miro Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 67-68 C w środku, drób 72 C.Parzenie w wodzie o temperaturze około 75 C. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605529 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 (edytowane) Polędwica też 67 - 68 w środku? Nie 60? Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez pablos83 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605530 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Pytanie czy będzie to mięso peklowane? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605532 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Ja poledwice jak robie niepeklowane to maja w srodku 65 st C Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605535 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 (edytowane) No chyba musisz kolego /koleżanka określić co chcesz osiągnąć bo jak sztukę mięsa gotowana to najpierw obgotowujesz 100 stopni i dalej w wysokich temp. Jak rosół to im mniejsza temu tym lepiej. Jak wędzonki to ja Ci wyżej opisali. Jak souse vide to niskie i długo .I jeszcze jakie mięso bo osmiornicy i owoców morza nie wolno przygotować Więc określ co masz i co chcesz mieć PsNie traktuj niczego jako złośliwość doceń że pasjonaci chcą ci pomóc tylko daj im szansę Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605536 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Ja poledwice jak robie niepeklowane to maja w srodku 65 st CNo i ukroisz sobie kawałek 1,5-2 cm, zrobisz sos i do powiedzmy ziemniaczków.Smacznego! Cytuj W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 (edytowane) Pytanie czy będzie to mięso peklowane? Tak. Zarówno na mokro jak i na sucho ( zależnie od chęci ).[Dodano: 28 sie 2018 - 18:17]PsNie traktuj niczego jako złośliwość doceń że pasjonaci chcą ci pomóc tylko daj im szansę Oczywiście, że doceniam pomoc. Po prostu myślę, że piszę jasno Jaśniej już nie umiem określić o co mi chodzi Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez pablos83 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 (edytowane) Mięso wędzone czy nie wędzone peklowane czy tylko solone zawsze parzy się tak samo.Woda 82 - 85 C .Ja parzę tak:1.szynka - 68 C w środku ( wyciągam przy 67 C przy ok. kilogramowych szynkach. Przy dużych ok. 5 kg najpierw gotuję przez 15 min w 100 C a później parzę w temp.82-85 C i wyciągam przy 64-65 C w środku)2.Karkówka - 72 C w środku3.Boczek - 74-76 C w środku (lubię bardzo miękki)4.Polędwica - 60 C w środku5.Filet z indyka - ja parze jak polędwicę do 60 C w środku , ale wg. nowych norm powinno się do 72 C. 5.Drób typu udo ,kurczak cały - 72 C w środku w najgrubszym miejscu Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605551 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 I o taką odpowiedź dokładnie mi chodziło Wszystko łopatologicznie wytłumaczone, jak przedszkolakowi Dzięki arkadiusz Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605556 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Tylko po co przeparzać wyrób z zewnątrz?W środku 67, a ile będzie w zewnętrznej warstwie? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 (edytowane) miro więc według Ciebie jakie powinny być temperatury? Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez pablos83 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605561 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 (edytowane) surowe=wędzone... Prawie wszystko robię wg wytycznych również Arkadiusza, są dobre;Indywidualnie zmieniam max temp wody- 77/82*C 4.Polędwica - 60 C w środkustosuję max 55/56 moim wystarczy... Konsumentom (z)Boczek odparzam w worach foliowych, podciągam temp do 82*C, zamykam gaz, okrywam kocami /8-12h, rano boczki wyjmuję...Zajebiarskie są Więcej czytaj Pablososiemtrzy, łatwo wnioskować jeśli jest wola Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605567 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pablos83 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Więcej czytaj Pablososiemtrzy, łatwo wnioskować jeśli jest wola Wola i chęci są, tylko że pewne braki w wiedzy też Jednak te ostatnie staram się nadrabiać Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605572 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Tylko po co przeparzać wyrób z zewnątrz? Nic nie kumam. .Chcesz to parz w niższych temperaturach .Widzę jakieś nowe technologie wymyślasz Mireczku .Dam Ci prosty przykład.Parzenie szynki typu PolichHam.Próbowałem różnych metod a jak była such tak była sucha.Ani wyższe ani niższe , ani kombinowane temperatury nic nie dawały. miro więc według Ciebie jakie powinny być temperatury? Takie same tylko on nową swoją technologię propaguje i parzy wyroby całomięśniowe jak wyroby rozdrobnione czyli kiełbasę.Mireczku nie idź tą droga bo to tylko zabiera czas a nie daje żadnego efektu ( patrz wyżej).Spróbuj tak parzyć szynkę z nogą. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605573 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Nic nie wymyślam i niech każdy parzy jak uważa.W moim przypadku różnice pomiędzy środkiem a zewnętrzą częścią mięsa są niewielkie i mięso nie jest przeparzone z zewnątrz. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605576 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 28 Sierpnia 2018 (edytowane) Jeśli już tak bardzo Ci na tym zależy choć nie zgadzam się z Tobą o przeparzeniu powierzchni to powinieneś stosować metodę sous vide i parzyć mięso zamknięte próżniowo.Wtedy to ma sens.Konia z rzędem kto pozna czy było parzone w 75 C czy 82 C. Edytowane 28 Sierpnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605577 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 stosować metodę sous vide i parzyć mięso zamknięte próżniowo.Wtedy to ma sens.Konia z rzędem kto pozna czy było parzone w 75 C czy 82 C. potwierdzam Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 (edytowane) Jeśli już tak bardzo Ci na tym zależy choć nie zgadzam się z Tobą o przeparzeniu powierzchni to powinieneś stosować metodę sous vide i parzyć mięso zamknięte próżniowo.Wtedy to ma sens.Konia z rzędem kto pozna czy było parzone w 75 C czy 82 C. Często powołujesz się na 16-tkę, jako wzór do naśladowania, a co tam zalecają?Pierwszy lepszy przepis na kiełbasę szynkową: Czemu z uporem wiecznie chcesz mnie czegoś uczyć?Może już wystarczy? Edytowane 29 Sierpnia 2018 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 (edytowane) Pierwszy lepszy przepis na kiełbasę szynkową: Kolega pytał o całe elementy typu karkówka, szynka a nie o kiełbasy i tak mu podałem.Weź sobie pierwszy lepszy przepis na szynkę i już nie brnij Edytowane 29 Sierpnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605597 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Kolega pytał o całe elementy typu karkówka, szynka a nie o kiełbasy i tak mu podałem.Weź sobie pierwszy lepszy przepis na szynkę i już nie brnij Mięso wędzone czy nie wędzone peklowane czy tylko solone zawsze parzy się tak samo.Woda 82 - 85 C . Czy ty chodź raz potrafisz przyznać się, że nie masz racji? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 (edytowane) Czy ty chodź raz potrafisz przyznać się, że nie masz racji? A czy Ty zaczniesz wreszcie czytać ze zrozumieniem.Odpowiadałem na post poniżej.Obiecałeś ,że nie będziesz siadał do klawiatury po spożyciu. Chodzi mi o takie mięsa jak baleron, boczek, polędwica, szynka. Czy ktoś z Was mógłby mi podać konkretne temperatury parzeń każdego z tych mięs ( temperatura wody i w środku wyrobu ) ? Czy należy je przed parzeniem gotować? Jeśli tak to ile? Czy karkówka peklowana czy nie czy wędzona czy nie parzy się tak samo.To dotyczy też innych elementów jak szynka boczek, polędwica itd. I chyba mi się udało bo : I o taką odpowiedź dokładnie mi chodziło Wszystko łopatologicznie wytłumaczone, jak przedszkolakowi Dzięki arkadiusz Kiełbasy to inna bajka.Je parzymy w wodzie 72- 75 C a parówki w 60 C.Na tym kończę bo nie widzę dalszego sensu dyskusji z Tobą w tym temacie. Edytowane 29 Sierpnia 2018 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605620 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 29 Sierpnia 2018 Nie spożywam %I masz rację... bez sensu. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605635 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MGS Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Właśnie przeczytałem iż Dziadek sugeruje aby wrzucić wędzonki do gotującej się wody, trzymać tak ok 10 min a pozniej zejsc temperaturą do 80. Czy ktoś stosuje tą metodę, jeśli tak to czy ona minimalizuje efekt odejścia soków ze środka? Ja stosuję, ale to jest sposób na parzenie dużych szynek w wadze ok.5kg.W przypadku małych np. kulki robisz dobrze . Dzięki za odpowiedź. A już myślałem że znalazłem powód tak dużego spadku wagi moich wyrobów.... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605729 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Sierpnia 2018 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 31 Sierpnia 2018 A już myślałem że znalazłem powód tak dużego spadku wagi moich wyrobów.. W naszym przypadku ubytek może dochodzić do 30%.W przemyśle ubytku wagi nie ma .Jest za to przyrost wagi i dlatego polędwica wędzona w sklepie jest nieraz tańsza od surowej. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-605757 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
krzychuzab Opublikowano 28 Stycznia 2024 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 28 Stycznia 2024 Parzę wędzonki zapakowane próżniowo w woreczkach. Gdzieś czytałem (nie wiem czy na tym forum) że można przed zapakowaniem do woreczka dodać trochę żelatyny żeby był lepszy efekt galaretki. Ktoś może pomóc ile tego wsypać na probę np. Na 1 kg wedzonki? A może rozpuścić w wodzie trochę i wlać do woreczka? Proszę o wskazówki lub link do odpowiedniego miejsca. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15455-parzenie-w%C4%99dzonek-pytania/page/4/#findComment-897642 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.