Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

dn 110 mm

Dzięk,juz powiększone.

A teraz troszkę inne pytanie. Jak wyglada podpiekanie w takiej wędzarni? Nie wiem czy robie cos źle...jak juz uzyskam swój pożądany kolor to podnoszę temperaturę do 80 i jest taka w całej wędzarni (mierzona dwoma niezależnymi termometrami - ThermoPro) i podpiekanie np.1kg schabu czy szynki do uzyskania temperatury w środku trwa bardzo długo wręcz ostatnio po paru godzinach odpuściłem. A mozna przeczytać w różnych przepisach czy książkach ze podpiekanie twra około 2h.

Dzięki za jakies wskazówki.

Wesołych Świąt

A mozna przeczytać w różnych przepisach czy książkach ze podpiekanie twra około 2h.

To jak z osuszaniem w wędzarni - raz 30 min a raz 3,5 godziny . Szybciej i łatwiej zrobisz to w piekarniku i mniej wysuszysz. Od kilku  lat parzę wędliny tylko w SV 

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

• 1 miesiąc temu...

Witam,

Panowie, czy przy budowie paleniska / wymiary i technologia jak większość tutaj buduje /  można dać pierwszą warstwę cegły klinkierowej na dobrym kleju?

Chcę dać pierwszą warstwę z pełniej a potem z dziurawki która byłaby już na zaprawie do klinkieru.

Dzięki!

Jestem w trakcie budowy wędzarni typu kibelek i mam pytanie czy dawać deflektor od strony paleniska czy wystarczy tylko w komorze wędzarniczej.

Do komory trzeba dać ,żeby dym i temperatura  w jedno miejsce nie uderzało. Deflektor w komorze spalania to jest opcja dodatkowa. O zalety musiałbyś zapytać januszfeniks on kiedyś o tym pisał.

Jestem w trakcie budowy wędzarni typu kibelek i mam pytanie czy dawać deflektor od strony paleniska czy wystarczy tylko w komorze wędzarniczej.

Zerknij sobie na filmik to ci się trochę rozjaśni temat, zobaczysz jak fajnie rozwiązany jest montaż szybra i deflektora. Zawsze możesz to w podobny sposób skonstruować lub coś na wzór tego rozwiązania zbudować. 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/17936-film-w%C4%99dzarnia-kolegi-ryszarda/?hl=andyandy

• 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...

Ja jeszcze dopytam bo budowa już na ukończeniu. Jak długo i jakim drzewem "wypalać" nową wędzarnię przed pierwszym wędzeniem. Wędzarnia typu kibelek zbudowana z deski szalunkowej.

Nic nie musisz wypalać tylko od razu wędzić, uczyć się i cieszyć życiem :)

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Wypalanie wedzarni to prostu ostateczne wysuszenie o ile murowana.

Warte rozpalic (murowana Czy drewniana Czy blaszana, nie ma.różnicy) na "sucho" czyli bez mięsa i zobaczyć czy wszystko OK

Wysłane z mojego SM-A705FN przy użyciu Tapatalka

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

• 3 tygodnie później...

Cześć,

zbieram powoli sprzęt i niezbędne informacje żeby zbudować wędzarnię elektryczną.
Chcę zrobić coś na wzór tej z załączonych zdjęć, ale nie rozumiem jednej rzeczy - mam nadzieję że mi wyjaśnicie.
Otóż po co na dole jest deflektor, którego zadaniem jest rozprowadzanie dymu skoro wlot dymu z dymogeneratora jest na bocznej ściance powyżej deflektora? 

e8c6d4974132927afbcf7d5359c9.jpg eb24c87f4487a7003d8dcd907b0d.jpg

To jest osłona grzałki.

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej

Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Bez tej osłony byłby rożen elektryczny nie wędzarnia.

Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka

Idę mroczną doliną, złego się nie lękam, bo ze mnie najgorszy sukinsyn w całej dolinie

601-167-051 czynne całą dobę ;)

To jest osłona grzałki.

:yes::thumbsup:

Bez tej osłony byłby rożen elektryczny nie wędzarnia.

Wysłane z mojego M2103K19G przy użyciu Tapatalka

:no::facepalm:

• 3 tygodnie później...

Witam Szanowne Grono!

Buduję sobie pomału wędzarnie korzystając z informacyjnego dobrodziejstwa tego forum.

Zastanawiam się jakiej metody użyć do zakotwienia dolnej podstawy komory..

Mam etap połówek dziurawki jako ostatnia warstwa przed laniem stropu

Czy:

> Wiercić wiertłem fi 12 mm przez dwie lub trzy warstwy cegły i osadzać pręt gwintowany na kotwę chemiczną czy

> tak samo tylko na mocnym betonie

> tak samo tylko na zaprawie do klinkieru którą muruję cegłę?

> zalać w stropie pręty tylko jak potem kręcić podstawę jak szpilki będą przecież z 10 cm wewnątrz...

Generalnie obawiam się wiercenia w połówce dziurawki. Co prawda jest wypchana zaprawą razem z przedostatnią warstwą i dojdzie strop ale mimo wszystko mam ograniczone zaufanie do takiego manewru.

Z góry dziękuję za wskazanie dobrego rozwiązania.

Edytowane przez BartoW
  • 2 tygodnie później...

Witam, panowie mam pytanie . Buduje wedzarnie elektryczna o wymiarach 650x400x1800, pojemnosc calkowita ok 945L . Jakiej wielkosci powinien byc otwor dolotowy powietrza w podlodze/podstawie , jakiej wielkosci deflektor pod grzalka , i jak wysoko powinien byc zamontowany deflektor od podlogi/podstawy  ?

post-104454-0-78606200-1628023413_thumb.jpg

pojemnosc calkowita ok 945L
Odejmij połowę :)

dolotowy powietrza w podlodze/podstawie , jakiej wielkosci deflektor pod grzalka , i jak wysoko powinien byc zamontowany deflektor od podlogi/podstawy

Otwór dolotowy 100m, blacha deflektora jest nad grzałką, zerknij sobie na fotki podłogi wędzarni z all., wtedy zrozumiesz o co chodzi :https://allegro.pl/oferta/deflektor-grzalka-2-kw-7946041738

Wlasnie zamowilem grzalke z deflektorem z dymboxa 2000W , wymiary 275X20,5 . Ogladalem juz prawie wszystkie zdjecia zamieszczone tutaj . Ale czy doplyw powietrza 100mm jest wystarczajacy do wedzarni o pojemnosci 945L ? gdzies na forum wyczytalem ze ze wieklosc komina liczysz na 1cm2 na 1L wiec komin powinien byc srednicy ok 30x30 i tym samym otwor w podlodze 30x30 ??? czy to tak sie wylicza ??? dzieki za podpowiedzi !!! Jestem laikiem w tych sprawach wedzarniczych wiec wole dwa  razy spytac i ciac tylko raz

do wedzarni o pojemnosci 945L

Jak przeliczyłeś pojemność  bo mi wychodzi 468l a nie prawie metr.

Wiem ,że przeczytać 99 stron dyskusji to duuużo , ale może warto ?

Na pewno warto :thumbsup:

Wlasnie zamowilem grzalke z deflektorem z dymboxa 2000W

Na tą pojemność to za mała moc przynajmniej 2x więcej mocy potrzeba. Ja bym zastosował dwa bloki 2,5kw lub 3kW.  

uwierz mi ze przejrzalem  wszystkie strony i nigdzie nie nikt nie wspomnial jak sie ma wentylacja w stosunku do pojemnosci wedzarni i objetosci komina