajechania", czemu tak mówię  :D ? Mówię ponieważ posiadam takie cudo od paru dziesięcioleci, a cudeńko to było swego czasu w bardzo intensywnej, codziennej eksploatacji, i jest nadal fantastycznie sprawne po dzień dzisiejszy. Kiedy jestem w kraju tylko z tego sprzętu korzystam. W Szwecji natomiast, używam sprzętu również niezłej klasy, jak Electrolux, Kenwood, (Bolinder), może nieco bardziej delikatnego, o którym już nie jeden raz pisałem, ale też w pełni spełniającego swe gastronomiczne założenia. Naprawdę nie warto oszczędzać tzw. "paru groszy", które później i tak wydamy na inne, nic nie znaczące pierdoły, i robić pozornych oszczędności, bo w sumie przeważnie wychodzi drożej, a czasami nawet dużo drożej :D .

Jedna z takich okazji : https://www.olx.pl/oferta/robot-gastronomiczny-bauknecht-mesko-maszynka-do-mielenia-CID619-IDzs7rX.html#83c63fdc78

 

 

Hmm...... tak poczytałem, policzyłem, ..........  no i chyba mnie przekonaliscie.....

Mam nadzieję. :thumbsup: Moja Mama zawsze mówiła ,że biednego nie stać na tanie rzeczy.Wilkiem TS12 zmielisz wszystko .Od mięsa na parówki , przez mięso na kabanosy i inne kiełbasy , po mięso na salami. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.