Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Ten Royal 22  co wrzucił TOSHIBA to jest sprzęt 99% profesjonal.  Mój TC12l to mu może buty wiązać ;)  :laugh:   a idąc dalej tym tokiem  to mojemu TC  to zelmerek może pomóc buta związać :laugh:.   Cena takiego  Royala ok. 2400 zł - więc już trochę jest  , ale machina fajna . Jedyna wada takiej armaty , to trochę kłopotliwe czyszczenie zespołu mielącego , ale mniejsza o to , za to lepiej mieli :

 

Mikso mielone jest stopniowo, i za jednym razem (w jednym cyklu) i nie jest zbytnio męczone ślimakiem.

:thumbsup:

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Witek wkleiłeś link do strony a nie do produktu

to juz nic nie rozumiem. Klikam w link i pokazuje mi się konkretna maszynka. Nie potrafię wytłumaczyć, dlaczego nie otwiera się strona z konkretnym urządzeniem, a ze stroną sklepu i to początkową, a nie z wilkami

 

nie mam pojęcia jak to sie dzieje. Jeszcze raz skopiowałem link https://www.expondo.pl/royal-catering-wilk-do-miesa-140-kg-h-eco-10010741 konkretnej maszynki. Model: RCFW 140-850ECO

[Dodano: 18 lis 2018 - 21:12]

Model: RCFW-220PRO https://www.expondo.pl/royal-catering-wilk-do-miesa-220-kg-h-pro-1176

 

oraz podany przez TOSCHIBA model RCFW-220EXPERT https://www.expondo.pl/royal-catering-wilk-do-miesa-220-kg-h-expert-1177

[Dodano: 18 lis 2018 - 21:14]

 

 

Ten Royal 22 co wrzucił TOSHIBA to jest sprzęt 99% profesjonal.
  bez wątpienia. Po co więc komuś, kto w roku przemieli 100 kg mięsa taki sprzęt ? Edytowane przez witek1965
Po co więc komuś, kto w roku przemieli 100 kg mięsa taki sprzęt ?

 

 

No ten wybrany przez Ciebie mieli

 

Wilk do mięsa - 140 kg/h - ECO

 

Czyli w godzinę tyle ile Ty potrzebujesz na półtora  roku  :laugh:

 

Do takich ilości starczy 32 z korbka za 120 PLN 

 

 

post-40314-0-39120200-1542573030_thumb.jpg

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Do takich ilości starczy 32 z korbka za 120 PLN

  czuję się zażenowany wręcz Twoją propozycją. Zbyt łaskawy jesteś, powinieneś zaproponować raczej  model tej wielkości

 

d8b2997270982754med.jpg

 

a tak przy okazji, jakbyś zapomniał, ma to być zamiennik Zelmera 8 ( to takie urządzenie wyposażone w silnik elektryczny) . Deklarowany przez producenta przerób to 150 kg/h i szukam jej zamiennika, no ale to chyba można było przeczytać :) Nie musisz mnie uświadamiać, że to jest i tak zbyt wielkie urządzenie jak dla mnie. Przez pierwszy okres słuzył do mielenia tylko na kotlety mielone, czyli może z jakieś 15 kg w roku. Taki ze mnie burżuj, że zaszalałem, a co mi tam. Rozumiem, że  do domowego prania zakupiłeś c968b35c6e17966cmed.jpg

 

jak również do mycia naczyń oraz swojego sprzętu masarskiego takie,  jakże przydatne urządzenie

beef95a190528396med.jpg , które to, pozwolę sobie zacytować 

"

eria modeli pieców konwekcyjno-parowych RETIGO Orange Vision usatysfakcjonuje użytkowników o mniejszych wymaganiach dotyczących ilości funkcji w wyposażeniu podstawowym, kładących jednak nacisk na wysoką jakość i łatwość obsługi.

Model pieca konwekcyjno-parowego Retigo Vision 1221 jest idealny do kuchni.... "

zapewne znajdziesz lepszy model, bo ten jest dlla mniej wymagających :)

 

 

 

Dziękuję Alinko

Edytowane przez witek1965
Jak już to rozpatrz ten za 779zł to już typowa 12ka

 

Binio jaki rozmiar sitka ma ''typowa 12ka''?

Ten model który wskazujesz ma średnicę sitka 69mm

https://www.hurtowniaprzemyslowa.pl/profesjonalna-maszyna-wilk-do-mielenia-miesa-140-kgh-230v-royal-catering-rcfw-140-850eco-p-6451.html

 

Jak rozpoznać która maszyna to 12ka ?

W poście #1338, str 67 napisałeś że cyt. '' Średnica sita 70mm to jest 10-ka ''

[Dodano: 18 lis 2018 - 23:59]

 

 

Alinka jak się na coś zdecydujesz to pisz.

 

Witku całą niedzielę spędziłam na szukaniu, analizowaniu etc :D 

Przeczytałam ten wątek od chyba 60 str, i wiem że nic nie wiem.

Mam dwa typy.

1. Maszynkę Zelmera

2. Wilka tego co i TY

Co zrobię? Jeszcze nie wiem :D może...

1. Obetnę dwa przeciwległe skrzydełka noża w mojej zelmerce

2. Obetnę mocowanie do blatu mojej alfy (nie używanej, bo mam za grube blaty) :D

Poczekam aż problem się sam rozwiąże :D

Uważam, że 99% problemów rozwiązuje się sama, tylko trzeba im na to pozwolić

[Dodano: 19 lis 2018 - 00:05]

 

 

Dziękuję Alinko

 

Nie masz za co mi dziękować Witku.

Jak na razie to obydwoje w dalszym ciągu jesteśmy w cz...ej d :D

Edytowane przez Alinka

w przypadku ręcznych maszynek 10-ka i 12- miały te same sitka, ale różniły się mocowaniem. 10-tka mocowana była do krawędzi stołu za pomocą śruby slimakowej, jak na zdjęciu powyżej w przypadku 5-ki i 8-ki. 12-ka natomiast miała mocowanie na 4 śruby do blatu

 

c5387f9f5ddf71bdmed.jpg

 

jak to wygląda w elektrycznych, nie wiem

Edytowane przez witek1965
10-tka mocowana była do krawędzi stołu za pomocą śruby slimakowej,

 

Moja jest mocowana do blatu za pomocą śruby ślimakowej.

Mam za grube blaty przy szafkach i stole, leży nie używana, niestety 

Edytowane przez Alinka

 

 

a tak przy okazji, jakbyś zapomniał, ma to być zamiennik Zelmera 8
 

Proponowałem 

 

Witek, dlaczego po prosu nie napiszesz wprost ze upatrzyłeś sobie taka maszynkę, a tu szukasz tylko usprawiedliwienia sumienia no i oczywiście wymówki dla żony ze dokładnie to i tylko to jest potrzebne żeby była idealna kiełbasa na święta.

Nie potrzebnie się purtasz i denerwujesz.

Próbowałem Tobie uświadomić, ze do domowego użytku czyli podanej przez Ciebie normy 100 kg rocznie to nawet Zelmerek jest za dużym urządzeniem.

Pisze Tobie jeszcze raz, chcesz to se kup to co sobie opatrzyłeś, ale nawet najlepszy sprzęt nie zrobi sam kiełbasy 

A co do Twojej Zony i jej przekonania ze Ci to jest potrzebne, Kobiety z reguły są osobami racjonalnymi ale tez znają swoich mężów i ich pomysły, a jeszcze lepiej wiedza o tym ze facet potrafi udowodnić ze do zawieszenia małego obrazka na ścianie, potrzebuje: młota wyburzeniowego, wielkiego kompresora, 34 śrubokrętów, wkrętarki z zestawem 256 bitów, 6 zestawów kołków rozporowych, wiertarki udarowej  itd w skrócie całego sklepu narzędziowego  :laugh:

Zrób kiełbasę parę razy w domu, posprzątaj po sobie, nie cuduj, zrób wg przepisu ze strony, udowodnij Twojej Kobiecie ze nie jest to kolejna zachcianka, nawet jak nie do końca będzie jej smakować to jestem pewien ze Ci sama kupi taka a może nawet i lepsza maszynkę "pod choinkę" 

 

PS

A te średnio 2 kg tygodniowo ta jak chcesz tak dokładnie wiedzieć to nożem byś posiekał na desce

Edytowane przez TOSHIBA

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Witek, dlaczego po prosu nie napiszesz wprost ze upatrzyłeś sobie taka maszynkę

  z czego to wywnioskowałeś ?

 

Szukam zamiennika dla zestarzałego sie Zelmera 8.

Brałem pod uwagę Kenwooda 700 i ten model mi najbardziej pasował.  Wielkość, waga, regulowane obroty. A Ty pakujesz mi profi sprzęt za 2500, bo to jest super sprzęt i taki musi być. Wcale nie chcę grzmota 30 kg, wręcz przeciwnie. Natomiast skłonny jestem zakupić takowy sprzęt, jeżeli to ma poprawić komfort pracy, niekoniecznie pakując się sprzęt profesjonalny do małej restauracji czy innej gastronomii.

 

 

 

Zrób kiełbasę parę razy w domu,

  robię to od kilkunastu lat, na leciwym Zelmerku. To, że trafiłem na to forum zupełnie niedawno, a to za sprawą budowy nowej wędzarni, nie oznacza, że jeszcze nie robiłem kiełbasy czy wędlin. Dużo się tu nauczyłem, nie powiem, że nie, zlikwidowałem błędy, które popełniałem, przez co czasami mi coś tam nie wychodziło.

 

 

 

A te średnio 2 kg tygodniowo ta jak chcesz tak dokładnie wiedzieć to nożem byś posiekał na desce

Twoja argumentacja mnie zwaliło wprost z nóg. Rozumiem, że to z autopsji. Wędzić też mam po kilka minut dziennie, żeby średnio wyszło ? No i pieprz też zacznę tłuc w moździerzu ( mam taki mosiężny, pamiątka po babci) po kilka kulek i składać, bo lubię taki grubszy. A młynek, no cóż, wystawie na allegro, po cholerę ma mi zawalać półki.

[Dodano: 19 lis 2018 - 00:51]

 

 

Powoli czas na nowa maszynkę do mielenia. Co powiecie o Kenwood MG510. Może być też Zelmer, tylko która ? Może ZMM5598W

 

tak dla przypomnienia, jakbyś znowu mi chciał wsadzić dziecko w brzuch

Edytowane przez witek1965

Toshiba brawo mądrze napisane .Panie Witku czas samemu podejmować decyzję,jaką kupisz będziesz miał i tyle.....napisane tyle o fajnych sprzętach,a zejście na alfe 12,już

to widzę jak małżonka kręci korbą....ta maszynka to jak zemsta Honeckera ;) .

Kup Pan dwa Zelmerki i po sprawie,jak się jeden zagrzeje,przekłada się system tnacy i heta wio,jak sie zepsuje za dwie stòwki kupuje nowy.jak jest kasa to można ederthala ,bizerbe kupić, nie warto stwarzać sobie takiego matrixa do głowy.

P.s.mam ederthala i mogę polecić,obecnie mało go używam,robię tylko dla siebie,

ba obecnie mam w planie wędliny tylko drobiowe ,puszki i ryby.

Maszynke wybierać dla _żony ręczną,bawić się w przeróbki to są jaja niesamowite  :mellow:

Panie Witku czas samemu podejmować decyzję,jaką kupisz będziesz miał

 

Nie ma potrzeby zwracanie się do mnie per pan.

No, ale skoro tak, to i mi wypada.Panie marku, ja to naiwny jestem. Liczyłem na to, że może ktoś mi podpowie i uchroni przed kupnem kolejnego Zelmera, bo to jest akurat najłatwiejsze. Stoją w każdym sklepie a AGD.

.

 

Kup Pan dwa Zelmerki i po sprawie,jak się jeden zagrzeje

a do czego mi dwa ?

przy 15-kg daje radę bez konieczności wymiany ( wszak częśc to kostka pokrojona nożem :) ). Gorzej z komfortem pracy, dlatego rozglądałem się za większym sprzętem, niekoniecznie profesjonalnym i do pracy ciągłej. Wynalazłem nawet coś co by mi pasowało, Kenwooda MG700,  ale ma pewne wady.

 

 

 

 

,a zejście na alfe 12,już

  to nie jest moja propozycja, a tym bardziej marzenie, podobnie jak siekanie nożem :)  aczkolwiek miałem propozycje badziewiastej 32-ki :)  z wielkim kołem zamachowym

 

 

 

,bizerbe kupić

   i to jest konkret. Ten mniejszy, co prawda nie ma kółek, ale za  to imponujący przemiał. 335 kg/h. O innych zaletach nie wspominam nawet.

Edytowane przez witek1965

 

 

Maszynke wybierać dla _żony ręczną,bawić się w przeróbki to są jaja niesamowite

 

Mareczku, z całym szacunkiem, nie wczytałeś się w temat :D 

Stanę w obronie kolegi Witka bo wiem co czuje stojąc przed wyborem.

Rozumiem go bo mam dokładnie to samo.

Ja osobiście miałam napisać że przerobię na kiełbasy może ze 100kg mięsa rocznie,

ale kolega Witek mnie uprzedził.

Profesjonalne wilki są cholernie ciężkie, szukamy więc coś lżejszego.

Gdyby moja zelmerka tak się nie grzała, to nie szukała bym nowego sprzętu.

Koledzy ją chwalą a ja przeklinam na czym świat stoi.

Nowa kosztuje 4 stówki, ale może lepszy wilczek za nie całe 8 stówek (i tylko 17,5 kg waży)

a może memłać te 100 kg rocznie starą zelmerką przy okazji słać długie i krótkie?

 

Gdzieś w temacie doszło do jakiegoś niezrozumienia chyba, stąd całe zamieszanie :D

ja Alinko sądzę, że tylko my dwoje tu jesteśmy amatorami i to przez małe a, a reszta to sami profesjonaliści.

Jak nie kupimy 30-sto kilowego grzmota z przekładnia olejową, to nas najpierw zabije hałas, a potem wyjdzie beznadziejne mięso, które nada sie jedynie dla psa, pod warunkiem, że będzie to wołowina.

binio1111 jedynie próbował coś pomóc i wyjaśnić, no i muski.

Edytowane przez witek1965
Ja uważam, że trzeba umieć przede wszystkim wybierać merytoryczne podpowiedzi, przydatne do naszego hobby. Nie robimy tu dla wydajności, więc pisanie o takich parametrach jest pomyłką. Napisałem wcześniej ale jeszcze raz, zelmer ma wlot mięsa 4 cm, szukałem czegoś większego. Wybór nie padł na wilka 12, bo dla mnie wlot 5 cm wydawał się nadal zbyt mały a w części modeli brak możliwości odpięcia korpusu do mycia jest pomyłką. Dlatego zbierałem kasę na wilka 22, niezależnie od tego ile mięsa przerabia najważniejszy był wlot mięsa. Teraz mam komfort i nie muszę wypisywać niepotrzebnych stron na temat wydajności, niestety każdy kolejny, kto będzie o to pytał, będzie musiał przebrnąć przez te wywody. Zelmer 4 cm, wilk 22 - 6 cm wlotu, różnica zauważalna w praktyce. I choć często dłużej myję niż mielę, to warto mierzyć w ten rozmiar. Też mieszkam w bloku i też muszę te 24 kg wyciągać z szafy na robotę. A pokazywanie na filme miażdżonego mięsa świadczy o braku wiedzy pokazującego, zarówno maszynkę, jak i film. Tępy nóż i sitko, lub niedokręcona nakrętka, co w jednym i drugim przypadku kwalifikuje pracownika robiącego tę reklamę do zwolnienia.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Alinko było już kilka razy rozmiar wilka 12 = Alfa 10 (12 -jak ma 4nogi) = średnica sit 69mm (w większości producenci podają na "okrągło" 70mm).

Witek alfa 12 + silnik to nie głupie rozwiązanie. Alfa 22+ silnik to już wypas. No ale trzeba dorobić blat zamocować/dopasować silnik - jest trochę zabawy .Też to przechodziłem (właśnie z Alfą 12). W końcu kupiłem ową Tc 12l  i tyle - kręcę  , myję ,chowam , zapominam. Ciężka jest - w obecnych czasach uważam to za zaletę.Teraz wszystko się pocienia/odchudza kosztem wytrzymałości.Przykładem są te nowsze wilki(wyższe tc12)-szybciej się grzeją.Dlatego ja kupiłem " stary" model. Do mielenia na kotleta żona ma zelmerka 5. Jak kręcimy kiełbasę zgadnij kto mieli ? Duet żona+wilk tak się spodobało(ja tylko mogę sita zmieniać) . Co do wielkości 12ki mają jeszcze wlot rury ok.56-58mm.mniejszej bym nie brał bo nie nadąży się mięsa podawać i wówczas mimo sita 70mm i "grubej" rury głównej będzie strugać mięso bo , żeby ładnie mieliło rura ma być cały czas pełna mięsa - wilki mają dość duże obroty i trzeba się śpieszyć - czym damy sito z większymi otworami tym szybciej trzeba podawać - wilki z mniejszą średnicą załadunkową będą kłopotliwe . Zwróć na to uwagę przy ewentualnym zakupie.  (tu właśnie przewagę mają Alfy - bo gardziel załadunkowa jest duuużej średnicy  , a obroty możesz sobie dobrać na silniku i zawsze nadążysz , żeby ślimak na pusto nie kręcił i nie strugał miesa)

Edytowane przez binio1111

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Wilk ,Zelmerek itd....  Mój  przykład ... oczywiście krecilem na zelmerku i nie narzekałem . i nawet sie nie przegrzewał - ot rozwaliło sie sprzegiełko w trakcie roboty ( nie miałem zapasu- brak doświadczenia) - samochód, sklep jeszcze był otwarty kolejny zelmerek za 300zł - ok.  Ale .... zobaczyłem jak wygląda mielenie na wilku jakie wychodzi mięso :yes: i też nie przerabiam 150 kg/h robie wyłacznie dla rodziny i czasem dla najbliższych przyjaciół . Teraz mam i wilka ( 22) i zelmerka i przystawkę do kenwooda ( z której chyba raz korzystałem) . U mnie wilk stoi na blacie w garażu  - to nie mam problemu lokalizacji albo jak Paweł upychania w szafie  bo to tez jest kłopot  - ale to jest  już poza wyborem maszynki . Osobista rada jak robisz sporadycznie - Zelmerek do mielenia + nadziewarka   jak chcesz mieć komfort i zupełnie inna jakość to mały wilczek 12.A i jeszcze jedno wilk olejowy pracuje chyba ciszej od zelmerka :D

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Wszystko o maszynkach zostało napisane,zatem Panie Witku czas wydorośleć,podjąć męską decyzję i kupić......obecnie z tego tematu powstały jakieś gierki z kolegami forum.W życiu słuchać można dużo,lecz usłyszeć ten właściwy głos jest trudniej.Nic więcej nie ma

co pisać z mojej strony.

Życzę dobrego wyboru ;)

 

 

wilk olejowy pracuje chyba ciszej od zelmerka

Chyba? O niebo ciszej.

Zawsze miałam kolizję między użytkowaniem  "otwartej" kuchni a odsłuchem telewizorni przez A. Musiałam precyzyjnie zaplanować mielenie (zelmerkiem) aby nie wejść w "święte" godziny co zawsze kończyło się awanturą. Teraz mój wilczek cicho mruczy co daje mi swobodę pracy bez ograniczeń czasowych  :thumbsup:  :D

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

 

 

A pokazywanie na filme miażdżonego mięsa świadczy o braku wiedzy pokazującego

Za to Ty posiadles wszelka wiedze. Film reklamowy, zaaprobowany przez producenta na ich stronie, ale oni tez g--o wiedza

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

 

A pokazywanie na filme miażdżonego mięsa świadczy o braku wiedzy pokazującego

 

Za to Ty posiadles wszelka wiedze. Film reklamowy, zaaprobowany przez producenta na ich stronie, ale oni tez g--o wiedza
Ale Paweł ma rację, mięso na filmie zamiast być mielone jest miażdżone. Miała być reklama a wyszła niekompetencja.

 

 

Ale Paweł ma rację, mięso na filmie zamiast być mielone jest miażdżone

Wiem sam ten film zalaczylem i zwrocilem na to uwage

 

Ale miazdzenie miesa to nie TYLKO I WYLACZNIE ostrosc nozyka i sita

Ale rowniez zle dobrany skok slimaka w stosunku do ilosci i ogolnego przekroju otworow w sitku lub/i zbyt duze luzy wewnetrzne lub/i zly montaz

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

 

 

Ale również źle dobrany skok ślimaka w stosunku do ilości i ogólnego przekroju otworów w sitku
  to powinni dostarczać do każdego sita osobny ślimak. Bo jak pogodzić sita 2,7 mm, 5 mm i 8 mm z tym samym ślimakiem. Tak dobrze to chyba tylko w Erze.

Upssss, Ery już nie ma

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.