abratek Opublikowano 8 Marca 2007 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 8 Marca 2007 Moi rodzice ...zawsze po uwędzeniu przechowywali je niesparzone bo było tego zawsze sporo. Tuż przed konsumpcją wędliny były parzone.taki sposób był wymuszony właśnie ilością, a to dlatego że nieparzone lepiej się przechowają Co do parzenia to poziom godzina/kilogram można stosować do dużych elementów oraz tych mocno wychłodzonych - dla tych bezpośrednio po wędzeniu zazwyczaj wystarcza 50minut Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-9559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rychu Opublikowano 20 Marca 2010 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 20 Marca 2010 Własnie chodzi o ten trzask kiełbaski świezo uwędzonej, tak mnie nauczył sąsiad , chciałem ukroic nozem nie pozwolił /oczywiscie przy wędzarni/ i tak tradycię utrzymuje do tej pory. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-105691 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Powiedzcie moi Mili, przyjmując 50 minut na parzenie wraz z 15-sto minutowym gotowaniem szynek co się stanie jeśli szynki bedziemy parzyć dużo dłużej np 100 minut/kg.Czy szynka będzie bardziej miękka czy wręcz odwrotnie. Czy sukcesem jet osiągnięcie tego punktu kulminacyjnego czyli 72 stopnie wewnątrz i ani mniej ani więcej ?? Cytuj hopek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-108329 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roj61 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Czy szynka będzie bardziej miękka czy wręcz odwrotnie.Będzie sucha. Na Święta sparzyłem trzy szyneczki i jedna 1,3 kg, przez "zagapienie się" parzyła się dwie godziny - sucha, niesoczysta... Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-108330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 I ja w tym roku popełniłem błąd w parzeniu.Zrobiłem na te święta 8 szt kiełbasy Krakowskiej Parzonej z 10 kg mięsa , i chciałem ją parzyć na kuchence gazowej w garze 50 l, ale Żona stwierdziła że nieuda mi się zagrzać tej ilości wody.Zaproponowała abym wziął garnek 10 l, powsadzał kiełbasy pionowo i parzył odpowiednią ilość czasu, i po tym czasie odwrócisz kiełbasę i doparzysz. I ja głupi tak zrobiłem, pierwsze parzenie 35min, drugie 25min. efekt parzenia był taki że kiełbasa wyszła przeparzona tz sucha i wiórowata i jeszcze w końcówkach się rozwarstwiała.Nigdy już nie będę słuchał kobity, przynajmniej w dziedzinie masarstwa :smile: Teraz będę musiał zrobić z 50 kg bigosu aby tę krakowską zagospodarować :rolleyes: Pozdrawiam. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-108341 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zamiast parzyć można podpiec w wędzarni,ja tak robię i nie mam problemu z parzeniem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-108344 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 ja tak robię i nie mam problemu z parzeniem. No to czekamy na foty... :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-108348 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Do tej pory tak robiłem.Ale zachciało mi się parzonej, miała być bardziej soczysta, no i się porobiło :???: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-108352 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Mam tylko takie zdjęcie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-108354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 jacekn - ta krakowska to jeszcze przed suszeniem? Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-108356 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Tak przed suszeniem to zdjęcie jest robione po wędzeniu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-108357 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hopek Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 kiełbaski pieczone owszem, ale wędzonki to chyba nie bardzo. Czyli parzenie z tego co Piszecie parzymy tylko tyle ile trzeba, nadmierne parzenienic nie daje. tak myslałem ale po co eksperymentować jesli jest forum Cytuj hopek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-108358 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jacekn Opublikowano 7 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 7 Kwietnia 2010 hopek wędzonki też można podpiec w wędzarni,są bardziej aromatyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-108378 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 PePe, ale Koleżko wpadłeś i podpadłeś. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-108545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 9 Kwietnia 2010 Miałem na myśli swoją "kobitę" :grin: Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-108546 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Koledzy trochę inny temat (no ale wątek ogólny - więc daję tutaj) Podpowiedzcie ile na raz kg (ewentualnie sztuk) zmieszczę w garnku 100l (chodzi mi o parzenie wędzonek) Obecnie parzę w garnku 30l i jak robię 40-48kg to muszę parzyć na 3razy (trochę to meczy ) Dlatego zastanawiam się czy taką ilość zmieszczę na raz w garnku 100l? (no wiadomo , że nie udeptane ) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-553595 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Myślę, że około 50 kg wędzonek powinieneś zmieścić w w garnku 100 l. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-553600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 3 Czerwca 2017 Tak jak pisze Andrzej 50kg to maks zakładając optymalne ułożenie, bo to jak przy peklowaniu 0,5l na kg do przykrycia ... celowałbym raczej w 40 tak czysto praktycznie Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-553608 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 3 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 3 Czerwca 2017 ....widziałem,jak 50 szynek po ok 0,8 kg było parzone w gastronomicznej patelni - oczywiście ze spuszczoną pokrywą.... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-553614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Ok dzięki, czyli na moje obecne potrzeby muszę mieć 100l. (kurcze ceny tych garnków nie są małe - no ale cóż) Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-553654 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 4 Czerwca 2017 ceny tych garnków nie są małe - no ale cóż) Przyjedź do Wolki Kosowskiej - są połowe tańsze a czasami 3 krotnie w sumie nie masz daleko Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-553655 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 4 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 4 Czerwca 2017 (kurcze ceny tych garnków nie są małe Porozmawiaj z z naszym kolegą .... markoserwismen może pomoże w tej sprawie . Ja kupowałem gary 33 litrów i 60 litrów z 15-lat temu były w cenie 450zł . Co do doboru garnka to również musisz zwrócić uwagę żeby był funkcjonalny do Twoich potrzeb . Mam na myśli stosunek szerokości do wysokości . Ja robię również serki i lepszy jest garnek niższy . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-553665 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 4 Czerwca 2017 gary 33 litrów i 60 litrów z 15-lat temu były w cenie 450złniedawno (luty )oglądałem u Turków - ok 220-600 zł w zależności od stali i formy - także producenta Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-553677 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Muski to w Wólce są również gary ? Myślałem , że tam tylko ciuchy i drobiazgi . Oczywiście mówimy o garnku z nierdzewki. (mam emaliowany 30l i nie wróżę mu za długiego życia - to nie są te garnki emaliowane co kiedyś . Obecna grubość emalii jest .PS. Andrzeju do parzenia szynek też chyba lepszy szerszy - łatwiej " odławiać wyrośnięte sztuki" Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-553680 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 4 Czerwca 2017 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 4 Czerwca 2017 Muski to w Wólce są również gary ? Myślałem , że tam tylko ciuchy i drobiazgi . Oczywiście mówimy o garnku z nierdzewki dużo różności.............. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-553681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.