EAnna Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Mam kilka wątpliwosci dotyczących osłonek białkowych. Pierwsza dotyczy ich rozciagliwości. Czy po napełnieniu farszem występuje ich rozciąganie, jeżeli tak, to w jakim procencie.Druga wątpliwość to rozmiary handlowe osłonek. Jeżeli w przepisie na kiełbasę podany jest rozmiar wymaganej osłonki białkowej, na przykład "65", to czy to jest oczekiwana średnica gotowego wyrobu, czy połowa obwodu osłonki (czyli wymiar osłonki "na płask"). W tym drugim przypadku średnica wyrobu będzie wynosić zaledwie 41,4mm.Z góry dziękuję za wszelkie wyjaśnienia Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1539-kaliber-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 28 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Kwietnia 2008 1. Osłonki białkowe się nie rozciągają, wręcz odwrotnie. Przed użytkiem moczysz je w przygotowanej zimnej wodzie/ostudzonej (wtedy stają plastyczne / miękkie, ale nadal się nie rozciągają), ładujesz farszem, a potem schną i obkurczają się na mięsie / z mięsem.2. Podawana jest średnica, jak przy innych osłonkach. PSMożesz potem je nakłuć igłą, celem wypuszczenia powietrza i łatwiejszego obsuszania. Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1539-kaliber-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-33505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Adam Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 29 Kwietnia 2008 nie zimnej wodzie, tylko letniej a najlepiej ciepłej wtedy sa bardziej elastyczne i nadaja sie do produkcji:))))) Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1539-kaliber-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-33511 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Nie zimnej nie ciepłej bo to pojęcia względne :wink: powinno być tak: Przed użyciem osłonkę moczyć w temperaturze około 20°C w czasie 15 minut w 10% wodnym roztworze soli. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1539-kaliber-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-33516 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TOSHIBA Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 29 Kwietnia 2008 Po co robić coś w ciepłej wodzie i dawać lepsze warunki do rozwoju ewentualnych bakterii, skoro ten sam efekt uzyskuje się w zimnej wodzie 15 – 18 stopni? Cytuj Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. .... Albert Einstein 自製煙熏肉 Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1539-kaliber-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-33518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kusy Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Mam pytanie-jak dla mnie istotne.Jak długo i w jakich warunkach można przechowywać osłonki białkowe?Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1539-kaliber-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-38941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Jak długo i w jakich warunkach można przechowywać osłonki białkowe?Jak długo to, nie wiem ale w pomieszczeniu suchym i przewiewnym. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1539-kaliber-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-38944 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
majchal Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Sierpnia 2008 Mak pytanie-jak dla mnie istotne.Jak długo i w jakich warunkach można przechowywać osłonki białkowe?Pozdrawiam!Założenie jest by pomieszczenie było chłodne ( nie musi być lodówka ), przewiwewne, bo łatwo łapie zapachy i chodzi o to by nie złapać zapachu stęchlizny, smażonych frytek, czy Domestosa bo osłonka np lezy w piwnicy ze środkami chemicznymi. Co do czasu to jest on częściowo zależny od w/w, jednak min 12 miesięcy. Ostatnio robiłem próby na osłonce, która miała około 2-óch lat i nie było większych problemów. Ponoć ktoś wziął z naszej hurtowni osłonkę, która miała grubo powyżej 3 lat ( nie wiem dokładnie ile, bo niekt nie kojarzył kiedy przyszła ) i kupiec też nie narzekał :grin: Cytuj Wino, kobiety i śpiew.Wino robię sam, kobiety mam trzy w domu, a o śpiewie lepiej przemilczeć Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1539-kaliber-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-38963 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Października 2008 Ja chcę podjąć próbę parówek w osłonkach celulozowych dostępnych w sklepie u miro,wiedza moja w temacie uboga, więc proszę pomóżcie.Czy takie osłonki można normalnie nadziewać farszem jak jelita? I czy w każdym wypadku należy je przebijać? Czy farsz dziurą nie ucieknie? A jak sie ma sprawa parzenia gotowego wyrobu?Jeśli mogę prosić siły fachowe to z góry dziękuję Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1539-kaliber-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-42866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 12 Października 2008 Witaj Ela poczytaj ten temathttps://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=1622&highlight=par%F3wki+bonaira ew. szukaj w temacie parówki - BonAir dopracował do warunków domowych temat parówek Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1539-kaliber-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-42867 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 12 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 12 Października 2008 Czy takie osłonki można normalnie nadziewać farszem jak jelita?Zawsze przed nadzianiem tego typu osłonki moczyłem w letniej wodzie (podobnie jak osłonki białkowe). Jak się okazało jednak, w produkcji przemysłowej osłonki celulozowe nakłada się na lejek w postaci suchej, bez moczenia, w postaci takiej jak po zakupie. I czy w każdym wypadku należy je przebijać? Czy farsz dziurą nie ucieknie?Zawsze staram się wykłuwać powietrze, tym bardziej że w domowych warunkach bardzo jest trudno nałożyć farsz do nadziewarki bez powietrza. Nie martw się - farsz taką dziurką nie ucieknie. Najwyżej, w zależności od składu, ucieknie trochę wody lub tłuszczu. A jak sie ma sprawa parzenia gotowego wyrobu? Najlepiej parz jak kiełbasy. Dłużej ale w niskiej temp. 72-75st.C. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1539-kaliber-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-42878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Października 2008 Dzieki za podpowiedzi,lepiej pytać przed robotą.W trakcie juz nie ma możliwości. :grin: Mój 4-ro latek już od tygodnia jęczy ,Tatuś kiedy będą parówki.Trza robić!!!A ż głupio pytać(ale to przecież dla początkujących) dam radę Zelmerem z przystawką czyli ta nadziewarką? Czy wogóle nie podchodzić do tematu? :blush: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1539-kaliber-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-42891 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Października 2008 dam radę Zelmerem z przystawką czyli ta nadziewarką?oj... to najgorsze co może spotkać - baaardzo męczące.... Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1539-kaliber-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-42892 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 13 Października 2008 A rozumiem,że t miało byc pocieszenie??? :lol: Ja sie nie poddam jak będzie trzeba to strzykawką je nadzieję. Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1539-kaliber-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-42899 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 13 Października 2008 dam radę Zelmerem z przystawką czyli ta nadziewarką? Dasz radę! I dzięki temu przeżyciu kupisz nadziewarkę :-) PS. Farsz parówkowy bardzo trudno jest przepychać do maszynki. Plastikowa "popychaczka" zostaje uszczelniona przez farsz i staje się tłokiem, który trudno chodzi zarówno w górę jak i w dół. Ale dasz radę :-) Ach - i proponuję na włącznik Zelmerka nałożyć na czas pracy folię, żeby go nie zabrudzić. Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1539-kaliber-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-42901 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wnuczek Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 13 Października 2008 Pierwszy raz jak robiłem parówki też nadziewałem elektryczną maszynką do mięsa. 1,5 kg farszu nadziewałem ponad godzinę. Po takiej harówce kupiłem sobie małą poziomą nadziewarkę. Ale jak napisał BonAir napewno dasz radę, tylko po co się tak męczyć. Mała chińska nadziewarka to niewielki wydatek.Pzdr. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1539-kaliber-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-42902 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 13 Października 2008 Skoro tak to lecę szukać nadziewarki.A coś jeszcze przy okazji???? :lol: A juz widzę -proszę powiedzcie jaka mam zakupić.Będę robiła z 4-5 kg parówek i noiedługo jakieś kiełbaski.Ale też nie w hurtowych ilościach.Szanowne grono się zna!!! Heeelp :shock: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1539-kaliber-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-42907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 13 Października 2008 A coś jeszcze przy okazji???? Jeśli zdecydujesz sie na "chińczyka" to zwróć uwagę, aby wziąć największą (na 2,5kg) EDIT: o! - widzę że o to się zapytałaś :-) Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1539-kaliber-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-42910 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andy Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 13 Października 2008 Ela, wyboru dużego nie masz: http://allegro.pl/item441164952_profesjonalna_nadziewarka_do_kielbas_3_kg_szpryca.html lub taka: http://allegro.pl/item451506856_nadziewarka_maszynka_do_kielbasy_2_5_kg_kk_2187.html Obie testowałem i cuda to nie są, ale niewielkie ilości zrobić można. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1539-kaliber-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-42914 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kempes Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 13 Października 2008 Ela, jeśli chińskie ma być profesjonalne to chyba tylko pałeczki :lol: jak dla Ciebie myślę 2,5 l. z http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1427 jak znalazł i zrobisz kabanoski, parówki, cienką, grubą, kaszankę, pasztetową, wszystko :lol: w temacie nadziewarek, maszynek do mięsa, noży, stalek, zawsze lepiej kupić faktycznie coś co będzie nam służyło na lata. Pozdrawiam http://kielbasydomowe.pl/nadziewarki-c-14.html mam na myśli oczywiście tę pionową Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1539-kaliber-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-42919 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 13 Października 2008 O matko moja!!! Wybór jest dość wąski.Kempes polecił super-ale jest jedna na 1,5 kg (chyba trochę mała) i lejek 19-trochę na parówki za gruby Bo ta pionowa też boska,tylko ta cena (kiedy w chacie remont kapitalny).ciut za duża. NADZIEWARKA DO KIEŁBAS 2.5KG BERGNER [bG-3706] (numer 449369080) To chyba o taką by mi najbardziej chodziło.Może być??? Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1539-kaliber-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-42921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 13 Października 2008 Ela może być jak trafisz dobry egzemplarz to tłok nie będzie przepuszczał farszu i będzie ok a jak nie to będziesz musiała uszczelnić tłok kółkiem ze słoninki :grin: na początek może być tez od takiej zaczynałam ale terz bym do niej nie wróciła dlatego składaj na tą co podał Kempes jest świetna i na lata :rolleyes: chyba, aha ale do niej jeszcze dokup ścisk stolarski bo przyssawka do blatu nieraz puszcza także ścisk przytrzyma lepiej i stabilniej , powodzenia :lol: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1539-kaliber-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-42924 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
BonAir Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 13 Października 2008 dokup ścisk stolarski bo przyssawka do blatu nieraz puszcza Lepiej niech przyssawka puści, a nie nadziewarka od podstawy, czego zresztą sam dokonałem :blush: Cytuj PozdrawiamBonAir https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286Co by tu jeszcze sprasować... ? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1539-kaliber-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-42926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 13 Października 2008 Teraz to mam gwoździa nie parówki :shock: No nie ma co jęczeć-dziedzic chce parówek i już.Na początek chyba jednak ta w komplecie ze ściskiem,potem ta Kempesowa. Oj podejrze4wam że to niue koniec pytań.Ale po to forum.Nieprawda???/ :lol: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1539-kaliber-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-42934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anetka Opublikowano 13 Października 2008 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 13 Października 2008 prawda prawda :grin: ale chyba rzeczywiście lepiej kup tą tańszą pionową taką chyba ma Andy i jest ok bo chińska czy ten Berger to tak na chwilę i jeszcze byś musiała kombinować, wierz mi sama tak zaczynałam :devil: Cytuj Pozdrawiam Anetka :lol: To nie sztuka śmiać się, kiedy wszystko jest dobrze, sztuką jest szukanie uśmiechu gdy nam jest źle ! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1539-kaliber-os%C5%82onek-bia%C5%82kowych/#findComment-42937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.