Skocz do zawartości
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Rekomendowane odpowiedzi

Moi rodzice ...zawsze po uwędzeniu przechowywali je niesparzone bo było tego zawsze sporo.

Tuż przed konsumpcją wędliny były parzone.

taki sposób był wymuszony właśnie ilością, a to dlatego że nieparzone lepiej się przechowają

 

Co do parzenia to poziom godzina/kilogram można stosować do dużych elementów oraz tych mocno wychłodzonych - dla tych bezpośrednio po wędzeniu zazwyczaj wystarcza 50minut

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-9559
Udostępnij na innych stronach

  • 3 lata później...
  • Odpowiedzi 110
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Własnie chodzi o ten trzask kiełbaski świezo uwędzonej, tak mnie nauczył sąsiad , chciałem ukroic nozem nie pozwolił /oczywiscie przy wędzarni/ i tak tradycię utrzymuje do tej pory.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-105691
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Powiedzcie moi Mili, przyjmując 50 minut na parzenie wraz z 15-sto minutowym gotowaniem szynek co się stanie jeśli szynki bedziemy parzyć dużo dłużej np 100 minut/kg.

Czy szynka będzie bardziej miękka czy wręcz odwrotnie.

Czy sukcesem jet osiągnięcie tego punktu kulminacyjnego czyli 72 stopnie wewnątrz i ani mniej ani więcej ??

hopek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-108329
Udostępnij na innych stronach

Czy szynka będzie bardziej miękka czy wręcz odwrotnie.

Będzie sucha. Na Święta sparzyłem trzy szyneczki i jedna 1,3 kg, przez

"zagapienie się" parzyła się dwie godziny - sucha, niesoczysta...

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?p=47286#47286http://www.otofotki.pl/obrazki/wqdz690429546a.GIF

 

Piszę poprawnie po polsku. (Przynajmniej się staram ;P)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-108330
Udostępnij na innych stronach

I ja w tym roku popełniłem błąd w parzeniu.

Zrobiłem na te święta 8 szt kiełbasy Krakowskiej Parzonej z 10 kg mięsa , i chciałem ją parzyć na kuchence gazowej w garze 50 l, ale Żona stwierdziła że nieuda mi się zagrzać tej ilości wody.

Zaproponowała abym wziął garnek 10 l, powsadzał kiełbasy pionowo i parzył odpowiednią ilość czasu, i po tym czasie odwrócisz kiełbasę i doparzysz. I ja głupi tak zrobiłem, pierwsze parzenie 35min, drugie 25min. efekt parzenia był taki że kiełbasa wyszła przeparzona tz sucha i wiórowata i jeszcze w końcówkach się rozwarstwiała.Nigdy już nie będę słuchał kobity, przynajmniej w dziedzinie masarstwa :smile:

Teraz będę musiał zrobić z 50 kg bigosu aby tę krakowską zagospodarować :rolleyes:

 

Pozdrawiam.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-108341
Udostępnij na innych stronach

ja tak robię i nie mam problemu z parzeniem.

No to czekamy na foty... :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-108348
Udostępnij na innych stronach

Do tej pory tak robiłem.

Ale zachciało mi się parzonej, miała być bardziej soczysta, no i się porobiło :???:

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-108352
Udostępnij na innych stronach

kiełbaski pieczone owszem, ale wędzonki to chyba nie bardzo. Czyli parzenie z tego co Piszecie parzymy tylko tyle ile trzeba, nadmierne parzenienic nie daje. tak myslałem ale po co eksperymentować jesli jest forum
hopek
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-108358
Udostępnij na innych stronach

PePe, ale Koleżko wpadłeś i podpadłeś. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-108545
Udostępnij na innych stronach

  • 7 lat później...

Koledzy trochę inny temat (no ale wątek ogólny - więc daję tutaj) Podpowiedzcie ile na raz kg (ewentualnie sztuk) zmieszczę w garnku 100l (chodzi mi o parzenie wędzonek) Obecnie parzę w garnku 30l i jak robię 40-48kg  to muszę parzyć na 3razy (trochę to meczy :cry: ) Dlatego zastanawiam się czy taką ilość zmieszczę na raz w garnku 100l? (no wiadomo , że nie udeptane ;):)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-553595
Udostępnij na innych stronach

Myślę, że około 50 kg wędzonek powinieneś zmieścić w w garnku 100 l.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-553600
Udostępnij na innych stronach

Tak jak pisze Andrzej 50kg to maks zakładając optymalne ułożenie, bo to jak przy peklowaniu 0,5l na kg do przykrycia ... celowałbym raczej w 40 tak czysto praktycznie ;)

 

Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-553608
Udostępnij na innych stronach

....widziałem,jak 50 szynek po ok 0,8 kg było parzone w gastronomicznej patelni - oczywiście ze spuszczoną pokrywą....

jumbo
--------------
"Ludzie są głupi, nie źli.
Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.
Głupiec nie pomyśli.
Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,
dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego."

 

 

"- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć."
"Ostatnie życzenie"
Sapkowski

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-553614
Udostępnij na innych stronach

Ok dzięki, czyli na moje obecne potrzeby muszę mieć 100l. (kurcze ceny tych garnków nie są małe :cry: - no ale cóż)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-553654
Udostępnij na innych stronach

 

 

ceny tych garnków nie są małe - no ale cóż)
Przyjedź do Wolki Kosowskiej - są połowe tańsze a czasami 3 krotnie ;) w sumie nie masz daleko  ;) 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-553655
Udostępnij na innych stronach

 

 

(kurcze ceny tych garnków nie są małe

 

 

Porozmawiaj z  z naszym kolegą .... markoserwismen  może pomoże w tej sprawie . 

 

 

 Ja kupowałem gary 33 litrów i 60 litrów z 15-lat temu były w cenie 450zł . Co do doboru garnka to również musisz zwrócić uwagę żeby był funkcjonalny do Twoich potrzeb . Mam na myśli stosunek szerokości do wysokości . Ja robię również serki i lepszy jest garnek niższy .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-553665
Udostępnij na innych stronach

gary 33 litrów i 60 litrów z 15-lat temu były w cenie 450zł

niedawno (luty :facepalm: )oglądałem u Turków - ok 220-600 zł w zależności od stali i formy - także producenta 

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-553677
Udostępnij na innych stronach

Muski to w Wólce są również gary ? Myślałem , że tam tylko ciuchy i drobiazgi :hmm: . Oczywiście mówimy o garnku z nierdzewki. (mam emaliowany 30l i nie wróżę mu za długiego życia - to nie są te garnki emaliowane co kiedyś . Obecna grubość emalii jest :facepalm: .

PS. Andrzeju do parzenia szynek też chyba lepszy szerszy - łatwiej " odławiać wyrośnięte sztuki" ;)

Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-553680
Udostępnij na innych stronach

 

 

Muski to w Wólce są również gary ? Myślałem , że tam tylko ciuchy i drobiazgi . Oczywiście mówimy o garnku z nierdzewki
:yes: dużo różności..............

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/2/#findComment-553681
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.