Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

67-68 C w środku, drób 72 C.

Parzenie w wodzie o temperaturze około 75 C.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605529
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 110
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Pytanie czy będzie to mięso peklowane?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605532
Udostępnij na innych stronach

Ja poledwice jak robie niepeklowane to maja w srodku 65 st C

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605535
Udostępnij na innych stronach

No chyba musisz kolego /koleżanka określić co chcesz osiągnąć bo jak sztukę mięsa gotowana to najpierw obgotowujesz 100 stopni i dalej w wysokich temp. Jak rosół to im mniejsza temu tym lepiej. Jak wędzonki to ja Ci wyżej opisali. Jak souse vide to niskie i długo .I jeszcze jakie mięso bo osmiornicy i owoców morza nie wolno przygotować Więc określ co masz i co chcesz mieć

 

 

Ps

Nie traktuj niczego jako złośliwość doceń że pasjonaci chcą ci pomóc tylko daj im szansę

Edytowane przez Maciekzbrzegu
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605536
Udostępnij na innych stronach

Ja poledwice jak robie niepeklowane to maja w srodku 65 st C

No i ukroisz sobie kawałek 1,5-2 cm, zrobisz sos i do powiedzmy ziemniaczków.

Smacznego!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605539
Udostępnij na innych stronach

Pytanie czy będzie to mięso peklowane?

 

Tak. Zarówno na mokro jak i na sucho ( zależnie od chęci ).

[Dodano: 28 sie 2018 - 18:17]

Ps

Nie traktuj niczego jako złośliwość doceń że pasjonaci chcą ci pomóc tylko daj im szansę

 

Oczywiście, że doceniam pomoc. Po prostu myślę, że piszę jasno :) Jaśniej już nie umiem określić o co mi chodzi :)

Edytowane przez pablos83
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605543
Udostępnij na innych stronach

Mięso wędzone czy nie wędzone peklowane czy tylko solone zawsze parzy się tak samo.Woda 82 - 85 C .

Ja parzę tak:

1.szynka - 68 C w środku ( wyciągam przy 67 C przy ok. kilogramowych szynkach. Przy dużych ok. 5 kg najpierw gotuję przez 15 min w 100 C a później parzę w temp.82-85 C i wyciągam przy 64-65 C w środku)

2.Karkówka - 72 C w środku

3.Boczek - 74-76 C w środku (lubię bardzo miękki)

4.Polędwica - 60 C w środku

5.Filet z indyka - ja parze jak polędwicę do 60 C w środku , ale wg. nowych norm powinno się do 72 C. 

5.Drób typu udo ,kurczak cały - 72 C w środku w najgrubszym miejscu

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605551
Udostępnij na innych stronach

Tylko po co przeparzać wyrób z zewnątrz?

W środku 67, a ile będzie w zewnętrznej warstwie?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605559
Udostępnij na innych stronach

:) surowe=wędzone...

:) Prawie wszystko robię wg wytycznych również Arkadiusza, są dobre;

Indywidualnie zmieniam max temp wody- 77/82*C

 

 

4.Polędwica - 60 C w środku

stosuję max 55/56 moim wystarczy... Konsumentom :thumbsup:

(z)Boczek odparzam w worach foliowych, podciągam temp do 82*C, zamykam gaz, okrywam kocami /8-12h, rano boczki wyjmuję...

Zajebiarskie są :thumbsup:

:) Więcej czytaj Pablososiemtrzy, łatwo wnioskować jeśli jest wola :thumbsup::D

Edytowane przez ziezielony
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605567
Udostępnij na innych stronach

 

:) Więcej czytaj Pablososiemtrzy, łatwo wnioskować jeśli jest wola :thumbsup::D

 

Wola i chęci są, tylko że pewne braki w wiedzy też :D Jednak te ostatnie staram się nadrabiać :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605572
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tylko po co przeparzać wyrób z zewnątrz?

 

 Nic nie kumam. :w00t: .Chcesz to parz w niższych temperaturach .Widzę jakieś nowe technologie wymyślasz Mireczku :) .Dam Ci prosty przykład.Parzenie szynki typu PolichHam.Próbowałem różnych metod a jak była such tak była sucha.Ani wyższe ani niższe , ani kombinowane temperatury nic nie dawały.

 

 

 

miro więc według Ciebie jakie powinny być temperatury?

 

Takie same tylko on nową swoją technologię propaguje i parzy wyroby całomięśniowe jak wyroby rozdrobnione czyli kiełbasę.Mireczku nie idź tą droga bo to tylko zabiera czas a nie daje żadnego efektu ( patrz wyżej).Spróbuj tak parzyć szynkę z nogą.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605573
Udostępnij na innych stronach

Nic nie wymyślam i niech każdy parzy jak uważa.

W moim przypadku różnice pomiędzy środkiem a zewnętrzą częścią mięsa są niewielkie i mięso nie jest przeparzone z zewnątrz.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605576
Udostępnij na innych stronach

Jeśli już tak bardzo Ci na tym zależy choć nie zgadzam się z Tobą o przeparzeniu powierzchni to powinieneś stosować metodę sous vide i parzyć mięso zamknięte próżniowo.Wtedy to ma sens.Konia z rzędem kto pozna czy było parzone w 75 C czy 82 C. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605577
Udostępnij na innych stronach

 

 

stosować metodę sous vide i parzyć mięso zamknięte próżniowo.Wtedy to ma sens.Konia z rzędem kto pozna czy było parzone w 75 C czy 82 C.
:yes: potwierdzam  :yes: 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605590
Udostępnij na innych stronach

Jeśli już tak bardzo Ci na tym zależy choć nie zgadzam się z Tobą o przeparzeniu powierzchni to powinieneś stosować metodę sous vide i parzyć mięso zamknięte próżniowo.Wtedy to ma sens.Konia z rzędem kto pozna czy było parzone w 75 C czy 82 C.

 

Często powołujesz się na 16-tkę, jako wzór do naśladowania, a co tam zalecają?

Pierwszy lepszy przepis na kiełbasę szynkową:

 

post-39755-0-74407700-1535527576_thumb.jpg

 

Czemu z uporem wiecznie chcesz mnie czegoś uczyć?

Może już wystarczy?

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605592
Udostępnij na innych stronach

Pierwszy lepszy przepis na kiełbasę szynkową:

 

Kolega pytał o całe elementy typu karkówka, szynka a nie o kiełbasy i tak mu podałem.Weź sobie pierwszy lepszy przepis na szynkę i już nie brnij :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605597
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kolega pytał o całe elementy typu karkówka, szynka a nie o kiełbasy i tak mu podałem.Weź sobie pierwszy lepszy przepis na szynkę i już nie brnij
   

 

 

 

Mięso wędzone czy nie wędzone peklowane czy tylko solone zawsze parzy się tak samo.Woda 82 - 85 C .
 

 

Czy ty chodź raz potrafisz przyznać się, że nie masz racji?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605600
Udostępnij na innych stronach

Czy ty chodź raz potrafisz przyznać się, że nie masz racji?

 

A czy Ty zaczniesz wreszcie czytać ze zrozumieniem.Odpowiadałem na post poniżej.Obiecałeś ,że nie będziesz siadał do klawiatury po spożyciu. :D

 

Chodzi mi o takie mięsa jak baleron, boczek, polędwica, szynka. Czy ktoś z Was mógłby mi podać konkretne temperatury parzeń każdego z tych mięs ( temperatura wody i w środku wyrobu ) ? Czy należy je przed parzeniem gotować? Jeśli tak to ile?

 

Czy karkówka peklowana czy nie czy wędzona czy nie parzy się tak samo.To dotyczy też innych elementów jak szynka boczek, polędwica itd.

 

I chyba mi się udało bo :

 

I o taką odpowiedź dokładnie mi chodziło Wszystko łopatologicznie wytłumaczone, jak przedszkolakowi Dzięki arkadiusz

 

Kiełbasy to inna bajka.Je parzymy w wodzie 72- 75 C a parówki w 60 C.Na tym kończę bo nie widzę dalszego sensu dyskusji z Tobą w tym temacie.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605620
Udostępnij na innych stronach

Nie spożywam %

I masz rację... bez sensu.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605635
Udostępnij na innych stronach

 

Właśnie przeczytałem iż Dziadek sugeruje aby wrzucić wędzonki do gotującej się wody, trzymać tak ok 10 min a pozniej zejsc temperaturą do 80.   Czy ktoś stosuje tą metodę, jeśli tak to czy ona minimalizuje efekt odejścia soków ze środka?  

 

Ja stosuję, ale to jest sposób na parzenie dużych szynek w wadze ok.5kg.W przypadku małych np. kulki robisz dobrze .

 

 

Dzięki za odpowiedź. A już myślałem że znalazłem powód tak dużego spadku wagi moich wyrobów....

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605729
Udostępnij na innych stronach

 

 

A już myślałem że znalazłem powód tak dużego spadku wagi moich wyrobów..

 

W naszym przypadku ubytek może dochodzić do 30%.W przemyśle ubytku wagi nie ma .Jest za to przyrost wagi i dlatego polędwica wędzona w sklepie jest nieraz  tańsza od surowej.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605757
Udostępnij na innych stronach

  • 5 lat później...

Parzę wędzonki zapakowane próżniowo w woreczkach. Gdzieś czytałem (nie wiem czy na tym forum) że można przed zapakowaniem do woreczka dodać trochę żelatyny żeby był lepszy efekt galaretki. Ktoś może pomóc ile tego wsypać na probę np. Na 1 kg wedzonki? A może rozpuścić w wodzie trochę i wlać do woreczka?

Proszę o wskazówki lub link do odpowiedniego miejsca. 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-897642
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.