electra Opublikowano 2 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #276 Opublikowano 2 Lutego 2021 Oba sa ladne ale jesc wole Halinki ... U nas ogolnie boczek malo popularny.Ostatnio to wogole wedliny w domu jakos nie ida Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-694878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 2 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #277 Opublikowano 2 Lutego 2021 (edytowane) Wiciu smacznegoDziękuję Andrzejku, wędlin nie kupuję od czasu jak jestem na forum. Piękny boczuś WitkuDzieki Jarku, tak mnie naszło na coś odmiennego Ale Witek mi smaka narobiłeśNic prostszego, do sklepu i masz. wędzony i podpiekanyHalu, robisz mi konkuręcję? Oba sa ladne ale jesc wole HalinkiI wiem dlaczego..... Edytowane 2 Lutego 2021 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-694908 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 2 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #278 Opublikowano 2 Lutego 2021 (edytowane) Już wczoraj rozmroziłem i wzbogaciłem policzkami wieprzowymi,dzisiaj pieczenie. Edytowane 2 Lutego 2021 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-694939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 2 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #279 Opublikowano 2 Lutego 2021 dzisiaj pieczenie Jacku, Ty to na bogato robisz boczek. Mój może sie schować przy Twoim. Pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-694951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 2 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #280 Opublikowano 2 Lutego 2021 Halusiu, piękny on jest, nie ma co gadać po próżnicy , jednak ja nie poszczę, i jeżeli chodzi o samą konsumpcję, to zdecydowanie wolę taki mocno tłuściutki, poprzerastany smakowitym tłuszczykiem, coś a,la jak ten na fotce u Witka . Lubię tłusto . Co ja mam napisać Jarku, o smakach i gustach się nie dyskutuje @halusia@, dnia 01 Lut 2021 - 23:02, napisał: wędzony i podpiekany Halu, robisz mi konkuręcję? Już więcej nie będę Witku Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-694952 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 7 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #281 Opublikowano 7 Lutego 2021 (edytowane) Galantyna a´la aspik z mięsa wieprzowego i warzywami. Pomimo dodania większej ilości żelatyny, na mój gust jest jeszcze blok za miękki.Muszę dalej eksperymentować. Jest specjalna żelatyna spożywcza, której moc jest od 200 do 300 Bloom. Szukałem u nas w sklepach, nie mogę znaleść, a po drugie na opakowaniach nie podają jaka jest moc żelatyny. Jedynie w internecie.Może ma ktoś dobry przepis na aspik lub galantynę. Chętnie przytulę. Edytowane 7 Lutego 2021 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-695701 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 7 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #282 Opublikowano 7 Lutego 2021 Jest specjalna żelatyna spożywcza, Witek zobacz w Swojski Wyrób ..... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-695704 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 7 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #283 Opublikowano 7 Lutego 2021 zobacz w Swojski Wyrób Ok, Andrzejku, zobaczę. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-695705 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 9 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #284 Opublikowano 9 Lutego 2021 (edytowane) Kiełbasa szynkowa Wieprzowina kl. I - 70% (mięso chude z szynki)Wieprzowina kl. III - 30% (mięso z golonki bez tłuszczu) Przyprawy na 1 kg farszu: Pieprz naturalny mielony 1gPieprz biały mielony 1gKolendra mielona 1g Gałka muszkatołowa 1gCzosnek świeży 1gPeklosól 18gCukier 2gWoda na całość 50-100ml Wykonanie:Mieso z szynki i golonki krojone w kostkę około 3 x 3 cm, peklowane osobno na sucho w lodówce przez okres 48 godzin.Następnie, golonka mielona na sitku 2 mm, szynka bez mielenia, jedynie uplastyczniona.Do klasy III dodane przyprawy wraz z 100 ml wody i wymieszane do uzyskania kleistej masy.Klasa I również wymieszana do kleistości i dodana do klasy III.Wszystko razem dobrze wymieszane i nabite w osłonki białkowe o średnicy 105 mm.Osadzanie: ok 2 godziny w temperaturze 20°C.Osuszanie w wędzarni ok 30 minut w temperatuże 45°C.Wędzenie w temperaturze ok. 50-55°C do koloru.Parzenie: w temperaturze 72-75°C do uzyskania temperatury w batonie 68°C. Smak bardzo delikatny, żadna z przypraw nie dominuje. Edytowane 25 Września 2021 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-695926 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #285 Opublikowano 9 Lutego 2021 Bardzo piękniusia kiełbaska, taka jak lubię, zestaw przypraw też, ale jak już wszystkich przypraw jest dodawane 1g./kg, to i czosnku dałbym również 1g, "co by siem nie myliło". Z pewnością nie pogorszy to smakowitości tego pięknie prezentującego się smakołyku. Kiełbaska na pewno będzie wykonana !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-695932 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 9 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #286 Opublikowano 9 Lutego 2021 ale jak już wszystkich przypraw jest dodawane 1g./kg, to i czosnku dałbym również 1g, "co by siem nie myliło". Wg tej zasady daję przyprawy do białej kiełbasy, po 2 gramy pieprzu, majeranku, pieprzu ziołowego i 2 ząbki czosnku na kg. Parzenie: w temperaturze 72-75°C do uzyskania temperatury w wsadzie 68°C. Jakie fi osłonek. Długo parzyłeś? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-695938 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 9 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #287 Opublikowano 9 Lutego 2021 ale jak już wszystkich przypraw jest dodawane 1g./kg, to i czosnku dałbym również 1g, "co by siem nie myliło". Wg tej zasady daję przyprawy do białej kiełbasy, po 2 gramy pieprzu, majeranku, pieprzu ziołowego i 2 ząbki czosnku na kg. Też robię podobnie z białą, tyle że dodaję po 3, a nie po 2 gramy, lubię białą o zdecydowanym smaku i aromacie, nie mniej sposób jest prosty, i się sprawdza !!! Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-695945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 9 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #288 Opublikowano 9 Lutego 2021 (edytowane) to i czosnku dałbym również 1g,Jarku, masz rację z tym czosnkiem, bo te 0,5g jest prawie niewyczuwalne. Zmieniłem w recepturze. Jakie fi osłonek. Długo parzyłeśOsłonki typowo do szynkowej 155mm (większe jak do krakowskiej, która ma 105mm), parzenie na termometr, nie na czas.Parzyłem do 67°C i wyjąłem do studzenia na kij. Edytowane 9 Lutego 2021 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-695959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #289 Opublikowano 9 Lutego 2021 Witku super kiełbacha.... już piekę bułeczki. Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-695965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 9 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #290 Opublikowano 9 Lutego 2021 już piekę bułeczki No to do dzieła..... Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-695970 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 9 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #291 Opublikowano 9 Lutego 2021 Jak do dzieła to robię krakowską....... Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-695983 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 9 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #292 Opublikowano 9 Lutego 2021 Witek martwię się o Twoją szynkową .......że jej nie skosztuje hahaha,wygląda zacnie Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-696006 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #293 Opublikowano 9 Lutego 2021 Smak bardzo delikatny, I piękny przekrój Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-696018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 9 Lutego 2021 Zgłoś Udostępnij #294 Opublikowano 9 Lutego 2021 Witek bardzo fajny i jasny przepis.Wędlina wygląda pięknie! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-696022 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 9 Lutego 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #295 Opublikowano 9 Lutego 2021 piękniusia kiełbaska super kiełbacha wygląda zacnie piękny przekrój fajny i jasny przepis Dziękuję wszystkim za uznanie, robiłem pierwszy raz, mięsko było pierwszej jakości i w sumie wyszła bardzo dobrze.Męczyłem się tylko wczoraj z wędzeniem na tym mrozie i wietrze, ale jakoś dotrwałem do końca.Pozdrawiam wszystkich serdecznie Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-696024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 25 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #296 Opublikowano 25 Czerwca 2021 Jarzębina do mięs Składniki:0,5 kg owoców jarzębiny0,5 kg jabłek1 łyżeczka imbiru1 łyżeczka chili1-2 ząbków czosnku1 szklanka cukru10 dkg rodzynek Przygotowanie:Owoce jarzębiny umuć, odsączyć. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę, dodać do jarzębiny.1/2 - 2/3 owoców i cały cukier włożyć do rondla i dusić 1 1/2 godziny. Zdjąć z ognia, gdy owoce są rozgotowane, lekko przestudzić.Ciepłą masę przetrzeć przez sito. Pozostałe na sicie skórki wyrzucić. Czosnek obrać, posiekać. Rodzynki dokładnie opłukać.Pozostałą jarzębinę oraz jabłka wrzucić do przecieru, dodać czosnek, rodzynki i przyprawy. Ponownie doprowadzić do wrzenia i dusić 10 minut. Spróbować czy jarzębina jest dość słodka. Jeśli trzeba, dosypać cukru i podgrzewać, by się rozpuścił.Słoiki umyć, wyparzyć, napełnić gorącą jarzębiną, zamknąć i odwrócić do góry dnem. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.Dać trochę czasu na przegryzienie się wszystkich składników.Jeśli pod koniec duszenia dodamy łyżkę octu winnego, jarzębina będzie bardziej wytrawna, świetnie pasująca do dziczyzny. Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-712261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ReniaS Opublikowano 25 Czerwca 2021 Zgłoś Udostępnij #297 Opublikowano 25 Czerwca 2021 (edytowane) Witku,super pomysł na najbliższy jesienny sezon .Jestem bardzo ciekawa smaku . Edytowane 25 Czerwca 2021 przez ReniaS Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-712263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 25 Czerwca 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #298 Opublikowano 25 Czerwca 2021 super pomysł na najbliższy jesienny sezon Powodzenia Reniu. Pozdrawiam serdecznie Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-712264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #299 Opublikowano 17 Sierpnia 2021 (edytowane) Kabanosy witta Kabanosy zrobiłem z selekcjonowanej łopatki. Kabanosy witta - Kiełbasy - Wędliny domowe - forum (wedlinydomowe.pl) Edytowane 17 Sierpnia 2021 przez witt Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-718996 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Zgłoś Udostępnij #300 Opublikowano 17 Sierpnia 2021 Kabanosy witta To jest Twój przepis Witku i jeśli wyrób smakuje to najważniejsze. Wizualnie wyglądają fajnie .Na początku mojej kariery w produkcji swojskich wyrobów uparłam się i zrobiłam kabanosy drobiowe .( gumowe) To była porażka, ale wszyscy zjedliśmy bo to było mój jeden z pierwszych wyrobów. Twój wyrób zapewne jest przemyślany i fajnie jest eksperymentować Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-719066 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.