@halusia@ Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 9 Grudnia 2018 W tej pierwszej wersji dla mnie zdecydowanie wszystkiego za dużo, no ale to kwesta gustu i smaku. Najważniejsze że mąż zadowolony Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-616332 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 9 Grudnia 2018 Proponuję raz zrobić wg podstawowego przepisu na białą, z wołowiną, z I klasą, II klasą. z pewnością zrobię [Dodano: 09 gru 2018 - 15:12] W tej pierwszej wersji dla mnie zdecydowanie wszystkiego za dużo, no ale to kwesta gustu i smaku. też tak zawsze mówiłam ilekroć widziałam Adama wyrób i zawsze tego się obawiałam, a tu proszę niespodzianka - bardzo smaczna Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-616335 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 9 Grudnia 2018 18 g soli Ewciu,spróbuj zasolić solą kłodawską do przetworów, nie-jodowaną i bez antyzbrylacza.Przygotuj całość z dnia na dzień (temp. 4-6 st.C) i dopiero parz.Będziesz zaskoczona przekrojem. Pierwsza wersja jest dla mnie za słona, chociaż słoność złagodzona jest cukrem. obawiałam się ilości przypraw oraz proporcji mięsa 50/50 Efekt zależy od tłustości boczku.Ale nawet przy takim 50/50 to te 25% tłuszczu dla mnie jest O.K.A przyprawy? Chyba to wypróbuję Pozdrawiam serdecznie P.S.Chyba ciupiesz te mięsa na domowej maszynce Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-616354 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 9 Grudnia 2018 spróbuj zasolić solą kłodawską do przetworów Aniu ta sól zawiera trochę zanieczyszczeń.Moim zdaniem nie nadaje się do kiełbasy.Piasek może trzeszczeć między zębami .Jeśli już to może morską, żeby to zaskoczenie zachować. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-616368 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 9 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 9 Grudnia 2018 solą kłodawską do przetworów, nie-jodowaną i bez antyzbrylacza już ktoś niżej pisał o tym, jak kiedyś zrobiłam to mi pomiędzy zębami strzelało :P na codzień używam soli morskiej lub zwykłej ale właśnie bez antyzbrylacza [Dodano: 09 gru 2018 - 20:08] Przygotuj całość z dnia na dzień (temp. 4-6 st.C) i dopiero parz zawsze kiełba idzie do mrożenia, i rzeczywiście też surową zostawiam na drugi dzień na ranne śniadanko, kilka sztuk. Ale sępy stoją nade mną i wołają, że wodę nastawiają zanim skręcę do końca [Dodano: 09 gru 2018 - 20:09] Chyba ciupiesz te mięsa na domowej maszynce taaaaaaa, na domowej od robota planetarnego. A co więcej, męczę się z nadziewaniem też na takiej. Ale już list do Mikołaja napisany o nadziewarkę, na maszynkę na razie jeszcze nie mam parcia, jeszcze nie ... [Dodano: 09 gru 2018 - 20:11] Pierwsza wersja jest dla mnie za słona, chociaż słoność złagodzona jest cukrem. ja zawsze w swoich kiełbasach stosuję 18 g/kg ale mówili rób wg przepisu Adama, będziesz zadowolona - no i jestem jednakże słoność rzecz, którą można śmiało zmienić, zresztą jak inne przyprawy [Dodano: 09 gru 2018 - 20:13] Jeśli już to może morską, żeby to zaskoczenie zachować. to zaskoczenie widziałam dziś rano, po pozostawieniu kiełbasek na ranne śniadanie. Lecz jak pisałam wyżej, sępy zawsze domagają troszkę kiełby tak na świeżo - co im będę bronić Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-616446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 1 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 1 Maja 2019 (edytowane) Biała Halusi https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page-21?do=findComment&comment=589966 [Dodano: 01 maj 2019 - 19:38]Pierś z indyka z pieprzem, czosnkiem, kolendrą - z szynkowara I wyprzedzając pytania, drób z szynkowara lub praski również robię z peklosolą Składniki:1 kg piersi z indyka18 g peklosoli Dodatkowo:3 g pieprzu czarnego (można i biały, wtedy daję 3.5 g)1 g kolendry ziarnistej2 ząbki czosnku100 ml zimnej wody Mięso krojone w kostkę 3x3 cm, peklowane 24 h. Uplastycznione tłuczkiem, wyrobione do kleistości. Do szynkowara, 12 h w lodówce w szynkowarze. Parzone w wodzie temp 75-80 st, do 72 st wewnątrz. Edytowane 1 Maja 2019 przez Efffa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-630390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 1 Maja 2019 (edytowane) Z tym pieprzem to nie jest przypadkiem pomyłka?.Jeśli dajesz 3 g/ kg czarnego to czemu dajesz mniej białego jeśli jest to pieprz o słabszej mocy. Edytowane 1 Maja 2019 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-630393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 1 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 1 Maja 2019 Z tym pieprzem to nie jest przypadkiem pomyłka? Masz rację, dziękuję! Białego zawsze daję ociupinkę więcej, miało być 3,5. Paluszek się omsknął :P Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-630399 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 1 Maja 2019 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-630400 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 1 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 1 Maja 2019 Co do wyrobów drobiowych, zdecydowanie wole używać pieprz biały, nie mniej jednak to jest rzecz gustu.Oba wyroby w moim guście Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-630406 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 1 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 1 Maja 2019 Co do wyrobów drobiowych, zdecydowanie wole używać pieprz biały, nie mniej jednak to jest rzecz gustu.Oba wyroby w moim guście ... Albo stanu szafki z przyprawami ???? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-630411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
grim_reefer Opublikowano 2 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 2 Maja 2019 I wyprzedzając pytania, drób z szynkowara lub praski również robię z peklosolą Mam pytanie co do tego. W wielu tematach na forum pojawia się to stwierdzenie. Czy o czymś nie wiem i drobiu z szynkowara się nie pekluje? Pytam bo od początku peklowałem drób który szedł do szynkowara. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-630466 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 4 Maja 2019 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 4 Maja 2019 Czy o czymś nie wiem i drobiu z szynkowara się nie pekluje? pekluje, oczywiście. Ale są też zagorzali przeciwnicy, którzy twierdzą twierdzą inaczej. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-630559 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 2 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 2 Czerwca 2019 Schab faszerowany mięsem mielonym, z ostrą papryczką i kolendrą, z szynkowara Składniki na małą praskę, taką 600-700 gkawałek schabu - długości i szerokości Waszej praski + 18g peklosoli/kg250 g mięsa wieprzowego + 18g peklosoli/kg (wyliczcie sobie do swoich porcji) u mnie 100 g boczku i 150 g łopatkiDodatkowo: woda 15 ml (50 ml/kg)papryczka ostra drobno posiekana (dałam 1/2 chili)kolendra suszona 0,5 łyżeczki (2 łyżeczki/kg) - łyżeczka miarka 5 mlpłatki chili do posypania na wierzchu (mam w młynku) Schab umyć, osuszyć i rozciąć wszerz na dwa kawałki. Ponakłuwać siekaczem zapeklować - 3 dni. Mięso pokroić w kostkę 3x3 cm, każdy rodzaj mięsa odpowiednio obsypać odpowiednią proporcją peklosoli (18g/kg) - 3 dni. Zapeklowane mięso zmielić (u mnie na sitku 4 mm), dodać kolendrę, wodę i wyrobić do kleistości. Na końcu wsypać papryczkę chili i wymieszać. Szynkowar wyścielić woreczkiem lub pominąć ten krok jeśli macie ze stali nierdzewnej. Na dno ułożyć jeden płat polędwicy, rozłożyć mielone mięso, przykryć drugim płatem, oprószyć płatkami chili. Założyć zacisk, sprężynę i schować do lodówki na 12h. Parzenie w wodzie 75 st do 68 st. [Dodano: 02 cze 2019 - 16:09]Rolada schabowa z suszonymi pomidorami, z szynkowara Składniki:schab długości praski lub szynkowara + 18 g peklosoli/kgmięso wieprzowe 500 g (u mnie 150 g boczku i 350 g łopatki) + 18g peklosoli/kg Dodatkowo na ilość podaną powyżej 10 g przyprawy "czosnek, bazylia, suszone pomidory"30 ml wodysuszone pomidoryodrobina przyprawy "czosnek, bazylia, suszone pomidory" do obsypania na wierzchu Przygotowanie:Schab umyć, osuszyć i rozciąć na płat. Ponakłuwać siekaczem/widelcem/patyczkiem do szaszłyków, zapeklować 3 dni. Mięso pokroić w kostkę 3x3 cm, każdy rodzaj mięsa odpowiednio obsypać odpowiednią proporcją peklosoli (18g/kg), schować do lodówki na 3 dni. Zapeklowane mięso zmielić (u mnie na sitku 4 mm), dodać przyprawę, wodę i wyrobić do kleistości. Na płacie polędwicy rozłożyć mielone mięso, rozłożyć pomidory suszone, zwinąć w roladę, obtoczyć w przyprawie, włożyć do praski lub szynkowara (jeśli szynkowar jest ze stali nierdzewnej, nie trzeba wykładać do workiem). Założyć zacisk, schować do lodówki na 12h. Parzenie w wodzie 75 st do 68 st wsadu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-632505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 2 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 2 Czerwca 2019 faszerowany mięsem mielonym, z ostrą papryczką i kolendrą Atrakcyjny smak - Brawo Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-632506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 2 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 2 Czerwca 2019 z ostrą papryczką i kolendrą chili i kolendra liściasta to dla mnie duecik doskonały Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-632508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 2 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 2 Czerwca 2019 Bardzo ciekawe smaki i wyroby. Mam pytanie dotyczące kolendry, w przepisie jest owoc kolendry czy liście (natka)?. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-632517 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 2 Czerwca 2019 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 2 Czerwca 2019 Bardzo ciekawe smaki i wyroby. Mam pytanie dotyczące kolendry, w przepisie jest owoc kolendry czy liście (natka)?.Liściasta Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-632518 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 27 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 27 Grudnia 2019 Biała wg Halusi, na święta Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-651703 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Biała wg Halusi, na święta Widać. że mikołaj już był Bardzo ładny wyrób....pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-651810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Biała wg Halusi, na świętaWidać. że mikołaj już był Bardzo ładny wyrób....pozdrowieniaA co ma Mikołaj do tego? Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-651815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 28 Grudnia 2019 A co ma Mikołaj do tego? Bo widzę na zdjęciu nadziewarkę pionową Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-651824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 28 Grudnia 2019 A co ma Mikołaj do tego?Bo widzę na zdjęciu nadziewarkę pionową Aaaa, to nie jest nowy nabytek. Już służy conajmniej rok Wysłane z mojego POT-LX1 przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-651826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Już służy conajmniej rok Czytałem, że się borykasz z nadziewaniem maszynką i dlatego zwróciłem uwagę na stopkę nadziewarki.Super wyroby....pozdrowionka Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-651829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość Efffa Opublikowano 28 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 28 Grudnia 2019 Już służy conajmniej rokCzytałem, że się borykasz z nadziewaniem maszynką i dlatego zwróciłem uwagę na stopkę nadziewarki.Super wyroby....pozdrowionka Tak, kiedyś się borykałam. Na szczęście już nie mam takiego problemu a nadziewanie idzie raz, dwa Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/15530-wyroby-parzone-efffy/page/2/#findComment-651833 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.