Skocz do zawartości

Wyroby witta i nie tylko......


Rekomendowane odpowiedzi

Oba sa ladne ale jesc wole Halinki ... U nas ogolnie boczek malo popularny.Ostatnio to wogole wedliny w domu jakos nie ida
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-694878
Udostępnij na innych stronach

Wiciu smacznego

Dziękuję Andrzejku, wędlin nie kupuję od czasu jak jestem na forum. :D

 

 

Piękny boczuś Witku

Dzieki Jarku, tak mnie naszło na coś odmiennego

 

 

Ale Witek mi smaka narobiłeś

Nic prostszego, do sklepu i masz.  :thumbsup:  :D

 

 

wędzony i podpiekany

Halu, robisz mi konkuręcję? :D  :D

 

 

Oba sa ladne ale jesc wole Halinki

I wiem dlaczego..... :D  :D  

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-694908
Udostępnij na innych stronach

 

 

dzisiaj pieczenie

Jacku, Ty to na bogato robisz boczek. Mój może sie schować przy Twoim.  :thumbsup:

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-694951
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halusiu, piękny on jest, nie ma co gadać po próżnicy , jednak ja nie poszczę, i jeżeli chodzi o samą konsumpcję, to zdecydowanie wolę taki mocno tłuściutki, poprzerastany smakowitym tłuszczykiem,  coś a,la jak ten na fotce u Witka    . Lubię tłusto  .
 

 

Co ja mam napisać Jarku, o smakach i  gustach się nie dyskutuje  :D

 

 

@halusia@, dnia 01 Lut 2021 - 23:02, napisał: wędzony i podpiekany Halu, robisz mi konkuręcję?    
 

 

Już więcej nie będę Witku  :D  :facepalm:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-694952
Udostępnij na innych stronach

Galantyna a´la aspik z mięsa wieprzowego i warzywami.

 

Pomimo dodania większej ilości żelatyny, na mój gust jest jeszcze blok za miękki.

Muszę dalej eksperymentować. Jest specjalna żelatyna spożywcza, której moc jest od 200 do 300 Bloom. Szukałem u nas w sklepach, nie mogę znaleść, a po drugie na opakowaniach nie podają jaka jest moc żelatyny. Jedynie w internecie.

Może ma ktoś dobry przepis na aspik lub galantynę. Chętnie przytulę.

post-86407-0-36729000-1612718247_thumb.jpg

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-695701
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jest specjalna żelatyna spożywcza,

 

 

Witek zobacz w Swojski Wyrób ..... :)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-695704
Udostępnij na innych stronach

 

 

zobacz w Swojski Wyrób

Ok, Andrzejku, zobaczę. 

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-695705
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa szynkowa

 

Wieprzowina kl. I         - 70%  (mięso chude z szynki)

Wieprzowina  kl. III      - 30%  (mięso z golonki bez tłuszczu)

 

Przyprawy na 1 kg farszu:

 

Pieprz naturalny mielony    1g

Pieprz biały mielony           1g

Kolendra mielona               1g     

Gałka muszkatołowa          1g

Czosnek świeży                 1g

Peklosól                             18g

Cukier                                 2g

Woda na całość                50-100ml

 

Wykonanie:

Mieso z szynki i golonki krojone w kostkę około 3 x 3 cm, peklowane osobno na sucho w lodówce przez okres 48 godzin.

Następnie, golonka mielona na sitku 2 mm, szynka bez mielenia, jedynie uplastyczniona.

Do klasy III dodane przyprawy wraz z 100 ml wody i wymieszane do uzyskania kleistej masy.

Klasa I również wymieszana do kleistości i dodana do klasy III.

Wszystko razem dobrze wymieszane i nabite w osłonki białkowe o średnicy 105 mm.

Osadzanie: ok 2 godziny w temperaturze 20°C.

Osuszanie w wędzarni ok 30 minut w temperatuże 45°C.

Wędzenie w temperaturze ok. 50-55°C do koloru.

Parzenie: w temperaturze 72-75°C do uzyskania temperatury w batonie 68°C.

 

Smak bardzo delikatny, żadna z przypraw nie dominuje.

post-86407-0-60308200-1612858485_thumb.jpg

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-695926
Udostępnij na innych stronach

Bardzo piękniusia kiełbaska, taka jak lubię, zestaw przypraw też, ale jak już wszystkich przypraw jest dodawane 1g./kg, to i czosnku dałbym również 1g, "co by siem nie myliło". Z pewnością nie pogorszy to smakowitości tego pięknie prezentującego się smakołyku. Kiełbaska na pewno będzie wykonana :D:thumbsup::clap: !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-695932
Udostępnij na innych stronach

 

 

ale jak już wszystkich przypraw jest dodawane 1g./kg, to i czosnku dałbym również 1g, "co by siem nie myliło".

Wg tej zasady daję przyprawy do białej kiełbasy, po 2 gramy pieprzu, majeranku, pieprzu ziołowego i 2 ząbki czosnku na kg.  :D  :D  :D

 

 

Parzenie: w temperaturze 72-75°C do uzyskania temperatury w wsadzie 68°C.
 

Jakie fi osłonek. Długo parzyłeś?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-695938
Udostępnij na innych stronach

 

ale jak już wszystkich przypraw jest dodawane 1g./kg, to i czosnku dałbym również 1g, "co by siem nie myliło".

 

Wg tej zasady daję przyprawy do białej kiełbasy, po 2 gramy pieprzu, majeranku, pieprzu ziołowego i 2 ząbki czosnku na kg.  :D  :D  :D

 

 

Też robię podobnie z białą, tyle że dodaję po 3, a nie po 2 gramy, lubię białą o zdecydowanym smaku i aromacie, nie mniej sposób jest prosty, i się sprawdza  :D  :thumbsup:  !!!

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-695945
Udostępnij na innych stronach

to i czosnku dałbym również 1g,

Jarku, masz rację z tym czosnkiem, :thumbsup:  bo te 0,5g jest prawie niewyczuwalne. Zmieniłem w recepturze.

 

 

Jakie fi osłonek. Długo parzyłeś

Osłonki typowo do szynkowej 155mm (większe jak do krakowskiej, która ma 105mm), parzenie na termometr, nie na czas.

Parzyłem do 67°C i wyjąłem do studzenia na kij.

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-695959
Udostępnij na innych stronach

 

 

już piekę bułeczki

No to do dzieła..... :D  

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-695970
Udostępnij na innych stronach

 

 

Smak bardzo delikatny,

I piękny przekrój  :tongue:  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-696018
Udostępnij na innych stronach

 

 

piękniusia kiełbaska
 

 

 

super kiełbacha
 

 

 

wygląda zacnie
 

 

 

piękny przekrój
 

 

 

fajny i jasny przepis
 

Dziękuję wszystkim za uznanie, robiłem pierwszy raz, mięsko było pierwszej jakości i w sumie wyszła bardzo dobrze.

Męczyłem się tylko wczoraj z wędzeniem na tym mrozie i wietrze, ale jakoś dotrwałem do końca.

Pozdrawiam wszystkich serdecznie

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-696024
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...
Jarzębina do mięs

 

Składniki:

0,5 kg owoców jarzębiny

0,5 kg jabłek

1 łyżeczka imbiru

1 łyżeczka chili

1-2 ząbków czosnku

1 szklanka cukru

10 dkg rodzynek

 

Przygotowanie:

Owoce jarzębiny umuć, odsączyć. Jabłka obrać, wyciąć gniazda nasienne, miąższ pokroić w kostkę, dodać do jarzębiny.

1/2 - 2/3 owoców i cały cukier włożyć do rondla i dusić 1 1/2 godziny. Zdjąć z ognia, gdy owoce są rozgotowane, lekko przestudzić.

Ciepłą masę przetrzeć przez sito. Pozostałe na sicie skórki wyrzucić. Czosnek obrać, posiekać. Rodzynki dokładnie opłukać.

Pozostałą jarzębinę oraz jabłka wrzucić do przecieru, dodać czosnek, rodzynki i przyprawy. Ponownie doprowadzić do wrzenia i dusić 

10 minut. Spróbować czy jarzębina jest dość słodka. Jeśli trzeba, dosypać cukru i podgrzewać, by się rozpuścił.

Słoiki umyć, wyparzyć, napełnić gorącą jarzębiną, zamknąć i odwrócić do góry dnem. Przechowywać w chłodnym i ciemnym miejscu.

Dać trochę czasu na przegryzienie się wszystkich składników.

Jeśli pod koniec duszenia dodamy łyżkę octu winnego, jarzębina będzie bardziej wytrawna, świetnie pasująca do dziczyzny.

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-712261
Udostępnij na innych stronach

 

 

super pomysł na  najbliższy jesienny sezon 
 

Powodzenia Reniu.  :thumbsup:

Pozdrawiam serdecznie

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-712264
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Kabanosy witta

 

Kabanosy zrobiłem z selekcjonowanej łopatki.

 

Kabanosy witta - Kiełbasy - Wędliny domowe - forum (wedlinydomowe.pl)

 

post-86407-0-04160600-1629191491_thumb.jpg

post-86407-0-68711900-1629191935_thumb.jpg

Edytowane przez witt

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-718996
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kabanosy witta
 

 

To jest Twój przepis Witku i jeśli wyrób smakuje to najważniejsze. 

Wizualnie wyglądają fajnie .

Na początku mojej kariery w produkcji swojskich wyrobów  uparłam się i zrobiłam kabanosy drobiowe .( gumowe)  :facepalm:

To była porażka, ale wszyscy zjedliśmy bo to było mój jeden z pierwszych wyrobów. 

Twój wyrób zapewne jest przemyślany i fajnie jest eksperymentować  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15526-wyroby-witta-i-nie-tylko/page/12/#findComment-719066
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.