Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

nikt nie wspomnial jak sie ma wentylacja w stosunku do pojemnosci wedzarni i objetosci komina

No tak - komin niekonieczny - wystarczy regulowane otwory z boków 8-10 szt dn 70-80 mm , dolot ? kwestia dymogeneratora , otwór okrągły regulowany przepustnicą  dn 100 mm zapewne wystarczy 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

dzieki , a ten otwor 100mm to bez znaczenia czy jest to wedzarnia elektryczna czy tradycyjna opalana drzewem ?? dymogenerator zamowilem z dymboxa ten wiekszy . co do grzalki to wyprobuje najpierw 2000W a jak bedzie za malo to dodam lub zamienie na wieksza . Elektryk mi wspominal ze maxymalnie na bezpieczniku 10amp to grzalka 2000W to bedzie makymalnie co moze byc podlaczone do gniazdka domowego . dzieki

a ten otwor 100mm to bez znaczenia czy jest to wedzarnia elektryczna czy tradycyjna opalana drzewem ?
Piszesz o elektryku  

Muskie - to ryba 🙃

• 6 miesięcy temu...
  • 2 tygodnie później...
Witam,mam pytanie odnośnie rurki wprowadzającej dym z dymogeneratora wędzarni elektrycznej jaką osiąga temperaturę czy może mieć kontakt z drewnem czy raczej powinna mieć luz?

Może mieć kontakt z drewnem , u mnie nic złego się nie dzieje :)

Edytowane przez boob96
„Ciężka praca i brak rozrywek sprawiają, że będziesz cholernym nudziarzem, a twoja żona bogatą wdową.” Edward Evan Evans-Pritchard. Pamiętajcie o wypoczynku!
  • 5 tygodni później...

Witam, mam pytanie odnośnie grubości blachy, z której zrobię deflektor. 2 mm wystarczy, grubsza, cieńsza ? Proszę o porady.

Z góry dziękuję.

pytanie odnośnie grubości blachy, z której zrobię deflektor

Mam 3mm.

Deflektor bywa dość spory, jest przewiercany w 4 miejscach na nóżki i powinien być stabilny. 

Pozdrawiam,

EAnna

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

2 mm wystarczy
Wystarczy , grubszy bardziej stabilizuje też temperaturę , ale nie jest to jego główne  zadanie. 

Muskie - to ryba 🙃

Nóżki najlepiej z pręta powiedzmy fi 8 - 10 mm. przyspawać bezpośrednio do blachy grubości 2-3 mm. jak pisze EAnna czy Waldemar, (deflektora), aby nie był na stałe zabetonowany w komorze. Jest znacznie wygodniej zdejmować go w momencie gdy chcemy robić porządek w komorze wędzarni. Tak mam od samego początku i jestem bardzo zadowolony z takiego rozwiązania :thumbsup:. Na Alledrogo są nawet do kupienia takie gotowe deflektory dla tych którzy nie mają ochoty robić ich samemu :D

https://archiwum.allegro.pl/oferta/deflektor-dymu-do-wedzarni-i8964146059.html

• 1 miesiąc temu...

Witam brać zadymiaczy. Mam wielką ochotę rozpocząć przygodę z własnym urządzeniem do wędzenia. Na dzierżawionej działce mam murowany piecyk do grilla i zastanawiam się nad jego adaptacją do funkcji wędzenia. Bardzo proszę o poradę czy jest sens, czy nie lepiej kupić gotowca z drewna? Mam upatrzone modele u użytkownika TOKO manufakturą drewna https://allegro.pl/oferta/wedzarnia-ogrodowa-drewniana-xxl-nowosc-11676713480

Poniżej link do zdjęć murowanego czegoś, co chciałbym zaadaptować na potrzeby wędzenia.

https://photos.google.com/share/AF1QipPrtacr-ChnOcMvoQY53sSoIGoKIf0ONg0vROB9Iq3TCTI5KuA9gkv193IhoO5SOQ?pli=1&key=dlJNUWpxTzBkSzFueFpjaldVM0lDOWlQaWk4RFp3

Wstawić drzwi w górnej części z drewna, w dolnej części palenisko z drzwiczkami od pieca chlebowego. W blasze pełniącej obecnie funkcję rusztu wyciąć dziurę 15x15cm i dać deflektor. Czy to będzie wędzić czy lepiej kupić gotowca od TOKO - ma same pozytywne komentarze i jakiś certyfikat za swoje wędzarnie Europejskiego Centrum Jakości i Promocji. Jeszcze raz pozdrawiam całą brać wędzarniczą.

Zdecydowanie ta druga opcja. Jeżeli zrobisz to co zamierzasz porządnie, i zgodnie ze sztuką, to będziesz wiedział że masz prawdziwą wędzarnię która wędzi, i pozwala na to aby własne wędliny sprawiały frajdę Tobie i Twoim bliskim. Co do pierwszej opcji nie będę się wypowiadał, bo Szef byłby znowu nie usatysfakcjonowany mym wywodem w tej materii, więc nie będę się narażał i psuł Szefowi wieczoru :D.

Dziękuję @sverige2 za słowa, które mnie utwierdzają w tym, co gdzieś głeboko w kościach czułem. Syn też mnie namawia, żeby z tego czegoś w czym dzisaj grillujemy drewnem zrobić hybrydę która także uwędzi jak się wstawi drzwiczki paleniskowe na dole i drewniane na górze. Może nie będzie tak urocze jak drewniany domek z aledrogo ale będzie satysfakcja że zrobimy sami ;-). Miłego wieczoru życzę

...i dla Szefa także.

Edytowane przez Niceman68
  • 4 tygodnie później...

cześć

Mam do was zapytane. Buduję wędzarnię z drewna, nie dużą , na nie wielką zadymę 2-4 kg wsadu. Będzie to wędzarnia z zasilaniem z grzałką oraz dymogeneratorem. Wymiar szerokość 60 głębokość 50 a wysokość 100cm. 

Czy waszym zdaniem nie będzie za niska? 

Witam wszystkich . Mam pytanie i proszę o odpowiedź. Buduje wędzarnie z wędzeniem pośrednim ( rura ok 1.2 m) i chce ją obłożyć welna którą mi została , dobrze izoluje i nie spali się. Ale czy mogę ta wełnę użyć w palenisku ?. Dokładnie chodzi mi o to że zrobił bym opaskie z wely naokoło rury wylotowej zamiast bawić się w wypełnianie szamotem.

Oraz mam 2 pytanie . Palenisko będzie dość duże ( szerokość 40 długość 65 a wysokość 55 cm) . Czy całość muszę wyłożyć szamotem czy wystarczy do połowy wysokości plus sufit ?. ( podłogę na wcześniejszą zazbrojona wylałem dodatkowo dodatkowy cement beż zbrojenia z domieszką szamotu w proszku)

Oraz ostatnie 3 pytanie ..czy ten szamot mogę wykładać w palenisku zaprawa murarkska do cegły czy koniecznie musi być mączka szamotowa na całości beż domieszek ?

W skrocie:

1. Czy mogę na wylocie rury w palenisku obłożyć ją welna ( nie będzie stylkalo się z ogniem bo jest wysoko)

2. Ile minimum szamotu w palenisku

3 czym przytwierdzać szamotu w palenisku

Z góry dzięki!

[Dodano: 02 cze 2022 - 18:55]

Od razu żądam kolejne pytania:)

Jak kotwi się szpilki na wylewce pod komora ?

Nawierca się już na wylewce czy można zatopić w wylewce ?.. A jeśli się nawierca...są do tego jakieś specjalne kołki?

Pyt 2...jakiej grubości ma być górna wylewka minimum ?( wiadomo..zbrojona)

Edytowane przez arko010

1. Czy mogę na wylocie rury w palenisku obłożyć ją welna ( nie będzie stylkalo się z ogniem bo jest wysoko) 2. Ile minimum szamotu w palenisku 3 czym przytwierdzać szamotu w palenisku

Ad 1. Nie.

Ad 2. Zero czyli nic.

Ad 3. Niczym.

Od razu żądam kolejne pytania:)

Jakoś mnie zamuliło z tym żądanie  :facepalm:  na początku proponuję zapoznać się z tym : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15567-przywitanie/page-392

1. Czy mogę na wylocie rury w palenisku obłożyć ją welna ( nie będzie stylkalo się z ogniem bo jest wysoko) 2. Ile minimum szamotu w palenisku 3 czym przytwierdzać szamotu w palenisku

Ad 1. Nie.

Ad 2. Zero czyli nic.

Ad 3. Niczym.

Swoją znikoma wiedzę czerpałem z yt..a tam każdy na potęgę obkładał szamotem . Ja wiem ( bo tu już trochę poczytałem) że błędne jest używanie szamotu bo palenisko się rozpala i nie dymi ..a powinno. Ale jak zadbać o cegły tz dziurawki które będą miały styczność z ogniem ,?

P.s przywitany:)

Czesc,

Musisz zmienić postrzeganie wędzarni -  masz wedzić dymem a nie palić ogniem, no może poza wstępnym osuszaniem .

Cegła klinkierowa przy normalnym "dymieniu" a nie paleniu żywym ogniem  wytrzymuje bez problemu.

Oczytwiście rozsądne dymienia bez szaleństwa.

Możesz od środka zarzucić rzadką zaprawą cementową - piasek/cement 3/1.

Generalnie to formum to kopalnia wiedzy i przykładów jak to wybudowac mądrze. Powodzenia.

Czesc,

Musisz zmienić postrzeganie wędzarni - masz wedzić dymem a nie palić ogniem, no może poza wstępnym osuszaniem .

Cegła klinkierowa przy normalnym "dymieniu" a nie paleniu żywym ogniem wytrzymuje bez problemu.

Generalnie to formum to kopalnia wiedzy i przykładów jak to wybudowac mądrze. Powodzenia.

Bardzo dziękuję za odpowiedź

Mam pytanie ( zadawałem je wcześniej) A to forum jest tak obszerne ze nie potrafię tego znalezdzc.

Jak mogę przytwierdzić kotwy nad wędzarnia. Czy wytrzyma jak zatopię je w betonie warstwy górnej ?. Oraz. Ile cm mniej więcej musi mieć uzbrojona wylewka górna.

Dziekuje

Czesc,

Musisz zmienić postrzeganie wędzarni - masz wedzić dymem a nie palić ogniem, no może poza wstępnym osuszaniem .

Cegła klinkierowa przy normalnym "dymieniu" a nie paleniu żywym ogniem wytrzymuje bez problemu.

Bardzo dziękuję za odpowiedź

Mam pytanie ( zadawałem je wcześniej) A to forum jest tak obszerne ze nie potrafię tego znalezdzc.

Jak mogę przytwierdzić kotwy nad wędzarnia. Czy wytrzyma jak zatopię je w betonie warstwy górnej ?. Oraz. Ile cm mniej więcej musi mieć uzbrojona wylewka górna.

Dziekuje

Wrzuć jakiś rysunek tej koncepcji.

Nie bardzo wiem o co chodzi.

Te kwoty co mają trzymać ?

komore wedzarni czy deflektor?

Grubość wylewki nad paleniskiem ?  - z reguły ludzie robią na wysokość cegły klinkierowej czyli jak pamietam 6 cm.

Jest tu sporo zdjęć z etapów budowy wędzarni ale jak wspomniałem nie wiem jak to budujesz.

Rysunek , zdjecia porzebne.